۲۳ آبان ۱۴۰۱، ۱۵:۲۵
کد خبر: 84942648
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پسماند، ابر چالش زیست محیطی شهرستان چالوس

۲۳ آبان ۱۴۰۱، ۱۵:۲۵
کد خبر: 84942648
پسماند، ابر چالش زیست محیطی شهرستان چالوس

نوشهر- ایرنا- پسماند معضلی زیست محیطی که با گذشت ۲ دهه در شهرستان چالوس با وجود پیگیری ها و اقدامات متعدد همچنان به عنوان یک چالش اساسی مطرح است که کارشناسان امر در جلسه ای به همین منظور بر ضرورت حل آن تاکید کردند.

به گزارش ایرنا، در زمان حاضر روزانه ۸۰ تولید تن زباله در چالوس تولید می شود و در فصول گردشگری این رقم تا ۲ برابر افزایش می یابد از سال ۱۳۷۷ به بعد در عرصه جنگلی "پهلم کتی " به گستره حدود پنج هکتار در فاصله ۶ کیلومتری جنوب شرقی این شهرستان سنتی و غیراصولی تخلیه و دفع می شود. 

تبعات و چالش های زیست محیطی ، تداوم دفن زباله با گذشت بیش از ۲ دهه در این عرصه جنگلی، بوی تعفن، نفوذ شیرابه به آبراه های منتتهی به رودخانه حفاظت شده چالوس و در پی آن نابودی آبزیان، عدم جداسازی زباله های عفونی و خانگی و ده ها مورد دیگر از دیرباز تاکنون مورد گلایه و انتقاد شهروندان و دوستداران محیط زیست بوده است.

سوابق برنامه ریزی و پیگیری برای حل این چالش زیست محیطی به یک دهه گذشته بر می گردد و بنا به گفته برخی از مسوولان امر شایددفن زباله طی چهار دهه گذشته در این شهرستان به صورت سنتی و غیر بهداشتی انجام می گرفت اما طی یک دهه گذشته تاکنون این مساله حاد و بحرانی شده است به گونه ای بهداشت عمومی مردم به ویژه شهروندان این شهر را تحت تاثیر قرار داده است.

طبق مستندات موجود آخرین بار در دوره چهارم شورای اسلامی شهر این معضل در دستور کار قرار گرفت و حتی قراردادی به مبلغ حدود ۶ میلیون یورو با یک سرمایه گذار خارجی برای ساخت نیروگاه منعقد و حدود ۳۰۰ هزار یورو هم پرداخت شد ولی به خاطر مخالفت محیط زیست که ناشی از نامناسب بودن زمین بود، به سرانجام نرسید.    

پسماند، ابر چالش زیست محیطی شهرستان چالوس

بوی تعفن زباله شهروندان را رنج می دهد

معاون عمرانی فرمانداری چالوس روز دوشنبه در جلسه ستاد مدیریت پسماند این شهرستان در فرمانداری گفت: بوی تعفن متصاعد شده از دفن سنتی و غیر بهداشتی زباله در برخی از روزها به ویژه غروب ها شهروندان این شهر را رنج می دهد و گزارش هایی هم تاکنون به فرمانداری داشتیم و باید با سرعت بیشتر این چالش زیست محیطی برطرف شود.

مصطفی خواجه کجوری افزود : بیش از ۲ دهه عرصه جنگلی برای تخلیه زباله تولیدی ساکنان نقاط روستایی و شهری مناطق هچیرود ، بخش مرکزی ، روستاهای تابعه و شهر چالوس اختصاص داده شده که متاسفانه در بازدید از این عرصه مشاهده شد که گستره زیادی از این عرصه به مساحت حدود ۲۰ هکتار آلوده شده است و مسوولان باید پاسخگوی این معضل باشند.

وی بیان داشت : باوجود آنکه فاصله این عرصه آلوده تا شهر زیاد است اما متاسفانه افزون بر بوی تعفن آزار دهنده  بلکه سرریز شیرابه آن تبعات زیست محیطی دارد چرا که سبب آلودگی سفره های زیر زمینی و در نهایت به رودخانه حفاظت شده چالوس منتهی به دریای خزر می ریزد که این فاجعه زیست محیطی است.

این مسوول فرمانداری تصریح کرد : افزون بر این چالش ها ، متاسفانه زباله های عفونی مراکز بهداشتی و درمانی بدون جداسازی در این عرصه جنگلی تخلیه می شود اینکه شنیده می شود عده ای از قادر به پرداخت عوارض ماهانه بابت امحای زباله های عفونی نیستند جای تامل دارد.

ﺑﻪ اﺳﺘﻨﺎد ﻣﺎده ۱۱ ﻗﺎﻧﻮن ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ ﺗﻤﺎم ﻣﺮاﮐﺰ ﺗﻮﻟﯿﺪﮐﻨﻨﺪه ﭘﺴﻤﺎﻧﺪهای وﯾﮋه و زﺑﺎﻟﻪ های ﻋﻔﻮﻧﯽ ﭘﺰﺷﮑﯽ ﺑﺎﯾﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺟﺪاﺳﺎزی ﭘﺴﻤﺎﻧﺪ های ﻋﻔﻮﻧﯽ پرخطر از زباله های عادی اقدام کنند.
در تعریف زباله های عفونی از واژه 'خطرناک' استفاده شده که دفع آن باید در شرایط ویژه‌ای انجام شود.
زباله عفونی شامل موادی از جمله سرسوزن‌ ، تیغ جراحی، زایدات پانسمان و ضایعات دارویی است که باید در جعبه‌هایی که بدین منظور تهیه شده و جعبه ایمن نام دارد جمع‌آوری شود.
تاکنون سه روش سوزاندن، دفن بهداشتی و اتوکلاو برای دفع زباله های عفونی توصیه شده که استفاده از اتوکلاو بهترین و جدیدترین روش دفن می‌باشد که در آن زباله‌های عفونی پس از جمع‌آوری توسط دستگاه اتوکلاو خرد و کاملا ضدعفونی و استریل می‌ شود به طوری که پس از خروج از دستگاه بصورت زباله بی‌خطر درآمده و می‌توان آن را همراه زباله‌های خانگی حمل و دفع کرد.

زباله عفونی سلامت جامعه را به خطر می اندازد

معاون عمرانی فرمانداری چالوس گفت : با وجود آنکه در این نشست از مسوولان نظام پزشکی بابت روشن شدن این موضوع دعوت شد منتهی هیچ اقبالی از خود نشان ندادند بنابراین یکی از مصوبه های این نشست پیگیری اداره حفاظت محیط زیست و مدیر شبکه بهداشت ودرمان در برخورد با متخلفان باشد.

خواجه کجوری تاکید کرد : باید مساله جدا سازی زباله های عفونی با خانگی و سایر صنوف به طور جدی پیگیری شود در این نشست مطرح شد که برخی از شرکت ها طی چهار سال گذشته تاکنون مسوولیت پذیرش و دریافت زباله های عفونی درقالب قراردادی با مراکز درمانی خصوصی و دولتی دارند اما طبق آمارهای ارایه شده درصد قابل توجهی از این مراکز درمانی از این موضوع بسیار مهم استقبال نکرده اند و برابر قانون باید با آنان برخوردار شود چرا که با این کوتاهی سلامت جامعه را به خطر می اندازند .

پسماند، ابر چالش زیست محیطی شهرستان چالوس                                                                           وی خاطرنشان کرد : گام هایی برای حل اساسی معضل زباله چالوس برداشته شده منتهی با گذشت نزدیک به یک دهه این اقدامات جای تقدیر ندارد چرا که حسب وظیفه ذاتی مسوولان امر باید از سال های پیش برای حل این چالش زیست محیطی گام برداشته می شد.

برای حل مشکل زباله به زودی چاره اندیشی می شود

در این جلسه مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان چالوس گفت : طی چهار سال پیش تاکنون اغلب مراکز بهداشتی و درمانی به ویژه دولتی ها با شرکتی که مسوولیت پذیرش و بی خطر سازی زباله های عفونی را بر عهده دارد ، قرار داد بسته شده است و بنابراین از آنجایی که بیشترین زباله های عفونی در مراکز جراحی ها و دندانپزشکی ها تولید می شود متاسفانه اقبال خوبی در این زمینه از خود نشان نمی دهند.

حدیث گردکلی افزود : به عنوان نمونه از تعداد ۱۲۰ دندانپزشک در شهرستان  حدود ۵۷ دندانپزشک  و همچنین از مجموع ۶۷ متخصص جراحی حدود ۴۴ متخصص در چالوس با شرکتی که مسوولیت تحویل و بی خطر سازی زباله های عفونی را بر عهده دارد قرار داد بسته اند.

این مسوول بیان داشت : در مجموع طی چهار سال گذشته تاکنون که این شرکت در این شهرستان فعالیت دارد حدود ۵۵ درصد مراکز درمانی تولید کننده زباله های عفونی با این شرکت قرار داد دارند و این آمار گویای آن است از لحاظ شاخص در استان در سطح پایینی قرار داریم .

مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان چالوس گفت : در بازدید های از ایستگاه دفن زباله شهرستان چالوس متاسفانه مشاهده شد تعدادی از افراد که اغلبشان سنین پایین بودند درمیان انبوه زباله مشغول جدا سازی زباله های عفونی بودند و اگر خدای ناخواسته یکی از سرنگ ها وارد قسمتی از اعضای این افراد شود می تواند بیماری زا باشد.

گردکلی افزود : در ۲۳ شهریور ماه امسال نشستی در این ارتباط با مسوولان نظام پزشکی برگزار و حتی آنجا تاکید شد اگر این موضوع به طور جدی مورد پیگیری قرار نگیرد به ناچار شبکه بهداشت و درمان که مسوولیت حفظ سلامت مردم این منطقه را بر عهده دارد برابر قانون برخورد و از طریق دستگاه قضایی ورود پیدا خواهد کرد.

وی در این نشست تقاضا کرد نشستی به زودی در ارتباط با این موضوع  با حضور فرماندار ، مسوولان نظام پزشکی و جمعی از دندانپزشکان ، متخحصصان و مسوولان آزمایشگاه ها و کلینیک ها برگزار بلکه برای رفع این نگرانی گام هایی برداشته شود.

ضرورت حل مشکل زباله در اسرع وقت

 رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان چالوس گفت : هرچند برای ساماندهی فاضلاب های خانگی طرح "سپتاژ"(طرح تصفیه خانه فاضلاب خانگی) پیگیری ها با موفقیت پیش رفته است اما در زمین دفن اصولی و  اساسی زباله با اینکه طی یک دهه گذشته تاکنون شاید بالغ بر ۱۰۰ مورد نشست در این رابطه برگزار شده اما نتیجه رضایت بخش نداشته است.

سید اصغر مطهری  با انتقاد  از کم کاری مسوولان مجموعه گردشگری ، تفریحی و رفاهی نمک آبرود چالوس در زمینه پسماند و افزود : متاسفانه طی یک ماه پیش به علت تجهیز نبودن چاه های فاضلاب انسانی این مجموعه به سپتینگ تانک(چاه چاذب)، آب آشامیدنی نقاطی از شهر هچیرود آلوده شد و عده ای هم راهی بیمارستان شدند.

وی بیان داشت : نامه نگاری های متعددی با مسوولان این مجموعه انجام گرفت که متاسفانه قادر به همکاری نیستند و افزون بر آن شهرداری چالوس هم اجازه ورود به خودروها برای تخلیه زباله به این مسوولان این مجموعه نداده است و متاسفانه مشخص نیست حجم انبوه زباله های تولیدی مسافران و نیروهای آن شهرک گردشگری در کجا ریخته می شود .

واگذاری یک هکتار زمین برای ساخت نیروگاه بیوگاز در چالوس

شهردار چالوس هم  از واگذاری حدود یک هکتار عرصه جنگلی در منطقه "ازارک " برای ساماندهی زباله این شهرستان خبرداد و گفت : این اتفاق طی یک ماه گذشته نهایی شد و با تحویل گرفتن این زمین ساخت نیروگاه بیوگاز شروع خواهد شد.

مسعود یعقوبی گفت : براساس مستندات موجود از سال ۱۳۹۳ با شرکتی در این حوزه قرار داد بسته شد منتهی به خاطر نامناسب بودن فضای مدنظر برای راه اندازی نیروگاه بیوگاز محیط زست مخالفت کرد و شهرداری آن زمان حدود چهار میلیارد تومان ضرر کرد و تبعات این ضرر حدود ۱۰۰ میلیارد تومان بود.

وی بیان داشت :  از آن سال تاکنون نشست های متعددی برای حل اساسی این چالش زیست محیطی برداشته شد و در نهایت با شرکت بخش خصوصی دیگری قرار داد بسته شد ضمن آنکه شرکتی که سال ۱۳۹۳ با سرمایه گذار آن شهرداری قرارداد بسته بود از سرمایه گذارانش دعوت شد و در نهایت توافق هایی میان شرکت جدید و شرکت قبلی صورت گرفت و شرکت قبلی که سوئدی است پذیرفت تجهیزات نیروگاه بیوگاز را خریداری و تامین کند.

این مسوول بیان داشت : هم اینک مقدمه های ساخت این نیروگاه فراهم شده و از طرفی هم با توجه به بوی تعفن متصاعد شده از  زباله در نقاطی از این شهر ناگزیریم عملیات کلنگ زنی این طرح را در دهه فجر امسال آغاز کنیم و در هفته دولت سال آینده به بهره برداری برسانیم .

شهردار چالوس همچنین از آغاز عملیات کلنگ زنی طرح "سپتاژ " در روز پنجشنبه هفته جاری خبرداد و گفت : به تازگی با پیمانکار مذاکراتی انجام گرفت و  قرارداد بسته شد. 

و این سرمایه گذار با سرمایه گذاری بیش از سه میلیارد تومان چنین طرحی را اجرا و طی ۱۰ سال مسوولیت نگهداری تجهیزات آن نیز را برعهده بگیرد و قبول هم کرده است .

یعقوبی افزود : این طرح در زمینی به گستره حدود ۷۰۰ متر در جوار تصفیه خانه جمع آوری  فاضلاب شهری  منطقه شریعت آباد نوشهر اجرایی می شود  تا مشکل رهاسازی فاضلاب های خانگی این شهرستان برای همیشه حل شود.

طبق ماده ۹ قانون مدیریت پسماند، مسوولیت اجرای طرح سپتاژ( سپتاژ به لجن حاصل از سپتیک تانک ها، چاه فاضلاب یا توالت های قابل حمل گفته می شود) در حوزه شهری بر عهده شهرداری هاست ضمن آنکه ادارات حفاظت محیط زیست، شرکت های آب و فاضلاب ، صنعت معدن نیز به عنوان دستگاه های اجرایی همراه باید همکاری و نظارت های لازم را در اجرای این طرح طرح زیست محیطی داشته باشند.  

پسماند، ابر چالش زیست محیطی شهرستان چالوس                                                                            رهاسازی فاضلاب خانگی عمده چالش زیست محیطی شهرستان های گردشگری غرب مازندران سال هاست سلامت اهالی و محیط زیست منطقه را به مخاطره انداخته است که باید برای حل این مشکل اساسی تدابیر ویژه ای اتخاذ شود.

به گزارش ایرنا، طبق گزارش های رسمی، روزانه به طور میانگین مقدار ۱۰۰ متر مکعب فاضلاب خانگی و صنعتی در این مناطق پس از جمع آوری و برداشت از چاه های خانگی از سوی رانندگان لجن کش در نقاط مختلف جنگلی از جمله "پلهم کتی " ، "پیرامون شهرک نواب " شهرستان چالوس و اطراف لوله گاز ، شهرپشت ، جاده معدن ، محدوده زمین زباله و اطراف برخی از روستاهای شرق نوشهر بدور از چشمان مردم رهاسازی می شود.

چالوس با جمعیتی دست کم ۱۱۰ هزار نفر از سه نقطه شهری و ۱۶۳ نقطه روستایی برخوردار است این شهرستان از لحاظ موقعیت مکانی در مبادی ورودی جاده کرج _ چالوس (کندوان ) قرار دارد و به خاطر همسایگی با جنگل ، دریای خزر ، روستاهای سرسبز و جنگل های هیرکانی خزری جز در تمامی فصول سال پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگراست.

     

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha