آبادان - ایرنا - سیدطالب طاهری كارآفرین موفق خرمشهری تولید كننده گلاب و انواع عرق های گیاهی، این روزها به جای مسافربری، خود كارآفرینی شده كه زمینه اشتغال دیگران را نیز فراهم كرده است.

بیشتر مردم دنبال كار می گردند چه آنها كه شغلی ندارند و چه آنها كه به فكر كسب و كار بهتر و پردرآمدتری هستند اما هر 2 گروه بیشتر پشت میز نشستن و داشتن شغل دولتی را مطمئن و مطلوب می دانند برای همین شاید حتی به فكر كارآفرینی و تولید شغل آن هم با سرمایه ای نه چندان كلان نیفتند.
برخی شغل ها پیش از آن كه نیازمند پول باشد، دانش و مهارت می خواهد و البته قدری همت. تولید اسانس های گیاهی از این دسته مشاغل است؛ شغلی كه با وجود یك كاربر ماهر ایجاد می شود و به سوددهی می رسد.
عرقیات گیاهی از پرطرفدارترین شكل‌های استفاده از گیاهان دارویی است و در ایران ده ها نوع گیاه وجود دارد كه عرق گیری شده و به صورت طبی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
عرقیات طبی، اسانس های گیاهی یا داروهای معطری است كه به آب اضافه می شود و می‌تواند گیرنده‌های عصبی بویایی را تحریك كرده و بر روند ساخته شدن هورمون ها، درجه حرارت و سوخت و ساز بدن، سطح هورمون‌های استرس و جنسی، سامانه دفاعی بدن، افكار و رفتارهای عاطفی و جسمانی تاثیر بگذارند.
عرقیات گیاهی از نسبتی تنگاتنگ با طب سنتی و بومی كشورمان برخوردار است و به همین دلیل همزمان با افزایش میل مردم به طب سنتی، مصرف عرقیات گیاهی نیز در كشور رو به افزایش گذاشته است.
به طور متوسط هر لیتر گلاب با كیفیت عالی در بازار به قیمت 100 هزار ریال فروخته می شود ضمن اینكه تفاله باقیمانده برخی گیاهان نظیر گل محمدی نیز می تواند به مصرف صنایع مربا سازی برسد پس با راه اندازی چنین شغلی می توان با یك تیر، چند نشان زد.
سیدطالب طاهری از تولید كنندگان موفق عرقیات گیاهی در روستای 'شنه ' خرمشهر استان خوزستان است.
این كارآفرین كه سال 1381 قصد داشت تا با خرید خودرو، مسافربری كند، این روزها با راه اندازی كسب و كار، اعتباری در بازار به دست آورده و پس از سه سال تلاش، كارگاه بزرگ تولید عرقیات گیاهی راه اندازی و برای 6 نفر اشتغالزایی كرده است.
این فعال عرصه تولید در خصوص نحوه آشنایی خود با عرصه تولید عرقیات گیاهی این گونه توضیح می دهد: سال 1381 برای خرید خودروی پیكان و مسافربری با 17 میلیون ریال سرمایه عازم شیراز شدم، در آن شهر با توصیه یكی از دوستان و با توجه به آشنایی تجربی با صنعت گلابگیری و تولید عرق 'طارونه' از پوست نخل خرما، آن سرمایه را به سفارش دیگ بخار در صنعت تولید عرقیات اختصاص دادم.
تولید عرق طارونه از پوست محصول نخل خرما تهیه می شود و اهالی محلی در آبادان و خرمشهر از آن به عنوان یك نوشیدنی همراه با آب آشامیدنی استفاده می كنند.
با خرید بشكه های ذخیره مایع و سپس گسترش كارگاه و دریافت وام 150 میلیون ریالی از سازمان بسیج سازندگی توانستم شغل آبرومندی دست و پا كرده و گامی در عرصه تولید بردارم.
این جوان كه پیش از این كارمند فنی مخابرات بوده با داشتن سرمایه اندك و ایده و خلاقیت، با راه اندازی كارگاه تولید عرقیات گیاهی ماهانه بیش از 20 میلیون ریال درآمد كسب كرده و توانسته 2 نفر از افراد بیكار روستای شنه از توابع خرمشهر را به صورت دائمی مشغول به كار كند.
سیدطالب طاهری این روزها به تولید گلاب و انواع عرقیات گیاهی نظیر عرق طارونه، نعنا، خارشتر، شیرین بیان، زیره، رازیانه، كاسنی، شوید، گشنیز می پردازد.
وی گفت:از سال 1381 تا 1386 تنها عرق طارونه تهیه می كردم و تنها یك مشتری برای خرید محصول داشتم ولی پس از آن، با بازاریابی محصول، مشتریان بیشتری برای خرید محصول اضافه شدند و هم اینك علاوه بر عرق طارونه عرق انواع گیاهان بویژه گیاهان محلی از جمله شیرین بیان، شویت، نعناع نیز تولید می كنم.
طاهری اظهاركرد: ابتدا كارگاه كوچكی را راه اندازی كرده و با دریافت تسهیلات 150 میلیون ریال از محل صندوق توسعه كارآفرینی با معرفی نامه بسیج، كارگاه خود را تجهیز و به 300 مترمربع رساندم.
این كارآفرین، بیشتر فروش محصولات تولیدی خود را بازارهای آبادان، خرمشهر، شهر بندر امام خمینی(ره) و هندیجان عنوان كرد و گفت:برای توسعه كار و فروش در شهرهای مختلف نیاز به بازاریابی و برخی مجوزها دارم.
وی با اشاره به روش تهیه عرق طارونه گفت:عرق طارونه از اواخر اسفند تا 25 فروردین موقع تلقیح 'گرده افشانی'نخلستان های، از جمع آوری پوست مورد نیاز محصول تهیه می شود و پس از عرق گیری، محصول باید بین 25 تا 30 روز در فضای مناسب ذخیره سازی شود تا قوام یابد و پس از آن آماده فروش می شود.
طاهری هزینه پارسال كارگاه خود را 420 میلیون ریال عنوان كرد و افزود:امسال تاكنون از یك تن و 47 كیلوگرم گل محمدی، دو هزار و 600 لیتر گلاب تهیه شد و در مجموع سالانه 20 هزار لیتر تولید دارم.
*** نیازهای این فعال اقتصادی برای توسعه و تجهیز كارگاه:
سیدمحمد طاهری تهیه یك دستگاه بسته بندی با رول خاص به قیمت 120 میلیون ریال، دستگاه اسانس گیری به قیمت 10میلیون ریال و یك دستگاه پرس برای آبغوره و یك دستگاه خودرو یخچال دار برای نقل و انتقال گل و گلاب و آبلیمو و آبغوره را از ملزومات راه اندازی چنین كارگاهی عنوان كرد.
وی افزود: در صورت توسعه كارگاه امكان جذب پنج كاركر جدید در كارگاه فراهم می شود.
كارگاه تولید عرقیجات سیدمحمد طاهری در روستای شنه نهر 11 از توابع شهرستان خرمشهر قرار دارد و سالانه 20هزار لیتر انواع عرقیات گیاهی در بسته بندی 1.5 لیتری، دو لیتری، چهارلیتری و 20 لیتری تولید می كند.
7100/6125/6065 / 6037