کلانتری: باور نداریم آب تجدیدپذیر کشور رو به کاهش است

تهران - ایرنا - معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: نمی‌دانیم با آب محدودی که داریم چه اقدامی انجام دهیم، عده‌ای می‌گویند باید این آب صرف کشاورزی شود در حالی که هنوز اولویت استفاده از آب موجود در کشور را نمی دانیم و باور نداریم که آب تجدیدپذیر سال به سال کاهش می‌یابد.

به گزارش ایرنا، عیسی کلانتری روز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به خبرنگار ایرنا در مورد وضعیت کم آبی در کشور افزود: در سال ١٣۶٧ حدود ١٣٢ میلیارد متر مکعب آب تجدیدپذیر داشتیم یعنی ۲ هزار و ٣٠٠ متر مکعب برای هر نفر اما اکنون این سرانه به زیر یک هزار متر مکعب رسیده است.

وی اظهارداشت: در مدت ٣٠ سال بین ١٣٠ میلیارد متر مکعب در سال آب داشتیم که آن را به ٩٠ میلیارد مترمکعب رساندیم که به نظر می رسد امسال به ٨٠ میلیارد متر مکعب برسد.

کلانتری ادامه داد: امسال سرانه آب تجدیدپذیر برای هر نفر هزار متر مکعب خواهد بود که این یعنی بحران آب، در واقع ٧٠ درصد جمعیت کشور زیر ٧٠٠ متر مکعب آب تجدیدپذیر خواهد داشت این یعنی اینکه کشور وارد مرحله ورشکستگی آب رسیده است.

وی با تاکید بر اینکه آب یکی از معضلات اصلی کشور است، گفت: اگر سرمایه کم داشته باشیم، می توانیم به زندگی ادامه دهیم اما اگر سرمایه آب کم داشته باشیم زندگی بسیار دشوار می‌شود، سرمایه های آب و خاک دارد به غارت می رود، محیط‌زیست برای زنده ماندن به آب نیاز دارد در غیر این صورت دو تا شکارچی غیر مجاز یا دو تا قاچاقچی چوب تهدید سنگینی به حساب نمی آیند بلکه محیط‌زیست با کمبود آب تهدید می شود.  

معاون رییس جمهوری افزود: وقتی آب نباشد گیاهی نیست، گیاه نباشد حیوان گیاهخوار هم نیست که به دنبال آن حیات حیوانات گوشتخوار هم تهدید می‌شود، تمام بخش‌های محیط‌زیست مانند زنجیر به هم متصل هستند.  

کلانتری به حقابه تالاب ها اشاره کرد و گفت: حقابه ٣۵ تالاب را مشخص کردیم و وزارت نیرو باید بر اساس قانون آنها را تامین کمد همچین مقاله ٣۴ تالاب دیگر نیز در دست اقدام است، دیگر نباید اینطور باشد که اگر سیلابی آمد تالابی آبدار شود، برخی تالاب ها اکنون امکان آبرسانی ندارند مانند تاتی گاوخونی چون زاینده رود آب ندارد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: توسعه ناپایدار و نداشتن برنامه آمایش سرزمین موجب شد تا وضعیت کنونی برای زاینده رود و تالاب گاوخونی به وجود آید، هفته گذشته بعد از ۴٣ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، برنامه آمایش سرزمین در دولت تصویب شد.  

کلانتری تاکید کرد: عده ای که سیاست های کلان در کشور را تدوین می کنند، فکر می کنند در کشور محدودیت منابع آبی وجود ندارد و برنامه‌ریزی ها را به همین اساس انجام می دهند. وقتی می گویند باید ٩۵ درصد در تولید به خودکفایی برسیم یعنی اینکه باید دو برابر ظرفیت موجود منابع آبی مصرف کنیم، در این شرایط اگر نجنگیم دیگر محیط زیستی باقی نخواهد ماند.

وی افزود: در بیشتر نقاط کشور بارندگی زیر ٨٠ میلیمتر در سال است، فقط در شمال و غرب کشور حدود ٢٠٠ میلیمتر است، بنابراین با این شرایط معضل اصلی کشور و محیط‌زیست ادامه خواهد داشت.

به آب کشور ظلم کرده‌ایم

رییس سازمان حافظت محیط زیست ادامه داد: آب مهمترین دغدغه کشور است، به آب کشور ظلم کرده‌ایم، آب را در کشور از حالت تجدیدپذیر به حالت تجدید ناپذیر تبدیل کرده ایم.  چنانچه وزارت نیرو به ندادن حقابه زیست محیطی ادامه دهد دست به دامان قوه قضاییه خواهیم شد.

کلانتری اظهار داشت: امسال به دلیل خشکسالی برخی مناطق چهارگانه که به صورت طبیعی آب داشتند، دیگر آب ندارند، چشمه ها خشک شده است بنابراین باید برای حیوانات با تانکر آبرسانی کنیم.

وی تاکید کرد: شرایط منابع آبی در کشور اصلا خوب نیست، آب باید در اولویت برنامه ریزی ها قرار گیرد، آن‌هایی که در کشور مسئول هستند، حاضر نیستند واقعیت را بگویند واقعیت کشور در خصوص به منابع آب اسفناک تر از آن چیزی است که امروز مسئولان آب درباره آن صحبت می کنند.

کلانتری اظهار داشت: در حالی که من اساس قانون حق آبه حدود ۷۰ تالاب را تعیین کرده‌ایم و وزارت نیرو موظف به تامین آن است اما همچنان برای گرفتن این حق آبه با مشکل مواجه هستیم در حالی که بر اساس قانون بعد از آب شرب اولویت با حقابه محیط زیست و کشاورزی است و این گلایه را از وزارت نیرو داریم که باید حقابه های ما را تامین کند و آب مورد نیاز را به تالاب‌ها برساند، اگر کوتاه بیاییم چیزی از محیط زیست باقی نخواهد ماند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در سال آبی امسال در حوزه دریاچه ارومیه بارش  ۱۲ درصد بارش کاهش داشت اما وزارت نیرو بیش از ۶۰ درصد حقابه ما را در آن منطقه تحویل نداد، چنانچه حقابه محقق مورد نیاز ما تامین نشود به قوه قضائیه مراجعه خواهیم کرد. وقتی تفاهم می‌کنیم حقابه داینامیک است یعنی اگر بارش ۲۰ درصد کم شود، باید ۲۰ درصد کم شود، باید وزارت نیرو به تعهد خود عمل کند نباید این طور باشد که وقتی ۱۲ درصد بارش کم شد وزارت نیرو ۶۰ درصد از حق آب هم کم کند.

کلانتری تاکید کرد: نمایندگان مجلس در آن بخش از حوضه آبریز دنبال آب برای کشاورزی هستند ما ناچاریم اگر این سیاست ادامه یابد به قوه قضاییه مراجعه کنیم.

باید همه برنامه ها و توسعه در کشور بر مبنای منابع آب باشد

وی اظهار داشت: باید همه برنامه ها و توسعه در کشور بر مبنای منابع آب باشد از دو سال گذشته به هیچ صنعت آب بری در داخل سرزمین مجوز نداده‌ایم صنایع باید به کنار سواحل بروند در تمام دنیا اینگونه است این کار باید ۳۰ سال پیش اتفاق می افتاد تا اکنون با معضلی مواجه نباشیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: زاینده رود در زمان شاه عباس دوم ۷۰۰ میلیون متر مکعب آب داشت اما امروز با انتقال آب از حوضه های دیگر به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است یعنی دو و نیم برابر نسبت به زمان صفویه وارد زاینده‌رود می‌شود اما می‌بینیم هم زاینده رود و هم تالاب گاوخونی خشک شده اند که علت آن توسعه نادرست استثنایی و استقرار نابجای صنایع سنگین است که با این وضعیت اگر سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب آب باشد باز هم با کمبود مواجه خواهیم بود.  

کلانتری تصریح کرد: مشکل زاینده رود با انتقال آب حل نمی شود بلکه باید برنامه ریزی‌ها بر اساس مسائل زیست محیطی پیش رود تا سال ها پیش در استان‌هایی مانند گیلان و مازندران هیچ وقت مشکل کمبود آب نداشتیم اما امروز به علت توسعه ناپایدار و بدون برنامه‌ریزی این استان ها با خطر کمبود آب مواجه هستیم که اگر وضعیت به همین روال پیش رود تمدن کشور در خطر خواهد افتاد.

معاون رییس جمهوری افزود: عده ای اصرار دارند که که باید در تولیدات کشاورزی از جمله گندم به خودکفایی برسیم این در حالیست که سرانه آب در کشور به زیر یکهزار مترمکعب در سال رسیده که با این مقدار آب می شود ۷۰۰ کیلوگرم گندم تولید کرد.

کارشناسان آب در انعکاس مسائل به جامعه قصور دارند

وی با بیان اینکه کارشناسان آب در انعکاس مسائل به جامعه قصور دارند، گفت: چهار سال پیش هم که به سازمان محیط زیست آمدم گفتم برای یک حیوان وحشی چند کارشناس وجود دارد اما برای آب، یک کارشناس هم در سازمان وجود ندارد که حداقل بداند چه چیزی را می خواهد پیگیری کند.

کلانتری گفت: وقتی مراجع بین المللی اعلام می‌کنند که کشورها می‌توانند فقط از ۴۰ درصد آب تجدیدپذیر خود استفاده کنند اما ما در کشور خود بالای ۱۰۰ درصد از منابع آبی  تجدیدپذیر خود استفاده می کنیم چه انتظاری داریم که آب‌ پایدار شود، در راستای کاهش آب فقط منابع آبی خود را از دست نمی‌دهیم بلکه شور شدن آب و فرسایش خاک را نیز خواهیم داشت.

معاون رئیس جمهوری تاکید کرد: سالانه دو میلیارد تن فرسایش خاک در کشور داریم که ۶۰ درصد آن قابل پیشگیری است، هر هکتار حدود چهار هزار تن خاک دارد که با این حساب سالانه به علت فرسایش حدود ٣٠٠ هزار تن خاک را از دست می دهیم، این میزان حجمی است که می توان جلوی آن را گرفت که این نشانه کم توجهی به مسائل زیربنایی محیط زیست است.  

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: همچنین سالانه ۱۰ هزار هکتار از مزارع و باغات بر اثر شوری آب لم‌یزرع می‌شوند، باید همه چیز در محیط زیست مد نظر باشد مسئله فقط یک یوزپلنگ نیست بلکه آب خاک و آلودگی هوا از مولفه‌های اصلی محیط زیست هستند.

آلودگی هوا یکی از معضلات اصلی کلانشهرها

وی به آلودگی هوا به عنوان یکی از معضلات اصلی به ویژه در کلانشهرها اشاره کرد و گفت: اکنون روزانه دو تا سه ساعت خاموشی داریم در حالیکه در زمستان اصرار کردیم یک ساعت تا یک ساعت خاموشی دهید تا آلودگی هوا کمتر شود.  

کلانتری افزود: بر اساس اعلام مراکز بهداشتی سالانه ۱۱ هزار نفر به علت آلودگی هوا در کشور جان خود را از دست می دهند که تقریباً معادل تلفات جاده ای است که ما را از یک طرف به ترک فعل و از طرف دیگر به تعطیلی مراکز تعطیل تهدید می کردند در حالیکه که محیط‌زیست این مسایل را برنمی‌تابد.  

وی گفت: آلودگی هوا قابل حل است اما هزینه دارد. قبلاً مشکل آلودگی هوا در تهران عمدتا گازوئیل غیر استاندارد و با ppm بالا و مازوت بود که گفتیم با یک ساعت و نیم خاموشی مشکل کمبود سوخت جبران می شود و مردم دیگر هوای آلوده تنفس نمی کنند اما قبول نکردند، تصمیم در یک بخش دست محیط زیست است اما برای بخش های دیگر دیگران تصمیم می گیرند.  

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: اکنون حدود پنج هزار مگاوات کسری برق داریم که برای جبران آن روزانه دو تا سه ساعت خاموشی داریم اما این خاموشی را برای سلامت مردم که حدود دو ماه در زمستان است انجام ندادند.

کلانتری گفت: تا چند سال پیش اوزون جزو شاخص‌های آلوده کننده محسوب نمی‌شود، بنابراین اندازه گیری هم برای آن صورت نمی گرفت، از این رو فکر می کردیم که هوا در خرداد و تیر هم سالم است اما از زمانی که واحدهای اندازه گیری جدید آمد و سازمان هم آنها را جزو اندازه‌گیری‌ها محسوب کرد، اکنون به این نتیجه رسیدیم که خرداد و تیر هم هوای چندان سالمی نداریم و آلاینده اوزون در آن بالا است.

وی تاکید کرد: برای مقابله با آلودگی اوزون در ٨٠٠ پمپ بنزین طرح «کهاب» را اجرا کردیم این در حالیست که در کلان شهر ۱۲۰۰ پمپ بنزین داریم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تا چندی پیش در کشور روز استاندارد داشتیم اما اکنون روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر سوخت استاندارد در کشور تولید می‌شود، دیگر سوختی کمتر از استاندارد یورو ۴ نداریم، البته یکسری سوخت مانند گازوئیل که در صنایع مصرف می شوند دارای ppm بالای چهار هزار هستند اما سوخت خودرو با ppm زیر ۵٠ است. اگر روند تولید سوخته غیر استاندارد همچنان ادامه می‌یافت دیگر شهرها به ویژه کلانشهرها قابل سکونت نبود.

کلانتری تصریح کرد: اما صنعت خودرو مانند صنعت سوخت پیشرفت نکرد، بر اساس قانون هوای پاک از اول امسال موتور یورو ۵ به پایین نباید داشته باشیم و اول سال آینده هم باید خودروها با استاندارد یورو ۶ تولید شوند، البته وزارت صنعت به دستگاه‌های مرتبط نامه نوشته که توان تولید یورو ۴ را ندارد.  

کلانتری گفت: امروز دیگر محیط زیست مربوط به یک منطقه و کشور نیست و همه دنیا بی توجهی سران کشورهای جهان و مردم جهان را حفاظت از محیط زیست لمس می‌کنند و تقریبا ثابت شده ادامه این سیاست‌ها در کره زمین برای حفاظت از محیط زیست پاسخگو نیست و باید همه دنیا تجدید نظر جدی برای حفاظت از محیط زیست انجام دهند.

وی ادامه داد: در هر کشوری مسئولان به عنوان تفنن و مساله ثانوی به محیط زیست نگاه نکنند، گرچه در کشور ما اکثر مسئولان محیط زیست را فانتزی و ثانویه می بییند. این نگاه اکثر مدیران کشور است، حتی بعضی که در ارتباط مستقیم با محیط زیست هستند در حالی که در کشور ما محیط زیست بر لبه آسیب پذیری حرکت می‌کند و به تدریج مردم محیط زیست را حقوق شهروندی خود تلقی کرده اند.

کلانتری اظهارداشت: هرچقدر آگاهی مردم و پرسشگری درباره محیط زیست نیز افزایش یابد،  ممکن است کار ما را سخت کند اما در اصل حفاظت محیط زیست از همین مسیر خواهد رفت.  در چهار سالی که خدمتگزار محیط زیست کشور بودم دستاوردهای نسبی خوبی را داشتیم و باید اذعان کنم برخلاف تبلیغات علیه دولت، عملکرد زیست محیطی دولت عملکرد خوبی بود.

از رییس جمهوری بابت حمایت از محیط زیست قدردانی می کنم

رییس سازمان محیط زیست گفت: انتظاراتی که جامعه از محیط زیست دارد برآورده نشده و عملی هم نیست، در شرایطی که منابع مالی دولت در اثر تحریم‌ها به شدت تحلیل رفته بود، شخصا از رییس جمهور قدردانی می کنم که در این شرایط بد اقتصادی با حمایت‌های وی در محیط زیست پیشرفت های خوبی داشتیم.

کلانتری ادامه داد: ۴۵۰ میلیون دلار در این شرایط از صندوق توسعه محیط زیست برای مقابله با گرد و غبار تخصیص داده شد یا در مورد پسماندها و پایش ها و برخط کردن آنها، حفاظت از مناطق چهارگانه نزدیک هزار ۲۰ نفر به جمعیت محیط بانان اضافه کردیم.

محیط زیست از مستضعف ترین سازمان‌های کشور است

وی گفت: سازمان محیط زیست از مستضعف ترین سازمان‌های کشور بود و می توان توجه به محیط زیست را از این طریق جستجو کرد، پایین ترین اشل حقوقی دولت در حد افسر وظیفه سرباز، به این سازمان تخصیص پیدا می‌کند و چنین سازمانی انگیزه ای برای حفاظت از محیط زیست ندارد.

کلانتری افزود: در چهار سال اخیر ۱۳۰ درصد تورم داشتیم اما افزایش حقوق محیط بانان بیش از ۳۰۰ درصد بوده است و خوشبختانه از متوسط پرداختی‌های دولت بالاتر آمدیم.

رییس سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه در حوزه حفاظت از مناطق چهارگانه با افزایش محیط بانان انگیزه های لازم را به وجود آوردیم که با جان دل برای حفاظت تلاش کنند، گفت: کمبود نیروی فنی در استان ها و تهران داشتیم و بررسی کردیم که اگر کمبودها را با استخدام انجام دهیم، کافی نیست بنابراین از سرمایه عظیم دانشگاهی با حداقل‌های لازم استفاده کردیم و اکنون تقریبا همه دانشگاه‌های کشور در بخش های صنعتی و پایش همکار ما هستند.

کلانتری ادامه داد: بسیاری از پایش ها به دانشگاه‌ها واگذار شده است،  یک هم افزایی خوبی در محیط زیست انسانی صورت گرفته است.  همچنین تحولات گسترده ای در حوزه دریایی و تالاب ها صورت گرفته است.

وی گفت: در حوزه آموزش کارهای خوبی شروع شده و آموزش‌های ‌کلاسیک و عمومی و ارتباطات با سمن‌ها صورت گرفته است، با توجه به اتفاقات گذشته ما گفتیم که از سمن ها حمایت کنیم و اختیارات جدیدی از بعد نظارتی به سمن ها واگذار کنیم.

کلانتری درباره جابجایی آرادکوه گفت: حدود ۶۰ سال پیش یعنی زمانی که جمعیت تهران ۱.۵ میلیون نفر بود، آراد کوه برای پسماندهای تهران ایجاد شد اما با توجه به افزایش جمعیت و توسعه شهری دیگر، این مرکز توان جمع آوری این حجم پسماند را ندارد، برای حل این مشکل دو ماه پیش به همراه معاون اول رییس جمهوری از آرادکوه بازدید داشتیم و مشخص شد که این مرکز پاسخگوی دفع زباله‌های تهران نخواهد بود و نیاز به جابجایی دارد.

درمورد بوی نامطبوع تهران

وی با اشاره به بوی نامطبوع تهران افزود: یکی از مراکز این بو آراد کوه بود که برای رفع آن کارهای خوبی در دو سال اخیر صورت گرفته و بخش عمده مشکلات دو سال پیش برطرف و آلایندگی آن رفع شده است اما جابجایی آن ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار پول می‌خواهد. رفع کردن این مشکل به برنامه بلندمدت نیاز دارد و دولت نیز قول داده که بعد از رفع تحریم ها این مشکل را برطرف کند، این مساله جزو اولویت‌ها است.

معاون رییس جمهوری ادامه داد: در سه سال گذشته سرمایه گذاری خوبی از سوی صندوق ملی محیط زیست برای صنایع اطراف آراد کوه صورت گرفته، صندوق به این صنایع وام داده تا روند کاری خود را اصلاح کنند و یا جابجا شوند که با اقدامات صورت گرفته حدود ۶۰ درصد از آلایندگی اطراف آراد کوه برطرف شده است. بنابارین بوی نامطبوع کم شده اما قطع نشده است.

کلانتری گفت: مشکل محیط بانان ما آموزش ندیدن است که برای رفع این مشکل در حال آموزش حین خدمت هستیم و دانشکده محیط زیست را به مرکز آموزش حین خدمت تبدیل کردیم و بیش از ۱۴ هزار نفر روز محیط بانان آموزش های لازم را در ابعاد مختلف حفاظت و حراست دیده اند،  وقتی به شخصی آموزش داده نمی شود و به آن اسلحه می‌دهیم نمی دانند که باید چه زمانی از اسلحه استفاده کنند بنابراین گرفتاری های آنها مربوط به ما بوده است، اسلحه آخرین راه حل است.

وی تاکید کرد: با اقدامات صورت گرفته سیستم محیط بانی ما نسبت به بقیه سیستم‌ها متحول‌تر شده، حدود ۱۲۰۰ دستگاه موتورسیکلت مجهز تهیه شده و تجهیزات پیشرفته هم به تدریج در حال فراهم آوری است، تا پایان سال آینده تجهیزات لازم و به روز برای محیط بانان فراهم می شود و با ادامه این روند محیط بانان ما تا اوایل سال ۱۴۰۲ باید شبیه رنجرهای کشورهای غربی باشند. امسال حدود ۶۰ میلیارد تومان تجهیزات برای محیط بانان خریداری خواهیم کرد.

به گفته کلانتری، بیش از ۳۰۰ سرباز محیط بان هم به بدنه این یگان اضافه شده و پاسگاه ها نیز تجهیز شده اند، محیط بانان پیش از این یا کشته می‌شدند یا قصاص می شدند اما اکنون با تصویب قانون حمایت از محیط بانان به حق قانونی خود می رسند. البته معتقدیم که چهار هزار محیط بان نمی توانند محیط زیست کشور را حفاظت کنند بلکه باید ۸۰ میلیون محیط بان باشیم.

گرد و غبار کشور منشاء داخلی و خارجی دارد

وی درباره گرد و غبار گفت: گرد و غبار در کشور دو منشاء داخلی و خارجی دارد که فعلا در زمینه خارجی کاری از دست ما بر نمی آید اما در زمینه منشاء داخلی اقدامات خوبی صورت گرفته و دولت حدود ۴۵۰ میلیون دلار هزینه کرده است.  حدود ۳۰ میلیون هکتار کانون گرد و غبار شناسایی شد، البته ما مجری نیستیم بلکه ناظر بر عملکرد دستگاه های اجرایی هستیم از این رو پول نیز در اختیار این دستگاه ها قرار می گیرد، البته حل این مساله حداقل به ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار اعتبار دیگر نیاز دارد.

به گفته رییس سازمان حفاظت محیط زیست، بهترین راه حل کاهش گرد و غبار قرق کردن مناطق است، خسارتی که چرای مفرط دام به کشور زده شاید بیشتر از خسارت جنگ تحمیلی باشد، اینکه برخی اعتقاد دارند تولید به هر قیمتی نتیجه اش این می شود، همه ارزش گوشتی که در چرای بی رویه دام تولید می شود سالانه حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تن است.

کلانتری تاکید کرد: در سازمان محیط زیست هیچ مساله محرمانه ای نداریم و کارها باید به سرعت پیش رود، چند روز پیش گزارش ارزیابی زیست محیطی به سازمان رسید که اعلام کردم اگر تا دو روز آینده جواب بر روی پورتال سازمان قرار نگیرد، هیچ یک از معاونان سر کار خود حاضر نشوند اما آنهایی که طبق قانون محرمانه است را در اختیار حراست قرار می دهیم.

وی درباره معاهده آب و هوایی پاریس گفت: معاهده پاریس بین مجلس و شورای نگهبان گیر کرده،  اکنون در مجلس است،  تا جایی که می دانم ابهامات شورای نگهبان درباره این معاهده رفع شده، اکنون دیگر از دست ما خارج شده، چند بار هم تقاضا کردیم تا رسیدگی شود اما هنوز به جایی نرسیده است.

قوانین محیط زیستی اجرا نمی شود 

رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: به خودرو ساز می توانیم فشار بیاوریم که تولیدات خود را اصلاح کند اما نمی توانیم تولید را متوقف کنیم، البته در این زمینه قانون وجود دارد اما اجرای آن اتفاق نمی افتد، سازمان محیط زیست در سطح پایین تر مثلا برخورد با شکارچیان غیر مجاز می تواند قانون را اجرا کند اما در جاهایی که صنایع بزرگی هستند و قدرت اقتصادی بالایی دارند قانون بی اثر می شود، مثلا بگوییم چون خودرو با استاندارد روز تولید نمی شود پس باید تعطیل شود در حالی که این کار امکان پذیر نیست و اصلا هیچ نهادی چنین حکمی نمی دهد.

وی تاکید کرد: اگر قانون اعمال شود سه چهارم مشکلات محیط زیستی کشور برطرف می‌شود، قوانینی را مصوب می کنیم که ما به عنوان کشور جهان سوم قادر به اجرای آن نیستیم، در موارد کوچک قابلیت اجرایی دارند اما قوانینی که مختص کشورهایی با استاندارد بالای زندگی هستند در کشورهایی مانند ما قابل اجرا نیست، مثلا مگر می شود گفت چون حمل و نقل عمومی فرسوده است پس باید تعطیل شود، اکر بخواهیم در این زمینه قانون را اعمال کنیم باید ۶۵ درصد حمل و نقل عمومی نوسازی شود و یا ۸۰ درصد مینی بوس ها از رده خارج شوند.

وظیفه ما آبرسانی به حیات وحش است 

کلانتری گفت: وظیفه اجرایی ما در خشکسالی، حفاظت از حیات وحش است، بخش های دیگر به وزارت نیرو بر می گردد؛ البته نمی توانیم به جنگل آب رسانی کنیم اما باید آب مورد نیاز حیات وحش را تامین کنیم، ‌ باید با تانکر و یا هر روش دیگری آبشخورهای حیات وحش را پرآب کنیم تا حیوانات از تشنگی تلف نشوند حتی قرار شد در جاهایی که علوفه خشک شده نیز علوفه توزیع شود.

از برنامه کاندیدها خبر ندارم

رییس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت:‌ از برنامه محیط زیستی کاندیداها خبر ندارم، اینکه برخی گفته اند باید تولید افزایش یابد بی خبرم، اما منافع کشور بازیچه همین تفکرات شده است، ‌ اینکه گفته شده می تو انند برای یک و و نیم میلیارد نفر غذا تولید کنند باید بگویند که آب مورد نیاز آن را از کجا می آورند، این تفکرات وجود دارد که یا از روی نادانی است یا تفکری پوپولیستی است.

وی گفت: اکنون بخش کشاورزی ۸۱ میلیارد متر مکعب آب مصرف می کند که اگر تمام تولیدات و صادرات را در نظر بگیریم و واردات را کم کنیم برای ۶۵ درصد مردم یعنی ۵۱ میلیون نفر غذا تولید می شود این در حالی است که ۱۰۲ درصد آب تجدید پذیر مصرف می شود، این حرف ها عوام فریبی است، هیچ کدامن از نامزدها درباره محیط زیست صحبت نکردند این نشان می دهد که محیط زیست برای آنها مهم نیست.

وظیفه تشخص جاسوس بودن یا نبودن فردی بر عهده وزارت اطلاعات است 

وی درباره اینکه گفته شده کاوه مدنی جاسوس است گفت: دولت و قانون می گوید کسی جاسوس است که وزارت اطلاعات تشخیص دهد و اعلام کند که جاسوس است و وزارت اطلاعات بارها اعلام کرد که ابن فرد جاسوس نیست، حال اگر یک نهادی می خواهد مدنی را جاسوس تلقی کند خودش می داند و اینکه به ۱۱ سال حبس محکوم شده خبر ندارم شاید انها بخواهند ۱۱ سال زندان برایش در نظر بگیرند اما ما خبر نداریم.

 در اجرای برخی قوانین قوه قضاییه با ما همکاری کرده است 

کلانتری اظهارداشت: برخی قوانین تاثیر گذار و استراتژیک هستند و قضات هم به آنها رای نمی دهند، مثلا هیچ وقت رای به تعطیلی یک نیروگاه نمی دهند، شورای امنیت عالی می تواند یک سری از قوانین را  نقض کند آنجا ما کاری نمی توانیم انجام دهیم اما در مواردی قوه قضاییه با ما همکاری کرده است.

وی درباره مصوبات ۲۴ مکرره در خصوص فعالیت معادن در مناطق حفاظت شده گفت: به مدیران کل استانی دستور دادم اگر یک نفر وارد مناطق چهارگانه شود آنها از سمتشان عزل خواهند شد، ‌البته خارج از مناطق چهارگانه در اختیار ما نیست و نمی توانیم اظهار نظر کنیم، از آنجا که صاحبان معادن قدرت زیادی دارند از این رو در سال ۱۳۹۰ خود را از زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست خارج کردند، بنابراین نمی توانیم درباره خارج از مناطق چهارگانه نظر دهیم اما در مناطق تحت مدیریت سازمان کوتاه نمی آییم.

تاکید رهبری بر رعایت ملاحظات زیست محیطی در تمام بخش ها 

معاون رییس جمهوری تاکید کرد: مقام معظم رهبری همیشه تاکید دارند که باید ملاحظات زیست محیطی در تمام فعالیت ها و بخش ها رعایت شود، الان مساله مهم تولید است و از سوی دیگر تولید کنندگان اولین نقض کنندگان محیط زیست هستند بنابراین رهبری هم معتقدند که تولید نباید به قیمت نابودی محیط زیست صورت گیرد.

از تحقیق و تفحص استقبال می کنیم 

کلانتری درباره کلید خوردن تحقیق و تفحص از سازمان محیط زیست درباره دریاچه ارومیه در مجلس گفت: از هر گونه تحقیق و تفحص استقبال می کنیم چون در محیط زیست مساله پنهانی نداریم این حق مجلس است.

وی افزود: این تحقیق و تفحص درباره دریاچه ارومیه است که نمایندگان اذربایجان غربی انرا امضا کرده اند، چون دولت در سال ۱۳۹۳ تصویب کرد که باید ۴۰ درصد از آب کشاورزی آن منطقه کاهش یاید و به دریاچه ارومیه برسد، همچنین سدهای در دست ساخت و مطالعات مربوط به سدها نیز متوقف شود، ‌شاید این نمایندگان از نظر محلی و منطقه ای حق داشته باشند چون هر چقدر هم که دنبال مجوز برای برداشت آب امدند سازمان محیط زیست جواب منفی داد اما بااین شرایط ۲۰ هزار هکتار به صورت غیر قانونی به وسعت مزارع و باغات خود اضافه کردند.

وی ادامه داد: سالانه ۵۰۰ هزار هکتار چغندر قند در منطقه تولید می شود که برای تبدیل شدن به شکر باید به اصفهان و خراسان حمل می شد که هزینه زیادی به همراه داشت و آب زیادی مصرف می شد که هیچ توجیه اقتصادی نداشت در واقع برای این میزان ۳۶ میلیون دلار هزینه می شود که توجیه ندارد، حال نمایندگان به دنبال منافع منطقه ای و محلی خود هستند.

حوض سلطان امکان احیا ندارد 

رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره تالاب حوض سلطان در جنوب تهران گفت: حوض سلطان با این امکانات امکان احیا ندارد، اصلا آبی در منطقه وجود ندارد تا به حوض سلطان برسد تقریبا شرایطی مانند تالاب گاوخونی دارد.

دریاچه ارومیه در سال ۱۴۰۶ به تراز اکولوژیک می رسد 

کلانتری درباره اینکه گفته می شود کار احیای دریاچه ارومیه متوقف شده است گفت: کارها متوقف نشده و همچنان ادامه دارد، کار نیمه کاره رها نشده است،  بخشی از تونل کانی سیب در جلگه با فشار آب همراه شده که این مساله سرعت کار را کم کرده است، اگر قبلا روزانه ۲۰ متر پیشرفت داشت اکنون به روزی ۳ تا ۴ متر کاهش یافته است و این پیشرفت کار را کند کرده است، فکر می کردیم تا آخر تیرماه کار تمام شود اما اکنون به نظر می رسد شهرویورماه تمام شود، تمام اعتبارات مورد نیاز ان هم تامین شده است.

وی اظهار داشت: با راه اندازی تونل زاب سالانه ۶۵۰ میلیون متر مکعب آب وارد دریاچه می شود، همچنین ۲۵۰ میلیون متر مکعب آب از طریق تصفیه خانه های تبریز و ارومیه و ۷۵۰ میلیون متر مکعب آب هم از محل صرفه جویی در بخش کشاورزی به دریاچه سرازیر می شود و تا سال ۱۴۰۶ به تراز اکولوژیک می رسد.

سرخط اخبار جامعه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha