قدمت سرستون سنگی كشف شده در همدان مربوط به دوره ایلخانی است

همدان-ایرنا- اواخر مهرماه امسال در جریان احداث پیاده راه میدان مركزی همدان و در حین خاك برداری برای اصلاح تاسیسات زیرساختی برق، یك شی سنگی كشف شد كه كارشناسان پس از بررسی قدمت آن را به دوران ایلخانیان نسبت دادند.

معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در تاریخ 29 مهرماه امسال در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا از كشف شی سنگی در شهر همدان خبر داد و تشخیص قدمت آنها را به بررسی های كارشناسی و باستان شناسی موكول كرد.
احمد ترابی با بیان اینكه برای بررسی بیشتر و تشخیص قدمت و ویژگی ها، این شی تحویل كارشناسان پایگاه تاریخی هگمتانه شده است، افزود: باید كاوش های باستانی توسط كارشناسان صورت گیرد تا قدمت این شی سنگی مشخص شود و اطلاعات تكمیلی آن بدست آید.
در همین چارچوب بهرام توتونچی مدیر پایگاه تاریخی هگمتانه همدان روز پنجشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اطلاعات تكمیلی در زمینه این شی تاریخی را تبیین و اظهار كرد: بررسی های اولیه كارشناسان این مجموعه نشان می دهد كه شی كشف شده از سنگ های بومی همدان است كه به نام سنگ زرد خاقانی معروف بوده و این نوع سنگ در دوران قاجار و قبل آن در معماری و مصالح بیشتر بناهای همدان مورد استفاده قرار می گرفته است.
وی با بیان اینكه سنگ خاقانی، بومی همدان و جزو مصالح بوم آورد این منطقه بشمار می رود، ادامه داد: به طور معمول در آن دوران برای ساخت ستون ها و سرستون ها از سنگ خاقانی و نوع زرد آن استفاده می شده و شی كشف شده نیز یك سرستون مربوط به دوره ایلخانی و نیم ستونی است كه به دیوار یا بنایی متصل می شده است.
وی اضافه كرد: احتمال می رود در زمانی كه میدان امام خمینی(ره) همدان را در اوایل سال 1300 احداث كردند بخشی از بدنه سنگی یك بنای تخریب شده كه ردپای دیگری از آن پیدا نشده است.
وی گفت: نمونه های مصداقی حجاری این نمونه سنگ را در سنگ های قبور دوره اسلامی نیز شاهد هستیم كه به همین ظرافت، با این تراش و حجاری و از این نوع سنگ ساخته شده اند.
مدیر پایگاه تاریخی هگمتانه همدان بیان كرد: نوع ساختار این سنگ گویای این است كه نیم ستونی تزئینی است كه از آن زمان باقی مانده و گمانه زنی می شود قرینه ای هم داشته است كه در مدخل ورودی بنایی بكار رفته است.
توتونچی اظهار كرد: هم اكنون مطالعات بعدی روی این سنگ در پایگاه تاریخی هگمتانه در حال انجام است تا نقوش آن خوانا سازی و تزئینات آن به درستی مشخص و برای قرار گرفتن در معرض دید بازدید كنندگان آماده شود.
وی بیان كرد: میدان امام خمینی(ره) همدان در حدود 90 سال پیش بر روی یك بافت منسجم شهری و تاریخی بنا شد و احتمال می رود بخشی از این عناصر تاریخی در كندوكاوهای انجام شده در روند نوسازی تاسیسات شهری پیدا شوند.
به گزارش ایرنا، استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای بیش از یك هزار و 800 اثر تاریخی و گردشگری شناسایی شده و به واسطه وجود شمار زیادی از آثار تاریخی، تفریحی و توریستی به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین معرفی شده است.
آرامگاه بوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، تپه هگمتانه و گنبد علویان، حمام حاج آقا تراب نهاوند، خانه لطفعلیان ملایر، خانه مسعودی، آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی و بقعه حیقوق نبی (ع) از مهمترین آثار تاریخی و باستانی این استان است كه همه ساله مورد بازدید گردشگران نوروزی قرار می گیرد.
سنگ نوشته های گنج نامه، كلیساهای آنجلی و گریگوری، حمام قلعه، كاروانسرای صفوی، آب انبارها، خانه های قدیمی و باغ نظری در همدان از دیگر آثار تاریخی مورد توجه گردشگران نوروزی استان همدان است.
1181/2090
گزارش از الهام تدین**انتشار دهنده: سعید زارع كندجانی

سرخط اخبار استان‌ها