۵ دی ۱۳۹۴، ۱۰:۱۴
کد خبر: 81894324
T T
۰ نفر
چگونه به كاهش آلودگي هوا كمك كنيم/ رژيم غذايي مناسب براي اين روزها

اصفهان - ايرنا - آلودگي هوا يكي از مهمترين معضلاتي است كه ساكنين كشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته را به يك ميزان تحت تاثير قرار مي دهد.

به گزارش گروه علمي ايرنا، سازمان جهاني بهداشت اعلام كرده است كه 80 درصد مرگ و مير زودرس ناشي از آلودگي هوا، به دليل بيماري هاي عروق كرونر قلب و سكته مغزي، 14درصد موارد به دليل بيماري هاي مزمن انسداد ريه و عفونت هاي حاد تنفسي و شش درصد مابقي نيز ناشي از سرطان ريه است.
آلودگي هوا در فصول سرد به دليل پديده وارونگي تشديد مي شود كه در اين شرايط سالمندان، زنان باردار، كودكان و بيماران، قشر آسيب پذير تر محسوب مي شوند.
معاينه فني خودرو، استفاده از وسايل نقليه عمومي و كاهش خودروهاي تك سرنشين از جمله مهمترين اقداماتي است كه انتظار مي رود شهروندان رعايت كنند.
آژانس محيط زيست اروپا براي كاهش آلودگي هوا چند راهكار ساده ارائه كرده و انجام آنان را وظيفه تمام شهروندان دانسته است. اين موارد عبارتند از :
-پياده روي، استفاده از وسايل نقليه عمومي و دوچرخه براي انجام امور روزانه
-افزايش تدريجي شتاب ماشين و پيروي از حد مجاز سرعت هنگام رانندگي
-تنظيم باد لاستيك ها
-توجه به استانداردهاي آلايندگي خودرو در هنگام خريد
-خاموش كردن ماشين در ترافيك يا هنگام توقف
-خاموش كردن چراغ هاي اضافي در منزل و محل كار
-استفاده از وسايل الكتريكي داراي برچسب انرژي و كم مصرف
-استفاده از انرژي هاي پاك تا حد امكان
-استفاده از پلاستيك هاي قابل بازيافت
-عدم استفاده همزمان از وسايل برقي
-عايق كردن پنجره ها و درها
-استفاده از محصولات ارگانيك
-بررسي منظم وسايل برقي و گرمايشي
-كاشت درخت در فضاي سبز حياط
-استفاده از كودطبيعي و كمپوست در باغباني
-نصب رابط هاي صرفه جويي آب در آشپزخانه و حمام
-استفاده از هر دوطرف كاغذ
-كاهش سفرهاي درون شهري تا حدامكان
-استفاده از سرويس هاي مبتني بر وب به جاي حضور در محل
-تعويض منظم فيلتر ماشين
-عدم استفاده از اجاق هاي هيزمي
-ترك سيگار
از طرفي برخي مواد غذايي سبب كاهش تاثير آلودگي هوا بر بدن مي شوند كه مصرف آن در تمام ايام، به ويژه زمان هشدار آلودگي هوا توصيه مي شود.

****رژيم غذايي مناسب براي اين روزها

*** روغن زيتون
روغن زيتون اثرات مضر آلودگي هوا را دفع مي كند. ذرات معلق موجود در هوا باعث گرفتگي عروق و آترواسكلروز زودرس مي شود. عارضه آترواسكلروز بر اثر رسوب پلاك از مواد چربي در ديواره دروني رگ هاي خوني بوجود مي آيد.
روغن زيتون منبع غني امگا 9 است و مصرف آن باعث افزايش فعال كننده پلاسمينوژن بافتي مي شود. فعال كننده پلاسمينوژن بافتي آنزيمي است كه توسط سلول هاي ديواره داخلي شريان ها ترشح مي شود و مهمترين وظيفه آن شكسته شدن لخته خون ايجاد شده در رگ هاست. وجود لخته در رگ هاي خوني باعث اختلال در گردش خون مي شود.
روغن زيتون حاوي دو آنتي اكسيدان قوي هيدروكسي و اولئوروپين است كه در رقيق شدن خون و جلوگيري از لخته موثر هستند. به علاوه روغن زيتون باعث انتشار اكسيد نيتريك در داخل عروق و شل شدن ديواره شريان ها و بهبود گردش خون مي شود. مصرف روزانه اين ماده غذايي ارزشمند توصيه شده است.

*** مواد غذايي حاوي آنتي اكسيدان
آنتي اكسيدان به تركيباتي گفته مي شود كه از سلول در مقابل صدمات جلوگيري كند. اين تركيبات مي توانند طبيعي يا مصنوعي باشند.
آنتي اكسيدان هاي اصلي عبارتند از :
-لوتئين : اين گروه آنتي اكسيدان در انواع كلم (كلم بروكلي، گل كلم و برگ كلم)، انواع ميوه ها، سبزيجات نشاسته اي (ذرت، نخود فرنگي) تخم مرغ و سبزيجات برگ دار وجود دارد.
-سلنيوم : يك ماده معدني موجود در غذاهاي گياهي، تخم مرغ، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات و ماهي است.
-كاروتنوئيدها : رنگدانه هايي است كه باعث رنگ زرد و نارنجي ميوه هايي از قبيل هويج، خربزه و سيب زميني مي شود.
-ليكوپن : يك ماده شيميايي موجود در ميوه و سبزيجات قرمز از جمله گوجه فرنگي و هندوانه است.
-ويتامين A : در هويج، سيب زميني، سبزيجات برگ دار تيره رنگ و زردآلو به وفور وجود دارد.
-ويتامين C : در مركبات، سيب زميني، آناناس، كلم بروكلي، اسفناج و انواع توت وجود دارد.
-ويتامين E : آجيل، كره بادام زميني، جوانه گندم، اسفناج، سويا، ماهي، آوكادو و روغن گياهي حاوي اين ويتامين هستند.
گوجه فرنگي، انواع توت ها، فلفل، هويج، اسفناج، زردچوبه، زنجبيل، بذر كتان، انواع آجيل و غلات سبوس دار نيز داراي خواص ضد التهابي هستند.

*** آووكادو، اسفناج و مواد غذايي حاوي ويتامين E
تحقيقات انجام شده توسط كالج كينگ لندن و دانشگاه ناتينگهام نشان مي دهد كه آووكادو، اسفناج و مواد غذايي حاوي ويتامين E مانع از آسيب ناشي از آلودگي هوا به ريه مي شوند و مصرف روزانه اين مواد توصيه شده است.

*** كلم بروكلي
مطالعات محققان دانشگاه جان هاپكينز نشان مي دهد كه كلم بروكلي و جوانه آن ذرات معلق و ازن هوا را دفع مي كند، علاوه بر اين حاوي يك تركيب به نام سولفورافان است كه خاصيت ضد سرطاني دارد.
متخصصان مصرف مكرر و به وفور اين اقلام غذايي را به علاوه خودداري از تردد هاي غير ضروري در خارج از منزل در روزهاي آلوده به شهروندان توصيه مي كنند.
2093

سرخط اخبار استان‌ها