۱۳ مهر ۱۳۸۴، ۰:۰۱
کد خبر: 7752298
T T
۰ نفر

سنت های ماه مبارک رمضان در گیلان

۱۳ مهر ۱۳۸۴، ۰:۰۱
کد خبر: 7752298
سنت های ماه مبارک رمضان در گیلان # رشت، خبرگزاری جمهوری اسلامی 13/07/84 داخلی.اجتماعی. هر سال همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان بساط آیین ها و سنت های دیرینه این ماه نیز در استان گیلان پهن می شود. یکی از جلوه های دیدنی فرا رسیدن ماه مبارک رمضان در استان گیلان آماده شدن بسیاری از قنادی ها و اغذیه فروشی ها برای تهیه زولبیا و بامیه و "رشته خشکار" است. بسیاری از افراد در این ایام با روی آوری به شغل تهیه رشته خوشکار ضمن تهیه غذا و نیاز مندی های روزه داران ، برای خود اشتغالی نیز ایجاد می کنند. رشته خشکار که با آرد برنج و شکر و مغز گردو تهیه می شود به عنوان یک دسر سر سفره افطاری اغلب خانواده های گیلانی صرف می شود. در تهیه این غذا ابتدا با آب و آرد برنج نوعی خمیرمایه تهیه و آن را با وسیله ای فلزی که دارای سوراخ های باریکی است بر روی سینی که در زیر آن اجاقی روشن است می ریزند و این خمیر مایه به اشکال مشبک در می آید. پس از این مرحله و سرد شدن نسبی این خمیر ، درون آن را با شکر و مغز گردو پرکرده و به شکل زیبایی بسته بندی می کنند. برخی از خانواده ها این غذای آماده شده را دوباره در تابه گذاشته و با روغن سرخ می کنند و برخی نیز آن را به صورت خام مصرف می نمایند. جدا از پخت انواع غذاهای محلی، رمضان در گیلان با آیین های خاصی همراه است هر چند که بسیاری از آنها در اکثر مناطق کشور مشترک است. در این ماه مردم شهرها و روستاهای استان گیلان با پختن شیرینی های محلی ، مهمانی های شبانه و بیان قصه های مذهبی نسل جوان را با دین و مذهب و شخصیت والای حضرت علی (ع ) آشنا می کنند. هر ساله در ماه رمضان رفت و آمدهای خانوادگی و شب نشینی تا سحر در گیلان رونق دارد. برپایی مجالس افطاری برای پذیرایی از روزه داران این ماه مبارک نیز در بین خانواده های گیلانی دارای جایگاه خاصی است. در این مجالس بزرگان خانواده بعد از افطار با گفتن قصه و داستان هایی از رشادت های مولای متقیان و فضایل اخلاقی این امام همام به مجلس حال و هوای معنوی می دهند. در ماه مبارک رمضان زنان و دختران فامیل برای پختن شیرینی های محلی و آماده کردن موادغذایی این ماه به منزل یکدیگر رفته و به هم کمک می کنند. برگزاری نماز جماعت در مساجد محله های شهری و روستایی، جمع آوری خیرات و کمکهای نقدی مردم هر منطقه برای کمک به یتیمان و بی سرپرستان و تعمیر و توسعه مساجد از دیگر برنامه های ماه مبارک رمضان در مناطق مختلف استان گیلان است. در مناطق روستایی استان برخی خانواده ها با پختن غذاهای مانند "فسنجان ، شیرین خورشت ، قیمه پلو و زرشک پلو " از روزه داران این ماه پذیرایی می کنند. همچنین در مناطق روستایی گیلان برخی از به دلیل مقدس دانستن عدد هفت معمولا هفت ظرف غذا زمان افطار بین خانواده های محله خود توزیع می کنند. مردم استان گیلان در افطار از آش کشک ، نان پنیر و سبزی ، حلوا ، رشته خشکار ، خرما ، فرنی ، شله زرد ، زولبیا و بامیه برای باز کردن روزه خود استفاده می کنند. مردم برخی از مناطق استان نیز با یاد حضرت علی (ع) روزه خود را با نمک باز می کنند. همچنین برخی از مردم استان با رفتن به آسایشگاهها و پرورشگاهها دست محبت بر سر کودکان بی سرپرست می کشند و دلهای چشم براه مادران و پدران بزرگسال را شاد می کنند. برگزاری جلسه های دینی ، قرآن خوانی و ادای نذورات از دیگرسنت هایی است که در ماه رمضان در استان گیلان انجام می شود. شرکت در نمازجمعه و جماعت، مجالس قرآن خوانی، استفاده از محضر علمای دین، برگزاری دعاهای توسل، کمیل و ندبه، قرائت سی جزء قرآن، رفتن سرقبور و زیارت امامزاده های استان، غبارروبی مساجد و اماکن مقدسه و ادای نذر و نیاز از دیگر برنامه های روحانی مردم استان در ماه مبارک رمضان است. گیلانیها همچنین با شرکت گسترده در آیین های شب های احیاء و قدر و برگزاری مراسم سوگواری ایام شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع)، سینه زنی ، تعزیه خوانی و شبیه سازی همزمان با سراسر کشور ایران اسلامی به سوک مولای متقیان حضرت علی (ع) می نشینند. 516/604/601
۰ نفر