۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۲۲:۵۴
کد خبر: 83265731
T T
۰ نفر

كرمان موفق در عبور از بحران سیل

۱۶ فروردین ۱۳۹۸، ۲۲:۵۴
کد خبر: 83265731
كرمان موفق در عبور از بحران سیل

كرمان - ایرنا - بهار امسال با تغییرات جوی و بارش های شدید سیل آسا برای مردم ایران متفاوت آغاز شد و استان كرمان با تمهیدات پیش بینی شده، مدیریت و پایش شبانه روزی مدیران و مسئولان ، بحران را با كمترین خسارت از سر گذراند.

به گزارش ایرنا، هرچند بارش باران و نزولات جوی فراوانی نعمت در سراسر ایران را نوید می داد، اما پدید آمدن سیلاب های مهیب در نقاط شمالی، غرب و جنوب غرب كشور این مناطق را در بحران فرو برد و خسارت های جانی و مالی بسیاری برجا گذاشت.
استان پهناور كرمان كه همواره در بحث بلایای طبیعی بخصوص زلزله صدمات فراوانی را متحمل شده بود، اما مسئولان استان با پیش بینی های قبلی و بكار انداختن تجارب گذشته به سرعت برای مهار بحران های احتمالی ناشی از سیل و سایر حوادث آمادگی خود را اعلام كردند.
اگر چه بارش های جوی در استان كرمان به مانند استان های درگیر سیل نبود، اما طبیعت كویری و ضعف زیر ساخت ها در مناطقی از استان می توانست همین مقدار كم بارش ها را به سیلابی مخرب تبدیل كند.
استان كرمان در ایام تعطیلات سال جدید با 2 پدیده بارش باران در مناطق جنوبی و شمال و وزش باد و گرد و خاك و توفان در شرق مواجه شد كه با عكس العمل و امداد رسانی به موقع توانست خسارات را به كمترین میزان ممكن تقلیل بدهد.
*تمهیدات و پیش بین های لازم برابر حوادث
مثال معروف علاج واقعه را باید قبل از وقوع كرد به خوبی در استان كرمان اجرا شد و مسئولان با آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به موقع از عافلگیری شهروندان و مسافران در برابر رخدادهای ناخوشایند جلو گیری كردند.
در این میان مسئولان مدیریت بحران و هواشناسی كرمان با رصد دقیق شرایط آب و هوایی و جوی اخبار حاوی اطلاعات و اخطارهای لازم را در مواقع ضروری از طریق رسانه ها از جمله ایرنا به آگاهی مردم رساندند كه كاری شایسته و بسیار موثر بشمار می رفت.
پس از انتشار اخبار از سیل در استان های گلستان، مازندران و فارس استاندار كرمان در جمع خبرنگاران از آمادگی این استان در برابر وقوع سیل خبر داد.
محمد جواد فدایی با اشاره به بارندگی های در كرمان گفت: مدیریت بحران استان در آمادگی كامل قرار دارد و شورای مدیریت بحران در شهرستان ها تشكیل و آخرین شرایط بررسی، اقدامات پیشگیرانه در مناطق در خطر سیلاب انجام شده است.
وی تاكید كرد: فرمانداران، شهرداران، بخشداران، دهیاران و روسای دستگاه های اجرایی بویژه راهداری و حمل و نقل جاده ای شمال و جنوب، جمعیت هلال احمر مكلف شدند ضمن آمادگی كامل در برابر حوادث احتمالی، تمامی مسیل ها و رودخانه ها را بازبینی و كنترل كنند.
استاندار كرمان همچنین با اشاره به فعالیت شبكه ارتباطی مستقل در مواقع بحران (رادیو ترانك) اظهار داشت: از طریق این شبكه به عنوان پل ارتباطی پایدار، مستقل و بدون ترافیك، شرایط استان لحظه به لحظه گزارش و كنترل می شود.
فدایی در روزهای بعد نیز از نظارت كامل بر شرایط استان خبر داد و افزود: فرمانداران سراسر استان هر 90 دقیقه آخرین وضعیت شهرستان های خود را به استانداری كرمان گزارش می كنند و پس از جمع آوری و تحلیل گزارش ها اقدامات لازم به طور مستمر برنامه ریزی و اجرا می شود.
مدیریت ستاد بحران استانداری كرمان نیز با افزایش بارش ها و احتمال بروز سیل در استان اعلام كرد ستاد بحران كرمان به حالت آماده باش درآمده است.
مجید سعیدی با اشاره به شرایط جوی استان كرمان افزود: بیشتر جنوب و غرب استان كرمان تحت تاثیر سامانه بارشی قرار دارد.
وی اظهار داشت: اعلام آمادگی به فرمانداری، شهرداریها و دهیاریها اعلام شده تا در صورت وقوع سیلاب اقدامات لازم را به عمل آورند.
مدیركل مدیریت بحران استانداری كرمان تصریح كرد: از مردم و هم استانی های شهری و روستایی و همچنین مسافران نوروزی تقاضا می شود از نشستن و اسكان در حریم و حاشیه رودخانه ها پرهیز كنند.
با نخستین بارش هفت ساعته باران در شهرستان جیرفت، راههای روستایی شهرستان های عنبرآباد، قلعه گنج، رودبار جنوب و فاریاب بسته شد و از همان ساعات نخست، ستاد بحران در شهرستان های جنوبی به حالت آماده باش درآمد و اداره كل راهداری جنوب كرمان، دانشگاه علوم پزشكی، هلال احمر و فرمانداری های منطقه نیز درگیر این مساله شدند.
فرماندار شهرستان جیرفت نیز از آماده باش كامل ستاد بحران این شهرستان خبر داد و گفت: با توجه به بارش های اخیر تمامی دستگاه های اجرایی به حالت آماده باش در آمده اند.
احمد امینی روش افزود: تمامی تدابیر لازم برای رویارویی با مشكلات احتمالی اتخاذ شده است.
معاون راهداری حمل و نقل جاده ای استان كرمان گفت: 460 دستگاه خودرو راهداری و 350 نفر پرسنل راهداری برای مقابله با سیل و حوادث احتمالی در جاده ها به صورت آماده باش قرار دارند.
احسان عراقی زاده افزود: تعداد 55 اكیپ راهداری در سطح استان در جاده های استان با تعداد 288 نفر پرسنل راهداری و 95 دستگاه خودروی سبك و 150 دستگاه خودروی نیمه سنگین و ایسوزو و 50 دستگاه خودروی سنگین در حال انجام امور راهداری هستند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان نیز گفت: با تمهیدات پیش بینی شده بارندگی ها در استان هیچ خسارتی به اماكن تاریخی و گردشگری وارد نكرده است.
**تماس و نظارت مسئولان ارشد كشور با مسئولان استان كرمان
در پی وخامت اوضاع در مناطق سیلابی كشور روز 12 فروردین آخرین وضعیت بارندگی و آمادگی استان در برابر حوادث احتمالی از طریق تماس تلفنی رئیس جمهوری با استاندار كرمان بررسی شد.
در تماس تلفنی رئیس جمهوری با استاندار كرمان، دكتر روحانی ضمن تبریك سال نو از برنامه ریزی و زحمات دستگاه ها و نیروهای مرتبط با مدیریت بحران در استان كرمان تشكر كرد و از استاندار كرمان خواست سلام ایشان را به معاونان استانداری، فرمانداران، بخشداران، اعضای شورای مدیریت بحران استان و نیروهای فعال در مدیریت بحران، و مدیران دستگاه های اجرایی ابلاغ نماید.
محمدجواد فدایی نیز در پاسخ به سئوال رئیس جمهوری درباره آمادگی استان كرمان برای كمك‌ رسانی به سایر استانها اظهار داشت: صبح امروز در تماس با استانداران برخی استانها آمادگی استان كرمان برای ارائه خدمات مورد نیاز و امدادرسانی اعلام شده است.
همچنین استاندار كرمان گزارشی از میزان بارندگی ها و وضعیت تالاب جازموریان به رئیس جمهوری ارائه كرد و حمایت ها و تدابیر وی را مایه دلگرمی و تلاش مضاعف مسئولان در خدمت رسانی به مردم عنوان و از دكتر روحانی تشكر كرد.
همچنین در روز ششم فروردین سال 98 در تماس تلفنی اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری با استاندار آمادگی كرمان در برابر حوادث احتمالی بررسی شد.
*آبخیزداری برگ برنده مهار سیلاب در استان كرمان
اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری در برخی شهرستان های استان كرمان كه گرفتار بارندگی ها و سیلاب ها شدند بخوبی نشان داد كه می توان با سرمایه گذاری بیشتر در این حوزه در مهار سیل و سیلاب خسارت زا نیز موفق عمل كرد.
آبخوان داری با شیوه های بهره برداری مناسب از باران در سطح حوزه های آبخیز، ضمن كاستن از شدت وقوع سیلاب های مخرب از طریق افزایش زمان تمركز سیلاب و ایجاد فرصت نفوذ جریان های سطحی، كاهش تبخیر و تغذیه آبخوان های زیرزمینی، علاوه بر احیای عرصه های طبیعی، امكان دستیابی به آب را به صورت پایدار با استفاده از روش های ساده و بومی میسر می كند.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان گفت: با توجه به اثربخشی انجام پروژه های آبخیزداری طی 30 سال گذشته در استان كرمان، در سطح پوشش هزار و 125 هزار هكتار كه منجر به كاهش وقوع سیل تا میزان 50 تا 70 درصد شده است.
مهدی رجبی زاده افزود: دستاوردهای این مهم شامل مدیریت و كنترل رواناب ها به میزان 290 میلیون متر مكعب سالانه، كه منجر به نفوذ آب به میزان 174 میلیون متر مكعب در سال به سفره آب زیرزمینی و همچنین 11 میلیون تن كنترل فرسایش آبی و چهار میلیون متر مكعب كنترل رسوب شده است.
وی تصریح كرد: به دستور مقام معظم رهبری در سال 1397 مبنی بر تخصیص اعتبار به مبلغ 25 میلیارد تومان از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی به منظور اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در 14 شهرستان و 27 حوزه آبخیز سطح استان كرمان اشاره كرد.
وی گفت: انجام پروژه های آبخیزداری در سال 97 در سطح پوشش 26.5 هزار هكتار، نقش موثری در مدیریت رواناب ها و جلوگیری از وقوع سیل و خسارت ناشی از آن به شهرها و روستا ها در بارندگی های اخیر داشته و به خوبی اثربخشی پروژه ها و ضرورت انجام اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری را نشان می دهد. رجبی زاده مهمترین دستاوردهای پروژه های انجام شده را مدیریت و كنترل 21 میلیون متر مكعب رواناب در سطح حوزه های آبخیز استان عنوان كرد و گفت: این طرح ها منجر به نفوذ 5.1 میلیون متر مكعب آب به سفره آب زیرزمینی، 93 هزار متر مكعب كنترل رسوب و 266 هزار تن كنترل فرسایش شده است .
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان كرمان گفت: در حال حاضر باید بیش از هر زمان دیگر با انجام عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در حوزه‌ های آبخیز مشرف به شهر‌ها و روستا‌ها و حوزه های آبخیز بالادست، اقدامات پیشگیرانه از وقوع سیل انجام شود تا علاوه بر كنترل و مدیریت روانابها، تغذیه سفره های زیر زمینی آب، جلوگیری از فرسایش آبی و كنترل رسوب، شاهد سیراب شدن آبخوان ها باشیم.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان رفسنجان نیز گفت: با بارش های روزهای اخیر در پخش سیلاب احمدآباد دئفه واقع در كشكوئیه رفسنجان‌ هشت میلیون متر مكعب نزولات آسمانی جمع آوری و ذخیره شد.
مسعود حیدری پور افزود: پخش سیلاب احمدآباد دئفه در بارندگی های اخیر آبگیری شد كه علاوه بر تغذیه سفره های زیرزمینی از بروز سیلاب و حادثه آفرینی در روستاهای پایین دست جلوگیری كرد.
**خسارت سیلاب ها در استان كرمان
هر چند دور اندیشی و آینده نگری در كنار مدیریت موفق بحران از وقوع خسارات های هنگفت سیلاب و سایر بلایای طبیعی به استان كرمان جلوگیری كرد اما در برخی نقاط استان شاهد بروز خسارت بودیم.
مدیركل مدیریت بحران استانداری كرمان گفت : سیل اخیر به 340 كیلومتر راه ارتباطی روستایی در شمال و یكهزار و 300 كیلومتر در جنوب این استان خسارت وارد كرده است.
سعیدی افزود: همچنین این سیل به 145 كیلومتر شانه خاكی محورهای ارتباطی، آب نماها و تعدادی از پل های ارتباطی استان كرمان خسارت زده است.
وی با بیان اینكه محورهای ارتباطی خسارت دیده نیاز به تیغ زنی دارند، اظهار داشت: یك منزل مسكونی در شهربابك توسط سیلاب تخریب شد و به زیرساخت های كشاورزی مناطق مختلف استان نیز خسارت های هنگی وارد شده كه طی دو دهه گذشته كم سابقه بوده است.
مدیركل مدیریت بحران استانداری كرمان خسارت به تعدادی از شبكه های انتقال برق فشار متوسط و ضعیف، تخریب استخرهای ذخیره آب، خسارت به تعدادی قنوات، تخریب كانال های انتقال آب كشاورزی ، تخریب برخی از شبكه های انتقال آب روستایی، تخریب و قطعی آب بخشی از شهر شهربابك از دیگر خسارت هایوارد شده از سیلاب و سیل اخیر عنوان كرد.
مدیركل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب كرمان نیز گفت بیشترین خسارت سیلاب در راههای روستایی بود و طبق برآورد اولیه كارشناسان راهداری، بیش از چهار میلیارد و 300 میلیون تومان، خسارت سیلاب در بخش راه های جنوب كرمان وارد كرد.
مسعود جمیلی افزود: سیلاب به بیش از 368 كیلومتر از راههای روستایی این دیار خسارت وارد كرد و بیشترین میزان خسارت ها در شهرستان رودبارجنوب گزارش شد.
وی تصریح كرد: با توجه به آغاز طرح راهداری نوروزی، اداره كل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان كرمان از آمادگی كامل برای مقابله با بحران برخوردار بود و این آمادگی باعث شد آشفتگی های ناشی از سیلاب در این منطقه به درستی مدیریت شود.
جمیلی بیان كرد: بستر بیش از 67 پُل در محورهای ارتباطی جنوب استان توسط دستگاه های راهداری همین دیار بازگشایی شد و همكاری به موقع خبرگزاری ها و شبكه های اجتماعی محلی در انتشار اخبار مربوط به سیلاب باعث شد مسافران نوروزی كه قصد عبور از مناطق كوهستانی را داشتند جوانب احتیاط را رعایت كنند و شاهد بروز خسارت های جانی نشدیم.
همچنین مناطقی در شرق و شمال استان كرمان در روزهای ابتدایی سال شاهد وزش باد شدید و طوفان شن بود كه موجب بسته شدن راه های ارتباطی شد كه با تلاش مسئولان و ماموران این مسیرها در مدت كوتاهی بازگشایی شدند.
**از سیل مخرب با سیلاب با بركت
بخشدار راین از آبگیری یك سوم سد خاتم الانبیاء این بخش در پی بارندگی های اخیر خبر داد و گفت: با توجه به وضعیت آب و هوایی انتظار می رود تا پایان فروردین ماه این سد به مرحله آبگیری كامل برسد.
*یك سوم سد خاتم الانبیاء راین آبگیری شد
اكبر عباس پور افزود: با آبگیری كامل سد خاتم راین یك میلیون و 400 متر مكعب آب ذخیره می شود و روستاهای پائین دست تا پایان سال زراعی جاری از آب كشاورزی كافی برخوردار خواهند شد.
همچنین اخبار رسیده از شهرستان های مختلف استان كرمان از آبگیری سدهای خاكی و جاری شدن قنوات و چشمه های استان در پی بارندگی ها اخیر خبر می داد.
** دیار كریمان دوشادوش مردم ایران برای كمك به سیل زدگان
سیلاب زندگی مردم را در بسیاری از استان های كشور تحت تاثیرات مخرب خود قرار دارد بطوریكه علاوه بر خسارات جانی هزاران خانه و اماكن مختلف، زمین های كشاورزی و دام بر اثر سیل از بین رفت و صدمه دیدند.
حضور و بسیج همه امكانات كشور برای كمك به زلزله زدگان بار دیگر تجلی نوع دوستی و روحیه ایثارگری ملت با عظمت ایران بود و استان كرمان نیز مانند همیشه حضوری چرشورد در صحنه داشت.
استاندار كرمان با اشاره به ارسال كمك های كرمانی ها به مناطق سیل زده خوزستان گفت: 400 دستگاه چادر امدادی و 2 هزار و 400 تخته پتو از كرمان به مقصد مناطق سیل زده بارگیری شده است.
محمدجواد فدائی افزود: استان كرمان آمادگی دارد بر اساس اعلام نیاز استانهای سیل زده نسبت به ارسال تجهیزات و امكانات اقدام كند و از این حیث آمادگی كامل را به رئیس جمهوری اعلام كرده ایم.
رئیس شورای هماهنگی مدیریت بحران استان كرمان اظهار داشت: كمك های ارسال شده به خوزستان حسب دستور رئیس جمهوری و اعلام نیاز هلال احمر كشور توسط سه دستگاه تریلر كانتینر دار و یك دستگاه كامیون عصر دوشنبه به مقصد خوزستان ارسال شد و با توجه به شرایط جوی در مسیر تا بعد از ظهر امروز تحویل هلال احمر خوزستان می شود.
وی تصریح كرد: مجموعه مدیریت بحران استان كرمان به منظور ارسال تجهیزات و اقلام مورد نیاز به استان های سیل زده آمادگی كامل دارد.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان كرمان نیز گفت: از طریق پایگاهها و تمامی شعب هلال احمر در این استان كمك های نقدی و غیرنقدی مردمی برای سیل زدگان شمال كشور جمع آوری می شود.
رضا فلاح با اشاره به تاكید مقام معظم رهبری مبنی بر كمك های مردمی و ورود دستگاه های عمومی به عرصه امداد و جبران خسارت های مردم سیل زده شمال كشور افزود: جمع آوری های غیرنقدی با اولویت پتو، زیرانداز، ست بهداشتی و مواد شوینده انجام می شود.
همچنین قائم ‌مقام كمیته امداد امام خمینی (ره) استان كرمان گفت: كمیته امداد این استان با مشاركت در پویش سراسری 'رفیق گلستان باشیم' با راه ‌اندازی پایگاه‌ های ویژه، آماده جمع‌ آوری و ارسال كمك‌ های مردم نیكوكار كرمان به هموطنان سیل‌ زده در شمال كشور است.
سهراب روستایی با بیان اینكه جمع‌ آوری كمك ‌ها برای سیل‌ زدگان با راه‌ اندازی پویش 'رفیق گلستان باشیم' به ‌صورت هماهنگ در سراسر كشور توسط كمیته امداد آغاز شده است، ادامه داد: مردم دیار كریمان می ‌توانند با شماره ‌گیری كد دستوری #99*8877* از طریق تلفن همراه، واریز مستقیم به شماره كارت 6037997900001000، مراجعه حضوری به پایگاه ‌های ویژه جمع‌ آوری كمك در میادین اصلی شهرها، مكان ‌ها گردشگری و یا دفاتر كمیته امداد در سراسر استان كمك‌ های نقدی و غیرنقدی خود را به دست هموطنان سیل ‌زده برسانند.
رئیس كمیته اطلاع رسانی ستاد اجرایی خدمات سفر استان كرمان نیز گفت: شرایط برای اسكان اضطراری مسافران نوروزی استان های سیل زده بویژه فارس در استان كرمان فراهم است.
محمدمهدی افضلی افزود: استان های كرمان، یزد و بوشهر از سوی ستاد مركزی هماهنگی خدمات سفر كشور به عنوان استان های معین برای اسكان اضطراری مسافران نوروزی استان فارس تعیین شده است.
وی اظهار داشت: آمادگی برای افزایش ظرفیت اسكان اضطراری گردشگران در كرمان وجود دارد و در صورت نیاز درهای سالن های ورزشی و ادارات برای اسكان اضطراری گردشگران استان های سیل زده باز خواهد شد.كرمانی ‌ها به یاری سیل ‌زدگان شمال كشور می ‌آیند
سهراب روستایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به وقوع سیل در استان ‌های شمالی اشاره كرد و افزود: بیشترین آسیب در این میان متوجه مردم استان گلستان شده و مردم نیكوكار و نوعدوست استان كرمان بر اساس منش و مرام خیرخواهانه خود آماده مشاركت در بازسازی منازل و تأمین لوازم از دست ‌رفته هم میهنان سیل‌ زده خود هستند.
قائم ‌مقام كمیته امداد امام خمینی (ره) استان كرمان افزود: مراكز نیكوكاری این استان نیز آماده دریافت كمك ‌های مردم نوعدوست استان كرمان هستند.
مدیركل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان كرمان نیز گفت: با توجه به كمبود ماشین آلات راهداری برای بازگشایی راه های سیل زده استان لرستان، 2 دستگاه كمرشكن و سه دستگاه لودر از جنوب كرمان به این منطقه اعزام شد.
مسعود جمیلی كرمانی افزود: در زمان شرایط بحرانی وظیفه همگانی است كه نسبت به كمك كردن به دیگر هموطنان همتی مضاعف صورت بگیرد.
خبرگزاری ایرنا مركز كرمان نیز با تلاش شبانه روزی و تهیه فراورده های خبری متنوع ضمن آگاهی بخشی و اطلاع رسانی مناسب در رابطه به وضعیت استان كرمان در ایام تعطیلات نوروزی، با مدیران و مسئولان این استان همكاری لازم را در انتشار به موقع اخبار انجام داد.
7437/ 5054
۰ نفر