۳۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۵:۵۳
کد خبر: 82737989
T T
۰ نفر

همكاری فراگیر ایران و اروپا در ایستگاه سوم

۳۰ آبان ۱۳۹۶، ۱۵:۵۳
کد خبر: 82737989
همكاری فراگیر ایران و اروپا در ایستگاه سوم

تهران- ایرنا- گفت وگو و همكاری های ایران و اتحادیه اروپا در حوزه های هسته ای و غیرهسته ای در دو سال گذشته مداومت داشته و انتظار می رود نمایندگان دو طرف در نشست كنونی، گام هایی رو به جلو برداشته و برخی موانع موجود بر سر راه عملیاتی سازی برجام را كنار بزنند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، سومین دور از گفت وگوهای مشترك عالی ایران و اروپا از دیروز دوشنبه بیست و نهم آبان ماه در تهران با موضوع «همكاری‌های هسته‌ای: پیشرفت‌ها و چشم‌اندازها» برگزار شد و تا فردا چهارشنبه یكم آذرماه ادامه خواهد یافت.
دیروز «سیدعباس عراقچی» معاون امور حقوقی و بین‌ المللی وزارت امور خارجه و «هلگا اشمید» معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به بیان دیدگاه های خود در حوزه همكاری های مشترك پرداختند.
در ادامه، این رایزنی ها با حضور چهره هایی چون «بهروز كمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی در اصفهان ادامه خواهد یافت. بنا بر اظهارات سخنگوی سازمان انرژی اتمی، همكاری‌های هسته‌ای در زمینه های ایمنی، پادمان و امنیت، نیروگاه‌ها، ظرفیت سازی، آموزش و همچنین مسائل مختلف مرتبط با كاربرد پرتوها در حوزه‌های پزشكی، بهداشت و درمان از جمله مباحث قابل طرح در این سمینار خواهد بود.

** اهمیت گفت وگوهای عالی ایران و اروپا
دومین دور از این گفت وگوها به آبان ماه سال گذشته بر می گردد كه با حضور «مجید تخت روانچی» معاون پیشین اروپا و آمریكای وزارت امور خارجه و خانم اشمید در بروكسل برگزار شد. در جریان آن نشست، پهنه وسیعی از همكاری ها در حوزه های اقتصادی، تجاری، بانكی، انرژی، حمل و نقل، محیط زیست، آموزشی، علمی و پژوهشی، بهداشتی، پناهندگان و مهاجرین، مواد مخدر، بلایای طبیعی مورد بحث قرار گرفت و در خصوص اجرای توافقات دوجانبه در زمینه های یاد شده گفت وگو به عمل آمد.
علاوه بر آن، در حاشیه نشست پارسال فرصتی پیش آمد تا عراقچی و «فدریكا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه با یكدیگر دیدار كنند و در مورد تحولات منطقه ای و بین المللی و همچنین روابط دوجانبه در فضای پسابرجام به گفت وگو بپردازند. در جریان این نشست بود كه ارتقای سطح ارتباطات پارلمانی میان مجلس شورای اسلامی و پارلمان اروپا كلید خورد.
گفت وگوهای عالی میان تهران و بروكسل در دولت دكتر روحانی مطرح شده به نحوی كه ابتدا گفت وگوهای مرتبط با مسائل گوناگون در سطح معاونان اجرایی شده و سپس به سطح بالاتر یعنی وزیران تسری می یابد.
از طرفی، عبور گفتمان حاكم بر روابط ایران و اتحادیه از گفت وگوهای «انتقادی» و «فراگیر و سازنده» به گفت وگوهای سطح بالا خود موید حذف نگاه از بالا به پایین سران بروكسل به تهران و همچنین تمایل اتحادیه به افزایش دامنه همكاری های دوجانبه و متقابل با جمهوری اسلامی است.
پس از ثمر دهی مذاكرات چند ساله هسته ای در تیرماه 94 و متعاقب آن، آغاز مرحله عملیاتی برجام در دی ماه همان سال، همكاری های ایران و اعضای اتحادیه اروپا ارتقا یافت. رشد همكاری های اقتصادی و افزایش چند برابری حجم مبادلات تجاری تنها یكی از نتایج ترمیم روابط این دو شریك قدیمی بود. در طرف دیگر، همكاری ها درباره فعالیت های هسته ای ایران اولویت یافته است؛ مساله ای كه در نشست كنونی برجسته خواهد شد.

** اجرای پیوست سوم برجام و موانع پیش رو
بر پایه پیوست سوم برجام با عنوان «همكاری های صلح آمیز هسته ای»، ترتیبات همكاری دوجانبه و چندجانبه با ایران مشخص شده است، ضمن این كه مواردی از همكاری ها در زمینه هایی چون راكتور، سوخت و فناوری ها، تاسیسات و فرآیندهای مربوطه و نیز فعالیت های تحقیق و توسعه به طور مشخص مورد تاكید قرار گرفته است.
بخشی از پیوست مذكور با عنوان «ایمنی، پادمان و امنیت هسته ای» به موضوع ایمنی هسته ای اشاره دارد؛ موضوعی كه در فروردین ماه امسال به امضای پروژه همكاری بین اتحادیه اروپا و ایران منتج شد. این پروژه 2 میلیون و 500 هزار یورویی با هدف تقویت توانمندی های مركز نظام ایمنی هسته ای ایران چند ماه بعد (تیر ماه) وارد مرحله اجرایی شد.
به دنبال امضای این پروژه همكاری، كمیسیون اروپا با انتشار بیانیه ای اعلام كرد كه این نهاد اروپایی در چارچوب برجام برای نخستین بار، توافقی به منظور همكاری با ایران در زمینه ایمنی هسته ای را منعقد كرده است. افزون بر آن، در ادامه بیانیه كمیسیون اروپا آمده كه «روابط ایران و اتحادیه اروپا ظرف یك دهه گذشته درمراحل مختلفی قرار داشته و متاثر از برنامه هسته ای و رژیم تحریم ها علیه ایران بوده است. در این میان، لغو تحریم ها علیه تهران، راهی به سوی تجدید روابط گسترده تر را باز كرده است.»
علاوه بر توسعه مبادلات تجاری و اقتصادی، مسوولان اتحادیه اروپا از نظر سیاسی نیز در دو سال گذشته حمایت قاطعانه ای از توافق هسته ای به عمل آورده اند. به رغم كارشكنی های آمریكا و نقض مكرر بندهای مختلف برجام از سوی دولت ترامپ و كنگره، «فدریكا موگرینی» به عنوان مسوول سیاست خارجی این اتحادیه و «یوكیا آمانو» مدیر كل آژانس بین المللی انرژی اتمی همواره فعالیت های برجامی ایران را ستوده و خواستار پایبندی همه طرف ها به توافق شده اند.
رهبران اروپایی عضو گروه 1+5 با اقدامات و مواضع بجای خود نشان داده اند كه حتی در صورت خروج ایالات متحده از برجام به این پیمان معتبر و چند جانبه بین المللی متعهد باقی می مانند.
دولت آمریكا و دشمنان منطقه ای ایران اما در صدد یارگیری و شكاف در این گروه هستند. انتظار می رود كه این مساله نیز در سومین نشست ایران و اتحادیه اروپا با جدیت مورد پیگیری قرار گیرد.

پژوهشم**1969**9279**خبرنگار: حسن شكوهی نسب **انتشار: سیدمحمد موسی كاظمی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.