۲۸ خرداد ۱۳۹۷، ۷:۳۵
کد خبر: 82945202
T T
۰ نفر

روشی برای مهار ریزگردها در دانشگاه جهرم ابداع شد

۲۸ خرداد ۱۳۹۷، ۷:۳۵
کد خبر: 82945202
روشی برای مهار ریزگردها در دانشگاه جهرم ابداع شد

شیراز- ایرنا- «سید علی اكبر باقریان» عضو هیات علمی دانشگاه جهرم استان فارس روشی با عنوان «توری بذر مال» برای مهار ریزگردها و ماسه های روان، ابداع كرد.

این روش وی به تایید حبیب دانش منش مدیر مركز نوآوری و كارآفرینی و رئیس دفتر مالكیت فكری دانشگاه شیراز رسیده است.
عضو هیات علمی دانشگاه جهرم روز دوشنبه در این زمینه به ایرنا گفت: باهدف یافتن راهی كم هزینه،مؤثر و سریع‌الاثر برای مهار پدیدۀ مخرب ریزگردها، پژوهش‌های متعددی در این دانشگاه انجام شد كه نتیجه این تحقیقات به روش ابداعی «توری بذرمال» منجر شد.
سید علی اكبر باقریان افزود:این ابداع می‌ تواند از طریق كاهش تنش برشی باد، از خاك حفاظت كند و به نحو شگفت انگیزی مانع فرسایش بادی خاك شود.
وی ادامه داد: همۀ این روند از طریق حفاظت مكانیكی خاك توسط یك نوع توری از جنس پلی اتیلن پُرچگال (HDPE) با منافذ بسیارریز كه با بذرهای گیاهانی همچون شاهی و خاك شیر آغشته شده صورت می گیرد.
باقریان گفت: به كمك سنگریزه های كم تراكم مستقر بر روی توری و سپس استقرار و كارایی آن با كمك ریشه ها و شاخسارۀ استقرار یافتۀ گیاهان فوق الذكر، به مدت بیش از 10 سال مهار ریزگردها تضمین خواهد شد.
این عضوهیات علمی دانشگاه جهرم درباره آزمایش عملی این روش ابداعی گفت:درعملیات میدانی بیش از 80 درصد ریزگردهای منطقۀ هدف كنترل شده است.
باقریان افزود: به وسیله این توری، یك لایۀ نفوذ پذیر، محكم، یكدست، با ماندگاری چشمگیر، ارزان قیمت و سریع الاحداث، سازگار با محیط زیست و افزایندۀ تعداد و تنوع میكروارگانیسم‌های خاك در قسمت قشری خاك منطقۀ مورد حفاظت برپا می‌شود و علاوه بر كنترل بی ‌نظیر پدیدۀ شوم ریزگردها و همچنین ماسه‌های روان، از تبخیر سطحی آب موجود در لایه‌های قشری خاك به مقدار حدود 40 تا 60 درصد حفاظت می‌كند.
عضو هیات علمی دانشگاه جهرم با بیان اینكه طبق برآورد دقیق متخصصان ذی ربط و در ابعاد كوچك، حداكثر هزینۀ تولید و راه‌اندازی سیستم مبتنی بر این اختراع كمتر از پنج هزار تومان برای هر متر مربع است.
وی اظهار امیدواری كرد این طرح با مساعدت مسئولان وتأمین اعتبارات لازم برای ورود دانشگاه جهرم به عرصۀ مهار ریزگردهای استان‌های درگیر با این پدیده، باعث كاهش آلام و خسارات ناشی از گرد و غبار و ریز گردها در كشور شود.
تأثیر خشكسالی‌های مداوم و استفاده بی ‌رویه از منابع آبی مناطق بیابانی و همچنین از بین رفتن نیزارها، موجب خشك شدن تالاب‌ها و دریاچه‌ها و كم شدن پوشش گیاهی در برخی مناطق شده است.
نتیجه چنین وقایعی گسترش شدید ریزگردها و ماسه های روان بوده كه در كوتاه‌ مدت اثرات نامطلوبی بر محیط ‌زیست، اقتصاد و سلامت ساكنین 17 استان كشور بر جای گذاشته است.
تحقیقات سازمان زمین‌ شناسی منطقه جنوب غرب كشور نشان می‌دهد كه بخش مهمی از منشأ پدیده ریزگرد داخلی است.
بر این اساس حدود 350 هزار هكتار از كانون‌های ریزگرد در استان خوزستان قرار دارد كه كنترل بخش‌های عمده‌ای از این ریزگردها نیازمند برنامه ‌ریزی و عزم و اراده راسخ برای كنترل كانون‌های داخلی ریزگرد است تا كشور را از تبعات ریزگرد رها كند.
احیای پوشش گیاهی با كاشت گونه‌های گیاهی درختی، درختچه‌ای و بوته‌ای بومی مقاوم به شوری و خشكی با كاربردهای غذایی، دارویی، صنعتی، زینتی یا خوراك دام علاوه بر مهار این پدیده ناگوار امكان بهره ‌برداری اقتصادی در مناطق روستایی و شهری اطراف كانون‌های ریزگرد را نیز فراهم خواهد ساخت ولی این امر آنقدر زمان بر خواهد بود كه تبعات این پدیدۀ شوم مسائل جبران ناپذیر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را به دنبال خواهد داشت.
جهرم در 193 كیلومتری جنوب شرقی شیراز است.
7375/ 1876
۰ نفر