۲۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۰:۴۲
کد خبر: 83281731
T T
۰ نفر

باران رحمتی كه برای كشاورزان ساوجی شادی آفرین بود

۲۸ فروردین ۱۳۹۸، ۱۰:۴۲
کد خبر: 83281731
باران رحمتی كه برای كشاورزان ساوجی شادی آفرین بود

ساوه - ایرنا - بارش های سیل آسای اخیر اگرچه در برخی مناطق و استان های كشور صحنه های دلخراشی ایجاد كرد و جان و مال بسیاری از هوطنان را گرفت اما در مناطقی كه سالهاست از خشكی و بی آبی رنج می برند، مایه شادمانی شد.

به گزارش ایرنا، بشر با دخالت در طبیعت مانند ساخت و ساز در بستر مسیل ها، رودخانه ها، تخریب درختان و جنگل یكی از اصلی ترین عوامل اختلال در چرخه طبیعی اكوسیستم طبیعی است به همین دلیل وقتی با پدیده مخربی به نام سیل مواجه می شویم، نخستین واكنش ها این است كه دچار خشم و قهر طبیعت شده ایم.
ساوه با اقلیمی نیمه خشك و بارش سالانه متوسط (215 میلیمتر در سال) در سالهای اخیر به دلیل وقوع خشكسالی و كم بارشی به شدت به این بارندگی ها نیاز داشت؛ هرچند مناطقی از این شهرستان در بارش های اخیر دچار سیلاب شد و برخی از پل ها، راه ها، ابنیه و تاسیسات تخریب و حدود 400 میلیارد ریال خسارت وارد شد اما شادی پر شدن سد 280 میلیون متر مكعبی الغدیر و اینكه امسال امكان تخصیص تا 60 میلیون متر مكعب آب به كشاورزان وجود دارد، موجی از شادی را به همراه داشت.
نزولات آسمانی در فروردین ماه امسال علاوه بر اینكه موجب شد تا حجم آب سد الغدیر ساوه به بالاترین میزان خود در 14سال اخیر برسد، سبب تغذیه سفره های زیرزمینی و پر آب شدن چاه های كشاورزی و تامین آب شرب در این شهرستان شد.
به هر روی، سیل و بارش ها در ساوه آنقدر بركت دارد كه شاید خسارت هایی كه وارد كرد، در پی این نعمت پرآبی كمتر دیده شود و این امكان هم وجود دارد كه با بازگشت زندگی به زمین های زراعی خشك سال های گذشته، شاید شمار زیادی از روستاییان شهرنشین، بار دیگر به زادگاه شان بازگردند.
رئیس اداره جهاد كشاورزی ساوه گفت: افزون بر 20 هزار هكتار اراضی باغی و 50 هزار هكتار اراضی زیر كشت زراعت در این شهرستان ساوه وجود دارد.
«حسن شریفی» افزود: بارندگی های مطلوب در سال آبی امسال باعث شده حدود 6 هزار هكتار از اراضی كه از سد الغدیر مشروب می شدند، امسال زیر كشت محصولات زراعی بروند.
به گفته وی، امسال برداشت محصولات زراعی آبی مانند ذرت، یونجه، پنبه، گندم بین 20 الی 30 درصد افزایش می یابد.
وی گفت: در سال های گذشته بسیاری از كشاورزان روستاهایی مانند سرخه ده و قردین در پایین دست سد الغدیر به دلیل كاهش بارندگی ها و تخصیص آّ كم از سد، امكان فعالیت و تولید نداشتند و به ناچار به شهر مهاجرت كردند اما با بارش های امسال و امكان تخصیص تا مرز 60 میلیون مترمكعب آب از سد، امكان بازگشت دوباره به زادگاهشان را تقویت می كند.
رئیس سازمان نظام مهندسی كشاورزی شهرستان ساوه نیز، گفت: بارندگی های فروردین امسال یك هدیه الهی به مردم این شهرستان است و باید با مدیریت مصرف، علاوه بر بهره مندی كشاورزان و تامین آب شرب، این سرمایه الهی را برای سال های آینده نیز ذخیره كرد.
«رضا نوبخت» یكی از راهكارهای مدیریت مصرف آب را به كارگیری روش های نوین و دانش محور در بخش كشاورزی دانست و گفت: كشاورزی غیر اصولی سنتی و آب بر به معنای نابودی سفره های زیرزمینی است.
وی اظهار داشت: باید در شیوه كشت محصولات آب بر مانند انواع صیفی جات بازنگری شود زیرا در غیر این صورت بار دیگر با كمبود آب مواجه خواهیم شد.
وی با بیان اینكه آبیاری قطره ای علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب، مزایایی مانند كنترل علف های هرز و توزیع كودهای شیمیایی محلول در آب را به همراه دارد، گفت: باید برای آبیاری محصولات با نیاز آبی زیاد از این شیوه آبیاری استفاده شود.
وی ادامه داد: بارش های مطلوب روزهای اخیر در صورت تداوم موجب رونق كار كشاورزان و مهاجرت معكوس می شود.
پارسال، ایرنا گزارشی با عنوان «سرخه ده، روستایی كه با خشكسالی زرد شد» منتشر كرد كه در بخش هایی از این گزارش به مزارع و گندم زارهای پر رونقی كه در گذشته نه چندان دور در این منطقه وجود داشت و سایه خشكسالی برآن سایه افكنده، اشاره كرده بود.
دهیار سرخه ده پس از بارش های مناسب امسال در خصوص وضعیت كنونی و مقایسه با گذشته، افزود: بارندگی های امسال موجب پر آب شدن چاه های عمیق كشاورزی در این روستا شده كه نوید بخش آغاز دوباره كشاورزی و بهبود معیشت اهالی سرخه ده است.
«داود پولادی» اظهار داشت: این روستا 120 خانوار جمعیت داشت كه به دلیل خشكسالی و بیكاری حدود 50 خانوار به ساوه مهاجرت كرده اند.
وی گفت: در صورت تامین آب و باز كردن نهرهای كشاورزی كه به علت خشكسالی مسدود شده، حدود 90 درصد اراضی كشاورزی سرخه ده امسال زیر كشت می رود.
وی افزود: عمده تولیدات كشاورزی این روستا شامل گندم، جو، ذرت، انار و صیفی جات است.
شهرستان ساوه پس از اراك قطب دوم كشاورزی در استان مركزی محسوب می شود و بیش از 130 هزار هكتار اراضی زراعی و باغی قابل كشت در این شهرستان با ظرفیت تولید سالانه 600 هزار تن انواع محصولات وجود دارد.
گزارش از: سمیرا عارفی مجد
9921/6539/3075

سرخط اخبار استان‌ها