امكان ارتقا روابط اقتصادی ایران و عراق تا 20 میلیارد دلار وجود دارد

تهران- ایرنا- رئیس جمهوری با تاكید بر اینكه ظرفیت های بیشتری برای توسعه روابط میان دو كشور ایران و عراق وجود دارد، گفت: امروز روابط اقتصادی بین دو كشور حدود 12 میلیارد دلار است كه می توانیم با تلاش دوجانبه آن را به 20 میلیارد دلار برسانیم.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین دكتر حسن روحانی امروز- شنبه- در نشست خبری مشترك با رییس جمهوری عراق، افزود: برای همه ما واضح است كه روابط ایران و عراق از لحاظ تاریخی، فرهنگی و مصالح ملی و منطقه ای روابط بسیاری مهم و ویژه ای است.
وی ادامه داد: همه مسئولان فعلی جمهوری عراق با مسئولان جمهوری اسلامی ایران بیش از 30 سال سابقه مبارزه با استبداد در عراق و استمرار امنیت در این كشور داشته اند.
وی اضافه كرد: امروز روابط دو كشور میان هیات های ایرانی و عراقی مورد بررسی قرار گرفت و دوطرف ضمن تاكید بر ادامه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بر این نكته تاكید داشتند كه ظرفیت های بیشتری برای توسعه روابط میان دو كشور وجود دارد.
برهم صالح رییس جمهوری عراق كه صبح شنبه برای دیدار با مقامات كشورمان به تهران سفر كرده است، در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد مورد استقبال رسمی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
گسترش و تعمیق بیش از پیش مناسبات دو جانبه، منطقه ای و بین المللی و همچنین ارتقای سطح همكاری های مشترك در زمینه های گوناگون سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی میان تهران و بغداد ، از جمله اهداف سفر رسمی رییس جمهوری عراق به ایران است.
برهم صالح 10 مهرماه 97 توانست پس از دو دور رای گیری در پارلمان عراق با كسب 175 رای تصدی پست ریاست جمهوری این كشور را به دست آورد و سومین رییس جمهوری عراق شود.
این چهارمین سفر منطقه ای رییس جمهوری عراق از زمان تصدی این مسئولیت و نخستین سفر وی به تهران است. وی پیش از این به كویت، امارات متحده عربی و اردن سفر كرد.
صالح در ایام انتخابات ریاست جمهوری عراق با تشریح مواضعش نسبت به تحریم های آمریكا علیه ایران گفت: «من به عنوان نامزد ریاست جمهوری عراق و همچنین به عنوان یك شهروند عراقی می گویم، ایرانی ها در زمان جهاد علیه صدام آغوش خود را به روی ما گشودند. برای همین شكی نیست كه ما با ملت ایران ابراز هم دردی می كنیم و نمی خواهیم كه هیچ آزاری به آنها برسد. اعمال تحریم ها علیه ایران تبعاتی برای عراق خواهد داشت و تنها محصور به ایران نخواهد بود. بنابراین چرا نباید عراق در موضع دفاع از همسایه اش، ایران، نباشد، در حالی كه ما روابط درهم تنیده تاریخی با ایرانی ها داریم.»
روحانی خاطرنشان كرد: در زمینه روابط و تبادل برق، گاز، فرآورده های نفتی و فعالیت دو كشور در زمینه كشف و استخراج نفت با یكدیگر گفت و گو كردیم.
رئیس جمهوری ادامه داد: دو طرف در زمینه اتصال راه آهن دو كشور در سمت غرب و جنوب صحبت كردند، خصوصا اتصال راه آهن شلمچه به بصره كه مقدمات آن مهیا است و با اقدامات وزارت دارایی عراق، شركت ایرانی كار را آغاز خواهد كرد.
روحانی گفت: با اتصال این راه آهن 35 كیلومتری، مردم دو كشور به سهولت رفت و آمد خواهند داشت و هم بار و هم مسافر ارزان تر و راحت تر خصوصا در ایام اربعین تبادل خواهد شد.
رئیس جمهوری افزود: مساله لایروبی اروندرود و شط العرب برای دو كشور اهمیت دارد و باعث می شود شاهد آبادانی بیشتر در شهرهای آبادان، خرمشهر، بصره و فاو باشیم.
روحانی با اشاره به اینكه مساله محیط زیست برای طرفین اهمیت دارد و بخشی از مردم ما در مرزهای غربی و به ویژه در جنوب دچار مشكل ریزگرد هستند كه به عنوان یك معضل با همكاری دو كشور حل می شود، گفت: خوشحالم كه رئیس جمهوری عراق وعده داده اند مساله محیط زیست را دنبال می كنند.
وی ادامه داد: همانطور كه ایران ملت عراق را از رنج داعش با كمك یكدیگر خلاص كرد، امیدواریم مردم جنوب ایران را نیز با كمك دو كشور از مشكل ریزگرد خلاص كنیم.
رئیس جمهوری اضافه كرد: امروز توافق شد منطقه آزاد تجاری بین دو كشور داشته باشیم و صنایع مشترك را از آنجا آغاز كنیم كه از كمیته های مشترك می خواهم قویتر موضوع را دنبال كنند.
روحانی گفت: همچنین در زمینه مسائل منطقه ای گفت و گو كردیم و نظر هر دو این بود كه ثبات و امنیت به نفع همه است و كشورهای منطقه باید با یكدیگر روابط نزدیك تری داشته باشند و با همكاری هم در منطقه و به ویژه همكاری ایران و عراق برای ثبات و امنیت كل منطقه تلاش كنند.
رئیس جمهوری یادآور شد: امیدوارم شاهد پایان جنگ ظالمانه و ویرانگر در یمن و استقرار ثبات و امنیت در سوریه و كل منطقه باشیم.
وی تصریح كرد: امنیت عراق، امنیت ایران و توسعه عراق را توسعه ایران می دانیم و همكاری و روابط دو كشور باید روز به روز بیشتر شود و از لحاظ اقتصادی و سیاسی شاهد روابط نزدیكتری بین دو كشور دوست باشیم.

**روحانی: امنیت كامل و توسعه عراق به نفع دو كشور و منطقه است
روحانی در نشست هیأت‌های عالی رتبه ایران و عراق نیز با اشاره به روابط دوستانه و برادرانه ایران و عراق در بخش‌های مختلف، بر ضرورت تلاش در راستای توسعه، تقویت و تحكیم همه جانبه مناسبات تهران- بغداد تاكید كرد.
رییس جمهوری با تبریك برگزاری موفق انتخابات در عراق و انتخاب رئیس جمهور و تشكیل دولت جدید به دولت و ملت این كشور، گفت: خوشحالیم كه امروز شخصیتی در عراق به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده كه نسبت به مسایل منطقه و روابط دو كشور آگاهی كامل دارد.
رئیس جمهوری روابط و همكاری‌های ایران و عراق را در سال‌های اخیر صمیمانه و برادرانه دانست و افزود: حضور مردم ایران در مراسم اربعین حسینی و میهمان‌نوازی و پذیرایی شایسته دولت و ملت عراق موجب استحكام بیشتر روابط دو كشور شده است.
دكتر روحانی با بیان اینكه ایران و عراق در بخش‌های مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی روابط رو به رشدی با هم دارند، اظهار داشت: روابط تجاری دو كشور در حال حاضر سالانه حدود 12 میلیارد دلار است كه امیدواریم با تلاش و همكاری گسترده مسئولان دو كشور بتوانیم در مدت زمانی كوتاه آن را به 20 میلیارد دلار در سال برسانیم.
رئیس جمهور ادامه داد: تسهیل در سرمایه‌گذاری‌های مشترك و توسعه تجارت موجب گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری تهران-بغداد خواهد بود.
دكتر روحانی، سفر رئیس جمهور عراق به تهران را گامی جدید در توسعه مناسبات همه جانبه دو كشور در زمینه‌های مختلف برشمرد و خاطر نشان كرد: جمهوری اسلامی ایران نسبت به مسئولیت همسایگی و برادری با دولت و ملت عراق آگاه است و تردید نداریم كه توفیق عراق در ایجاد امنیت كامل و توسعه به نفع دو كشور، دو ملت و منطقه خواهد بود.
رئیس جمهور با بیان اینكه در سال‌های گذشته در عمل ثابت كردیم كه در مسیر توسعه امنیت در عراق در كنار دولت و ملت این كشور قرار داریم، افزود: دولت و ملت ایران در راستای توسعه و پیشرفت عراق نیز در كنار دولت و ملت این كشور خواهد بود.
دكتر روحانی گسترش روابط بانكی را در توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو كشور حائز اهمیت دانست و با اشاره به تحریم‌های ظالمانه آمریكا علیه ملت ایران، گفت: اكنون ثابت شده كه آمریكایی‌ها هرگز در آن قدرتی كه تصور می‌كنند، نیستند و باید به خوبی بدانند كه ایران و عراق مناسبات تاریخی و عمیقی با هم دارند.
رئیس جمهور با اشاره به اینكه ایران و عراق همواره دوستانه در كنار هم قرار داشته و روابط خود را براساس معاهدات بین‌المللی شكل داده‌اند، گفت: اقدام امروز دولت آمریكا برخلاف توافقات بین‌المللی و قطعنامه‌های سازمان ملل است و مطمئناً در این مسیر پشیمان خواهد شد.
دكتر روحانی با بیان اینكه جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا روابط خود را در بخش‌های مختلف با عراق از جمله گاز، برق، نفت، توسعه زیرساخت و اتصال مسیرهای ریلی و جاده‌ای دو كشور گسترش دهد، اظهار داشت: اجرای خط آهن شلمچه به بصره در آینده نزدیك امكان‌پذیر است كه با اجرای آن علاوه بر توسعه روابط تجاری مردم دو كشور و زائران اربعین هم می‌توانند به راحتی از آن استفاده كنند.
رئیس جمهور تلاش برای لایروبی اروند رود را موجب منافع خوب برای دو كشور دانست و افزود: برای ایجاد یك منطقه آزاد تجاری و صنعتی مشترك با عراق آماده توسعه همكاری‌ها هستیم و امیدواریم كمیسیون مشترك همكاری‌های مشترك در این راستا برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشند.
دكتر روحانی توسعه همكاری‌ها در زمینه فعالیت‌های زیست محیطی میان ایران و عراق را حائز اهمیت دانست و گفت: باید همكاری نزدیكی برای مقابله با پدیده گرد و غبار و بیابان‌زدایی در جنوب عراق و ایران شكل بگیرد تا بتوانیم بر این مشكل فائق آییم.
رئیس جمهور با تأكید بر ضرورت تلاش در راستای ثبات و امنیت منطقه‌ای، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران خواهان برقراری روابط برادرانه و صمیمانه با همه همسایگان خود است.
دكتر روحانی با تأكید بر اینكه آنچه در سال‌های اخیر در منطقه شاهد بوده‌ایم، حاصلی جز غارت و نابودی كشورهای منطقه نداشته است، گفت: ایران و عراق به عنوان دو كشور مهم و تأثیرگذار می‌توانند نقش بسزایی در توسعه صلح و ثبات منطقه ایفا كنند.
رئیس جمهور ضمن ابراز امیدواری از اینكه وزرای خارجه دو كشور با ظرافت و حكمت، همكاری‌های خوبی را در منطقه شكل دهند، گفت: اراده دولت، ملت و رهبری جمهوری اسلامی ایران بر توسعه روابط و همكاری‌های همه جانبه با عراق به عنوان كشوری دوست و همسایه است.
برهم صالح رئیس جمهور عراق نیز در این نشست با تقدیر از استقبال و میهمان‌نوازی جمهوری اسلامی ایران، گفت: روابط تاریخی، اجتماعی و فرهنگی دیرینه‌ای دو كشور و دو ملت را به هم پیوند می‌دهد.
رئیس جمهور عراق با اشاره به حمایت‌های دولت و ملت ایران از مردم عراق در مبارزه با نظام دیكتاتوری صدام در سال‌های گذشته و نیز جنگ علیه تروریسم و داعش، بر ضرورت توسعه روابط تهران، ‌بغداد در راستای تأمین منافع و رفاه دو ملت، تأكید كرد و گفت: امروز گذشته از پیوندهای دوستانه و قلبی دو ملت، مصالح و منافع عراق را در توسعه روزافزون مناسبات با ایران می‌بینیم.
برهم صالح با بیان اینكه متأسفانه امروز در منطقه شاهد شرایط تأسف‌بار و درگیری‌ها و كشمكش‌های بی‌فایده هستیم، خاطر نشان كرد: باید شرایط جدید و نظام منطقه‌ای با ثباتی را ایجاد كنیم كه مبتنی بر هم‌گرایی و منافع ملت‌ها باشد و مطمئناً جمهوری اسلامی ایران در این راستا نقشی محوری دارد.
رئیس جمهور عراق با اشاره به ضرورت توسعه و تقویت همكاری‌های ایران و عراق برای مقابله با تروریسم، افراط‌گرایی و تكفیر در منطقه، خاطر نشان كرد: مطمئناً عراق بخشی از ساز و كار تحریم و یا اعمال هرگونه سیاست های خصمانه علیه ایران نخواهد بود.
برهم صالح با اشاره به توسعه همكاری‌های دوجانبه و چندجانبه ایران و عراق در زمینه‌های مختلف تجاری،‌اقتصادی و زیرساختی،‌ اظهار داشت: ارتباط خطوط راه‌آهن دو كشور و ایجاد مناطق مشترك تجاری و صنعتی می‌تواند در توسعه روابط اقتصادی فی‌مابین تأثیر مثبتی داشته باشد.
رئیس جمهور عراق با بیان اینكه امروز مسائل زیست محیطی در منطقه بسیار حائز اهمیت است، گفت: ایران و عراق باید با تشكیل كارگروهی مشترك پروژه‌های عملی برای مهار گرد و غبار، بیابان‌زدایی و استفاده بهتر از منابع آبی را ساماندهی كنند و مطمئن باشید من خود شخصا این موضوع را پیگیری می كنم.
سیام*9121*3061*1535

سرخط اخبار جهان