مدرس مطرح حقوق: استاد هاشمی مردم سالاری دینی را تئوریزه کرد

تهران - ایرنا - علی‌اکبر گرجی ازندریانی استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی در مراسم بزرگداشت سید محمد هاشمی گفت: استاد هاشمی تلاش کرد شکلی از مردم‌سالاری را تئوریزه کند که هم به بافت تاریخی و مذهبی مردم ایران وفادار و هم واقعا دموکراسی باشد.

علی‌اکبر گرجی ازندریانی سه شنبه شب در مراسم نکوداشت معلم بزرگ حقوق عمومی سید محمد هاشمی افزود: استاد هاشمی پیشقراول حقوق اساسی در دوران عسرت حقوق عمومی است.

وی با بیان این موضوع که استاد هاشمی در دوران غربت حقوق عمومی متولد و زندگی کرد، یادآور شد: استاد هاشمی تلاش کرد شکلی از مردم ‌سالاری را تئوریزه کند که هم به بافت تاریخی و مذهبی مردم ایران وفادار باشد و هم دموکراسی واقعی اجرایی شود.

این حقوقدان تاکید کرد: ما گرفتار برخی شارحان و مفسران شده ایم که در برداشت آنها از قانون اساسی هیچ گونه وفاداری به جمهوریت و مردم‌سالاری در آن دیده نمی شود.

وی با بیان اینکه استاد هاشمی همیشه حتی در تنگناها هم به اصول حقوق عمومی پایبند بودند، گفت: می توان شرایط امروز را برای منتقدین بهتر از گذشته ارزیابی کرد و آن را مدیون تلاش های استادانی مثل استاد هاشمی هستیم.

استاد سید محمد هاشمی نیز در این  مراسم نکوداشت گفت: ۵۰ سال معلمی کردم و چقدر شغل زیبایی بود.

وی، معلمی را شغلی عنوان کرد که محبت، عدالت و انصاف را در انسان ها پرورش می دهد.

گودرز افتخار جهرمی از پیشکسوتان حقوق نیز در این مراسم به همکاری های علمی خود با استاد هاشمی اشاره کرد و افزود: استاد هاشمی در کتاب های خود، آزادی را از نگاه  مختلف بررسی و راههای مقابله با استبداد را بیان کرده است.

مجتبی واعظی از استادان حقوق دانشگاه شیراز نیز در این مراسم گفت: استاد هاشمی تلاش کرد چهره ای دموکراتیک از دین نشان دهد و اگر رویه وی را در تفسیر قانون اساسی دیده بودیم، شرایط بهتری داشتیم.

وی افزود: به همان اندازه که جمهوریت نظام در دوران اخیر به چالش کشیده شده، اسلامیت آن هم به چالش کشیده شده است. 

سید حسین صفایی استاد حقوق خصوصی در دانشگاه تهران نیز در این مراسم گفت: استاد هاشمی در حقوق عمومی نفر اول هستند.

وی، حقوق خصوصی را در اوایل رشد علم حقوق، مقدم بر حقوق عمومی عنوان کرد و افزود: بعدها، از قرن ۱۷، حقوق عمومی اهمیت بیشتری پیدا کرد و من هر دو را مرتبط می دانم.

این استاد حقوق، استاد هاشمی را متشرع به معنای واقعی دانست و گفت: از نظر استاد هاشمی، جمهوریت و اسلامیت تناقضی ندارند.

وی معتقد است، آنچه در غرب درباره آزادی و حقوق خصوصی و عمومی گفته می شود، سطح بالاتری از آن در اسلام هم وجود دارد.

شایان ذکر است ، گروه حقوق خانه اندیشمندان علوم انسانی و انجمن علمی حقوق اساسی ایران در نشستی، خدمات معلم بزرگ حقوق عمومی سید محمد هاشمی را گرامی داشت. این مراسم با رونمایی از کتاب «حقوق عمومی» (تنظیم قدرت تا تضمین حق‌ها) همراه بود.

لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهوری، سید حسین صفائی، گودرز افتخار جهرمی، ابراهیم بیگ‌زاده، محمدجواد ارسطا، مجتبی واعظی، علی‌اکبر گرجی ازندریانی، مسلم آقائی‌طوق، محمد جلالی و مهدی مهدوی‌زاهد از دیگر حاضران و سخنرانان این مراسم بودند.

سرخط اخبار علم و آموزش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha