۱۳ خرداد ۱۳۹۵، ۱۱:۴۳
کد خبر: 82098544
T T
۰ نفر
امام خمینی(ره)؛ ابرمرد بزرگ تاریخ و الگویی جهانی

تهران- ایرنا- 14 خرداد 1368 خورشیدی، امام خمینی بزرگمردی كه نمادی از فضیلت های اخلاقی و عرفانی بود، چشم از جهان فروبست ، بزرگمردی كه با درایت و هوشیاری و با یاری ملت توانستند استقلال و آزادی را برای مردمان این مرز و بوم به ارمغان بیاورند و بنیانگذار نظامی مردم سالار در ایران شوند.

امام خمینی معمار بزرگ انقلاب با تشكیل نهضتی انقلابی و اسلامی در برابر استبداد و استعمار زمان ایستادند و با ایمان، اتحاد و همراهی ملت ایران، پایان بخش حكومت طاغوت شدند و با برپایی نظام جمهوری اسلامی در این سرزمین كهن آینده ای روشن را برای مردمان این دیار كهن به ارمغان آوردند.
ایشان در 1281 خورشیدی در شهرستان خمین از توابع استان مركزی دیده به جهان گشودند و از همان دوره كودكی با علوم دینی آشنا شدند و در سال های بعد به منظور كامل كردن دانش خویش به حوزه علمیه قم رفتند و در آنجا از محضر آیات عظام «آقا مـیـرزا محمـد علـی ادیب، سید محمد تقـی خـوانساری، سـیـد عـلی یثربی كاشانی و حاج شیخ عبدالكریـم حایری یزدی» بهره بردند.
امام(ره) پس از پایان تحصیلات خود به عنوان یكی از مجتهدان صـاحب رای در فـقـه، اصـول، فلسفه، عرفــان و اخلاق به آموزش این درس ها در حوزه علمیه قـم و نجف همت گماشتند، این عالم بزرگ برای نخستین بار مبانی نظری حكـومت اسلامـی را در سلسله درس های ولایت فـقیه در نجف بازگـو كردند و بدین شكل به مبارزه با ظلم و ستم پرداختند. با توجه به اینكه رژیم پهلوی سایه های استبداد خویش را بر كشور حاكم كرده بود، ایشان نظام شاهنشاهی را نظام استبدادی دانستند و مبارزه علیه آن را آغاز كردند. البته این مبارزه پس از تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی در 16 مهر 1341 خورشیدی، به صورت جدی شروع شد و در 1342 خورشیدی با بازداشت امام خمینی به وسیله عوامل رژیم پهلوی در قـیـام سراسری روحانیان و به شهادت رساندن بسیاری از مردم در 15 خـرداد همان سال اوج گرفت و بدین گونه این قیام نقطه عطفی بر آغاز مبارزه های انقلابی ایرانیان شد.
پس از آن مواضع سرسختانه امام خمینی نسبت به لایحه كاپیتولاسیون در 21 مهر 1343 خورشیدی رژیم پهلوی را بر آن داشت تا ایشان را به تركیه و پس از آن به نجف تبعید كنند. تبعید باعث توقف نهضت مردمی ایران نشد بلكه امام خمینی در آن شرایط نیز به روشنگری مردم نسبت به جنایت های رژیم ادامه دادند تا آنكه اعتراض های مردمی و رهبری مقتدارانه ایشان سبب شد تا آن بزرگوار پس از سال ها در 12 بهمن 1357 خورشیدی به كشور بازگردند و با رهبری خویش انقلاب اسلامی ایران را در 22 بهمن همان سال به پیروزی رساندند، پس از آن نیز با برپایی نظام جمهوری اسلامی در كشور، دیده بان همیشه بیدار انقلاب به رهبری هوشمندانه خویش ادامه دادند و یاری بخش ملت در هشت سال جنگ تحمیلی شدند. سرانجام پس از سال ها تلاش در راه استواری استقلال و آزادی میهن در 14 خرداد 1368 خورشیدی دیده از جهان فرو بستند و به دیار حق شتافتند و اینگونه ملتی را غرق در غم و اندوه كرد.
پس از این رویداد تلخ، كشور نیاز به رهبری دیگر داشت تا سكان هدایت را بر عهده گیرد و ایران اسلامی را به طرف عزت و سربلندی راهنمایی كند، به همین منظور مجلس خبرگان در عصر همان روز تشكیل جلسه داد و پس از بحث و تبادل نظرهای فراوان، سرانجام آیت الله خامنه ای رییس جمهوری وقت را به عنوان رهبری جمهوری اسلامی برگزید. اكنون پس از گذر 27 سال از این رخداد، ایشان با حمایت ها و هدایت های مقتدرانه خویش، نام این دیار كهن را بیش از پیش در جهان هستی پر آوازه ساخته اند و سبب سربلندی مردمان ایران در جوامع بین المللی شده اند.
«حجت الاسلام سیدرضا اكرمی» مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت، رییس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری و وزارت كشور و عضو جامعه روحانیت مبارز به مناسبت سالگرد رحلت امام خمینی(ره) در گفت و گو با پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا، درباره ویژگی های شخصیتی ایشان، گفت: وقوع رویدادهایی چون شهادت آیت الله سیدمصطفی خمینی، مساله هجرت امام از عراق به پاریس، اعلامیه ها و گفت و گوهای متعدد ایشان با رسانه های مختلف جهان در 1356 و 1357 خورشیدی باعث شدند تا مردم ایران نسبت به معمار بزرگ انقلاب معرفت و آگاهی بیشتری پیدا كنند، در این میان اجازه دخالت دادن به بیگانگان در امور كشور و گسترش فساد در حكومت پهلوی سبب شد تا مبارزه ها علیه این رژیم شكل جدی به خود بگیرد بنابراین ظلم و ستمی كه آنان نسبت به مردم و انقلاب انجام دادند، همگی باعث شد تا محمدرضا پهلوی در 26 دی 1357 خورشیدی از ایران برود و امام خمینی در 12 بهمن همان سال وارد كشور شود و اینگونه انقلاب اسلامی به دلیل عوامل مهمی همچون علاقه مردم نسبت به امام، فساد حكومت پهلوی و وابستگی به آمریكا و رژیم صهیونیستی به پیروزی رسید.
مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت نقش مهم بنیانگذار انقلاب را در پیشبرد اهداف نهضت اسلامی در دوران تبعید، چنین توصیف كرد: امام خمینی در دوره تبعید در عراق در شهر نجف توانستند ابعاد گوناگون و برجسته شخصیت خویش را به همگان نشان دهند؛ به همین جهت عالمان آن دیار دریافتند كه ایشان از شخصیت ممتاز و والای علمی، فرهنگی، اجتهادی، فقهی و اخلاقی برخوردار هستند. پس از مدتی امام به پاریس هجرت كردند و حضور ایشان در آنجا نه تنها امام را از ادامه مبارزه علیه رژیم پهلوی بازنداشت بلكه این امر در نشان دادن چهره حقیقی رژیم پهلوی موثر بود.
عضو جامعه روحانیت مبارز با اشاره به نقش امام خمینی در احیای اندیشه حكومت اسلامی بیان داشت: ایشان از همان ابتدا كه وارد صحنه مبارزه علیه رژیم پهلوی شدند، در سخنرانی عاشورای 1342خورشیدی و چهارم آبان 1343 خورشیدی دو امر مهم را انجام دادند. نخست آنكه رژیم پهلوی و آمریكا را به مردم معرفی كردند و به همگان شناساندند كه این حكومت با رژیم صهیونیستی همكاری می كند و دوم آنكه امام در نجف، بحث ولایت فقیه را مطرح كردند و نجات ایران را در این امر دانستند كه باید نظام ولایت فقیه به وجود بیاید تا مردم از این وابستگی و استبداد نجات پیدا كنند.
حجت الاسلام اكرمی درباره شناخت اندیشه های امام خمینی توضیح داد: برای آشنایی با اندیشه های امام(ره) باید تمامی دوره های زندگی ایشان همچون تحصیل، تدریس، اجتهاد، مبارزه علیه رژیم و تبعید به كشورهای مختلف را مورد بررسی قرار داد. همچنین برای دستیابی به این شناخت بایستی آثار ایشان را مطالعه كرد. امام بر قرآن، اهل بیت(ع) و تاریخ اهتمام داشتند و همواره به اسلام ناب محمدی می اندیشیدند و تمام زندگی ایشان در مسایل دینی، اسلامی و انقلابی شكل گرفته است و بر این امر تاكید داشتند كه مردم باید سرنوشت خویش را با رای دادن و حضور در صحنه سیاسی كشور و... تعیین كنند.
مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت در ادامه افزود: تاثیرگذاری شخصیت امام خمینی را می توان در دو رویداد مشاهده كرد، نخست آنكه با ورود به تهران در 12 بهمن 1357 خورشیدی، مردم از فرودگاه تا بهشت زهرا استقبال بی سابقه ای از امام كردند و این نخستین دلیل بر تاثیر شخصیت آن بزرگوار بر مردم آزاده ایران است، همچنین عامل دیگر را می توان شركت میلیونی ایرانیان در تشییع شكوهمند پیكر امام خمینی(ره) در 14 خرداد 1368 خورشیدی دانست، این عوامل نشان می دهد كه بنیانگذار انقلاب و مردم یكدیگر را به خوبی شناخته بودند و ارتباط آنان برپایه دیانت و اسلام بود.
رییس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری در ارتباط با روش سیاسی امام خمینی پس از پیروزی انقلاب چنین تصریح كرد: ایشان پس از پیروزی انقلاب در 1358 خورشیدی پنج همه پرسی و انتخابات را برگزار كردند، از اصل همه پرسی برای نظام جمهوری اسلامی تا تشكیل مجلس شورای اسلامی می توان دریافت كه ایشان به مردم اعتماد داشتند و ملت ایران نیز رفتاری متقابل با امام(ره) داشتند بنابراین این تلاقی اسلام و مردم عامل بسیار شكوهمندی شد كه هم اهداف اسلام در حكومتی اسلامی تحقق یابد و مردم نیز در سرنوشت خود نقش داشته باشند.
حجت الاسلام اكرمی درباره دیدگاه امام خمینی به اقوام مختلف و احزاب یادآور شد: در آغاز پیروزی انقلاب امام بر وحدت و اتحاد تمامی مردم ایران تاكید داشتند تا پس از آنكه قانون تصویب شد و حزب ها جایگاه قانونی پیدا كردند، ایشان برای گروه های سیاسی كه در چارچوب قانون به انجام وظیفه می پرداختند، احترام قایل بودند. همچنین به دلیل وجود اقوام مختلف در كشور، اتحاد آنها در طول تاریخ و نقش مهم آنان، امام خمینی نیز نسبت به اقوام محبت و عنایت داشتند و از همگان وحدت و انسجام را در چارچوبی قانونی و اخلاقی در خواست می كردند.
عضو جامعه روحانیت مبارز با اشاره به مدیریت بنیانگذار جمهوری اسلامی در جنگ هشت ساله اظهار داشت: امام خمینی، حمله رژیم بعث به ایران را امری بسیار ابتدایی می دانستند و در این باره فرمودند كه «دزدی آمده و سنگی انداخته» و اینگونه سبب ایجاد آرامش در میان مردم شدند، همچنین در واكنشی دیگر، هنگامی كه نبرد هوایی، زمینی و دریایی میان دو كشور شكل گرفت، جنگ را مساله اصلی دانستند و بیان كردند كه مقاومت را تا آخرین فرد ادامه خواهیم داد تا آنكه پس از پایمردی های مردم در برابر تهاجم رژیم بعث و هنگامی كه شكست عراق بر همگان آشكار شده بود، امام خمینی، قطعنامه 598 را مورد پذیرش قرار دادند و این امر را به نوشیدن جام زهر تعبیر كردند. البته پس از آن، حقانیت ایران با تجاوز صدام به كویت و حمله آمریكا به عراق به جهانیان بیش از پیش ثابت و آشكار شد كه تمامی تصمیم های امام(ره)، مردم و مسوولان كشور در هشت سال دفاع مقدس، عزت مدارانه، مردمی و قانونی بوده است.
حجت الاسلام اكرمی درباره وصیت نامه امام، یاد آور شد: وصیت نامه 29 صفحه ای امام خمینی یك دائره المعارف است كه بیانگر نگاه ایشان در اصل انقلاب و پس از انقلاب به شمار می رود، بایستی وصیت نامه ایشان را به عنوان یك منشور مورد توجه قرار داد زیرا امام نسبت به دین احترام بسیاری قائل بودند بنابراین در این وصیت نامه موضوع هایی چون حدیث ثقلین، وحدت و اتحاد مردم و روحانیان، مساله مقاومت و استقامت در برابر دشمنی ها و رعایت اخلاق در تمام ابعاد زندگی را مشاهده كرد.
مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت در ادامه افزود: مردم ایران، رهبری امام خمینی را در جریان مبارزه در برابر رژیم پهلوی پذیرفتند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز ایشان را به صورت قانونی، رهبر نظام جمهوری اسلامی دانستند تا آن كه پس از درگذشت امام(ره)، مجلس خبرگان رهبری به نمایندگی مردم، آیت الله خامنه ای كه به عنوان شخصیتی كارآمد عهده دار سمت هایی همچون امامت جمعه تهران و ریاست جمهوری بودند، با رای اكثریت به عنوان رهبری نظام جمهوری اسلامی ایران انتخاب كردند.
رییس شورای فرهنگی وزارت كشور در پایان به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی سه نكته را یادآور شد: نكته نخست آنكه شخصیت امام(ره) در طول 27 سال پس از ارتحال ایشان بیشتر به وسیله مردم ایران، منطقه و جهان شناخته شده است و دیگر آنكه زندگی ارزشمند بنیانگذار انقلاب سبب شد تا همچنان محبوبیت امام خمینی ماندگار بماند، نكته سوم نیز در آثار و خدمات معمار بزرگ انقلاب نهفته است؛ در بررسی آنها به این نتیجه خواهیم رسید كه ایشان برای ایران امروز چه سخنی و تدبیری اندیشیده اند.
*گروه اطلاع رسانی(فاطمه مهدوی)
پژوهشم**9128**2002**9131
۰ نفر