۱۳ بهمن ۱۳۹۴، ۱۱:۵۳
کد خبر: 81945813
T T
۰ نفر

رقابت قدرت های اقتصادی آسیا در آفریقا

۱۳ بهمن ۱۳۹۴، ۱۱:۵۳
کد خبر: 81945813
رقابت قدرت های اقتصادی آسیا در آفریقا

تهران - ایرنا - منابع غنی و عمدتا دست نخورده آفریقا و بازارهای تجاری و سرمایه گذاری این قاره پهناور، از نگاه قدرت های اقتصادی آسیا فرصتی مغتنم تلقی می شود.

در شرایطی كه تروریسم و درگیری های داخلی و فرقه ای در آفریقا همه توجه ها را به خود جلب كرده اند، آن روی سكه آفریقا از نگاه سیاست گذاران برخی كشورها به ویژه قدرت های اقتصادی نوظهور آسیا دور نمانده است.
یكی از این كشورها چین است كه دومین قدرت اقتصادی جهان شناخته می شود. شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین در آذرماه با هدف ارتقای سطح روابط و شروع مرحله ای از همكاری های پیشرفته راهی دو كشور زیمبابوه و آفریقای جنوبی در قاره آفریقا شد.
وی در جریان سفرش به این دو كشور قراردادهایی به ارزش چندین میلیارد دلار امضا كرد.
رییس جمهوری چین كه سال 2013میلادی پس از رسیدن به این سمت فورا راهی آفریقا شد بار دیگر به این قاره سفر كرد تا نشان دهد روابط چین با قاره آفریقا هم راهبردی است و هم این كه مناسبات طرفین هم برای كشورش و هم برای كشورهای آفریقایی مهم و تبادلات انسانی میان طرفین هم در حال افزایش است.
در جریان این سفر، چین و‌ آفریقای جنوبی 26 قرارداد همكاری امضا كردند كه ارزش آن شش میلیارد و 500 میلیون دلار برآورد شده است.
آمارها حكایت از آن دارد كه سرمایه گذاری مستقیم چین در قاره آفریقا هم در 15 سال گذشته 37 درصد فزونی گرفته و به 32 میلیارد و 400 میلیون دلار تا پایان سال گذشته میلادی (2014) رسیده است.
هند نیز كه از قدرت های اقتصادی در حال ظهور محسوب می شود، در آبان ماه كنفرانس همكاری مشترك خود را با آفریقا برگزار كرد.
در این نشست 4 روزه، نمایندگان 54 كشور آفریقایی، شامل حدود 40 رییس دولت و اتحادیه آفریقا شركت كردند.
علاوه بر این، بیش از 400 بازرگان از آفریقا و اعضای اتاق های بازرگانی هند نیز در این اجلاس حضور داشتند.
تعداد زیادی از كشورهای افریقایی، از جمله تانزانیا، سودان، موزامبیك، كنیا و اوگاندا، ذخایر نفت و گاز فراوانی دارند.
هند مایل است كه در بخش نفت و گاز این كشورها سرمایه گذاری كند تا سوخت مورد نیاز برای اقتصاد در حال توسعه خود را فراهم آورد.
به نظر می رسد ژاپن هم برنامه های مهم و بلندمدتی را در زمینه سرمایه گذاری و شراكت اقتصادی در قاره آفریقا دارد.
روز گذشته (یكشنبه) خبر برگزاری ششمین كنفرانس بین المللی توكیو در زمینه توسعه آفریقا (TICAD) سال میلادی جاری در كنیا منتشر شد.
اوهورو كنیاتا رییس جمهوری كنیا این خبر را در جمع مقام های ارشد ژاپنی و كمیسیون اتحادیه آفریقا اعلام كرد؛ این نخستین بار است كه كنفرانس مذكور در خاك افریقا برگزار می شود.
به گفته كنیاتا، این هم اندیشی ها سكویی را برای كنیا و دیگر كشورهای آفریقایی برای عرضه فرصت های سرمایه گذاری در این كشورها ارائه می كند.
كاتسویوكی كاوایی نماینده ویژه نخست وزیر ژاپن در اتحادیه آفریقا نیز از برنامه های توكیو در زمینه تقویت همكاری با كشورهای آفریقایی و توسعه منافع دوجانبه با این كشورها خبر داد.
به گزارش نشریه اقتصادی فوربز، ژاپن با پایه گذاری این كنفرانس در سال 1993 میلادی نخستین كشور آسیایی بود كه به اهمیت روابط اقتصادی آفریقا-آسیا پی برد.
این كنفرانس تا سال 2013 میلادی هر پنج سال یك بار و پس از آن هر سه سال یك بار برگزار می شود.
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در سال 2013 با اعلام این كه كشورش قصد دارد طی 5 سال آینده بالغ بر 32 میلیارد دلار در آفریقا سرمایه گذاری كند به صراحت نشان داد كه توكیو تقویت مناسبات با این قاره ثروتمند را در دستور كار خود قرار داده است.
بر اساس گزارش پایگاه خبری آی سی اف، عمده سرمایه گذاری ژاپن در بخش های زیرساخت، توسعه معادن، آموزش، بهداشت و توسعه منابع انسانی در نظر گرفته شده است.
طی سال های اخیر ژاپن پروژه های عمرانی متعددی را در آفریقا به دست گرفته است كه از جمله آن ها می توان به احداث جاده ها و پل ها در قلب نایروبی پایتخت كنیا اشاره كرد.
هرچند تا امروز، بخش اعظم جریان منابع ژاپن به سوی آفریقا در قالب كمك های توسعه ای و دولتی بوده است تا سرمایه گذاری های تجاری در بخش خصوصی، اما برگزاری كنفرانسی بزرگ در اوت (مرداد/شهریور) گذشته با حضور بیش از 450 نفر از شخصیت های تجاری و دولتی ژاپن و آفریقا در آدیس آبابا (پایتخت اتیوپی) از تمایل شدید ژاپن به فتح هرچه بیشتر بازارهای آفریقا حكایت دارد.
گزارش از مهدخت پازوكی
خاورم**9156**7074**1586
۰ نفر