۲۶ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۱۲
کد خبر: 82700201
T T
۰ نفر

تیر معیشت بر قلب پرندگان مهاجر در مازندران

۲۶ مهر ۱۳۹۶، ۱۲:۱۲
کد خبر: 82700201
تیر معیشت بر قلب پرندگان مهاجر در مازندران

ساری - ایرنا - حمایت برخی افراد ذی نفوذ و حتی مسئول از شكار پرندگان مهاجر در مازندران به بهانه معیشت، چند سال فعالیت سخت محیط زیست و تشكل های مردم نهاد را برای بافتن چتر حمایت بر سر این میهمانان زمستان گذران پنبه كرده است .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، اطلاع رسانی رسانه ها، حساسیت دوستداران طبیعت و محیط زیست و مهم تر از همه پا پیش گذاشتن مردم محلی در چند سال گذشته، فتیله شكار افسار گسیخته پرندگان مهاجر را در مازندران پائین كشید، ولی چراغ سبز عده ای از افراد ذی نفوذ محلی و حتی مسئولانی در سطح نماینده مجلس از شكار به شیوه دامگاهداری آن هم به بهانه تامین معیشت، سبب شده است تا زنگ خطر قتل عام این میهمانان مهاجر بار دیگر به صدا درآید.
حمایت این افراد از دامگاهداری كه در اصطلاح مازندرانی به آن 'دوما' می گویند؛ در شهرستان هایی مانند فریدونكنار و محمودآباد سبب شده تا بازار فروش لاشه و زنده پرندگان در بازار سنتی فریدونكنار پس ازسال ها مخفی كاری و پیش رفتن تا آستانه تعطیلی، رونق گیرد.
دوماداری یا ساخت 'دوماچال ' یكی از روش های شكار دسته جمعی پرندگان در مناطقی از مازندران است كه در آن پرندگان مهاجر بویژه انواغ غازها با به كارگیری غازهای شكارچی در مكان مشخص تعبیه شده از قبل در مانداب های شالیزاری، حاشیه تالاب ها و حتی حیاط خانه های روستایی حاشیه مزارع فرود می آیند و دسته جمعی شكار می شوند.
در این روش هر شكارچی دارای یك یا چند دامگاه و چند پرنده دست آموز است و می تواند هر مرتبه دهها بال پرنده بویژه غازها را زنده گیری و شكار كند.
سال گذشته سماجت دوستداران محیط زیست ، نظارت رسانه ها و فعالیت شبانه روزی محیط بانان محیط زیست سبب جمع آوری بسیاری از دامگاهها و حتی جمع آوری و توقیف غازهای دست آموز شكارچی و در نهایت كسادی و تعطیلی غیررسمی بازار خرید و فروش پرندگان مهاجر شده بود.
منابع محلی به خبرنگار ایرنا گفتند كه چراغ سبزی كه طی چند هفته گذشته توسط برخی از افراد ذی نفوذ به بهانه حمایت از معیشت به شكارچیان غیرمجاز داده شد، سبب شد تا بار دیگر بازار فروش پرندگان در فریدونكنار به عنوان بزرگ ترین و مهم ترین بازار در نوع خود در شمال كشور رونق گیرد.
براساس آمار محیط زیست مازندران، حدود 200 دامگاهدار تنها در تالاب سرخرود در شهرستان محمودآباد فعالیت دارند كه روزانه بین 2تا سه هزار بال پرنده زمستان گذر را زنده گیری كرده و به بازار فروش انتقال می دهند.
دوستداران محیط زیست اكنون نگرانند كه حمایت از دامگاهداری برای شكار پرندگان مهاجر ، سایر شیوه های شكار از جمله شكار با تفنگ ، شكار به روش گذر ، كرس ، دام هوایی و شب دام را هم افزایش دهد.
** تنهایی محیط زیست
مدیركل محیط زیست مازندران روز چهارشنبه با تائید آغاز كشتار بی رحمانه پرندگان مهاجر زمستان گذران در برخی تالاب های این استان بویژه فریدونكنار ، گفت كه حدود 200 دامگاهدار در این منطقه شكار غیرمجاز دارند كه روزانه هزاران بال پرنده را شكار می كنند و این كارشان به بهانه معیشت نسل پرندگان را منقرض می كند.
حسینعلی ابراهیمی كارنامی علت شدت گرفتن شكار این پرندگان را چراغ سبز برخی از افراد ذی نفوذ برشمرد و افزود: حمایت برخی افراد با نفوذ از دامگاهداران در این منطقه و برخی مناطق دیگر مازندران به بهانه معیشت باعث شده تا محیط زیست دربرخورد با این متخلفان تنها شود.
وی گفت : محیط زیست مخالف شكار پرندگان برای تعدیل در طبعیت نیست ، بلكه شكار به شیوه كرس و دام هوایی ، شكار دسته جمعی و نوعی نسل كشی است كه آینده زیست محیطی منطقه را در معرض خطر قرار می دهد.
مدیركل محیط زیست مازندران افزود: حمایت تلویحی از شكارچیان متخلف سبب رونق فروش لاشه و زنده پرندگان در بازار فریدونكنار شد و این وضعیت خود شكار بی رویه را ترغیب و كار را برای محیط زیست مشكل می كند.
وی ادامه داد: شكار پرندگان و حمایت برخی از آن در حالی است كه ضریب خطر بروز و شیوع آنفلوانزای حاد پرندگان در مازندران از نظر دامپزشكی با توجه به حضور پرندگان مهاجر بسیار بالاست.
مدیركل محیط زیست مازندران خواستار ورود دیگر دستگاههای ذیربط مانند دامپزشكی ، نیروی انتظامی و دستگاه قضایی به عرصه برخورد با شكارچیان غیرمجاز شد و تاكید كرد: افراد صاحب منصب و نفوذ در منطقه هم نباید از شكار غیرمجاز به هر بهانه ای كه باشد حمایت كنند.
ابراهیمی گفت: هم اكنون در میدان برخورد با شكار غیرمجاز پرندگان بخصوص دامگاهداران اداره كل محیط زیست تنهاست و برای برخورد جدی نیاز به عزم استانی تمام دستگاههای مرتبط داریم.
وی اضافه كرد: شكارچیانی كه قصد شكار در قالب تعریف شده محیط زیست را دارند ، باید از ما مجوز قانونی را دریافت كنند و با پرداخت حق و حقوق دولتی اقدام كنند.
او صدور مجوز را باعث نظارت بیشتر بر كار شكارچیان و در صورت تخلف برخورد با این افراد دانست و گفت كه اگر این شكارچیان از قالب تعریفی محیط زیست در شكار تخلف كنند، پروانه شكارشان باطل خواهد شد.
** بازار فریدونكنار ، حیاط خلوت شكارچیان غیرمجاز شمال كشور
بازار فروش پرندگان فریدنكنار كه دستكم سه سال گذشته با ركود در فعالیت مواجه شده بود ، این روزها چنان رونق گرفته است كه برخی از دوستداران محیط زیست را نگران كرده است كه مبادا شعبه دومی از آن هم در منطقه دایر شود.
در این بازار این روزهای لاشه و زنده انواع پرندگان مهاجر و خسته را می توان مشاهده كرد كه توسط شكارچیان غیرمجاز و واسطه های فعال در این بازار به فروش گذاشته می شود.
مدیركل محیط زیست مازندران علت رونق زیاد این بازار را علاوه بر وضعیت شكارچیان غیرمجاز استان ، تبدیل شدن این بازار به بازار منحصر به فرد در شمال كشور عنوان كرد.
ابراهیمی گفت : هم اكنون شكارچیان غیرمجاز از استان های گیلان و گلستان هم شكارشان را به بازار فریدونكنار می آورند تا به فروش برسانند برای این كه در آن استان ها بازار وجود ندارد و فروش شكار سخت است .
وی افزود : این وضعیتی كه در بازار فریدونكنار وجو دارد بسیار خطرناك است چون با شیوع بیماری آنفلوانزا حاد، خرید و فروش این پرندگان می تواند علاوه بر سلامتی شهروندان، تهدیدی برای صنعت طیور استان نیز باشد و باید دستگاه های مرتبط با این رویه برخورد داشته باشند.
مازندران تنها استان در كشور است كه زنجیره كامل صنعت طیور را در اختیار دارد و تولید كننده حدود 12 درصد از گوشت مرغ كشور است.
** ناكامی طرح ساماندهی شكارچیان
حمایت از شكار پرندگان مهاجر به بهانه یك لقمه نان در عین حال طرح محیط زیست مازندران برای ساماندهی شكارچیان غیرمجاز از جمله دامگاهداران را هم به هوا برده است .
شكار پرندگان مهاجر در مازندران سنتی به درازای مهمانی آمدن این پرندگان است ولی به جز یك دهه اخیر ، هیچگاه شكارچیان حتی به بهانه معیشت ، راه قتل عام این مهیمانان زمستان گذران را در پیش نمی گرفتند
محیط زیست مازندران با همراهی رسانه ها و افراد محلی ، با توجه به واقعیت موجود از چند سال پیش تلاش كرد تا طرح ساماندهی شكارچیان غیرمجاز بویژه دامگاهداران را به اجرا بگذارد و با رایزنی های فراوان موفق شده بود دامگاهداران را هم به انجام این كار راضی كند.
مدیركل محیط زیست مازندران به اعلام این كه طرح ساماندهی دامگاهداران برای یك دوره پنج ساله تعریف و از 2 سال پیش از فریدونكنار شروع شد، ولی درحال حاضر با اتفاقی كه افتاد یعنی حمایت افراد بانفوذ حتی در سطح نماینده مجلس از كاركرد غیرمجاز دامگاهداران ، اجرای این طرح با مشكل مواجه شده است.
وی افزود : باید این افراد با نفوذ كه برخی از آنها حتی دستی در بودجه بندی كشور دارند ، برای معیشت دامگاهداران كه كمتر از یك درصد جمعیت این منطقه را تشكیل می دهند ، راهكار دیگری از جمله گردشگری و پرنده نگری مصوب و اجرا كنند.
مدیركل محیط مازندران گفت : برای طرح ساماندهی چندین سال زحمت كشیده و رایزنی شده بود و اكنون كه كار به اینجا رسید و شكار غیرساماندهی شده در دامگاهها مورد حمایت قرار گرفت ، دیگر نمی توان آن را در همین حد و حدود نگه داشت و باید منتظر ماند تا هر روز بر تعداد دامگاهها و دامگاهداران اضافه شود و این یعنی حمایت از قتل عام پرندگان مهاجر .
مازندران افزون بر 800 آببندان و تالاب دارد كه همه ساله در فصل زمستان افزون بر 150 گونه پرنده زمستان گذران با جمیعت یك میلیون و 500 هزار بالی به این تالاب ها مهاجرت می كنند.
تالاب میانكاله و سرخرود از مهم ترین تالاب های پرنده پذیر مازندران هستند.
براساس آمار حدود 50 گونه از پرندگان زمستان گذران در مازندران در زمره پرندگان تحت حفاظت و یا انقراض قرار دارند كه شكار آنها ممنوع است و ایجاد دامگاه و شكار دسته جمعی باعث از بین رفتن نسل این پرندگان می شود.
خبرنگار : حسین فلاحتی * انتشاردهنده : حسن فلاحتی
6982/1654
۰ نفر