۲۰ اسفند ۱۳۹۵، ۱۹:۳۵
کد خبر: 82459604
T T
۰ نفر

بازگشت پوزه عقابی ها به قشم

۲۰ اسفند ۱۳۹۵، ۱۹:۳۵
کد خبر: 82459604
بازگشت پوزه عقابی ها به قشم

قشم - ایرنا - لاك پشت های پوزه عقابی همزمان با آغاز فصل تخم ریزی بار دیگر به سواحل قشم پناه آوردند.

به گزارش ایرنا، ساحل روستای شیب دراز قشم كه با تلاش ناطوران خمیس (نگهبانان لاك پشت) 14 سال است به پناهگاهی امن برای تخم گذاری لاك پشت های پوزه عقابی تبدیل شده، بار دیگر این گونه در خطر انقراض را برای بقای نسل به این جزیره كشاند.
پوزه عقابی (Eretmochelys imbricata) كه یكی از 2 گونه لاك پشت آبی تخم گذار در ایران بوده و در فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت قرار دارد، سه تا چهار سال یك بار در یك تا سه مرحله (به فاصله 2 هفته) برای تخم گذاری به زادگاه خود بازگشته و هر لاك پشت مادر بین 40 تا 150 تخم می گذارد.
تخم گذاری پوزه عقابی ها به طور معمول تا پایان اردیبهشت ماه در ساحل روستای شیب دراز كه یكی از ژئوسایت های ژئوپارك قشم است، ادامه می یابد.
به گفته سید محمد هاشم داخته مدیر حفاظت از محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم، 105 قطعه از این گونه لاك پشت سال گذشته بیش از 10 هزار و 280 دانه در ساحل روستای شیب دراز تخم گذاری كرده بودند.
لاك پشت پوزه عقابی جزو هفت گونه لاك پشت دریایی جهان است كه همه ساله از طریق آب های آزاد وارد خلیج فارس شده و در سایت 60 هكتاری شیب دراز در 70 كیلومتری جنوب شهر قشم اقدام به تخم گذاری می كند.
پوزه این لاك پشت ها برای بیرون كشیدن غذا (اسفنج های دریایی) از لا به لای مرجان ها به شكل منقار عقاب درآمده و از این رو به لاك پشت پوزه عقابی یا منقار كوتاه معروف است؛ میانگین وزن هر لاك پشت بالغ حدود 40 كیلوگرم می باشد و طول آن نیز به بیش از 70 سانتی متر می رسد.
محل تخم گذاری لاك پشت های پوزه عقابی بهمن ماه 1390 با حمایت برنامه تسهیلات محیط زیست جهانی و همكاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان اثر طبیعی به ثبت ملی رسید.
طرح حفاظتی این گونه از سال 81 با حمایت اداره محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم، همكاری JEF/SGP (برنامه كمك های كوچك تسهیلات محیط زیست جهانی) و گروهی از جامعه محلی به نام ناطوران خمیس در حال اجراست كه در سال 84 به عنوان یكی از موفق ترین طرح های حفاظتی كشور و در سال 88 به عنوان یكی از 10 طرح برتر بنیاد توسعه و محیط زیست آسیای اقیانوسیه در ژاپن شناخته شد.
8123 /6048
خبرنگار: محمد ملاحمزه زاده ** انتشار دهنده : علی شهیدیان
۰ نفر