۲۶ تیر ۱۳۹۷، ۱۴:۵۲
کد خبر: 82973607
T T
۰ نفر
مازندران ، طرح غربالگری سرطان دهان را اجرایی كرد

ساری - ایرنا - طرح ملی غربالگری سرطان دهان در كشور برای نخستین بار در استان مازندران به مرحله اجرا رسیده است .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، غربالگری سرطان دهان از برنامه های جامع كشوری معاونت تحقیقات وزارت بهداشت ، درمان و علوم پزشكی است .
سرطان دهان در رتبه بندی مجامع بین المللی پزشكی در جایگاه هفتم پرشیوع ترین سرطان ها قرار دارد .
طرح ملی غربالگری سرطان دهان را دانشگاه علوم پزشكی مازندران با همكاری دانشكده دندانپزشكی ساری به اجرا گذاشته است .
مسئولان این دانشگاه علت پیشگام شدن در اجرای این طرح ملی را رتبه داری مازندران در ابتلای شهروندانش به بعضی از سرطان ها همچون سرطان دستگاه گوارش اعلام كرده اند.
معاون دانشكده دندانپزشكی ساری روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت كه برای اجرای این طرح تیم 10 نفره ای متشكل از اعضای هیات علمی بخش دهان ، پرستاران و محققان معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی مازندران تشكیل شده و فعالیتشان را در محل دانشكده دندانپزشكی ساری آغاز كرده اند.
دكتر فرهاد ثبوتی افزود : این تیم افراد بالای 15 سال را به عنوان جامعه هدف برای اجرای این طرح غربالگری می كند.
این متخصص دندانپزشكی در باره چگونگی مراجعه افراد برای غربالگری هم توضیح داد : با هماهنگی دندانپزشكان عمومی و پزشكان خانواده مازندران ، بیمارانی كه دارای زخم سفید و قرمز دهان هستند به بخش غربالگری سرطان دهان واقع در دانشكده دندانپزشكی ساری ارجاع داده می شوند.
وی افزود : علاوه بر این ، افرادی دچار زخم دهان شده و التیام زخمشان بیشتر از دو هفته به درازا كشیده شده ، می بایست به این بخش مراجعه كنند تا اقدامات تشخیصی اولیه برای آنها انجام شود .
ثبوتی با اعلام این كه افراد زیر 15 سال نیازی به غربالگری ندارند ، گفت : ابتلا به سرطان دهان در افراد زیر 15 سال دیده نشده است و به همین دلیل نیازی به مراجعه برای غربالگری ندارند .
وی از افراد بالای 15 سالی كه دارای زخم دهان بیش از دو هفته ای هستند خواست تا هر روز از ساعت 9 تا 12 به مجموعه غربالگری سرطان دهان دانشكده دندانپزشكی ساری مراجعه كنند تا اقدامات اولیه تشخیصی انجام بشود .
معاون دانشكده دندانپزشكی ساری گفت : در صورتی كه ابتلا به سرطان دهان برای تیم مستقر در دانشكده دندانپزشكی ساری مشخص شود ، كارهای درمانی مختلف از جمله جراحی و برداشتن ضایعات انجام می شود تا از گسترش بیماری جلوگیری شود .
وی با اظهار این كه در حال حاضر اطلاعات دقیق و جامعی از تعداد مبتلایان به بیماری سرطان دهان و همچنین میزان شیوع آن در مازندران وجود ندارد ، اضافه كرد : با انجام طرح غربالگری و ثبت اطلاعات افراد ، بانك اطلاعات جامعی در این خصوص فراهم می شود .
** مردم ، زخم سفید و قرمز دهان را جدی بگیرند
این دندانپزشك متخصص ارتودنسی همچنین بر جدی گرفتن وجود زخم سفید و قرمز در دهان تاكید كرد و گفت : عامه مردم زخم های سفید و قرمزی را كه دهانشان به وجود می آید جدی نمی گیرند و از آن تنها به عنوان ' آفت دهان ' یاد می كنند .
وی افزود : جدی نگرفتن این گونه زخم ها حتی زمانی كه التیامشان به درازا می كشد ، سبب می شود تا انواع سرطان های دهان از جمله كف دهان ، اطراف زبان ، حلق و گونه بروز پیدا كند.
معاون دانشكده دندانپزشكی ساری نسبت به كم توجهی با بی اعتنایی به زخم های دهان هشدار داد و گفت : در مازندران بیمارانی مبتلا به سرطان دهان شناسایی شده اند كه حتی سرطانی شدن زخم دهانشان را به آفت دهان تعبیر می كردند و متاسفانه جانشان را از دست دادند.
وی با تاكید بر این كه سرطان دهان در صورت تشخیص بمویع و انجام اقدام پیشگیرانه می تواند كنترل شود ، از شهروندان خواست تا برای مطلع شدن از نوع زخم های دهانی حتما به دندانپزشكان یا پزشك خانواده خود مراجعه كنند.
** سرطان وراثتی
این دندانپزشك متخصص همچنین گفت كه علاوه بر زمینه ارثی ، سیگار و قلیان كشیدن و مصرف الكل نیز از عوامل تشدید كننده سرطان دهان محسوب می شود.
مازندران از نظر شاخص های سلامت دهان و دندان وضع چندان مناسبی ندارد و تا همین چند سال پیش مردم این استان بیشترین دندان های پوسیده را در میان جمعیت كشور در دهانشان داشتند.
رتبه مازندرانی ها به خاطر داشتن دندان پوسیده در دهان با اقداماتی كه در چند سال گذشته انجام شد ، به جایگاه سوم رسید ولی همچنان وضعیت خوشایندی نیست .
2096/1654

سرخط اخبار جامعه