۲۹ خرداد ۱۳۹۴، ۲۰:۵۵
کد خبر: 81652452
T T
۰ نفر
آمادگی همدان برای اجرای برنامه های مشترك فرهنگی بین ایران و تاجیكستان

همدان - ایرنا - مدیر كل فرهنگی و ارشاد اسلامی همدان در دیدار هیات همدانی با وزیر فرهنگ تاجیكستان اعلام كرد: آمادگی داریم با اجرای برنامه های فرهنگی مشترك دوستی و مودت بین دو كشور را تقویت نماییم.

به گزارش روز جمعه روابط عمومی استانداری همدان فاضل عبادی در دیدار هیئت عالی رتبه همدانی با وزیر فرهنگ تاجیكستان گفت: شهر باستانی همدان، به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین، سابقه تمدنی بیش از سه هزار ساله دارد و توسط نخستین شاه مادها بنیان گذاشته شده است.

وی افزود: این شهر نقش تاریخی، فرهنگی، سیاسی و تمدنی ویژه ای در ایران بزرگ داشته و در طول ادوار گذشته در عرصه تحولات فلات ایران نقش آفرین مهمی بوده است.

وی وجود كتیبه های باستانی گنجنامه در دامنه كوه الوند را نشانه ای از اهمیت مذهبی، سیاسی و اداری این شهر در دوره باستان دانست.

عضو هیات اعزامی استان همدان به تاجیكستان اظهار كرد: بسیاری از بزرگان و دانشمندان نامدار جهانی در هزاره های تاریخ از این سرزمین برخاسته اند كه هر یك در رشته های مختلف منشأ تحولات و تأثیرات اجتماعی و فرهنگی بوده اند.

عبادی وجود شخصیتهای بزرگ برآمده از این دیار كهن را مورد اشاره قرار داد و افزود: عین القضات، باباطاهر، شیخ الرئیس ابوعلی سینای و میرسید علی همدانی هر یك آوازه ای جهانی دارند و در نحله های گوناگون علم و دانش اسوه و سرآمد بوده اند.

وی اضافه كرد: امیر سیدعلی بن شهاب، مشهور به میرسید علی همدانی، عارف و شاعر و دانشمند بزرگ ایران در قرن هشتم و از مبلغان اسلام در كشمیر هند و پاكستان و تاجیكستان بوده است كه عمر خود را صرف تبلیغ دین و خدمت به خلق خدا كرد.

مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان افزود: این عالم فرزانه كه با بیش از 700 تن از یاران خود به كشمیر مهاجرت كرد، هنر و دانش های ایرانی را به شایستگی هرچه تمام تر در این منطقه گسترش داد و نسلی از خود در این دیار برجای گذاشت كه بعد از او به گسترش اسلام و دین داری پرداختند.

عبادی افزود: این عارف بزرگ برآمده از همدان، مایه فخر ایرانیان، تاجیكان، هندیان و پاكستانیان و بسیاری از اقوام دیگر است كه هر یك در بزرگداشت و یادآوری خدمات علمی و اجتماعی او از هم پیشی می گیرند.

وی اضافه كرد: مفتخریم كه به مناسب هفتصدمین سالگرد تولد این عارف الهی كه از سوی یونسكو سال بزرگداشت مقام جهانی جناب میرسیدعلی اعلام شده است، توانسته ایم گام كوچكی در راستای معرفی و شناخت او برداریم.

وی بیان كرد: استان همدان كه از دیرباز مأمن و زادگاه دانایی بوده و آرامگاه بزرگانی چون شیخ الرئیس، حجت الحق بوعلی سینا در آن قرار داد؛ با توجه به اشتراكات بسیار زبانی، فرهنگی، قومی و مذهبی با كشور تاجیكستان و به ویژه منطقه كولاب، آمادگی دارد با حمایت مسئولان اجرایی دو كشور ایران و تاجیكستان ، در زمینه گسترش همكاری های فرهنگی فی مابین وارد میدان شده تا از این رهگذر به تحكیم برادری و ترویج و تقویت فرهنگ و هویت ایرانی- فارسی كمك نمایند.

وی با بیان مزیتهای ویژه فرهنگی، علمی و اقتصادی همدان گفت: می توان تجارب خود را در قالب همكاری های دو جانبه در اختیار برادران هم زبان تاجیك قرار داد و با اجرای برنامه های فرهنگی مشترك زمینه های دوستی و مودت بین دو كشور را تقویت كرد.

عبادی گفت: استان همدان از دانشگاه های معتبر و هنرمندان شایسته در زمینه های زبان و ادبیات فارسی، شعر، عرفان؛ فلسفه ، نقاشی ، تئاتر ، سینما و هنرهای تجسمی برخوردار است و در این زمینه آمادگی همكاری با تاجیكستان را داریم.

وی اظهار كرد: دستگاههای فرهنگی استان به روح بلندمردان سرافرازی كه در طول هزاره های گذشته به گسترش و تقویت فرهنگ، تمدن، ادب و هنر مشترك اقوام ایرانی خدمت كرده اند، درود می فرستند و برای مسوولان اجرایی و فرهنگی تاجیكستان كه مهربانانه میزبان هیات همدانی بودند آرزوی تندرستی و سلامت و بهروزی دارند.

یك هیات متشكل از مقامات بلند پایه همدان برای حضور در آیین هفتصدمین سالگرد تولد میرسیدعلی همدانی یكشنبه گذشته عازم كشور تاجیكستان شدند.

دولت تاجیكستان به منظور هفتصدمین سالگرد زادروز میرسیدعلی همدانی از مقامات استانی همدان برای حضور در این برنامه دعوت به عمل آورده است.

به این منظور هیاتی با حضور نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شهر همدان، استاندار همدان، روسای سه دانشگاه و جمعی از مسوولان فرهنگی و اقتصادی به همراه سرمایه گذارانی از بخش خصوصی در این سفر حضور یافتند.

دیدار با مقامات دولت تاجیكستان، دیدار با استاندار ایالت ختلان، بازدید هیات اعزامی از مناطق فرهنگی، علمی، آموزشی و اقتصادی از برنامه های این سفر بود.

دو شهر همدان و كولاب تاجیكستان برادر خوانده هستند كه به این منظور در این سفر چهار روزه تفاهمنامه هایی منعقد شد.

میرسیدعلی همدانی از عرفا و دانشمندان قرن هشتم هجری (14 میلادی) و از مبلغان اسلام ، نقش بسزایی در گسترش اسلام ، زبان و ادبیات فارسی در كشمیر هند و پاكستان داشته است.

این عارف و عالم برجسته ایرانی در 12 رجب 714 قمری در شهر همدان دیده به جهان گشود و در ذیحجه 786 هجری قمری در شهر ˈكنرˈ افغانستان كنونی دار فانی را وداع گفت.

پیكر مطهر سید همدانی به منطقه ˈختلانˈ تاجیكستان منتقل شد و در مدرسه ای كه این شخصیت در زمان حیات در شهر كولاب تاجیكستان بنا نهاده بود به خاك سپرده شد.

با توجه به برگزاری همایش بین المللی میر سید علی همدانی در سالجاری، نام سال 94 همدان به نام این شخصیت عارف مزین شده است.

7526/6993

سرخط اخبار استان‌ها