۳ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۷:۳۴
کد خبر: 82895045
T T
۰ نفر

دمیدن روح امید در بناهای تاریخی مازندران

۳ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۷:۳۴
کد خبر: 82895045
دمیدن روح امید در بناهای تاریخی مازندران

ساری – ایرنا – 120 بنای تاریخی و فرهنگی مازندران در پنج سال اخیر مرمت و قابل استفاده برای بازدید علاقه مندان شده كه این مساله روح تازه ای به آثار تاریخی و فرهنگی استان داده است.

یكی از سیاست های دولت تدبیر و امید از ابتدای كار ، احیای آثار تاریخی و فرهنگی در سراسر كشور، هم به دلیل حفظ هویت تاریخی و فرهنگی و هم برای توسعه صنعت و اقتصاد گردشگری بود.
دولت در این مسیر نه تنها حفظ و حراست آثار تاریخی و فرهنگی را در دستور كار قرار داد بلكه سعی كرد با احیای این آثار و معرفی آن به گردشگران خارجی و داخلی منابع دائمی برای كشور ایجاد كند.
استان مازندران دارای 2 هزار و 800 اثر شناسایی شده تاریخی و فرهنگی است كه از این تعداد حدود 600 بنای تاریخی و فرهنگی ثبت ملی است.
میراث تاریخی مازندران در كنار جاذبه های طبیعی پذیرای بسیاری از علاقمندان و گردشگران استان است تا جاییكه بر اساس گزارش میراث فرهنگی مازندران در تعطیلات نوروزی 97 ، تعداد 372 هزار نفر مسافر و گردشگر از بناها و اماكن فرهنگی و تاریخی استان بازدید كردند كه نسبت به سال قبل 36 درصد افزایش نشان می دهد.
این آمار نشان دهنده ظرفیت بالای این حوزه در جذب گردشگر و درآمد زایی در بخش بناهای تاریخی است كه احیا و مرمت آن را ضروری می كند.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران به ایرنا گفت : از سال 92 تاكنون 120 اثر تاریخی و فرهنگی استان مرمت شد كه از این تعداد 74 باب بنای تاریخی بود كه حدود 90 میلیارد ریال اعتبار برای آن اختصاص و هزینه شده است .
عبدالمطلب شریفی از خانه نیما در روستای یوش شهرستان بلده ، خانه كلبادی ها در ساری و برج رسكت در سوادكوه به عنوان نمونه ای از بناهای مرمت شده در چند سال اخیر یاد كرد و افزود : برخی از این بناها قدمت چند صد ساله و برخی نیز دارای شاخصه فرهنگی جهانی هستند .
وی با اشاره به نیاز برخی از آثار به مرمت مستمر ، افزود : بسیاری از این بناهای تاریخی به دلیل ساختمان چوبی ، خشتی و كاهگلی و یا قرارگیری در ارتفاعات و شرایط سخت آب و هوایی هر ساله نیازمند مرمت هستند .
معاون میراث فرهنگی مازندران گفت : در حال حاضر 55 اثر به صورت همزمان در دست مرمت هستند كه عزم دولت و میراث فرهنگی برای تسریع در احیای بناهای تاریخی را نشان می دهد .
شریفی از بناهای تاریخی در دست مرمت به مسجد فرح آباد ساری ، حمام میر كلای كندلوس نوشهر ، مسجد گیل محله تنكابن ، خانه نادری آمل ، هتل قدیم رامسر و مسجد امام بابل اشاره كرد و افزود : اولویت مرمت بناهای تاریخی و فرهنگی به میزان تخریب و شاخص های تاریخی و فرهنگی آن بستگی دارد و به هیچ وجه معیار منطقه ای ملاك نیست .
وی از دیگر اولویت ها در مرمت بناهای تاریخی و فرهنگی را تامین منابع مالی و داشتن 'طرح' مرمتی عنوان كرد و گفت : بناهایی كه طرح های مرمتی آنها آماده عملیاتی شدن است در صورت تامین اعتبار در اولویت قرار خواهند گرفت .
**345 بنای تاریخی و فرهنگی مازندران چشم انتظار مرمت
شریفی با اشاره به اینكه تعداد بناهای تاریخی شناسایی شده و نشده استان بسیار هستند ، گفت : در حال حاضر 345 باب بنای تاریخی و فرهنگی مازندران چشم انتظار مرمت می باشند .
او اظهار كرد : این بناها كه شامل خانه های قدیمی ، سقاخانه ها ، تكیه ها ، ساختمان های اداری و اماكن فرهنگی می باشند، به دلیل تعداد زیاد و فقدان اعتبارات مالی كافی باید در صف انتظار مرمت باقی بمانند .
معاون میراث فرهنگی مازندران گفت: یكی از دلایل انتظار این تعداد بنا برای مرمت ، ثبت آنها در چند سال گذشته برای جلوگیری از دست اندازی و یا تخریب توسط افراد سودجو یا مالكان آنها بود .
شریفی تاكید كرد : استفاده از سرمایه گذاران خصوصی و یا تقبل مرمت به مالكان بناها تحت نظر میراث فرهنگی یكی از راه حل های جلوگیری از تخریب و احیای این بناها است .
وی با اشاره به محدودیت اعتبارات مالی میراث فرهنگی در كشور، افزود : جذب سرمایه گذار و پای كار آمدن مالكان در این بخش بسیار حائز اهمیت است و این آمادگی در میراث وجود دارد كه برای مرمت بناهای تاریخی با سرمایه گذاران همكاری كند .
معاون میراث فرهنگی مازندران همچنین اظهار داشت : تمامی طرح های مرمتی حتی از سوی مالك باید تحت نظارت و به تایید میراث فرهنگی باشد تا تغییری در هویت بنا ایجاد نشود .
شریفی گفت : تا كنون برای برطرف شدن محدودیت های مالی با برخی شهرداری ها تفاهم نامه هایی برقرار شده كه بر اساس آن برخی از بناهای تاریخی به شهرداری ها سپرده می شود كه هم هزینه مرمت آن را متقبل شوند و هم از طریق آن با جذب گردشگر درآمد زایی كنند .
وی همچنین افزود : برخی بناهای تاریخی نیز در تكفل نهادهای دولتی و خصوصی هستند و باید با اجازه آنها عملیات مرمت اجرا شود كه در این زمینه همكاری و مساعدت مالی و معنوی این نهادها را می طلبد .
معاون میراث فرهنگی مازندران با اشاره به اینكه سرمایه گذار برای مرمت بناهای تاریخی و ایجاد یك مجموعه گردشگری در استان كم نداریم ، گفت : باید همه دستگاه ها با سرمایه گذاران همكاری كنند تا انها درگیر سردرگمی و گرفتار در مسیر بروكراسی نشوند .
شریفی بیان كرد : برخی مالكان یا سرمایه گذاران به دلیل طولانی شدن روند دریافت مجوز بازسازی و مرمت از سوی نهادهای مالك بنا ، از ورود خود به این بخش صرف نظر می كنند .
وی تعلل در احیا و مرمت بناهای تاریخی را زیان آور دانست و تاكید كرد : نباید اجازه دهیم برخی از این بناها به خاطر كشمكش و اتلاف وقت به دست طبیعت تخریب و به دست فراموشی سپرده شود زیرا این بناها بخشی از هوبت مازندران و حتی هویت ملی ما است .
7335/1899
۰ نفر

سرخط اخبار فرهنگ