۲۳ خرداد ۱۴۰۱، ۱۰:۲۳
کد خبر: 84786694
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

جنگ اوکراین؛ نگرانی جهانی از افزایش بهای برنج

۲۳ خرداد ۱۴۰۱، ۱۰:۲۳
کد خبر: 84786694
 جنگ اوکراین؛ نگرانی جهانی از افزایش بهای برنج

تهران- ایرنا- کارشناسان با اشاره به تداوم جنگ در اوکراین و روند رو به رشد قیمت مواد غذایی به عنوان یکی از تبعات این جنگ، نسبت به وضع محدودیت بر صادرات برنج و افزایش قیمت آن به عنوان غذای اصلی در بخش بزرگی از آسیا ابراز نگرانی کرده اند.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از تارنمای شبکه خبری "سی.ان.بی.سی" روند افزایش قیمت مواد غذایی که از چند ماه پیش شدت گرفته همچنان ادامه دارد و ناظران معتقد هستند قیمت برنج به عنوان غذای اصلی در آسیا به زودی سیر صعودی خواهد گرفت و در رتبه بعدی پس از گندم قرار می گیرد.

در ماه های گذشته، قیمت بسیاری از مواد غذایی از گندم و سایر غلات گرفته تا گوشت و روغن، افزایش یافته است و مولفه های بی شماری از جمله افزایش هزینه کود و انرژی در سال گذشته و همچنین جنگ روسیه و اوکراین از دلایل این وضعیت شناخته شده اند.

ممنوعیت صادرات مواد غذایی یا وضع محدودیت ها از جمله از سوی هند به عنوان یکی از تولیدکنندگان عمده گندم، اوکراین به عنوان تولیدکننده بزرگ گندم، جو و شکر و وضع محدودیت ها در صادرات روغن پالم از سوی اندونزی از جمله دیگر مواردی است که به وضعیت کنونی افزایش بهای مواد غذایی دامن زده است.

لذا ناظران پیش بینی می کنند پس از این موارد نوبت برنج است. بر اساس آخرین داده های ماه مه که در هفته گذشته منتشر شد، شاخص قیمت مواد غذایی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد نشان می دهد که قیمت جهانی برنج برای پنجمین ماه متوالی افزایش یافته و به بالاترین حد خود در ۱۲ ماه گذشته رسیده است.

کارشناسان بر این باور هستند اگرچه تولید برنج همچنان پربار است اما افزایش قیمت گندم و هزینه های کشاورزی باعث می شود قیمت برنج دستخوش تغییراتی شود.

«سونال وارما» اقتصاددان ارشد بانک ژاپنی Nomura در این خصوص گفت: ما باید قیمت برنج را زیر نظر داشته باشیم، زیرا افزایش قیمت گندم می‌تواند منجر به جایگزینی آن با برنج و در نتیجه افزایش تقاضا و کاهش ذخایر موجود شود.

وی تاکید کرد: حمایت گرایی (سیاست اقتصادی جلوگیری از تجارت میان کشورها از طریق وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی، محدودسازی حجم واردات و برخی دیگر از ضوابط دولتی) فشار قیمت ها را در سطح جهانی بدتر می کند. وی با بیان اینکه قیمت جهانی مواد غذایی و کودهای کشاورزی رو به افزایش است، بالا رفتن بهای انرژی را از دیگر عوامل موثر در قیمت نهایی این کالا ارزیابی کرد.   

وی در عین حال خاطرنشان کرد با وجود موجودی قابل توجه جهانی برنج و پیش بینی ها از برداشت خوب این محصول در هند خطرات کمبود این ماده غذایی کم است.

در پی آغاز جنگ در اوکراین قیمت جهانی گندم به عنوان یک ماده اولیه اساسی رو به افزایش یافت. دو کشور روسیه و اوکراین از صادرکنندگان عمده گندم هستند و جنگ جاری در این کشور ضمن بروز اختلال در کشاورزی، راه را برای صادرات غلات از آن مسدود کرده است. بنا بر برآوردهای کنونی، قیمت گندم در حال حاضر نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.

ناظران در حال حاضر نگران هستند هند علاوه بر وضع محدودیت بر صادرات گندم و شکر، به فکر کاهش فروش برنج هم بیفتد.

«دیوید لابورد» پژوهشگر ارشد موسسه تحقیقات سیاست بین‌المللی غذایی به سی.‌ان.‌بی.‌سی گفت: درحال‌حاضر ما نگران ممنوعیت صادرات برنج توسط هند در هفته‌های آینده هستیم، چراکه آنها پیش از این چنین اقدامی را در خصوص گندم و شکر انجام داده اند.  

بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، هند و چین دو تولید کننده برتر برنج در جهان هستند که بیش از نیمی از کل تولید جهانی برنج را تشکیل می دهند.

هند در ماه مه ممنوعیت صادرات گندم را به دلیل نیاز به "مدیریت امنیت غذایی کلی کشور" اعمال کرد. این کشور تنها چند روز پس از ممنوعیت صادرات گندم، محدودیت هایی را برای شکر هم اعمال کرد.

«نفیس میه» نماینده منطقه ای جنوب آسیا در موسسه تحقیقات بین المللی برنج هم در این خصوص افزود هزینه های انرژی که در سطح جهانی در حال افزایش است، بخش بزرگی از هزینه های تولید برنج را تشکیل می دهد. لذا بالابردن قیمت برنج تولیدی از سوی کشاورزان در این شرایط امری طبیعی بشمار می رود.

وی در عین حال افزود: اما افزایش قیمت برنج بر جمعیت گسترده ای از مردم قاره آسیا تاثیر می گذارد که بزرگترین مصرف کننده برنج است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار جهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha