کارشناس مسائل استراتژیک: طرح "ناتو عربی" یک شُوی رسانه ای است/ بایدن نفت و گاز منطقه را می خواهد

بیروت- ایرنا- کارشناس مسائل نظامی و استرتژیک لبنانی موضوع تشکیل ائتلافی تحت عنوان "ناتو عربی" بین برخی حکومت های عرب و رژیم صهیونیستی را صرفا یک "شُوی رسانه ای" دانست و گفت که هدف اصلی بایدن از سفر به منطقه، کاهش دادن قیمت نفت و جبران کمبود انرژی ناشی از بحران اوکراین است.

سرتیپ «شارل ابی نادر» کارشناس مسائل نظامی و استرتژیک لبنان امروز شنبه در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در لبنان درباره سفر کنونی «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به منطقه گفت: "سفر بایدن به فلسطین اشغالی و عربستان سعودی در این برهه خاص، حساسیت ویژه ای دارد. حساسیت این سفر به دلیل همزمانی آن با جنگی تقریبا جهانی بین روسیه و اوکراین و شرایط حساس جاری در خاورمیانه و نیز چه بسا لحظات تعیین کننده برای سرنوشت توافق مربوط به موضوع هسته ای ایران است".

وی درباره وجود برخی گزارشها مبنی بر تلاش آمریکا برای ایجاد به اصطلاح یک "ناتوی عربی" با حضور رژیم صهیونیستی در منطقه گفت که موضوع ائتلاف "ناتو عربی" بین برخی کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی، صرفا یک شُوی رسانه ای است که هیچ ابعاد عملی ندارد زیرا این کشورهای عربی اساساً در یک سمت و سو قرار دارند و سیاستهای خود را منطبق با خواست آمریکا پیش می برند و اعلام گردهم آوردن این کشورهای عربی در قالب یک  ائتلاف نظامی هیچ تفاوتی در این بین ایجاد نمی کند چرا که هر یک از این کشورها اساساً به سیاست ها و دستورات آمریکا متعهد هستند و توان نظامی و خریداری تسلیحاتی خود را از آمریکا دریافت می کنند و میزبان پایگاه های نظامی آمریکا هستند.

سرتیپ ابی نادر ابراز عقیده کرد: هدف اصلی سفر بایدن مساله گاز و نفت منطقه است تا از عربستان بخواهد برای کاهش قیمت ها و جبران کمبود انرژی ناشی از جنگ اوکراین و تحریم روسیه، سطح تولید را افزایش دهد و از این طریق بتواند به روسها فشار بیاورد. به همین دلیل هم هست که روس ها ابراز امیدواری کرده اند که عربستان سعودی موضعی اتخاذ نکند که به منافع روسیه آسیب برساند.

این کارشناس لبنانی در زمینه تلاش بایدن برای «عادی سازی روابط» حکومت های عرب با رژیم صهیونیستی گفت: رئیس جمهور آمریکا تاکید خاصی بر پیگیری راهبرد عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی دارد و این موضوع را ترامپ آغاز کرد و بایدن بدنبال تکمیل آن است چرا که اساسا دولتهای مختلف در آمریکا در قبال رژیم اسراییل راهبردی ثابتی دارند.

سرتیپ ابی نادر درباره روند مذاکرات هسته ای ابراز عقیده کرد:" به نظر من، توافق بر سر پرونده هسته ای ایران احتمالا به مراحل پایانی خود - یعنی مرحله بازگشت به عمل به آن و تمکین آمریکایی ها به خواسته های ایران- رسیده است و این موضوعی مهم است. آمریکایی‌ها به توافق هسته ای باز خواهند گشت؛ بی آنکه تغییری اساسی و ماهوی در آن صورت گیرد، البته ممکن است برخی ملاحظات یا تعدیلات جزئی غیر موثر وجود داشته باشد، اما به طور قطع، تعدیلاتی جوهری یا اساسی در توافق سابق وجود نخواهد داشت."

این کارشناس مسائل استراتژیک ادامه داد: "در مورد قدرت راهبردی و موشک های بالستیک و پهپادها، ایران تاکید می کند که این موضوع قابل مذاکره نیست و خارج از هر توافقی است و ربطی به توافق هسته ای ندارد و در نتیجه، هیچکس هم نتوانسته که ایران را وادار به پذیرفتن تعدیلی در آن (برجام) یا تغییر بندی در آن کند."

این کارشناس مسایل استراتژیک ابراز عقیده کرد: "سفر بایدن به ریاض، تنها برای روحیه دادن به عربستان سعودی و "اسرائیل" و برخی دیگر از کشورهای عربی، پیش از اعلام بازگشت به توافق هسته ای است."

سرتیپ ابی نادر در پاسخ به سوال دیگری گفت: "طرح عادی سازی روابط بین دشمن صهیونیستی و برخی حکومت های عربی و در صدر آنها عربستان سعودی از اهداف اصلی و اساسی سفر بایدن به عربستان است زیرا ریاض برای عادی سازی مسیر متفاوتی از امارات، بحرین و مغرب در پیش گرفته است؛ هرچند سیاست عملی و اقدامات ریاض در حوزه رابطه و عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی، پیشروتر از بقیه کشورها بوده است. در این زمینه کافی است نگاهی به نقش عربستان در جنگ علیه سوریه و فشار بر لبنان برای وادار کردن آنها جهت تن دادن به سیاستهای مدنظر آمریکا در حوزه روابط و عادی سازی و تعیین مرزهای دریایی با فلسطین اشغالی بیندازیم.

سرتیپ ابی نادر تاکید کرد: سیاستی که ریاض در پیش گرفته است، در راستای استراتژی آمریکا و "اسرائیل" در قبال لبنان و مردم فلسطین و فلسطینی های داخل اراضی اشغالی و جنگ سوریه است. در همه این حوزه ها، سیاست عربستان فاصله ای با استراتژی آمریکا نداشته است.

این کارشناس مسائل استراتژیک در پایان گفت: مساله عادی سازی روابط عربستان با دشمن صهیونیستی در سفر بایدن به صورت علنی مطرح می شود.. اما این موضوع در عمل، موضوعی مهم و جدیدی نیست زیرا عربستان پیش از این هم روابط نزدیکی با رژیم صهیونیستی داشته است.

سرخط اخبار جهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha