۹ بهمن ۱۳۹۷، ۱۲:۴۳
کد خبر: 83188187
T T
۰ نفر
جهش در6 حوزه زیرساخت فضایی،تلاش برای بهره برداری ازدستاوردها

تهران- ایرنا- كسب موفقیت های چشمگیر در شش حوزه زیرساخت های راهبردی صنعت هوافضا باعث شده متخصصان این حوزه بر توسعه و استفاده از كاربردهای آن تاكید كنند.

به گزارش روز سه شنبه خبرنگار علمی ایرنا، سالن امام خمینی (ره) دانشگاه علم و صنعت ایران امروز میزبان برگزاری اولین همایش ملی فناوری فضایی و كاربردهای آن بود.
این همایش كه به همت دانشگاه علم و صنعت و سازمان فضایی ایران برگزار شد، در مراسم افتتاحیه میزبان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دبیر شورای عالی امنیت ملی بود و در ادامه، پنل تخصصی طراحی ماهواره با حضور شاخص ترین اساتید هوافضا و مسئولان این حوزه برگزار شد.
در این پنل دكتر مرتضی براری رئیس سازمان فضایی ایران، سیدجواد موسوی مشاور رئیس پژوهشگاه فضایی ایران، دكتر عباسی ارند از صاایران، دكتر سیدمصطفی صفوی همامی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیركبیر، دكتر حسین بلندی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران و دكتر محمد سلیمانی عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران حضور داشتند و در حوزه های كاری خود توضیحاتی ارائه دادند.
رئیس سازمان فضایی ایران در این نشست با اشاره به دستاوردهای 40 ساله در این حوزه گفت: ما در هر شش حوزه راهبردی طراحی و ساخت ماهواره، پایگاه پرتاب، ماهواره بر، ایستگاه كنترل و هدایت، دریافت ماهواره و قدرت تحلیل داده ها به دستاوردهای خوبی دست یافته ایم.
دكتر مرتضی براری ادامه داد: امروز ظرفیت بسیار ارزشمندی ایجاد شده و رتبه علمی را با اختلاف زیاد در منطقه نسبت به كشور دوم و رتبه 11 علمی را در دنیا در این زمینه داریم؛ در سال 2018 سه پله از نظر علمی ارتقا داشتیم و از رتبه 14 به 11 صعود كرده ایم.
به گفته وی، متوسط رشد اقتصاد ماهواره تا 20 سال آینده از متوسط رشد اقتصادی دنیا بسیار بیشتر است.
براری اهداف مدنظر در سازمان را برشمرد و گفت: باید زیرساخت های بومی صنعت هوافضا را ایجاد و تلاش كنیم ظرفیت های علمی دانشگاه ها به شركت های دانش بنیان و شركت های خصوصی تسری پیدا كند.

*آزادسازی داده های ماهواره ای
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به دریافت داده های ماهواره ای از 40 سال قبل اظهار داشت: این داده ها زمینه را برای كسب و كار و ارائه خدمات بیشتر به جامعه فراهم می كند.
وی با انتقاد از تامین كل هزینه بخش هوافضا با بودجه دولتی اضافه كرد: باید با مدیریت نقدینگی بخش خصوصی را به سمت سرمایه گذاری در بخش فضا هدایت كنیم.

* پتانسیل زیادی داخل كشور برای توسعه صنعت هوافضا داریم
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیركبیر با اشاره به روند توسعه ماهواره پیام گفت: این پروژه بهترین نمونه همكاری بین دانشگاه ها و اساتید مختلف است كه فرهنگ كار مشترك را بین نخبگان تقویت كرد.
دكتر سیدمصطفی صفوی ادامه داد: امروز پتانسیل خوبی برای توسعه صنعت ماهواره در كشور داریم و ما برای یك قطعه GPS ماهواره پیام از محصول یك شركت داخلی استفاده كردیم، برای همین 300 ثانیه قرارگرفتن ماهواره پیام در مدار، این جی پی اس به خوبی عمل كرد و داده ها را فرستاد.
وی همچنین تاكید كرد: اینكه توقع داشته باشیم دولت همه دانش آموخته ها را جذب و استخدام كند درست نیست، بلكه باید زمینه را برای این افراد فراهم كنیم تا با تاسیس شركت های داخلی و دانش بنیان ما را از وابستگی به كشورهای دیگر بی نیاز كنند.
عضو هیات علمی دانشگاه امیركبیر با اشاره به اهمیت فعالیت های مختلف در حوزه هوافضا گفت: باید برای توسعه فعالیت های بین المللی بیشتر تلاش كنیم، برای نمونه سازمان فضایی هند كه خود توانایی های زیادی دارد پروژه های مشترك با كشورهای دیگر تعریف می كند زیرا در این پروژه های مشترك مزایای زیادی وجود دارد.
وی ادامه داد: با وجود همه تحریم ها كه می دانیم امكان تعریف پروژه های بین المللی با بعضی كشورهای نزدیك برای نمونه كشورهای عضو جنبش عدم‌ تعهد یا مثلا اندونزی وجود دارد.

* باید روی ماهواره ها در مدار لئو و جئو تمركز كنیم
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس نیز با اشاره به سابقه كشور در صنعت هوافضا گفت: كشور راه طولانی را طی كرده و به دستاوردهای صنعتی و سرمایه های دانشی مفیدی دست یافته است.
دكتر بیژن عباسی آرند ادامه داد: نتایج این دستاوردها طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره بوده و با تلاش همه اجزا به بلوغ در بخش تحقیقات رسیده ایم.
وی ادامه داد: امروز كار مهندسی سیستم را در حوزه فضا یادگرفته ایم و باید در سطوح بالاتر كار كنیم؛ مانند استقرار ماهواره در مدارهای لئو و جئو.
دكتر عباسی با اشاره به مرحله گذار از تحقیقات به كاربرد گفت: تامین همه منابع از دولت دشوار است، بنابراین باید وارد مرحله استفاده از كاربردها شویم و از محل منابع آن چرخه اطلاعات و تحقیقات را تكمیل كنیم.
وی بر تعیین نقش هر دستگاه و مجموعه تحقیقاتی اشاره كرد و گفت: سازمان فضایی باید نقش و وظیفه هر دستگاهی را تعیین كند تا به این شكل منابع محدود را به بهترین وجه تخصیص دهیم.

*توسعه كاربردهای صنعت هوافضا، پیشرانی برای توسعه فناوری است
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران با اشاره به تاریخچه این صنعت گفت: در حالی كه اوایل دهه 80 قراردادهای سه توسعه ماهواره با سه دانشگاه شریف، امیركبیر و علم و صنعت بسته شد، مخالفت های زیادی وجود داشت و از طرف دیگر هیچ كشوری به ما كمك نكرد یا حتی طراحی های ما را بررسی نكردند.
دكتر بلندی ادامه داد: این حركت ادامه یافت و در اسفند 90 ماهواره نوید و حدود 11 ماه بعد ماهواره تدبیر را ساختیم و امیدواریم ماهواره ظفر تا شهریور 98 آماده شود.
وی با اشاره به تلاش های اخیر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز اظهار داشت: امروز بر توسعه كاربری ماهواره تاكید می شود كه خود این امر پیشرانی برای توسعه فناوری فضاست.
به گفته بلندی، بر اساس برنامه جامع فضایی كشور تا سال 1404 باید ماهواره ای با رزولوشن 1 متر داشته باشیم و برای رسیدن به این هدف امروز باید بر توسعه كاربردها بیشتر تاكید كنیم.
وی تاكید كرد: تشكیل كنسرسیومی با حضور شركت های دانش بنیان وابسته به دانشگاه ها، شركت های خصوصی و سازمان های مرتبط تشكیل شود كه در این زمینه سرمایه گذاری كنند.
دكتر بلندی به اقدامات دانشمندان دانشگاه علم و صنعت اشاره كرده و افزود: طراحی ماهواره ای پیشرفته تر از ماهواره ظفر را نیز در حال اجرا داشتیم كه به دلیل كمبود بودجه متوقف شده است ولی امیدواریم بتوانیم بودجه آن‌ را از منابع دیگر تامین كنیم.

* زیست بوم فناوری فضایی شكل گرفته است
مشاور پژوهشگاه فضایی ایران نیز در این نشست با توجه به اثربخشی صنعت هوافضا گفت: این اثربخشی در صورتی بیشتر مشخص می شود كه مدیریت راهبردی را در نظر بگیریم.
مهندس سیدجواد موسوی ادامه داد: با توجه به موازی كاری هایی كه طی دو دهه اخیر انجام شده، امروز زیست بوم فناوری فضایی شكل گرفته است.
وی به فعالیت های پژوهشگاه و 3 پژوهشكده آن در اصفهان، شیراز و تبریز گفت: قراردادهایی با دانشگاه های تراز اول كشور داریم، 250 طرح پژوهشی در قالب پایان نامه های كارشناسی ارشد و دكتری را حمایت می كنیم.
به گفته موسوی بازار برای استفاده از كاربردهای صنعت هوافضا فعال و همه مولفه های زنجیره ارزش تحریك شده است.
مشاور پژوهشگاه فضایی ایران تاكید كرد: شركت های دانش بنیان در حوزه مراكز داده فعال شده و صنعت فضایی آماده جهش است.
این همایش همچنین با برگزاری نمایشگاه جانبی از دستاوردهای سازمان ها و واحدهای تحقیقاتی مرتبط همراه بود.
این همایش به همت دانشگاه علم و صنعت ایران و سازمان فضایی با محوریت موضوعاتی چون اقتصاد فضا، حقوق فضا، سیاستگذاری و راهبرد، علوم و فناوری فضایی، كاربردها و خدمات فضایی محورهای اصلی میزبان علاقمندان است.
همچنین نشست های تخصصی، كارگاه های تخصصی و برگزاری نمایشگاه جانبی از دیگر برنامه های در نظر گرفته شده در اولین همایش فناوری فضایی است.
دكتر محمد سلیمانی مدیر گروه مهندسی ماهواره دانشگاه علم و صنعت ایران دبیر علمی این همایش و دكتر مرتضی براری، رئیس سازمان فضایی، مهندس مجتبی سرادقی معاون این سازمان و دكتر وحید نیری عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران شورای سیاستگذاری همایش را تشكیل می دهند.
علاقه‌ مندان برای كسب اطلاعات بیشتر به نشانی اینترنتی همایش space2019.iust.ac.ir مراجعه كنند.
علمی**۹۱۵۷**1440
۰ نفر