۲۵ مرداد ۱۳۹۶، ۱۰:۳۹
کد خبر: 82633326
T T
۰ نفر

شناسایی مواد آلرژی زا در غذا با فناوری نانو

۲۵ مرداد ۱۳۹۶، ۱۰:۳۹
کد خبر: 82633326
شناسایی مواد آلرژی زا در غذا با فناوری نانو

تهران- ایرنا-محققان دانشگاه‌های علوم پزشكی تهران و رازی كرمانشاه با انجام یك پژوهش مشترك آزمایشگاهی موفق به طراحی و ساخت نانوحسگری شدند كه قادر است مواد آلرژی‌زای موجود در غذاهای دریایی را با دقت بالا و هزینه پایین شناسایی كند.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ریاست جمهوری، مشكلات مربوط به مسمومیت غذایی و در رأس آن حساسیت غذایی ناشی از وجود مواد آلرژی زا، سالانه هزینه زیادی را تحمیل می كند. هرچند بیشتر تركیبات آلرژی زا با پختن غذا از بین می روند، اما برخی از آنها در برابر دما مقاوم هستند و همچنان می توانند خطرناك باشند. بنابراین شناسایی و اندازه گیری میزان دقیق این مواد می تواند گامی در جهت كاهش هزینه های ناشی از وجود این مواد محسوب شود.
دكتر مجتبی شمسی پور محقق دانشگاه رازی كرمانشاه، با بیان این مطلب كه تروپومیوسین یكی از تركیبات حساسیت زای پایدار در برابر دماست كه در بیشتر غذاهای دریایی وجود دارد، افزود: شناسایی تركیب حساسیت زای تروپومیوسین در غذاهای دریایی هم از لحاظ پزشكی و هم از لحاظ اقتصادی حائز اهمیت است. در پژوهش حاضر یك نانوحسگر فتوالكتروشیمیایی طراحی و ساخته شده كه قادر است تركیب تروپومیوسین را در مقیاس نانوگرم بر میلی لیتر شناسایی و اندازه گیری كند.
وی تصریح كرد: هزینه شناسایی تركیب مذكور به كمك نانوحسگر ساخته شده در این طرح نسبت هزینه استفاده از روش های دیگر به مراتب پایین تر است. همچنین می توان اذعان كرد این نانوحسگر از دقت بالاتری نیز برخوردار است.
در ساخت این نانوحسگر به صورت همزمان از نانوذرات TiO2 و نانوصفحات C3N4 استفاده شده است. این دو نانوماده قادرند انرژی نوری را به سیگنال الكتروشیمیایی تبدیل كنند. اما استفاده همزمان این دو ماده موجب شده تا انرژی مورد نیاز برای انتقال الكترون از لایه ظرفیت به لایه هدایت كاهش یابد. بنابراین تابش نور مرئی به جای پرتو فرابنفش می تواند این عمل را انجام دهد كه به دلیل قیمت بالاتر استفاده از لامپ های فرابنفش و خطر آنها نسبت به لامپ های مرئی، این موضوع یك مزیت بزرگ برای این نانوحسگر به شمار می آید.
حسگر ساخته شده در این پژوهش از محدوده پاسخ دهی وسیعی بین 1 تا 400 نانوگرم بر میلی لیتر برخوردار است. همچنین حد تشخیص این نانوحسگر 0.23 نانوگرم بر میلی لیتر است. گزینش پذیری بالا در حضور سایر تركیبات مزاحم از دیگر مشخصات بارز این نانوحسگر آزمایشگاهی است.
این تحقیقات حاصل تلاش های دكتر مجتبی شمسی پور- عضو هیأت علمی دانشگاه رازی كرمانشاه- دكتر رضا صابر و دكتر سعید سركار- اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران- و دكتر محمود عموزاده تبریزی- محقق پسادكترای دانشگاه علوم پزشكی تهران- است. نتایج این كار در مجله Biosensors and Bioelectronics با ضریب تأثیر 7.78 (جلد 98، سال 2017، صفحات 113 تا 118) منتشر شده است.
علمی**1023**
تنظیم:ابوالقاسم تیموری*انتشار: زهره محتشمی پور
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با كانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
irnaelm@
https://telegram.me
۰ نفر