مبارزه با بدعت ها و انحرافات در عزاداری امام حسین(ع) رسالت مهم شیعیان

تهران- ایرنا- عزاداری برای امام حسین(ع) در راستای زنده نگه‌داشتن رویداد کربلا بوده است تا رشادت‌ها، اخلاق، سبک زندگی و تمامی حرکات انسانی و الهی ایشان در جامعه به عنوان الگوی مبارزه در تاریخ اسلام شناخته شود. در این میان خط مشی اصلی امامت اباعبدالله الحسین(ع) مبارزه با بدعت‌ها و انحرافات بوده است. اکنون شیعیان به عنوان داعیه داران نهضت عاشورا باید با کج روی ها مبارزه کنند و اجازه ندهند در بحث عزاداری، انحرافات وارد این مکتب شود.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، حرکت عاشورا به عنوان نقطه اوج مبارزه یک انسان با تمام وجود و امکانات مادی و معنوی در راه ایستادگی از ارزش ها و اعتقادات به حساب می‌آید و امام حسین (ع) به عنوان الگوی مبارزه در تاریخ اسلام شناخته شده است.

   یکی از مهم‌ترین ارکان حرکت امام حسین(ع) مبارزه با بدعت‌ها و انحرافات بوده است. ما به عنوان داعیه داران نهضت عاشورا، باید با بدعت‌ها مبارزه کنیم. یکی از موضوعات جدی در بحث عزداری ها انحرافاتی است که وارد این مکتب شده و هیچگونه سند نقلی و عقلی برای آنان وجود ندارد در سال های اخیر با رهنمودهای «مقام معظم رهبری» سعی شده است با اینگونه انحرافات مبارزه جدی شود.

پژوهشگر ایرنا با سید حسن بیناپور کارشناس مسایل دینی  در مورد انحرافات  عزاداری ها به گفت و گو پرداخت.  

بیناپور در ابتدای این گفت و گو اظهار داشت:عزاداری های مکتب تشیع با کارکردهای عظیم سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بدون شک همراه  با آفت ها و انحرافاتی  خواهد بود. امام علی علیه السلام می فرمایند:لکل شیءٍ آفةٌ، هر چیزی آفتی دارد و مسلما فرهنگ عاشورا و عزاداری از این آفت مبرا نیست.  این انحرافات با انگیزه های متفاوت از سوی دشمنان و گاهی بر اساس جهل و نا آگاهی دوستان این مکتب ایجاد می شود.

اولین بنای مکتب تشیع عقل است. هر چیزی خارج از عقل در این عزاداری ها باشد مسلما مکتب ما را از طرف دشمنان مورد وهن قرار می دهد و این یک انحراف  محسوب می شود که به ضرر دین است. در مکتب ما اساس و مبنا قرآن، سنت، اجماع، عقل، چهار منبع استخراج احکام دینی است که به ادله اربعه معروفند  و هر چیزی که خارج این  گزینه ها چه به صورت شکلی و چه ماهوی  بر مکتب ما وارد شود  نمی تواندکارکردی مثبت برای تبین دین داشته باشد.

وی افزود:جهل و نا آگاهی  ریشه بسیاری از انحرافات وارده بر مکتب عاشوراست و کسانی که درک عمیق از فرهنگ حسینی ندارند ناخواسته به گسترش چنین انحرافاتی دامن می زنند. در برخی از مناطق کشور مباحث عرفی عزاداری وارد فرهنگ عزاداری امام حسین(ع) شده است که با مکتب تشیع همخوانی ندارد و باید به شیوه ای نگذاریم که این موضوعات در فرهنگ حسینی باقی بماند.

 بیناپور با  ذکر جمله ای از شهید مطهری می گوید: شهید مطهری جمله ای زیبا در تفسیر عاشورا دارد؛  در عاشورا همان اندازه که تفسیر صحیح، سازنده وحیات بخش است برداشت نادرست و منحرف  می تواند برای جامعه مخرب باشد و ما را از مسیر واقعی دور کند. و این بر خلاف اهداف و مکتب  امام حسین(ع)   است.  از ورود انحرافات ماهوی و شکلی  به عرصه فرهنگ عاشورا باید جلوگیری شود  و نگذاریم به عنوان کارکردهای مکتب حسینی محسوب شوند و جامعه را بر خلاف جامعه مورد نظر امام حسین(ع) هدایت کنند.

این کارشناس مسایل مذهبی همچنین اظهار داشت: عزاداری سید الشهدا شور و هیجانی خاص در جامعه ایجاد می کند.  در ایام محرم هرفرد  با داشتن هر اندیشه ای  تحت تاثیر این موج و هیجان عظیم قرار می گیرد. هئیت های و جلسات  باید با سازمان دهی از انحرافات و بدعت های که خواسته یا نا خواسته وارد این عرصه می شود، جلوگیری کنند.

 مبلغین و سخنرانان اهداف و روش های عزاداری را توجیه و تبین کنند و  نگذارند بدعت ها که باعث وهن مکتب می شود به این عرصه وارد شوند. ما باید به نحوی این مکتب را به جهانیان معرفی کنیم که خلاف عقل نباشد بعضا در جلساتی خواب های نقل می شود بدون هیچ گونه منبع و منشاء که خلاف عقل است و نمی تواند کارکرد مثبتی در تبین فرهنگ عاشورا داشته باشد اینگونه نقل و قول های خواب های بی مایه نیز  نوعی از انحرافاتی است که مبلغین باید مد نظر قرار دهند  و با نقل احادیث زیبای اهل بیت (علیهم السلام) این مکتب را به جهانیان نشان دهند.

بیناپور  با اشاره به آیین قمه زنی از سوی تعداد محدودی در برخی از مناطق کشور گفت:این موضوع هیچ سند معتبری ندارد و باید آگاه باشیم که  امروز دشمن تا چه اندازه از قمه زنی حمایت می‌کند. مکتب امام حسین(ع) و فرهنگ عاشورا در قمه زنی منحصر نشده است ماباید معارف زیبای فرهنگ عاشورا را با زبان معرفت شناسی به دیگران معرفی و با اینگونه انحرافات به صورت جدی مبارزه کنیم.

سرخط اخبار پژوهش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha