به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری پروژه ردیابی ویروسها و سالمسازی پایه و ارقام زردآلو در خصوص اهمیت اجرای این طرح گفت: بر اساس آخرین آمار فائو، ایران با تولید سالانه ۲۴۰ هزار تن زردآلو، پنجمین تولیدکنننده بزرگ این محصول مهم باغی در جهان است.
دکتر رضا ضرعامی افزود: در زمان حاضر بیش از ۵۷ هزار هکتار از باغات کشور که حدود یک چهارم سطح باغات میوههای هسته دار کشور را شامل میشود زیرکشت زردآلو قرار دارد.
البته میانگین عملکرد این محصول در کشور حدود ۶.۶ تن در هکتار است که عملکرد چندان قابل قبولی نیست.
وی خاطرنشان کرد: از جمله دلایل عمده پایین بودن سطح کمی و کیفی تولید زردآلو در کشور، ناآشنایی یا کم توجهی کشاورزان به نکات علمی پرورش زردآلو و مدیریت سنتی این محصول و علاوه بر آن آلودگی ویروسی این درختان است.
وی گفت: بیماریهای ویروسی سبب کاهش عملکرد محصول میشوند و برای مدت طولانی میتواند عامل محدودکنندهای درتوسعه پایدارتولیدات کشاورزی شود.
به عنوان مثال، ویروس آبله آلو (PPV)، یکی از جدیدترین ویروسهای بیماریزا است که به درختان میوه جنس Prunus حمله میکند و تقریبا در تمام کشورهای تولیدکننده میوههای هستهدار، به طورگسترده وجود دارد.
ضرغامی بیان داشت: تولید گیاهان عاری از ویروس برای کنترل بیماریهای ویروسی، وارد کردن ارقام جدید ازکشورهای دیگر، مبادله مواد اصلاح شده بین کشورها یا مناطق داخل کشور وحفظ ژرم پلاسم گیاهی اقداماتی ضروری است.
وی با بیان اینکه با دانش امروزی، تکنیک کشت بافت تنها روش موثر برای حذف ویروس است، ادامه داد: روشهای مبتنی بر ترموتراپی در شرایط درون شیشهای، ترکیب ترموتراپی با کشت مریستم، شیمی درمانی، ریزپیوندی و سرما درمانی تقریبا برای حذف موثر ویروسهای مختلف تمام محصولات مهم اقتصادی با موفقیت استفاده شده است.
عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: در این راستا پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در قالب تفاهمنامهای چهارجانبه با موسسه تحقیقات علوم باغبانی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اقدام به اجرای برنامه سالمسازی و تکثیر ارقام و پایههای درختان باغی مهم کشور کرده است.
وی تصریح کرد: دانش فنی ردیابی ویروسها و سالمسازی برای پایه میروبالان و ارقام زردآلو شمس، نصیری، قیسی، اردوباد و شاهرودی تهیه و تدوین شده است.
در حال حاضر فرآیند سالم سازی ارقام شاهرودی، نصیری و قیسی و پایه میروبالان به پایان رسیده و با تایید عاری از ویروس بودن این ارقام با استفاده از تکنیک RT-PCR و تکثیر کشت بافتی آنها، نمونه ها آماده ارسال به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال جهت تایید نهایی هستند.
ضرغامی در پایان خاطرنشان کرد: ۲ رقم سالم سازی شده زردآلو (شمس و اردوباد) نیز اکنون در مرحله تکثیر است.
در صورت نیاز بخش خصوصی به این ارقام و پایه اصلاح شده، پژوهشگاه آماده انتقال مواد گیاهی سالم میباشد در ضمن پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی آمادگی دارد برای ارقام و پایههای مورد نظر بخش خصوصی پس از عقد قرارداد فرایند سالم سازی را انجام دهد.