۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۳:۲۴
کد خبر: 82905506
T T
۰ نفر

سوت فرسودگی در ورزشگاه های آذربایجان شرقی

۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۳:۲۴
کد خبر: 82905506
سوت فرسودگی در ورزشگاه های آذربایجان شرقی

تبریز-ایرنا- آذربایجان شرقی به عنوان قطب ورزش ایران در رشته های مختلف، با چالش فرسودگی ورزشگاه ها مواجه است كه اگر جدی گرفته نشود در آینده نزدیك برای این عرصه شورانگیز و قهرمان پرور تنش زا خواهد بود.

به گزارش ایرنا، از آنجایی كه وجود اماكن ورزشی اعم از استادیوم های روباز و سرپوشیده، سالن ها و تالارهای ورزشی از عوامل و عناصر مهم و تاثیرگذار در رشد و توسعه ورزش همگانی و به تبع آن ورزش قهرمانی است، بی توجهی به آن موجب سرخوردگی جوانان ورزشكار و رویگردانی مردم از ورزش در هر 2 بعد همگانی و قهرمانی می شود.
اهمیت توجه جدی به حفظ اماكن ورزشی موجود و تلاش برای توسعه آنها در شرایط ویژه ساختار جمعیتی آذربایجان شرقی به لحاظ فراوانی جمعیت جوان و میانسال، ضرورت بازنگری در سیاست های عمرانی و ورزشی این منطقه را دوچندان می كند.
بر اساس آمارهای موجود، از جمعیت سه میلیون و 902 هزار نفری آذربایجان شرقی، 40 درصد جوانان بین 18 تا 29 سال است؛ از سوی دیگر پیش بینی می شود در سال های آینده جمعیت میانسال استان رو به افزایش بگذارد كه ترغیب و تشویق آنان به ورزش همگانی، نیازمند زیربناهای سخت افزاری و در راس آنها اماكن و ورزشگاه های جدید است.
صرف نظر از مسایل اجتماعی و اقتصادی، آذربایجان شرقی و شهر تبریز به جهت ورزش قهرمانی جزو استان های برتر ایران به شمار می رود كه حضور تیم های مختلف در رشته های پرهوادار و مهیج فوتبال، فوتسال، والیبال، بسكتبال،كبدی و هندبال و رشته های انفرادی چون كشتی، كاراته، تكواندو، دوچرخه سواری، شنا و شیرجه در لیگ های مختلف كشوری، لزوم برخورداری از ورزشگاه های جدید و مدرن را بسیار ضروری می كند.
در این میان شهر تبریز با 2 میلیون نفر جمعیت كه خاستگاه بسیاری از ورزش های انفرادی و توپی در كشور است، تنها سه ورزشگاه برای فوتبال، 2 سالن برای والیبال، یك سالن برای بسكتبال دارد.
این در حالی است كه آذربایجان شرقی در همه این رشته های ورزشی، صاحب عناوین قهرمانی و نایب قهرمانی لیگ های كشوری بوده و ملی پوشان عدیده ای را به تیم های ملی تحویل داده است.
هم اكنون تنها ورزشگاه آبرومند و بین المللی آذربایجان شرقی، مجموعه ورزشی یادگار امام (ره) است كه متاسفانه با گذشت 29 سال از آغاز عملیات اجرایی آن به عنوان طرح ملی، تنها استادیوم فوتبالش با گنجایش 70 هزار نفر در حال بهره برداری است و این بخش نیز به دلیل طولانی شدن فرآیند افتتاح وارد بازه زمانی فرسودگی شده است.
اینكه پس از نزدیك به 30 سال هنوز اقدام عاجل و ثمربخش برای ساخت، تكمیل و تجهیز سالن های والیبال، بسكتبال، استخر بین المللی شنا، شیرجه و واترپلو، پیست دوچرخه سواری و سایر اماكن این طرح ملی ورزشی انجام نگرفته، جای تاسف بسیار دارد.
استادیوم 25 هزار نفری 'باغشمال' تبریز نیز كه پیشتر اغلب بازی های ملی و باشگاهی تیم های فوتبال تبریز در آن برگزار می شد، امروز در حال از بین رفتن است و خطر فرو ریختن سكوهای آن به شدت احساس می شود.
این استادیوم كه در داخل مجموعه ورزشی تختی تبریز و یكی از محلات مركزی شهر قرار دارد، می تواند با مرمت و بازسازی همچون دهه های گذشته به یكی از مراكز مهم فعالیت ورزشی جوانان و نوجوانان و محل شور و نشاط اجتماعی مردم استان تبدیل شود.
متاسفانه این استادیوم منحصر به فرد به دلیل كم توجهی مسئولان در سال های اخیر در بخش سكوها، پیست تارتان، اتاق داوران و رختكن تیم ها با فرسودگی كامل مواجه شده است.
این در حالی است كه سال ها قبل شهرداری تبریز خواستار واگذاری آن از سوی تربیت بدنی وقت برای بازسازی و صندلی گذاری شده بود كه این تقاضا مورد پذیرش قرار نگرفت و 'ورزشگاه باغشمال' امروز به وضعیت نامناسبی دچار شده كه نیازمند مرمت و بازسازی است.
در حالی كه تیم های بسكتبال و والبیال تبریزی حاضر در لیگ های برتر فصل جاری حائز رتبه های اول و سوم شدند، اما هر كدام از این دو تیم تنها یك سالن با ظرفیت بسیار نازل 2 هزار نفری و 500 نفری برای برگزاری بازی هایشان در اختیار دارند كه با توجه به خیل عظیم مشتاقان ورزش در تبریز، این اماكن به هیچ عنوان با ظرفیت های این شهر تطابق ندارد.
در همین حال ورزشگاه های 5 هزار نفری شهرهای مراغه، مرند، بستان آباد، بناب، میانه و شبستر نیز سال های سال به حال خود رها شده و با وجود قول های مكرر مسئولان هنوز به بهره برداری كامل نرسیده است.
مدیركل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی با تایید نبود ورزشگاه های مدرن در استان و به خصوص تبریز، از مرمت، بازسازی و استاندارد سازی اماكن ورزشی استان طی سالجاری خبر داد.
ایوب بهتاج با بیان اینكه یكی از شرایط مهم میزبانی مسابقات بین المللی برخورداری از ورزشگاه های مدرن و استاندارد است، افزود: باید اذعان كرد كه سالن‌ های ورزشی ما استاندارد‌های لازم برای برگزاری مسابقات جهانی و قاره‌ای را ندارند.
وی اظهار كرد: در همین راستا اقداماتی در سالن سرپوشیده 6 هزار نفری پورشریفی در حال انجام است و با یك شركت آلمانی برای تجهیز آن قرارداد بسته ‌ایم كه طبق آن بعد از تجهیز سیستم نور، كفپوش مناسب نیز در این سالن نصب می‌ شود تا میزبانی مسابقات رقابت های بین المللی در رشته هایی همچون فوتسال، هندبال، كشتی و سایر رشته ها را بتواند بر عهده بگیرد.
بهتاج ادامه داد: سالن شهید صمد اقدمی نیز كه میزبانی باشگاه های لیگ برتر والیبال را برعهده دارد، باید استانداردسازی شود كه مقدمات آن برای اجرای عملیات استانداردسازی آغاز شده است.
وی میزان اعتبار پیش بینی شده برای بازسازی 2 سالن یاد شده را 20 میلیارد ریال اعلام كرد.
مدیركل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی درباره وضعیت مجموعه ورزشی تختی تبریز نیز گفت: این ورزشگاه نگین ورزش آذربایجان است و ورزشكاران خاطره‌های خاصی از آن دارند و من هم افتخار می‌ كنم كه چه به عنوان مربی و چه ورزشكار طی سال های گذشته در این ورزشگاه حضور پیدا كرده ‌ام.
بهتاج با بیان اینكه نگهداری اماكن ورزشی هزینه بر است، اضافه كرد: هم اكنون برخی سكوهای استادیوم فوتبال باغشمال قابل تعمیر نیست و باید تخریب و بازسازی شود كه كارهای فنی آن در حال انجام است.
وی گفت: تلاش می ‌كنیم با فازبندی برای بازسازی استادیوم تختی، نه تنها سكوها و زمین فوتبال، بلكه تمام سالن‌ها را نیز نوسازی و بهسازی كنیم.
بهتاج قول داد، كل استادیوم فوتبال تختی تبریز در سال 97 بازسازی شود.
نماینده شركت توسعه و نگهداری اماكن ورزشی در استان آذربایجان شرقی نیز در گفت وگو با ایرنا، ضمن تایید نیازمندی این استان به ورزشگاه های جدید، مدرن و استاندارد سازی آنها گفت: در حال حاضر اغلب سالن ها و استادیوم های ورزشی استان با چالش جدی فرسودگی و از بین رفتن استانداردهای مورد نیاز مواجه هستند.
شاهین درستكار، بحث نگهداری اماكن ورزشی را از موضوعات بسیار مهم جلوگیری از فرسودگی ورزشگاه ها دانست و افزود: این در حالی است كه اعتبارات مربوط به نگهداری برای آذربایجان شرقی صفر است و حتی متولی مشخصی نیز در این زمینه وجود ندارد.
وی با مقایسه استادیوم آزادی و انقلاب تهران با استادیوم یادگار امام (ره) تبریز، اظهار كرد: در حالی كه هر سه این ورزشگاه ها توسط شركت توسعه و تجهیز و ادارات كل ورزش و جوانان استان ها اداره و نگهداری می شود، اما ورزشگاه های تهران ضمن درآمدزایی، از ردیف بودجه ای مشخص برخوردارند، اما تبریز از این امكانات محروم است.
درستكار درباره استانداردسازی اماكن ورزشی تبریز گفت: باید توجه داشت كه استاندارد فیزیكی و ساختمانی اماكن با استانداردسازی مطابق با فدراسیون های جهانی و كنفدراسیون های قاره ای از یكدیگر متفاوت است.
وی اضافه كرد: هرچند سالن ها و استادیوم های ورزشی آذربایجان شرقی به لحاظ فیزیكی و ساخت، استانداردهای لازم را دارا هستند، اما به دلیل تغییر مداوم قوانین مربوط به فدراسیون های جهانی، باید این اماكن هر روز آماده برای ایجاد تغییرات درخواستی باشند.
درستكار به وضعیت سالن 6 هزار نفری پورشریفی تبریز نیز اشاره كرد و یادآور شد: با وجود اینكه شرایط فیزیكی این سالن استانداردهای لازم را دارد، اما برگزاری رقابت های والبیال، هندبال و بسكتبال در آن به دلیل مشكلات مربوط به كف پوش سالن میسر نیست.
وی، شرایط استادیوم 25 هزار نفری باغشمال تبریز را نیز مورد اشاره قرار داد و با بیان اینكه این ورزشگاه در حال فرسایش و فرسودگی است، گفت: سازه سكوهای این ورزشگاه با طاق آجری سنتی كه امروز چنین معماری در ورزشگاه ها منسوخ شده، در حال نابودی است كه باید در سریع ترین زمان نسبت به مرمت و بازسازی آن اقدام شود.
كارشناس و پیشكسوت ورزش آذربایجان شرقی نیز ضمن انتقاد از بی توجهی مسئولان به نوسازی و احداث ورزشگاه های جدید در استان، گفت: برای استانی كه به لحاظ صنعتی، تجاری، فرهنگی و ورزشی سرآمد استان های مختلف كشور می باشد، خیلی زشت است كه اماكن ورزشی آن فرسوده و یا در حال فرسودگی باشد.
حسین حسن دخت افزود: با توجه به شغل مربیگری من كه همواره به شهرهای مختلف كشور سفر می كنم، مشاهده ورزشگاه های مدرن و مجموعه های بسیار زیبای ورزشی در شهرهای به مراتب پایین تر از جایگاه تبریز مثل سیرجان، تاسف آور است ضمن اینكه امكانات اماكن ورزشی تبریز با شهرهایی مثل مشهد، اصفهان و تهران به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.
وی با اشاره به دوران بازی خود در استادیوم باغشمال و یادگار امام تبریز، اظهار كرد: از آن دوران كه بیش از 20 سال سپری می شود، تغییرات محسوس و ملموسی در این دو استادیوم نمی بینم.
حسن دخت اضافه كرد: در باغمشال كه طی این سال ها به جز تغییر مكان رختكن ها هیچ تغییری به وجود نیامده است و در یادگار امام نیز به جز ترمیم چمن كه آن هم با ایراداتی مواجه است، هیچ تغییر مثبت و قابل دفاعی دیده نمی شود، در حالی كه این استادیوم بزرگ جزو ورزشگاه های بین المللی ایران به شمار می رود.
وی، تنها راهكار برون رفت از وضعیت كنونی نابسامان ورزشگاه های آذربایجان شرقی را توسل به بخش خصوصی و وارد كردن آنها به امر ساخت اماكن ورزشی بیان و اظهار كرد: اگر دولت با امكانات مالی خود توانایی مدرن سازی ورزشگاه های استان را ندارد، باید بخش خصوصی را وارد عرصه كرد كه البته تبریز از وجود چنین افراد متمول و علاقه مند به ورزش پر است و فقط باید دنبال چنین افرادی رفت.
با توجه به انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری كشورهای اسلامی در سال 2018 و اهتمام جدی دولت تدبیر و امید برای رونق این صنعت پردرآمد، ورزش از مهمترین و بهترین جاذبه های فرهنگی و اجتماعی برای گردشگران داخلی و خارجی است كه بدون تامین سخت افزارهای لازم، دست یابی به اهداف تعریف شده برای درآمدزایی را به بن بست می كشاند.
برگزاری مسابقات مختلف ورزشی چه در حوزه قهرمانی و چه در بخش های مختلف همگانی و نمایشی از اولویت های بزرگ توسعه صنعت گردشگری است كه لازمه آن داشتن ورزشگاه های مدرن، زیبا و استاندارد است.
از سوی دیگر نباید این نكته را فراموش كرد كه كلان شهر تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال 2018 میزبان 13 مسابقه ورزشی بین المللی است كه برگزاری آبرومند آنها در گروی آماده سازی و بهسازی فضای های ورزشی موجود است.
3038/518
۰ نفر

سرخط اخبار ورزش