۲۰ آذر ۱۳۹۷، ۱۳:۴۲
کد خبر: 83130721
T T
۰ نفر

نقش صنعت گردشگری در اقتصاد تركیه

۲۰ آذر ۱۳۹۷، ۱۳:۴۲
کد خبر: 83130721
نقش صنعت گردشگری در اقتصاد تركیه

تهران - ایرنا - 'گردشگری' به عنوان سومین صنعت مولد سرمایه بعد از نفت و خودروسازی از جایگاه بالایی در سطح جهان برخوردار بوده و برای بسیاری از كشورها بویژه كشورهای در حال توسعه می تواند به مهمترین منبع اشتغال و كسب درآمد ارزی تبدیل شود.

پیش بینی های صورت گرفته توسط شورای جهانی مسافرت و گردشگری نشان می دهد كه تا سال 2026 بخش گردشگری 4 درصد به سهم تولید ناخالص داخلی كمك خواهد كرد و منجر به ایجاد370میلیون فرصت شغلی جدید در سراسر جهان (از هر 10شغل یك فرصت شغلی مربوط به گرشگری) خواهد شد.
این پیش بینی چشم انداز بخش گردشگری را در بسیاری از كشورهای جهان مطلوب ارزیابی می كند بطوری كه از نظر كارشناسان اقتصادی صنعت گردشگری از موثرترین راههای مبارزه با فقره معرفی می شود.
كشور تركیه نیز با وجود جاذبه های طبیعی، تاریخی، فرهنگی تلاش كرده با تمركز بر جذب گرشگران بین المللی و سرمایه گذاری در بهبود زیرساخت های حمل و نقل، اقامتی و ... درآمدهای حاصل از ورود توریسم بین المللی را جایگزین درآمدهای دیگر كند.
صنعت گردشگری از سال 2004 در تركیه رونق بیشتری گرفت و رشد پایدار آن توانست به مكانیزم‌های انگیزشی و مقرراتی كه در این كشور برای آن لحاظ شده بود، نسبت داده شود.
این صنعت در اقتصاد تركیه بسیار مهم است تا جایی كه در سال 2015 مخارج مستقیم بخش گردشگری حدود 5 درصد از تولید ناخالص داخلی این كشور را تشكیل داده بود و با احتساب مشاركت غیرمستقیم سفر و گردشگری در اقتصاد تركیه ، میزان مشاركت آن در سال 2015 به حدود 13 درصد از تولید ناخالص داخلی آن رسید.
همزمان با روی كار آمدن حزب عدالت و توسعه و اتخاذ سیاست های جدید اقتصادی، سال به سال بر شمار گردشگران خارجی این كشور افزوده شد به طوری كه در سال 2014 شمار گردشگران خارجی تركیه به رقم بی سابقه 41 میلیون نفر رسید.
پس از آن در سال های2015 - 2016 با وقوع حوادث سیاسی داخلی و خارجی از جمله كودتای نافرجام 15 جولای ، تنش با روسیه و آمریكا و عملیات های تروریستی داعش و پ.ك.ك، اوضاع امنیتی ـ اقتصادی تركیه به شدت رو به نابسامانی رفت تا جایی كه این موضوع به كاهش شدید حضور گردشگران خارجی انجامید.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور تركیه اوایل امسال اعلام كرد كه صنعت گردشگری این كشور كه مدتی بود به دلیل حملات شدید داخلی و خارجی دچار افت شده بود بهبود یافته و پیش بینی كرد كه تا پایان امسال با جذب 40 میلیون گردشگر به اوج خواهد برسد.
وی تاكید كرد كه با برنامه ریزی ها و در راستای اهداف 2023، كشور تركیه جزو 10 اقتصاد بزرگ جهان شود.
ارگین شاهین رئیس انجمن آژانس های گردشگری تركیه نیز پیش بینی كرد كه تعداد گردشگران ورودی به تركیه تا پایان سال جاری به رقم بیش از 40 میلیون نفر رسیده و درآمد حاصل از صنعت گردشگری این كشور به بیش از 30 میلیارد دلار برسد.
وی تصریح كرد كه تلاش فعالان و نمایندگان صنعت گردشگری جهت یافتن بازارهای جدید در افزایش شمار گردشگران به كشور نقش داشته است.
رئیس انجمن آژانس‌های گردشگری تركیه با اشاره به اینكه هدف تركیه جذب سالانه 50 میلیون گردشگر تا سال 2023 است، گفت : اگر بتوانیم هزینه سرانه مستقیم هر گردشگر را به یك هزار دلار افزایش دهیم، به معنای واقعی یك كشور گردشگری خواهیم شد.
مواضع سیاسی كشورها نیز عامل موثر در جذب گردشگر و سرمایه گذاری خارجی است چرا كه با ملایم تر شدن موضع بسیاری از كشورهای اروپایی علیه تركیه بازتاب مثبتی در صنعت گردشگری داشته و گردشگران اروپایی به طور چشمگیری در تركیه افزایش یافته است و انتظار می رود كه این روند طی سال آینده نیز ادامه یابد.
از سوی دیگر ترمیم روابط این كشور با روسیه و اتخاذ تدابیری موثر در مبارزه با نیروهای حزب كارگران كردستان (پ.ك.ك)، داعش و گروه های افراطی مسلح باعث شد تا ثبات و امنیت آرام آرام به فضای جامعه تركیه برگردد و دیگر خبری از فضای وحشت زده جامعه تركیه در زمان وقوع عملیات های تروریستی هولناك نباشد كه در نتیجه آن روند سفر گردشگران خارجی دوباره صعودی شد.
وزارت فرهنگ و گردشگری تركیه اعلام كرد كه در 10 ماه سال جاری میلادی بیش از 41 میلیون گردشگر خارجی از این كشور بازدید كرده اند كه بالاترین رقم در تاریخ تركیه به شمار می رود.
بر اساس آمار وزارت فرهنگ و گردشگری تركیه میزان ورود گردشگران خارجی بیش از انتظار و پیش بینی ها بوده به طوری كه نسبت به 10 ماه سال گذشته 22.43 درصد افزایش یافته است.
شمار گردشگران خارجی تركیه در سال جاری از بالاترین میزان ثبت شده در سال 2014 نیز كه حدود 41 میلیون نفر بود، فراتر رفته است.
سازمان آمار تركیه اعلام كرد كه بیش از پنج میلیون و 217 هزار نفر از گردشگران از شهروندان ترك مقیم خارج بوده اند.
بر اساس گزارش های منتشر شده گردشگران روس با رشد 16.09 درصدی در ردیف اول، گردشگران آلمانی و انگلیسی نیز به ترتیب با 11.68 و 6.07 درصد افزایش در جایگاه دوم و سوم گردشگران خارجی تركیه جای گرفته اند.
ایرانیان نیز پس از اتباع اوكراین و گرجستان در رده پنجم گردشگران خارجی تركیه جای گرفته اند این در حالی است كه گردشگران ایرانی در رده سوم مشتریان بازار گردشگری در سال گذشته بودند.
ورود گردشگران خارجی به تركیه در پی كاهش ارزش پول ملی لیر و پایین آمدن قیمت خدمات تفریحی و اقامتی برای اتباع خارجی و نیز افزایش نسبی شاخص های امنیتی در سال جاری میلادی به طور چشمگیری رشد یافته است.
شهرهای آنتالیا، استانبول، موغلا، آرتوین و ادیرنه به ترتیب بیشترین افزایش جذب گردشگر را در تركیه داشته اند.
در سال گذشته میلادی 32.4 میلیون گردشگر خارجی به تركیه سفر كرده و 26.2 میلیارد دلار ارز خارجی وارد این كشور كردند.
همچنین این صنعت سهم مهم و قابل توجهی در اشتغالزایی این كشور داشته و با توجه به پیشرفت این صنعت اشتغالزایی نیز رو به افزایش است كه پیش بینی می شود با برنامه ریزی های صورت گرفته گردشگری سهم قابل توجهی در بكارگیری نیروی كار و درآمدزایی این كشور داشته باشد.
بطوری كه براساس اعلام سازمان آمار ، هم اكنون بیش از 20 درصد جمعیت شاغل تركیه در بخش گردشگری به فعالیت می پردازند كه پیش بینی می شود كه این رقم در سال 2023 به بیش از 900 هزار نفر برسد.
دولت تركیه تلاش می كند با رفع موانع و كشف و ارتقای پتانسیل های صنعت گردشگری، عزم و اراده خود را برای كمك به رشد و توسعه صنعت گردشگری و جذب توریسم در جهت ارتقای و جذب سرمایه گذار همواره تر كند و دراین خصوص نیز گام های موثر برداشته است.
به نظر می رسد با عزم دولت عدالت و توسعه تركیه، برنامه ریزی و اتخاذ سیاست های جدید اقتصادی، پیش بینی جذب 40 میلیون گردشگر براساس اهداف 2023 محقق و این كشور جزو 10 اقتصاد بزرگ جهان شود.
گزارش از علی حیدری
خاور** 1211**1144
۰ نفر

سرخط اخبار فرهنگ