۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۴۰
کد خبر: 83288354
T T
۰ نفر

لزوم مدیریت منابع آبی در كهگیلویه و بویراحمد

۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۴۰
کد خبر: 83288354
لزوم مدیریت منابع آبی در كهگیلویه و بویراحمد

یاسوج - ایرنا- با وجود اینكه كهگیلویه و بویراحمد در سال زراعی جاری در زمینه حجم بارش ها، جایگاه خوبی در سطح كشور دارد اما همچنان در مدیریت منابع آبی نیازمند برنامه ریزی و اقدام های جدی است.

به گزارش ایرنا در شرایط كنونی یكی از مهمترین موضوعات مطرح شده برای بشر امروز دسترسی به آب شیرین است، افزایش تقاضا برای ذخایر آبی از یك طرف و آلودگی منابع آب شیرین از طرف دیگر این موضوع را به یك بحران بزرگ در آینده تبدیل خواهد كرد.
به همین منظور بهره برداری درست از منابع آب و جلوگیری از آلودگی رودخانه ها، دریاچه ها و آب های شیرین زیرزمینی یكی از راه های اصلی دستیابی به توسعه است.
بارش های باران در سال جاری در كهگیلویه و بویراحمد مانند بیشتر استان های كشور افزایش چشمگیری یافته است بطوری كه تفاوت نسبت به میانگین بلند مدت همه ایستگاه ها در كهگیلویه و بویراحمد نسبت به میانگین بلند مدت جلوتر هستند.

** میزان بارندگی در یاسوج به 1220 میلیمتر رسید
كارشناس اداره كل هواشناسی كهگیلویه و بویراحمد گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاكنون یك هزار و 220 میلیمتر باران در یاسوج باریده است.
ولی بهره ‌مند اظهار داشت: میزان بارندگی سال زراعی 97-98 به ترتیب در سی سخت 1085.9، دهدشت 831، امامزاده جعفر 747.1، دوگنبدان 668.6، لیكك 710.5 میلیمتر بوده است.
وی افزود: تفاوت نسبت به میانگین بلند مدت همه ایستگاه ها در كهگیلویه و بویراحمد نسبت به میانگین بلند مدت جلوتر هستند.
بهره مند بیان كرد: میانگین میزان بارندگی در استان كهگیلویه و بویراحمد در سال زراعی 97-98 تاكنون 877.2 میلیمتر بوده است.
وی عنوان كرد: میانگین بلند مدت بارش در تاكنون در این استان 506.2 میلیمتر بوده و تفاوت سال زراعی جاری از میانگین بلند مدت بارش تاكنون در كهگیلویه و بویراحمد 371.0 میلیمتر است.
كارشناس اداره كل هواشناسی كهگیلویه و بویراحمد تصریح كرد: درصد تفاوت بارندگی سال زراعی جاری نسبت به كل بارندگی بلند مدت در این استان 84 درصد بوده است.
دفتر مطالعات پایه منابع آب ایران كهگیلویه و بویراحمد را در سال زراعی 97 و 98 از نظر میانگین بارندگی استان ها در رتبه دوم پربارش ترین ها اعلام كرده است.
با وجود اینكه كهگیلویه و بویراحمد سال زراعی جاری پربارشی را پشت سر می گذارد و شهر یاسوج در رتبه شهرهای پربارش جهان قرار گرفت اما به منظور اصلاح الگوی كشت در این استان به خصوص در بخش كشاورزی، برنامه ریزی ها همچنان ادامه دارد.
با وجود این بارش های مناسب، بسیاری از مسئولان و كارشناسان معتقد اند نباید به بارش های امسال دلخوش بود و برنامه های مدیریت منابع آبی باید همچنان در دستور كار باشد.

** مهمترین چالش، تامین آب بخش های مختلف است
براساس بررسی های یك پژوهشگر محیط زیستی، رشد روز افزون جمعیت، مصرف بالای بخش های مختلف كشاورزی، صنعتی و خدماتی از مهمترین عوامل تهدید كننده منابع آبی كشور هستند.
ستار محمودی عنوان می كند كه در حال حاضر مشكلات و نارسایی های گوناگونی در زمینه استفاده و مدیریت منابع آبی كشور وجود دارد و با گذشت زمان آنچه كه در طرح ریزی مدیریت استراتژیك منابع آب كشور اهمیت می یابد، اداره نظام اجرایی، بهره برداری، برنامه ریزی و تخصیص آب است.
به اعتقاد وی با توجه به محدودیت منابع كشور و تشدید نیاز بخش های گوناگون، تامین آب مناسب برای مصارف مختلف یكی از اصلی ترین چالش های دولت برای دست یافتن به توسعه پایدار محسوب می شود.


** از منابع آب در بخش كشاورزی استفاده بهینه شود
كارشناس آب عنوان می كند كه با توجه به افزایش روزافزون محدودیت منابع آبی، نیاز به برنامه‌ریزی برای استفاده بهینه و درست از منابع آبی به ‌ویژه در بخش كشاورزی كه بیشتر منابع آبی را مصرف می‌كند، احساس می‌شود.
یافته های پیمان كاشفی نژاد نشان می دهد كه با بهینه‌سازی تخصیص منابع آبی علاوه بر صرفه‌جویی چشمگیر در آب مصرفی، محصول تولیدی به ازای آب مصرف شده و همچنین سود اقتصادی نیز می‌تواند افزایش یابد.
به اعتقاد وی تخصیص بهینه منابع آبی باعث افزایش سطح كشت می‌شود كه این به معنای احیای اراضی آیش است.
دكتر سعید مرید، استاد دانشگاه عنوان می كند: با توجه به محدودیت منابع آب، افزایش نیازهای آبی و وقوع خشكسالی های متناوب، صرفه جویی در مصرف آب و استفاده كارآمد از آن امری لازم و ضروری است كه استفاده از تكنیك های مناسب بهینه سازی در این خصوص راهگشا خواهد بود.
به باور وی خشكسالی سال های اخیر و صدمات سنگین ناشی از آن، بیش از پیش لزوم توجه به این پدیده را افزایش داده است و بهترین راه حل برای كاستن از خسارت های این پدیده مدیریت ریسك و استفاده كارآمد از منابع آب محدود در این شرایط است.

** با مدیریت منابع آب بیش از 50 درصد صرفه جویی خواهد شد
محمد كریم معتمد دانشیار دانشگاه معتقد است كه منابع آبی اگر به طور صحیح مدیریت نشود بحران های آبی شدیدی ایجاد می شود كه دارای تبعات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی خواهد بود.
براساس یافته های این محقق به منظور ارائه الگوی كشت و مدیریت مناسب منابع آب باید معیارهای كشاورزی، محیطی و اجتماعی- اقتصادی در نظر گرفته شود.
وی عنوان می كند: این باور وجود دارد كه با برنامه ریزی صحیح مدیریت منابع آب بیش از 50 درصد آب موجود صرفه جویی خواهد شد.
معتمد بیان می كند: با توجه به نامناسب بودن پراكندگی زمانی و مكانی ریزش های جوی در كشور، رسیدن به الگوی كشت مناسب كه از آن بتوان حداكثر بهره برداری را از عوامل و نهاده های تولید بدست آورد ضرورتی انكارناپذیر است.
به نظر می رسد مسئولان نیز معتقد هستند كه ممكن است بارش های امسال موقتی باشد و از این رو مدیریت منابع آبی همچنان در دستور كار قرار دارد.

** كشت برنج در كهگیلویه و بویراحمد محدود می شود
مدیر زراعت سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد با اشاره به شروع كشت برنج در استان گفت: طرح محدودیت كشت این محصول براساس راهبرد سازمان جهاد كشاورزی در یك برنامه چند ساله اجرا می شود.
عیسی راستین نسب اظهار داشت: برای تحقق این امر امسال هیچ گونه حمایتی از سوی جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد برای شالیكاران به ویژه از نظر كود و سم انجام نخواهد شد.
وی ابراز داشت: سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد به دنبال كشت جایگزین محصولاتی مانند حبوبات برای برنج در استان است.
راستین نسب توضیح داد: محدودیت كشت برنج در كهگیلویه و بویراحمد و دیگر نقاط كشور به جز چند استان اقدامی در راستای كاهش بروز پدیده كم آبی و جلوگیری از اُفت آب های سطحی است.
مدیر زراعت سازمان جهاد كشاورزی كهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: پارسال حدود سه هزار هكتار از شالیزارهای این استان زیر كشت برنج رفت در حالی كه سال 1396 بیش از پنج هزار هكتار برنج كشت شده بود.
وی بیان كرد: با توجه به مصرف زیاد آب برای كشت محصول برنج امسال شالیكاران تنها در حاشیه رودخانه‌ها اقدام به كشت برنج كنند.
در مجموع به نظر می رسد اگرچه امسال سال پربارشی بود اما با توجه به محدودیت منابع آب، افزایش نیازهای آبی و وقوع خشكسالی های متناوب در سال های اخیر، استفاده بهینه از منابع آبی، ضروری است.

9928/6110