۲۴ شهریور ۱۳۹۷، ۱۵:۴۰
کد خبر: 83034016
T T
۰ نفر

منافع مضاعف سفر روحانی

۲۴ شهریور ۱۳۹۷، ۱۵:۴۰
کد خبر: 83034016
منافع مضاعف سفر روحانی

تهران - ایرنا - نشست مجمع عمومی سازمان ملل در حالی اوایل مهرماه برگزار می شود كه قرار است ترامپ رییس جمهوری آمریكا ریاست دوره ای شورای امنیت را بر عهده گیرد و با توجه به تلاش های خصمانه او و همفكرانش در هیات حاكمه آمریكا برای كاهش نفوذ و اقتدار ملت ایران، حضور و دفاع از منافع مردم در عالی ترین سطح اهمیتی مضاعف دارد.

به گزارش ایرنا، با خروج واشنگتن از معاهده برجام، تلاش گسترده حاكمان كاخ سفید برای همراه كردن جامعه بین الملل به ویژه كشورهای امضا كننده این معاهده برای افزایش فشارها بر جمهوری اسلامی ایران با شكستی سنگین مواجه شده و حتی كشورهای اروپایی كه همپیمانان سنتی آمریكا محسوب می شوند نیز تا كنون حاضر به همراهی با ترامپ نشده و بر حفظ برجام تاكید دارند.
فارغ از حضور هیات های دیپلماتیك ایران در نشست های مختلف سازمان ملل متحد از جمله شورای امنیت، حضور رییس جمهوری در مجمع عمومی سازمان ملل منافعی مضاعف برای كشور به دنبال خواهد داشت و اینكه رییس جمهوری به عنوان نماینده ملت ایران در كدام یك از نشست ها حضور یابد، منوط به بررسی های كارشناسانه است. آنچه اهمیت بالایی دارد این است كه حضور جمهوری اسلامی ایران در نشست شورای امنیت سازمان ملل فضای روانی را كه آمریكا قصد ایجاد آن علیه تهران دارد، خنثی می كند.
تاكید جمهوری اسلامی ایران تداوم حركت مستقل و عقلانی اتحادیه اروپا و نقش آفرینی این اتحادیه در دفاع از دستاورد دیپلماسی خود البته آن هم به شكل اجرایی، عملی و كاربردی است و مراودات و گفت و گوها با مسئولان این كشورها بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته ادامه دارد.
به نظر می رسد با توجه به آغاز ریاست ترامپ بر شورای امنیت سازمان ملل و سابقه تلاش های ناكام وی برای افزایش فشارها بر تهران، او از فرصت ایجاد شده برای همراه كردن جامعه جهانی در دستیابی به این هدف بیشترین استفاده را داشته باشد و بر اساس پیش بینی های صورت گرفته مهم ترین محور سخنرانی وی در جایگاه رییس شورای امنیت سازمان ملل نیز موضوع ایران بوده و نشستی در این خصوص نیز برگزار كند، بر این اساس حضور مقامات جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس می تواند باطل كننده این تلاش ها باشد.
در عرصه نبرد و رویارویی دیپلماتیك در سازمان ملل متحد حضور رییس جمهوری اسلامی ایران در نشست مجمع عمومی سازمان ملل می تواند علاوه بر بی اثر كردن تلاش مضاعف ترامپ برای متقاعد كردن جامعه جهانی برای فشار و تحریم بر ایران اسلامی، مواضع بر حق ملت ایران در بهره مندی از منافع معاهده برجام نیز باز دیگر بازگو كند.
نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان در مقطع زمانی برگزار می شود كه واشنگتن برای وادار كردن ایران به پذیرش خواسته های نامشروع و غیرمعقول خود فشارهای گسترده ای را در عرصه سیاسی و اقتصادی آغاز كرده كه از آن به عنوان جنگ اقتصادی علیه ملت ایران تعبیر شده است، این رفتار كاخ سفید در واقع نادیده گرفتن و زیرپا گذاشتن قوانین بین المللی و ظلم به ملتی است كه تصمیم دارد از مزایای تعامل مثبت خود با جامعه جهانی كه در قالب معاهده برجام به ثمر نشسته، بهره مند شود.
منطق دیپلماتیك ایجاب می كند كه بتوانیم از همه فرصت ها و تریبون های جهانی برای زدن حرف حق خود بهره بگیریم، به ویژه اینكه دشمن نیز در این عرصه برنامه ریزی گسترده ای داشته و قصد دارد ملت ایران را از حقوق حقه خود محروم سازد، در شرایطی كه آمریكا از ایجاد یك اجماع جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران ناكام مانده است، فازهای بعدی برنامه عملیاتی خود كه فاز نخست آن با شكست مواجه شده را پیگیری می كند.
به دنبال اتخاذ موضع منطقی و عقلانی مسئولان جمهوری اسلامی ایران در قبال رفتار نابخردانه ترامپ در خروج از برجام، تهران توانسته اعتقاد خود به تعامل و گفت و گوهای بین المللی را به اثبات برساند و بر این اساس حضور رییس جمهوری در سازمان ملل و شورای امنیت، تشریح تداوم سیاست تعامل ایران اسلامی از سوی او می تواند ماهیت مثبت و سازنده سیاست های تهران در عرصه تعاملات بین المللی را بیش از پیش آشكار ساخته و ناكامی دیگری را برای آمریكا رقم بزند.
یك پژوهشگر علوم سیاسی در این باره به خبرنگار ایرنا، گفت: رییس جمهوری با حضور در جلسه شورای امنیت سازمان ملل، ضمن تشریح اقدامات ظالمانه آمریكا در منطقه و جهان، می تواند از حقانیت جمهوری اسلامی و ملت ایران دفاع كند.
علی بیگدلی درباره ضرورت های شركت رییس جمهوری در سازمان ملل و جلسه شورای امنیت، اظهار داشت: دكتر روحانی با حجم بالایی از شكایات و انتظارات وارد مجمع سازمان ملل خواهد شد و قطعا داوری سخنان ایشان در مجمع بر عهده كشورهای دیگر دنیا خواهد بود.
وی افزود: آنچه اهمیت بیشتری دارد حضور ایشان در جلسه شورای امنیت است كه ریاست آن بر عهده ترامپ خواهد بود؛ رییس جمهوری به طور حتم باید از سوی جمهوری اسلامی ایران درر این نشست حضور یابد. اینكه ما در خانه نشسته و خط و نشان بكشیم و داد از حقانیت و استیفای حقوق خود بزنیم، به جایی نخواهد رسید.
این استاد دانشگاه، شورای امنیت سازمان ملل را یكی بالاترین مراجع بین المللی در جهان دانست و تاكید كرد: رییس جمهوری با حضور در این جلسه، ضمن تشریح اقدامات ظالمانه آمریكا در منطقه و جهان، می تواند از حقانیت جمهوری اسلامی دفاع كند.
با این وجود برخی از كارشناسان پیشنهاد می كنند كه رییس جمهوری در نشست مجمع عمومی حضور یافته و نمایندگان رییس جمهوری در جلسه شورای امنیت شركت كنند.
عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: حضور روحانی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل مفید است ولی نیازی به حضور رئیس جمهور ایران در جلسه شورای امنیت نیست و حضور نمایندگان وی كفایت می‌كند.
سید قاسم جاسمی در گفت و گویی با اشاره به گمانه‌ زنی‌هایی كه در خصوص حضور حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح می‌شود، اظهار داشت: آنهایی كه نمی‌خواهند دولت موفق باشد، به دنبال مانع ایجاد كردن مانع در زمینه حضور روحانی در نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل هستند.
وی افزود: در صورت حضور روحانی در نشست مجمع عمومی سازمان ملل بهتر و بیشتر می‌توانیم به نتایج مطلوب در مناقشات ایران و آمریكا دست پیدا كنیم.
جاسمی در خصوص اینكه آمریكا با سوء استفاده از ریاست دوره‌‎ای بر شورای امنیت سازمان ملل موضوع جلسه این شورا را ایران قرار داده است، ادامه داد: از آنجایی كه موضوع ایران محور جلسه شورای امنیت به ریاست آمریكا قرار گرفته، متناسب با موضوع جلسه، بهتر است كه معاون حقوقی، نماینده تام الاختیار و وزیر امورخارجه ایران از سوی رئیس جمهوری روحانی در جلسه شورای امنیت حضور پیدا كنند.
كارشناس مسائل آمریكا نیز در گفت و گو با ایرنا خاطرنشان كرد: به جهت بهره برداری مناسب از فرصت سفر رئیس جمهوری برای حضور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل این سفر می تواند شرایطی ایجاد كند تا برای چند دقیقه تریبون اصلی ترین سازمان جهانی (مجمع عمومی) در اختیار عالی ترین مقام اجرایی كشور قرار گیرد.
وی در عین حال با بیان اینكه شركت ایران در سطح رئیس دولت در نشست شورای امنیت به مصلحت نیست، گفت: باید وزیر خارجه یا مقام دیگری غیر از رئیس جمهوری اسلامی در این نشست حضور داشته باشد.
امیر علی ابوالفتح افزود: از هر تریبونی به ویژه شورای امنیت برای بیان دیدگاه ها می شود استفاده كرد اما به دو دلیل شكلی با حضور رئیس جمهوری در نشستی كه قرار است به ریاست دونالد ترامپ برگزار شود، مخالف هستم.
وی افزود: دلیل نخست این است كه طرح چنین موضوعی و منحرف كردن نشست شورای امنیت از موضوعاتی چون مساله فلسطین به موضوع ایران و حضور عالی ترین مقام اجرایی كشورمان در این نشست بر اقدام خلاف عرف آمریكا برای سوء استفاده از این جایگاه صحه می گذارد. نشستن رئیس جمهوری آمریكا بر كرسی ریاست شورای امنیت معمول نیست و اگر هم قبلا انجام شده با هدف تقویت مشاركت جهانی و ایده هایی مثل تهدیدات تروریسم هسته ای بوده است و نه بزرگ نمایی خطر ایران.
ابوالفتح ادامه داد: دوم اینكه روال كار در جلسات شورای امنیت این است كه با صحبت های رئیس شورا شروع می شود بعد به ترتیب 15 كشور عضو و غیر عضو سخنرانی می كنند و سپس نوبت به كشوری می رسد كه موضوع نشست شورا است. به عبارتی اگر رئیس جمهوری در این نشست شركت كند علاوه بر صحبت های ترامپ، باید سخنان سایر كشورها هم به پایان برسد. این احتمال وجود دارد در خلال جلسه ترامپ نشست را ترك كند و هنگام سخنرانی روحانی، ریاست را به «نیكی هیلی» (سفیر آمریكا در سازمان ملل) واگذار كند و سطح نشست را پایین بیاورد.
سیام**1535
۰ نفر