اصفهان - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان هشدار داد: اگر برداشت آب از سُفره‌های زیرزمینی به همین منوال ادامه یابد، آبخوان‌های دشت اصفهان تا سال ۱۴۰۹ بطور کامل تخلیه می‌شود.

به گزارش ایرنا، احمدرضا لاهیجان‌زاده روز سه‌شنبه در نشست تخصصی "معرفی چالش اصلی زیست محیطی استان اصفهان و یافتن راهکارهای عملی برای برون رفت از آن" در دانشگاه اصفهان افزود: اگر فکر اساسی برای این موضوع و تغذیه آبخوان‌های دشت اصفهان نشود، در سال ۱۴۱۰ نرخ فرونشست در شمال اصفهان به ۲ متر و در بخش مرکزی این کلانشهر به نیم متر می‌رسد.

وی، فرونشست را یکی از چالش‌های اصلی محیط زیستی اصفهان برشمرد و اظهار داشت: از ۳۵ دشت استان که مورد مطالعه قرار گرفته است، ۲۹ دشت از نظر فرونشست در شرایط بحرانی قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه یکهزار و ۲۰۰ کیلومترمربع از مساحت اصفهان و شهرهای اطراف آن دچار فرونشست با نرخ ۱.۱۵ سانتی‌متر در سال است، خاطرنشان کرد: فرونشست در دشت اصفهان، جمعیتی بالغ بر ۲.۵ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

لاهیجان‌زاده با بیان‌اینکه تامین نکردن حقابه زیست محیطی و استمرار خشکی زاینده‌رود سبب تشدید فرونشست و گرد و غبار شده است، اضافه کرد: برخلاف دشت های دیگر دارای فرونشست در کشور، فرونشست در دشت اصفهان با محدوده اصلی شهر درگیر شده و به مرکز شهر در حال نفوذ است و همه سازه‌ها اعم از لوله‌های انتقال گاز، آب و فاضلاب، قطار شهری و بناهای تاریخی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه باید حداقل ۱۰ تا ۱۵ مترمکعب آب در رودخانه زاینده رود در محدوده دشت اصفهان جریان داشته باشد تا روند فرونشست متوقف شود، اظهار داشت: وزارت نیرو نیز روی سال ۱۴۰۴ برای پایدار کردن رودخانه زاینده‌رود و احیای ۶۰ درصد تالاب گاوخونی هدفگذاری کرده است.

وی یادآور شد: در زمان حاضر ۴۱ هزار و ۳۰۹ حلقه چاه مجاز و ۹ هزار و ۲۹۵ حلقه چاه غیرمجاز در استان اصفهان داریم که مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز تبعات اجتماعی خاص خود را به همراه دارد لذا این کار باید همراه با جایگزین معیشتی باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان همچنین، آلودگی هوا را یکی دیگر از چالش های محیط زیستی این خطه دانست و گفت: کلانشهر اصفهان در سال ۹۸ با ۱۰۲ روز هوای آلوده و در سال ۹۹ با ۱۲۷ روز هوای آلوده، رتبه نخست را در این زمینه در میان کلانشهرهای کشور داشت.

افزایش ۲۳۸ درصدی روزهای آلوده در اصفهان

لاهیجان‌زاده هشدار داد: تعداد روزهای آلوده در اصفهان از ۷۲ روز در سال ۱۳۹۵ به ۱۷۲ روز در سال ۱۴۰۱ رسیده که گواه افزایش ۲۳۸ درصدی در مدت هفت سال است و اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد در چند سال آینده عمده روزهای سال استان ما ناسالم خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه میانگین ذرات مُعلق(PM۲.۵) در هوای کلانشهر اصفهان با عدد ۳۷ میکروگرم بر مترمکعب بیش از هفت برابر استاندارد سازمان بهداشت جهانی است، افزود: افزایش هر یک میکروگرم بر مترمکعب ذرات مُعلق (PM۲.۵) در میانگین سالیانه باعث مرگ ۳۱ نفر خواهد شد.

لاهیجان زاده با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ طبق گزارش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، یکهزار و ۳۹۳ مرگ در کلانشهر اصفهان مُنتسب به ذرات مُعلق (PM۲.۵) بود، خاطرنشان کرد: آمار سال ۱۴۰۱ هنوز بطور رسمی اعلام نشده است.

وی به سیاهه انتشار ذرات مُعلق و میزان سهم آن در آلودگی اصفهان اشاره و اضافه کرد: در شهر اصفهان منابع متحرک یعنی خودروها و موتورسیکلت‌ها سهم ۷۷ درصدی، ذوب‌آهن سهم ۶ درصدی و واحدهای آجرسازی سهم ۶.۵ درصدی در آلودگی هوا دارند.

وی ادامه داد: در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان، سهم منابع متحرک در آلودگی ناشی از ذرات مُعلق ۴۴.۳ درصد، ذوب‌آهن ۴۳.۴ درصد و فولاد مبارکه ۶.۳ درصد است و ذوب‌آهن در ردیف دوم ایستاده یعنی اگر این مساله در واحد صنعتی مذکور مهار شود، ۴۳ درصد از این نوع آلودگی برطرف خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست اصفهان، وضعیت شاخص کیفی هوای این استان در فصل بهار امسال را غیرقابل مقایسه با مدت مشابه پارسال خواند و گفت: در سه ماه نخست امسال وضعیت مطلوبی در مقایسه با پارسال داشتیم که مدیون بارش‌های خوب چند ماه اخیر و وزش باد بود.

وی با بیان اینکه این شرایط استثنایی است، افزود: اقلیم حاکم بر اصفهان اینگونه نیست و ما باید توسعه استان را بر اساس واقعیت‌های اقلیمی در نظر بگیریم.

لاهیجان‌زاده با بیان‌اینکه ۸۰ درصد از جمعیت و ۷۰ درصد از صنایع استان در شعاع ۵۰ کیلومتری کلانشهر اصفهان مستقر است، تصریح کرد: همه تمرکز جمعیتی و صنعتی استان در هشت درصد از مساحت این خطه بارگذاری شده است و اگر این شرایط ادامه یابد مشکلات اساسی برای کلانشهر اصفهان که جایگاه تاریخی و بین المللی دارد، بوجود می‌آید.

وی همچنین به ۲۲ منطقه حفاظت شده و تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان در وسعت ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار اشاره و تاکید کرد: در حفاظت از این مناطق با بسیاری از ارگان‌ها دچار چالش هستیم.

به گفته وی، مناطق حفاظت شده قمیشلو و کلاه قاضی که به کلانشهر اصفهان مُتصل هستند دارای ظرفیت خوبی در زمینه گردشگری طبیعی بوده که تاکنون مغفول مانده است.

لاهیجان‌زاده یکی دیگر از مشکلات اساسی محیط زیستی در استان را تغییر کاربری اراضی دانست و با نمایش دادن تصاویر ماهواره‌ای از مناطق مختلف و چگونگی تغییر کاربری اراضی آنها در سال های اخیر، اظهار داشت: بسیاری از این اراضی برای ساخت وساز و ایجاد واحدهای صنعتی تغییر کاربری یافته که بالای ۹۰ درصد آنها غیرمجاز است.

وی به اقدام هایی که برای امحای پسماندهای بیمارستان‌ها در استان انجام شده است نیز اشاره کرد و گفت: پسماندهای پزشکی ۵۷ بیمارستان با قرارداد منعقد شده، امحا می شود.

وی میزان امحای پسماندهای پزشکی را ۱۵ تُُن در روز اعلام کرد و افزود: همه بیمارستان‌های واقع در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان، پسماندهای خود را برای امحا انتقال می‌دهند.

لاهیجان‌زاده تصریح کرد: ما با بیان این آمار و اطلاعات نمی‌خواهیم نااُمیدی ایجاد شود بلکه قصد داریم واقعیت‌ها بیان شود تا دانشگاهیان برای رفع آنها ورود پیدا کنند.

نشست تخصصی "معرفی چالش اصلی زیست محیطی استان اصفهان و یافتن راهکارهای عملی برای برون رفت از آن"، روز سه‌شنبه با حضور مسوولان، اعضای هیات علمی، کارشناسان و دانشجویان در دانشگاه اصفهان برگزار شد.