دریاچه ارومیه کانون توجه مردم و تلاش دولت سیزدهم برای احیای آن

ارومیه - ایرنا - نگرانی‌های بسیاری از مردم منطقه و فعالان زیست محیطی و اجتماعی در خصوص احیای نگین فیروزه ای آذربایجان، روز به روز بیشتر می‌شود حال آنکه دولت سیزدهم در مسیر احیا با اهتمام کامل درصدد رفع مشکل کم آبی دریاچه قدم بر می‌دارد.

به گزارش ایرنا، با نگاهی به وضعیت دریاچه ارومیه در می‌یابیم در حال حاضر به علت گرمای بیش از حد هوا طی سال جاری و البته بارش‌های نامناسب طی پاییز و زمستان گذشته و بهار امسال، وضعیت خوبی ندارد و روند کاهش آب موجود در آن روز به روز سرعت می‌گیرد.

در حال حاضر حدود ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب در دریاچه ارومیه وجود دارد که با توجه به گرمای هوا و احتمال تبخیر در هفته‌ها و ماه‌های آتی، انتظار می‌رود این رقم حداقل تا مهرماه امسال، کاهشی باشد. (حجت جباری سرپرست مرکز مدیریت هماهنگی و ارزیابی احیای دریاچه ارومیه)

به علت کاهش تراز دریاچه، طی روزها و هفته‌های اخیر بسیاری از مردم و فعالان زیست محیطی و اجتماعی به کمبود آب دریاچه و کاهش تراز آن، واکنش نشان دادند که این واکنش ها در شبکه‌های اجتماعی، بسیار گسترده بود.

باید توجه داشت که این دغدغه مندی و انعکاس مطالبات بحق مردم با استفاده از بستر شبکه‌های مجازی، نباید با سوء استفاده برخی همراه باشد و خود مردم نباید اجازه دهند که این دغدغه مندی اصولی و بحق، در بین سوء استفاده برخی ها از روال خارج شود.

این در حالیست که از نخستین روزهای روی کارآمدن دولت سیزدهم، موضوع توجه به احیای دریاچه ارومیه در دستور کار جدی مدیران حوزه‌های مرتبط قرار داشته و یکی از دغدغه‌های دولت و مدیریت ارشد استان بر این امر متمرکز بوده است.

بازدید استاندار آذربایجان غربی در نخستین روزهای حضور در استان از دریاچه ارومیه و طرح‌های احیای آن، از جمله طرح انتقال آب حوضه به حوضه و تکرار آن در ایام مختلف، بازدید هوایی رییس جمهور در سفر به استان از وضعیت این دریاچه و دریافت اطلاعات کامل در این خصوص و همچنین توجه به اجرای کامل طرح‌های احیایی از جمله مهمترین مواردی است که نشان دهنده عزم جدی دولت برای احیای دریاچه ارومیه است.

در هفته گذشته نیز جلسات متعددی در راستای بررسی آخرین وضعیت دریاچه و طرح‌های اجرایی برای احیای آن در آذربایجان غربی برگزار شد که نتایج خوبی نیز درپی داشت.

قالیباف: احیای دریاچه ارومیه یک موضوع ملی است

رییس مجلس شورای اسلامی هفته گذشته در نشست علنی مجلس به موضوع دریاچه ارومیه واکنش نشان داد و گفت: موضوع احیای دریاچه، یک موضوع ملی است و موضوع استانی آذربایجان شرقی و غربی نیست باید مشکلات این دریاچه مرتفع شود.

محمدباقر قالیباف افزود: خشک شدن دریاچه ارومیه، اثرات زیست محیطی زیادی دارد و چندین میلیون نفر را تحت تاثیر مسائل اقتصادی، سلامت، بهداشت قرار می دهد.

وی با بیان اینکه  این دریاچه نقطه کاملا استراتژیک از بُعد اقتصادی و ظرفیت‌های محیط زیستی دارد، اظهار کرد: اگر به این دریاچه توجه نشود، برای کشاورزی آن منطقه پتانسیل منفی ایجاد می‌کند که قابل جبران نیست و ممکن است بخشی از سرزمین و زیست آنجا را تحت تاثیر قرار دهد.

رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه توجه به دریاچه ارومیه باید در اولویت دولت و مجلس قرار گیرد، گفت: از دولت محترم می‌خواهم که اگر اقدامات انجام شده در این دریاچه اشکالاتی دارد، مرتفع شود که اگر الان این هزینه‌ها با یک طرح مدون انجام شود به صرفه تر است و برای جبران این خسارت با سرمایه بیشتری پرداخت کنیم و هرگز این سرمایه قابل برگشت نخواهد بود، اگر ما امروز دریاچه را حفظ نکنیم.

قالیباف اضافه کرد: دولت در برنامه هفتم توسعه هر پیشنهادی برای احیای دریاچه ارومیه دهد، مجلس با آمادگی کامل حمایت می‌کند تا ما دچار یک فاجعه زیست محیطی در آن منطقه مهم کشور نشویم.

احیای دریاچه ارومیه مطالبه به حق مردم است

استاندار آذربایجان غربی در جلسه هماهنگی احیای دریاچه ارومیه، این امر را مطالبه بحق مردم دانست و گفت: رییس جمهور به صورت مستمر پیگیر روند اجرای پروژه‌های احیای دریاچه است.

محمدصادق معتمدیان با بیان اینکه  امیدآفرینی در جامعه و پرهیز از تزریق یأس و نومیدی ضروری است، افزود: پیگیر تحقق پروژه‌های نجات این دریاچه به عنوان یک مطالبه ملی هستیم.

وی اظهار کرد: واقعیت ها را در خصوص دریاچه ارومیه باید به مردم گفت و نباید با بزرگنمایی یا کوچک نمایی مشکلات، به امید و اعتماد مردم خدشه وارد شود.

معتمدیان اضافه کرد: بازنگری در سیاست‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه ضروری است و وزارت جهاد کشاورزی با همراهی مردم، مجری سیاست‌های نرم افزاری دولت سیزدهم برای احیای دریاچه بوده و باید برنامه‌های آموزشی، ترویجی و اقناع سازی بخصوص در روستاها در دستور کار قرار گیرد.

استاندار آذربایجان غربی با اشاره به اعتبارات تخصیصی در سفر اخیر رییس جمهور به استان جهت احیای دریاچه ارومیه، ادامه داد: با پیگیری مستمر و جذب اعتبارات تخصیصی، ضمن تکمیل سیاست‌های سخت افزاری چون اتمام کانال کانی سیب، پیشبرد سیاست‌های نرم افزاری احیای دریاچه ارومیه نیز تسریع می‌شود.

معتمدیان با اشاره به پیگیری‌های مستمر رییس جمهور بر روند اجرای پروژه‌های احیای دریاچه ارومیه گفت: ایشان از دریاچه ارومیه بازدید و پیگیر آخرین وضعیت اجرای پروژه‌های احیا شده و دستور لازم را برای تسریع در روند اجرا و پرداخت اعتبارات مود نیاز برای ادامه اجرای این طرح‌ها صادر کردند.  

وی با تاکید بر عملیاتی و اجرایی کردن مدیریت منابع آبی در منطقه برای احیای دریاچه ارومیه، افزود: اولویت دولت سیزدهم تامین معیشت مردم بوده و احیای دریاچه ارومیه با اجرای سیاست‌های کارشناسی شده، باید به گونه‌ای مدیریت شود که به معیشت مردم منطقه و بخصوص کشاورزان آسیبی وارد نشود.

وی تاکید کرد: اطلاع رسانی دقیق و شفاف در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه و روند پیشرفت پروژه‌های احیای آن از طریق مراجع رسمی، حق طبیعی جامعه بوده و با اعتمادسازی و همراهی مردم بخصوص روستاییان، می‌توان مسیر احیای دریاچه را هموار کرد.

استاندار آذربایجان غربی همچنین با اشاره به هجمه اخیر و انتشار اطلاعات نادرست در خصوص احیای دریاچه ارومیه، تاکید کرد: ضدانقلاب و دشمن بدنبال نجات دریاچه ارومیه نبوده و بدنبال بحران سازی و به حاشیه راندن اصل موضوع احیای دریاچه است.

به گفته وی، بی شک سرنوشت این دریاچه و منطقه، وابسته به همت مسوولان و نمایندگان و همراهی مردم بوده و دلسوزان واقعی هرگز به بدخواهان اجازه توطئه و شیطنت نخواهند داد.

معتمدیان با تاکید بر احترام گذاشتن مسوولان به حساسیت و نگرانی بحق مردم در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه، گفت: احیای دریاچه ارومیه، مطالبه ملی و یک موضوع علمی بوده و نباید اجازه داد بدخواهان، آینده دریاچه را به حواشی سیاسی و قومیتی گره بزنند.

اجازه سوء استفاده از مساله دریاچه ارومیه به دشمنان داده نشود

نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه هم در خطبه‌های نمازجمعه این هفته ارومیه در این خصوص گفت: مردم و متولیان امور نباید اجازه دهند دشمنان از مساله دریاچه ارومیه سوء استفاده کنند و با بصیرت و همدلی میان خود، این موضوع را مدیریت کنند.

حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی قریشی افزود: خشکسالی در سال‌های اخیر کشور و منطقه را تهدید می‌کند و این موضوع و کاهش بارش‌ها تاثیر منفی بر دریاچه ارومیه داشته است.

وی با بیان اینکه کمبود نزولات جوی مهمترین عامل در کاهش آب  دریاچه ارومیه است، گفت: مساله را قومیتی، سیاسی و امنیتی کردن اقدام صحیحی نیست و مسوولان و غیر مسوولان باید در گفتارشان به این مساله دقت کنند.

امام جمعه ارومیه با اشاره به اینکه اصلاح الگوی کشت در احیای دریاچه موثر است، اظهار کرد: با جمع شدن در خیابان و تجمع که دریاچه احیا نمی‌شود بلکه لازمه احیای آن مدیریت مصرف آب و توجه به پژوهش‌های علمی و دانشگاهی در کنار سایر راهکارها است.

تشکیل مجمع نمایندگان حوضه آبریز دریاچه ارومیه در دستور کار قرار دارد

رییس حوضه آبریز دریاچه ارومیه و رودخانه ارس هم با اشاره به توجه ویژه به موضوع این پهنه آبی گفت: تشکیل مجمع نمایندگان حوضه آبریز این دریاچه متشکل از نمایندگان استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان در راستای ایجاد همدلی برای احیای این پهنه مهم آبی در دستور کار قرار دارد.

احمد قندهاری افزود: لزوم احیای دریاچه ارومیه بر هیچ‌کس پوشیده نیست و احیای این پهنه آبی مهم می‌تواند از بروز بسیاری از مشکلات زیست محیطی جلوگیری کند.

وی اضافه کرد: قصد داریم با همراهی نمایندگان مجلس با تمام ظرفیت و همدلی پروژه‌های احیای نگین فیروزه‌ای شمال غرب کشور را با اولویت پیگیری کنیم.

رییس حوضه آبریز دریاچه ارومیه و رودخانه با اشاره به اینکه وزارت نیرو برای برطرف کردن مشکل آب در کشور به دنبال ایجاد هماهنگی و همراستایی سه قوه است، گفت: نمایندگان مجلس نیز می توانند با پیگیری تشکیل کارگروه یا کمیسیون ویژه آب در مجلس شورای اسلامی، به صورت اختصاصی برای بخش آب قانون گذاری و تصمیم سازی کنند.

با توجه به تاکیدات صورت گرفته از سوی مسوولان کشوری و استانی، طرح احیای دریاچه ارومیه به عنوان دغدغه‌ای ملی و حتی بین المللی در دستور کار جدی مسوولان قرار دارد که می‌تواند نقطه قوتی در اجرای طرح‌های احیایی باشد.

سرعت بخشیدن به اجرای طرح‌های احیایی و تسریع در انتقال آب و پساب تصفیه شده می‌تواند در این خصوص، بسیار مثمر ثمر بوده و دغدغه همگان را رفع کند.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha