۲۶ دی ۱۳۹۶، ۱۵:۲۹
کد خبر: 82797982
T T
۰ نفر

سواد رسانه ای ابزاری برای درك واقعیت ها

۲۶ دی ۱۳۹۶، ۱۵:۲۹
کد خبر: 82797982
سواد رسانه ای ابزاری برای درك واقعیت ها

تهران- ایرنا- رسانه های اجتماعی و فضای مجازی بخش مهمی از زندگی افراد را به خود معطوف و مشغول ساخته و اثرات بسیار بر سایر عناصر زندگی اجتماعی گذاشته است. از این رو جدی گرفتن سواد رسانه ای و مبادی آن گریز ناپذیر است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، طی دهه های گذشته جغرافیای نوینی در عرصه جهانی رخ عیان نموده است. زمان و مكان در حال فشرده شدن و جهان مسطح شده است ؛ به این معنی كه فناوری نوین ارتباطی مرزها را درنوردیده و ابعاد تازه ای پیش روی بشر نهاده است.
پیشرفت ابزار و فناوری های متنوع و در نظرگرفتن نقش سرعت ارتباط در آنها گویای این مدعا است. پیشرفت های حوزه های زیرساختی، سخت افزاری و نرم افزاری موجب تكامل كیفیت ارتباطات در این دوران شده است. با برداشته شدن فاصله و گسترش ارتباطات، رسانه های كاغذی رسانه های دیجیتال و الكترونیكی تبدیل به شده اند.
از طرفی با پایان یافتن عصر انحصار رسانه ها، اطلاعات با افراد عجین شده و سرعت تولید و انتقال اخبار و اطلاعات به سرعت نور نزدیك می شود. این فرایند از طریق ابزارها و نرم افزارهای جدید صورت می گیرد.
رسانه هایی كه در این فضا شكل گرفتند، برخلاف رسانه های سنتی كه یك طرفه و عمودی بودند، دارای سویه های تعاملی (دوطرفه) و افقی است. این رسانه های جدید ویژگی هایی دارند كه بر خلاف رسانه های الكترونیك، مثل رادیو یا تلویزیون، بر بستر اینترنت به كاربران خود خدمات ارایه می دهند.
با این حال پرسشی كه ذهن ها را به خود معطوف ساخته این است كه تا چه میزان این سواد اینترنتی یا رسانه ای توانسته همگام با رشد و توسعه چشمگیر رسانه های نوین ارتباطی حركت كند.
از آن جایی كه رسانه های اجتماعی و فضای مجازی بخش مهمی از زندگی افراد را به خود معطوف و مشغول ساخته، اثرات بسیار بر سایر عناصر زندگی اجتماعی گذاشته است. بخشی از سبك زندگی و فرهنگ جوامع نیز از طریق اطلاعات و تصاویری كه از طریق رسانه‌های نوین دریافت می‌كنند، متاثر می شود.
جهان زیست انسان ها با فراگیر شدن استفاده از رسانه های مجازی، دوگانه ای از ساحت واقعی و مجازی ایجاد كرده و انسان مدرن را به نوعی گسیختگی هویتی دچار ساخته است. این درهم تنیدگی میان واقعیت و مجاز نیازمند متعادل ساختن استفاده از فضای مجازی است.
همانسان كه استفاده از ابزارها، نیازمند آموزش و راهبردهایی در راستای نحوه مصرف آن ها است، با استفاده صحیح و افزایش سواد رسانه ای، می توان بجا و متناسب از رسانه های نوین بهره گرفت.
سواد رسانه ای كه آمیزه‌ای از تكنیك‌های بهره‌گیری موثر از رسانه‌ها و كسب بینش و درك برای تشخیص رسانه‌ها از یكدیگر است تا حدودی می تواند به شناخت و نگرش و رویكردی درست در زمینه استفاده از رسانه های نوین و فضای مجازی بیانجامد.
تحقیقات نشان داده است كه افراد موفق تر انتخاب های برگزیده تری از رسانه ها دارند، زیرا آنها به گونه ای هدفمند تر و گزیده تر از رسانه ها بهره می گیرند كه البته بخشی از این مساله نیز به داشتن سواد رسانه ای باز می گردد.
باز بودن فضای مجازی و محتوای فراوان آن، نیازمند سازكاری برای آموزش، كنترل و نظارت است تا تهدیدها به فرصت تبدیل شوند. تجربه نشان داده كه این مساله با توجه به گسترش روزافزون فناوری های تازه چندان آسان نیست اما شدنی است. بنابر این با سیاستگذاری و رسیدن به سازوكاری مناسب می توان به استفاده بهتر از فضاهای مجازی دست یافت.
بر اساس برخی آمارها، نمره سواد رسانه‌ای كشور طبق پژوهش‌هایی صورت گرفته 12 از 100 است. این آمار نشانگر آن است كه ارتقای سواد رسانه ای باید مدنظر و در دستور كار قرار بگیرد.
نكته مهم آنكه به علت میزان ضریب نفوذ رسانه های اجتماعی، نداشتن سواد رسانه ای می تواند به مثابه رانندگی در جاده ای پر خطر بدون گواهینامه رانندگی باشد. از این رو جدی گرفتن سواد رسانه ای و مبادی آن و تبدیل تهدیدهای آن به فرصت امری گریز ناپذیر است.

پژوهشم**458**1601** خبرنگار: محمد ستاری** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
۰ نفر

سرخط اخبار فرهنگ