۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۱۱:۴۸
کد خبر: 85109229
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

سایه‌روشن‌های جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی در جنوب کرمان

جیرفت- ایرنا- جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی در جنوب کرمان سرشار از برکات فراوان برای این منطقه و هنرمندان بود اما همانطور که مدیرکل فرهنگ جنوب استان هم گفت:برای اینکه به جشنواره ای در شان امام رضا(ع) برسیم هنوز باید کار کرد.

به گزاش ایرنا جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی با تمامی موفقیت ها، کاستی ها، موافقان و مخالفان، با معرفی برگزیدگان شامگاه پنجشنبه هفته پیش به کار خود پایان داد و آنچه همگان بر آن اتفاق نظر داشتند و دارند اینکه گسترش این جشنواره به شهرهای مختلف از جمله جنوب کرمان بسیار آثار و دستاوردهای مختلف به همراه دارد که برشمردن آنها خود موید این نتایج است.

هنرمندان مهمان صرفنظر از تشریح آثار و برکات برگزاری این رویدادها در مناطق مختلف کشور از فرهنگ و حمایت مردم جیرفت بسیار شگفت زده شده بودند؛ گرچه منتقدان جشنواره معتقد بودند بسیاری از اجراها برای این جشنواره تولید نشده و تنها با تغییرات جزئی به موضوع جشنواره مرتبط شده بود.

آنچه باعث خوشحالی و تحیر گروه های نمایشی خارج از استان شده بود، مهمان‌نوازی مسئولان و مردم جنوب کرمان بود اما از دیگر نقدهایی که از جانب منتقدان و نیز یکی از داوران جشنواره مطرح شد، ایده های تازه کم‌شمار در نمایشنامه ها، زاویه دید و حتی طراحی بود.

برخی می گویند بسیاری از کارها صرفا برای این جشنواره تولید نشده بود و با تغییرات جزئی در طراحی و دیالوگ ها، اجبارا به جشنواره رضوی مرتبط شده بود؛ کوروش زارعی یکی از اعضای هیات داوران این جشنواره نیز در اختتامیه به این موضوع اشاره کرد و در میان آثار برگزیده آثاری با این خصوصیات وجود داشت که حتی برای جشنواره فجر و جشنواره تئاتر صحنه ای رضوی در آذربایجان شرقی هم پیشنهاد داده شدند.

البته مثل بسیاری از دیگر جشنواره ها نقدهایی نیز به رای هیات داوران بویژه در بخش طراحی لباس وجود داشت به شکلی که در اختتامیه هم با صحبت یکی از تقدیرشدگان بر روی سن این موضوع علنی تر شد.

فشردگی برنامه ها و اصرار به اجرای تمامی گروه ها در هر ۲ روز با توجه به گرمای شدید هوا مشکل جدی در اجرا ایجاد کرده بود کما اینکه برخی از گروه ها از راه دور تازه به جیرفت رسیده بودند اما از آنها خواسته شد در همان ساعات اولیه آغاز جشنواره به اجرا بپردازند.

اجرای فشرده ۲ روزه موجب خستگی عوامل گروه ها و داوران شده بود و زمان اجرا نیز تا نیمه شب به طول می کشید که سبب کم شدن تماشاچیان در ساعت های پایانی شب می شد و از مواردی بود که بازیگران، مردم و عوامل گروه ها، منتقد آن بودند.

برخی، انتخاب ناظر و دبیر جشنواره هر ۲ از شهر میزبان را نقدی می دانستند که معتقد بودند اگر اینطور نبود شاید کاستی ها کمتر می بود.

محبوبه اسدی از عوامل نمایش باران طلا با ابراز خوشحالی از مهمان نوازی جیرفتی ها و مسئولان به ایرنا گفت: می دانیم اجرای کارها مخصوصا در جشنواره های اینچنینی با این حجم از گروه مهمان سخت است و فاصله آنچه در فکر برگزارکنندگان بوده با آن چیزی که در عمل شاهد آن بودیم زیاد است اما واقعا در اجرا جز کمبودهای جزئی، مشکلی وجود نداشت.

سایه‌روشن‌های جشنواره ملی تئاتر رضوی در جنوب کرمان

گسترش برکت رضوی در کشور

این بازیگر تئاتر اضافه کرد: سیاست برگزاری جشنواره های تئاتر در شهرهای مختف قطعا از زیباترین کارهایی بوده که در این زمینه انجام شده است.

وی ادامه داد: با این کار برکت حرم امام رضا (ع) در تمام کشور گسترده می شود و جدای از برکات و رونقی که اتفاق می افتد، شاید اگر این جشنواره اینجا برگزار نمی شد، ما هیچوقت با جیرفت آشنا نمی شدیم و این را از برکت حرم امام رضا(ع) داریم.

اسدی یادآور شد: به نمایندگی از چند گروه می خواهم بگویم حفظ چارچوب جشنواره و تشکیلات کاری از مواردی است که نباید نادیده گرفته شود.

وی تاکید کرد: اینکه جشنواره ای بر اساس چارت خود عمل کند بسیار مثبت است اما چینش چارت اجراها باید با شرایط دیگر نیز سنجیده شود.

به گفته این بازیگر زمانی که جشنواره ای برگزار می شود قرار است عوامل از شهرهای دیگر به اینجا بیایند و دوری راه باید در چیدمان نمایش ها لحاظ شود.

اجرای نمایش بعد از ۲۰ ساعت خستگی راه

اسدی اظهار کرد: متاسفانه بسیاری از گروه ها بعد از طی بیش از ۲۰ ساعت راه زمینی، به محض رسیدن به جیرفت و قبل از اینکه حتی فرصت استراحت ۲ ساعته ای را داشته باشند، به واسطه چیدمان چارت اجراها، مجبور به اجرای کار خود با وجود خستگی می شدند و می دیدیم گروه های تئاتری شهرهای نزدیک تر و حتی خود جیرفت، در زمان های مناسب تری اجرا داشتند که این زمانبندی و چیدمان تا حدی به نظر بنده و چند گروه دیگر، غیرمنصفانه بود.

وی افزود: دوری راه و سفر از مناطق با آب و هوای متفاوت از جیرفت، جدا از خستگی و تغییرات شرایط روحی، باعث مشکلاتی در صدا نیز می شود.

این هنرمند ادامه داد: به هرحال امیدواریم در آینده به اینچنین مواردی توجه، در اصلاح چارت ها به نسبت مسافت های طی شده برنامه ریزی شود چون اکثریت تئاتری ها با هواپیما سفر نمی کنند، بلکه با اتوبوس و قطار سفر می کنند.

اسدی در مورد مشکلات مربوط به اسکان نیز افزود: در روز اول برای ایجاد تناسب بین رسیدن گروه ها، اسکان و نیز ساعت اجرا باید بیشتر و بهتر برنامه ریزی می شد.

وی ادامه داد: نکته دوم اینکه متاسفانه تخصیص اتاق اسکان به گروه های تئاتری تا حدی برای ما مشکل ساز بود و عوامل را در اتاق های مختلف تقسیم کرده بودند.

کمبود اعتبار علت برخی کاستی ها

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان هم کمبود اعتبار را علت برخی کاستی ها دانست و گفت: ظرفیت های شهر کوچک و زیرساخت ضعیف است و از سوی دیگر حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان هزینه شد اما روی هم رفته و با اعتباری که بنیاد امام رضا(ع) و ما در فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان هم اختصاص دادیم ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار داشتیم.

بهرام مسلمی مهنی تاکید کرد: بنیاد امام رضا(ع) باید اعتبار بیشتری ببیند و دستگاه ها نیز مشارکت بیشتری داشته باشند؛ اگر فقط اعتبارات بنیاد را لحاظ می کردیم جشنواره برگزار نمی شد، دستگاه ها ورود پیدا کردند و کار را پیش بردند.

برکات جشنواره

وی ادامه داد: برگزاری جشنواره با وجود کاستی ها دارای مواهب زیادی بود از جمله هنرمندان ما در جشنواره حضور پیدا کردند، از این طریق به جشنواره فجر راه یافتند که موجب بروز و ظهور استعدادهایی شد و به تجارب گروه ها افزود،همچنین بسیاری از هنرمندان را با هم آشنا کرد.

مسلمی نهادینه شدن جشنواره در جنوب کرمان را هم از دیگر اتفاقات خوب بیان کرد و افزود: با توجه به رضایت نسبی ایجاد شده، بنیاد فرهنگی و هنری امام رضا(ع) با برگزاری جشنواره در جنوب کرمان در سال های بعد هم موافقت کرد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان در مورد اینکه چرا ناظر و دبیر جشنواره هر دو از شهری هستند که میزبان جشنواره است گفت: بنیاد از اینکه دبیر جشنواره اهل این منطقه است اطلاعی نداشت.

واقعیت میدانی

تئاتر آن هم به صورت خیابانی، از آن مواردی است که به خودی خود دارای مسائل و آثار مثبت زیادی است اما اینکه این چنین جشنواره ای برای دومین بار در جنوب کرمان برگزار شد، نشان دهنده توانایی استمرار میزبانی جنوب کرمان برای دوره های بعدی است. به طور حتم باید نقدی صورت گیرد تا اصلاحی نیز انجام شود و منتقدان، اولین قدم ها را برای پیشرفت هر مساله ای برخواهند داشت و تئاتر هم خود یک هنر انتقادی است.

دبیرخانه و مسئولان برگزاری جشنواره نیز در عمل بارها دست یاری به سوی همه مردم و نظرات آنان دراز کرده اند تا بتوانند آنچنان که شایسته است میزبانی رئوف باشند.

آشنایی با فرهنگ و جغرافیای جنوب کرمان، گسترش فرهنگ رضوی در سراسر کشور، تقویت تئاتر و هنر در این منطقه برخی از بسیار موارد مثبتی است که برگزاری جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی در جنوب کرمان ایجاد می کند.

هرچند هیچ جشنواره ای بی کم و کاست نیست اما بسیاری معتقدند برگزاری جشنواره رضوی حتما باید در شان فرهنگ امام رضا(ع) باشد نه اینکه از برخی جشنواره های دیگر هم کاستی های بیشتری داشته باشد. بنابراین صرف برگزاری جشنواره نباید ملاک باشد بلکه باید بر کیفیت بالای آن هم تاکید شود. برگزاری دومین جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی در جنوب کرمان چون در ابتدای کار است شاید نشود زیاد از اجرای آن ایراد گرفت و نوشتن نقد برای بهبود پله به پله آن در مراحل برگزاری بعدی است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha