۲۳ خرداد ۱۳۹۷، ۸:۰۵
کد خبر: 82941480
T T
۰ نفر

چشم انداز نازیبا برای رسیدن به پاسارگاد

۲۳ خرداد ۱۳۹۷، ۸:۰۵
کد خبر: 82941480
چشم انداز نازیبا برای رسیدن به پاسارگاد

شیراز -ایرنا- زمانی كه گردشگران ازمسیر اتوبان مرودشت به سمت اصفهان، جاده ای فرعی را می پیمایند با بیابان وخار و خاشاك ونخاله های ساختمانی و زباله های انباشته شده تا رسیدن به تنها خیابان سعادت شهرمركز شهرستان پاسارگاد مواجه می شوند.

شهرستان پاسارگاد به مركزیت سعادت شهر، همان شهرستانی كه آرامگاه كوروش هخامنشی در آن است.
گردشگران در خیابانی نسبتا طویل تا مقبره كوروش شاهد خانه های نیم ساخته و بدون نما در كنار زمین های بایر فراوان و در برخی موارد نیز رستوران هایی كه بیشتر به غذاخوری های بین جاده ای شباهت دارند، هستند و تابلوهایی كه نظم و زیبایی بصری در چینش آنها به چشم نمی خورد را می بینند.
14 سال از ثبت جهانی مجموعه جهانی پاسارگاد می گذرد و راه دسترسی به آن چنین وضعی دارد.
برای بازدید از مقبره كوروش در انتهای این خیابان باید وارد راهی فرعی شد كه بخشی از مسیر آن نیز خاكی است و اگر هوا بارانی و یا ساعتی پس از باران باشد باید از گودال های مملو از گل و لای نیز عبور كرد تا بتوان وارد محوطه مقبره كوروش شد كه دورتا دور آن را سیم های خاردار احاطه كرده كه این تصویر بی شباهت با میدان تیر نیست.
با ورود به مجموعه آرامگاه كوروش، بیابانی عظیم پدیدار می شود كه در مركز آن مقبره كوروش خودنمایی می كند ،هیچگونه محوطه سازی و كف سازی در این محل انجام نشده و بازدید كنندگان برای رسیدن به مجاورت بنا باید با مشقت از میان دشتی خاكی مملو از سنگ ریزه هایی كه گام برداشتن را با سختی مواجه می كند عبور كنند.
هیچگونه مجموعه رفاهی و خدماتی در محوطه مقبره كوروش دیده نمی شود كه بازدیدكنندگان از اولیه ترین امكانات آنها بهره مند شوند و بتوانند گلویی تازه كنند و حتی دیوار و سقفی در این محوطه وجود ندارد كه اگر باد و باران ناگهانی بر سر بازدیدكنندگان و گردشگران باریدن گرفت به آن پناه ببرند.
پاسارگاد، پنجمین اثر این كشور است كه ثبت جهانی شده اما یك هتل دراین شهر برای اسكان شب مسافران و گردشگران وجود ندارد و پاسارگاد تنها محدود به چند اقامتگاه بوم گردی و یك سایت عشایری است كه با توجه به بعد مسافت و فاصله حدود 130 كیلومتری سعادت شهر مركز شهرستان پاسارگاد تا شیراز ساخت هتل در منطقه پاسارگاد ضروری به نظر می رسد.
مجموعه جهانی پاسارگاد یكی از مهمترین جاذبه های توریستی ایران است كه سالانه میزبان میلیون ها گردشگر از سراسر كشور و دنیاست.
آرامگاه كوروش سالمترین و مهمترین اثر باستانی مجموعه میراث جهانی پاسارگاد است اما آثار دیگری نظیر كاخ دروازه ،بارعام اختصاصی ،برج سنگی (آتشكده)، دژ(تل تخت) و باغ شاهی نیز در این مجموعه وجود دارد.
مجموعه پاسارگاد 14 سال پیش و در تاریخ 16 تیرماه سال 1383 به عنوان پنجمین اثر ایران در فهرست آثار جهانی (یونسكو) با شماره 1106 به ثبت رسید.

** باید بشود
مدیركل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان فارس به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به جهانی بودن مجموعه پاسارگاد اقدامات بسیار بیشتری باید در این مجموعه انجام شود.
مصیب امیری اظهار داشت: متاسفانه در قسمت ورودی مجموعه پاسارگاد كه روستای مادر سلیمان واقع شده به لحاظ بصری چشم انداز مناسبی وجود ندارد و با توجه به اینكه این مسیر به یك اثر جهانی منتهی می شود این توقع وجود دارد كه به نحو شایسته ای سامان پیدا كند.
وی با اشاره به صحبت های اخیر استاندار فارس در زمینه ساماندهی محوطه جهانی پاسارگاد این خواسته را بجا دانست و گفت: با هدف ساماندهی محور ورودی این مجموعه در آذرماه سال 96 قراردادی با مهندس مشاور منعقد شده كه براساس آن طراحی این مسیر باید تا پایان تیر 97 آماده و بعد از آن با همكاری شهرداری و سایر دستگاه ها عملیات اجرایی این طرح آغاز شود تا گردشگران در بدو ورود به مجموعه جهانی پاسارگاد با چشم انداز مناسبی روبه رو شوند.
وی یكی از مشكلات عمده این مجموعه را عدم ساماندهی محور ورودی پاسارگاد دانست و افزود: براساس طرح مذكور از ابتدای جاده اصلی تا محوطه ورودی آرامگاه كوروش ساماندهی خواهد شد.
امیری با اشاره به اینكه در محل مقبره كوروش نسبت به سالهای گذشته كارهای زیادی انجام شده است، اظهار داشت: برای افزایش سطح حفاظت از این محل، فنس هایی كه از گذشته دور تا دور این اثر تاریخی وجود داشته ولی آسیب دیده بود اكنون بصورت كامل مرمت شده است.
مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس ادامه داد: بعد از سالیان زیاد كار مرمت نقش برجسته انسان بالدار كه در مجموعه جهانی پاسارگاد وجود دارد در ماه های گذشته به اتمام رسید و سایبانی برای حفاظت بیشتر از این اثر نیز روی آن احداث شده است.

**نصب دوربین های مدرن در محوطه مقبره كوروش
وی گفت: نورپردازی و نصب دوربین مدار بسته در سراسر این مجموعه به بهترین شكل به اتمام رسیده به نحوی كه نمونه این دوربین ها در هیچ یك از اماكن تاریخی استان دیده نمی شود.
مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت:خدماتی نظیر سرویس بهداشتی و نمازخانه نیز در محل ورودی مجموعه جهانی پاسارگاد ایجاد شده است.

** استاندار فارس: وضعیت مجموعه پاسارگاد مطلوب نیست
نامطلوب بودن چشم انداز بصری و امكانات خدماتی و رفاهی مجموعه جهانی پاسارگاد موجب شده كه استاندار فارس نیز از این وضعیت انتقاد كند.
اسماعیل تبادار، 19 خرداد 97 در آیین تجلیل از دست اندركاران ستاد خدمات سفر نوروزی فارس در شیراز گفت: وضعیت مجموعه تاریخی پاسارگاد مطلوب نیست.
استاندار فارس افزود: فضای این مجموعه كه دارای شهرت جهانی است به هیچ وجه رضایت بخش و زیبنده نیست و باید ساماندهی شود، انتظار داریم یك برنامه جامع برای ساماندهی پاسارگاد پیش بینی و اجرایی شود.
وی ادامه داد:استان فارس به لحاظ پیشینه ای كه در زمینه های مختلف فرهنگی، تاریخی، مذهبی و طبیعی دارد در زمینه گردشگری از ظرفیت های قابل توجهی برخوردار است و استفاده از این قابلیت ها موجب ارتقای گردشگری و افزایش شمار گردشگران به این استان خواهد شد.
تبادار اظهار داشت: باید با توجه به اهمیت و تاثیر گردشگری در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی، زیرساخت های لازم برای تحقق این مهم فراهم شود،اگر چه مهیاكردن این زیر ساخت ها در مدت زمانی كوتاه ممكن نیست اما باید تمام تلاش خود را برای ایجاد آن بكارگیریم.
استاندار فارس اضافه كرد: با وجود تمام فعالیت هایی كه در حوزه گردشگری این استان انجام شده نمی توانیم ادعا كنیم كه اقدامات ما بدون اشتباه بوده و باید برای رفع كاستی ها و اشتباه ها نیز اقدام كنیم.

**ظرفیت های پاسارگاد تعریف شود
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در بازدید مهرماه سال 96خود از مجموعه تاریخی پاسارگاد گفت: ظرفیت های این آثار ثبت شده در میراث جهانی یونسكو باید با تعریف تورهای هدفمند گردشگری معرفی شود.
علی اصغر مونسان افزود: حضور گردشگران در محوطه‌ها و سایت‌های تاریخی باید با برنامه ‌ریزی درست و اجرای اقدامات مناسب به ماندگاری در این محوطه‌ ها منجر شود، ایجاد اقامتگاه برای گردشگران به ‌منظور افزایش ماندگاری آن‌ها در محوطه‌های آثار تاریخی ایجاد اشتغال و درآمدزایی را نیز به دنبال خواهد داشت.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور اظهار داشت: حفظ و نگهداری از این آثار تاریخی اولویت ماست اما باید در عین حفاظت و نگهداری و رعایت استانداردها، معرفی این آثار به گردشگران را با اجرای برنامه‌ها و اقدامات مناسب در دستور كار قرار داد.
معاون رئیس جمهوری بیان كرد: آموزش نیروی انسانی بومی در این منطقه باید در دستور كار قرار گیرد تا جامعه محلی از منافع وجود این آثار فرهنگی و تاریخی بهره مند شوند.
وی ادامه داد: استان فارس از مهم‌ترین مقاصد گردشگری در كشور است و با توجه به وجود سایت‌های مهم تاریخی در این استان، باید توجه ویژه ای به این منطقه شود.
مجموعه میراث‌ جهانی پاسارگاد در محلی به ‌نام دشت مرغاب در 130كیلومتری شمال شیراز، نزدیك به سرحدات شمالی استان فارس واقع شده است.
پیشینه منطقه پاسارگاد بر اساس پژوهش های باستان شناسی به دوره میانی پارینه سنگی می رسد اما شاخص ترین دوره فرهنگی دشت پاسارگاد، دوره هخامنشیان است.
بر اساس مدارك و شواهد موجود نام پاسارگاد برای نخستین بار در این دوره تاریخی مطرح شد.
مجموعه میراث جهانی پاسارگاد، مجموعه ای از سازه های باستانی بر جای مانده از دوران هخامنشیان است كه در شهرستان پاسارگاد در استان فارس قرار دارد.
سرزمین پارس، زادگاه هخامنشیان بود و خاندان پارس به رهبری كوروش دوم از سال 529 تا 559 پیش از میلاد بر ایران حكومت می كردند.
9873 /1876
گزارش از محمدامین افشارپور
۰ نفر