۲۲ مرداد ۱۳۹۷، ۱۵:۳۷
کد خبر: 82999996
T T
۰ نفر
درك درست جوان و نیازهای او بهترین راهكار یك ازدواج موفق است

كاش بیشتر فعالیت‌های فرهنگی جامعه ما در مسیر ازدواج آسان صورت می‌گرفت و ای كاش در كنار تاكید برای آزمایش‌های مربوط به ازدواج، این بستر فراهم می‌شد.

یكم ذی‌الحجه(22 مردادماه) مصادف است با سالروز ازدواج زیباترین پیوند آسمانی یعنی سالروز ازدواج مولای متقیان امام علی (ع) و همسر بزرگوار ایشان حضرت فاطمه زهرا (س).
پیوندی پر میمنت كه فرشتگان آسمان در سرور و شادمانی و بهشتیان به زینت و زیور آراسته شده بودند.
به‌منظور بزرگداشت این روز فرخنده و الگو قراردادن زندگی این دو بزرگوار توسط جوانان، به‌سراغ وحید قنبری‌راد،استاد حوزه علمیه خراسان و آستان قدس رضوی و مسئول دفتر آیت ا... زنجانی در مشهد رفته و گفت‌وگویی در این خصوص انجام داده‌ایم كه ماحصل آن‌را در ادامه می‌خوانید.

اول ذی‌الحجه منشاء خیر كثیر برای جهان اسلام
قنبری‌راد با اشاره به‌علت نامگذاری این روز بزرگ به‌عنوان روز ازدواجاظهار داشت: «روز اول ذی‌الحجه، بنابر نقل تاریخ اسلام، روز ازدواج مبارك حضرت فاطمه زهرا سلام‌ا... علیها و امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام است. این واقعه مهم كه منشاء خیر كثیر برای جهان اسلام است، زیباترین گام در مسیر تربیت ائمه بزرگوار ما برای هدایت بشریت بود.
پیامبر عظیم‌الشأن اسلام در این روز مبارك، به امر خداوند متعال، خطبه عقد ازدواج این دو سرور كائنات را قرأئت فرمودند و بدین‌گونه، تفسیرسوره كوثر را بر جویندگان زلال معرفت، جلوه‌گر كردند. به‌همین دلیل و به‌یمن این پیوند پاك، روز اول ذی‌الحجه، روز ازدواج نام‌گذاری شده تا الگوی زیبایی برای ازدواج و آموزه‌های آن باشد.

ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) پیوندی سراسراز نكات آموزنده
استاد حوزه علمیه خراسان به نكات و آموزه‌هایاین پیوند مقدس اشاره می‌كند و می‌گوید: «این ازدواج پر از نكات آموزنده‌ای است كه از مهم‌ترین آنمی‌توانبه موارد زیر اشاره كرد:
1. شیوه خواستگاری: ما در این خواستگاری مشاهده می‌كنیم حضرت علی علیه‌السلام با حالتی پر از حیا به محضر پیامبر مشرف می‌شوند و مستقیماً از خود حضرت زهرا خواستگارینمی‌فرمایند. بهترین سبك خواستگاری این‌گونه است زیرا در آن علاوه‌بر احترام به بزرگان، عزت و متانت دختر بیشتر ارج نهاده می‌شود و احساسات وی به بازی گرفته نمی‌شود.
2. دقت در انتخاب:پیش‌از حضرت علی علیه‌السلام افراد دیگری از حضرت زهرا خواستگاریكردند، اما پیامبر بی‌توجه به ثروت و جایگاه اجتماعی آنان، بهشایستگی‌های لازم برای ازدواج توجه داشتند.
3. توجه به نظر دختر:پیامبر صلی‌ا... علیه وآلهقبل از دادنجوابمثبت به خواستگاری، ابتدا نظر خود حضرت زهرا سلام‌ا... علیها را جویا شدند و اینگونه تعلیم فرمودند كه ازدواج باید با رضایت دختر باشد نه با تحمیل نظر والدین.
4. تساهل در ازدواج:پیامبر(ص) در روایتی شریفمی‌فرمایند:بهترین دختران امت من زیباترین و كم‌مهریه‌ترینآن‌هاست. بر این اساس از دیدگاه رسول اكرم، دختری كه مهریه كم را در ازدواج شرط می‌كندشایسته‌تر از دختری است كه مهریه زیاد مطالبه می‌كند. درحقیقت، دختری كه مهریه را ملاك زندگی و انتخاب قرار نمی‌دهد، روحیه قناعت بیشتری دارد و زندگی را جهت مناسب می‌دهد. پیامبر ما ضمن بیان این سفارش، در رفتار نیز، الگو بوده‌اند، تا جایی كه مهریه سیدة النساء‌العالمین را مهریه كم قرار می‌دهند.
5. سبك برگزاری جشن عروسی:ازدواجوسیله‌ای برای حفظ جامعه از عصیان و حفظ عفت عمومی جامعه است.، پیامبر با برگزاری مراسم جشنی كه درنهایت رعایت اصول شرعی و دینی صورت گرفت، نمونه زیبایی از برگزاری این‌گونهجشن‌ها را ارائه فرمودند.
6. مشاركت در زندگی: ‌با وجود آنكه از دیدگاه اسلام، زن حق كاركردن در منزل مرد را ندارد و می‌تواند مطالبه حق‌الزحمه كند، اما پیامبر اسلام، در زندگی این دو بزرگوار تقسیم كار فرمودند. به این صورت كه كارهای بیرون از منزل با علی علیه‌السلام باشد و كارهای خانه با حضرت زهرا سلام‌ا... علیها. این تقسیم كار چنان موجب خشنودی حضرت زهرا سلام‌ا... علیها شد كه این خشنودی را به پدر بزرگوارشان ابراز نمودند، چون از كارهای بیرون از خانه، رهایییافتند.

هدفدار نبودن ازدواج یكی از علل كم‌رنگ‌شدن ازدواج در میان جوانان
قنبری‌راد در ادامهبه علل عدم تمایل یاكم‌رنگ‌شدنازدواج در جوانان اشاره می‌كند و می‌گوید:«درحقیقت علت كم‌رنگ‌شدن ازدواج در نسل جوان رامی‌توان در دلایل متعدد خلاصه كرد:
1. هدفدار نبودن ازدواج
2. انتخاب‌های نادرست
3. اختلاط خارج از حد زن و مرد
4. مشكلات اقتصادی
5. عدم تساهل از ناحیه والدین
6. چشم و هم‌چشمی‌ها در ازدواج و مجالس عروسی

درك درست جوان و نیازهای او بهترین راهكار یك ازدواج آسان و موفق
قنبری‌راد به راهكارهای لازم برای آسان‌شدن و ترویج ازدواج از طرف خانواده‌ها و خود جوانان اشاره می‌كند و می‌گوید: «بهترین راهكار را در درك جوان و نیازهای ویمی‌توان دانست،اگر والدین متوجه فشارهای جسمی و روحی فرزندان خویش باشند، تلاش بهتری در انتخاب درست و ازدواج آسان خواهند كرد. نكته دیگر در این خصوص آن است كه جوانان باید بین تشكیل زندگی و نیازهای غریزی خود مرزبندی داشته باشند و ملاك انتخاب را با احساس خود و گمان باسواد بودن، تغییر ندهند.
آموزش‌های فرهنگی مناسب در راستای ازدواجلازمه ازدواج موفق
استاد حوزه علمیه خراسان در پایان سخنان خود به فعالیت‌هایی كه باید در مسیر ازدواج آسان صورت بگیرد اشاره می‌كند و می‌گوید: كاش بیشتر فعالیت‌های فرهنگی جامعه ما در مسیر ازدواج آسان صورت می‌گرفت و ای كاش در كنار تأكید برای آزمایش‌های مربوط به ازدواج، این بستر فراهم می‌شد كه هیچ ازدواجی بدون نظر روانشناسان و متخصصان تربیتی، تأیید نشده و ثبت نگردد. ای كاش در نظام آموزشی دوره دبیرستان، اصول خانواده و مهارت‌های همسرگزینی و زندگیو معایب دوست‌یابی به‌طور شایسته آموزش داده شود تا شاهد آمار بالای طلاق در جامعه نباشیم. در پایانیادی از استاد مرحوم، حضرت آیت ا... العظمی حاج سید عزالدین حسینی زنجانی اعلی ا... مقامه می‌كنیم كه همواره این تأكید را به مسئولانمی‌فرمودند: سمینارها و همایش‌های فراوان را تعطیل كنید و پول آن‌را صرف ساخت مسكن برای جوانان كنید.

* روزنامه مردم نو، 1397،5،22.
8068/3088

سرخط اخبار استان‌ها