۲۰ خرداد ۱۳۹۶، ۱۴:۲۲
کد خبر: 82560127
T T
۰ نفر
ارزیابی مسیر دولت دوازدهم

تهران- ایرنا- دولت یازدهم با رای ملت چهار سال دیگر فرصت خواهد داشت تا برنامه های خود را به انجام رساند و طرح هایی نو برای پاسخ به مطالبات و رفع چالش های كشور دراندازد. جوانگرایی در دولت، پیشبرد گفت وگوی سیاسی بین جناح ها، رفع چالش های معیشتی و تعامل قوا از جمله بایسته هایی است كه صاحب نظران برای چهار سال آتی بر آن تاكید دارند.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، بسته شدن پرونده انتخابات 29 اردیبهشت به معنای تمدید مشی سیاسی و اسلوب مدیریتی كشور بر مبنایی است كه چهار سال پیش نیز از سوی اكثریت ملت انتخاب و مورد اعتماد واقع شد. با تایید نهایی انتخابات دوازدهم، دولت مستقر دور تازه ای از برنامه ها را برای اداره كشور، رفع چالش ها و پاسخ به مطالبات جامعه طراحی و اجرا خواهد كرد؛ مطالباتی كه بخش مهمی از آنها از سوی مردم و در ایام تبلیغات به وضوح اعلام شد.
دولت دوازدهم برای پیشبرد برنامه های خود و عبور از موانع موجود در چهار سال آینده با چالش هایی روبرو است. در كنار چالش های فرهنگی و اجتماعی، حل مشكلات اقتصادی كشور باری سنگین بر دوش مسوولان اجرایی گذاشته است. در این میان، مسائل دولت در حوزه سیاست داخلی خود موضوع بررسی هایی ویژه است. پژوهشگر ایرنا در این زمینه با «سیدرضا اكرمی» عضو جامعه روحانیت مبارز، «محمدرضا میرتاج الدینی» نماینده پیشین مجلس و «احمد شیرزاد» فعال سیاسی و استاد دانشگاه به گفت وگو پرداخته است.

**دولت دوازدهم و ضرورت به كار گرفتن مدیران تازه نفس
**حجت الاسلام اكرمی درباره بایسته های دولت دوم روحانی گفت: انتخابات ریاست جمهوری سال 96 دستاوردهایی برای جامعه داشت كه هر یك از افراد جامعه كه دارای اندیشه و انگیزه و ایده باشند، باید به آن توجه كنند. انتخابات بسیار باشكوهی برگزار شد. بدون آنكه مسئله ای امنیتی آن را تهدید كند. از مهمترین پیام های این انتخابات ضرورت ایجاد تغییراتی در سطح مدیریتی بود، بعضی جابه جایی ها برای دولت در دوره جدید ضروری است. این جابه جایی ها در دو برهه زمانی می تواند انجام شود. یك دوره قبل از نیمه مرداد و جابه جایی دولت و بخش دیگر هم پس از تشكیل دولت جدید.
در كنار تیم اطلاع رسانی باید گفت دیدار رییس جمهوری با توده های مردم و حضور او میان نخبگان اندك بود كه این وضعیت در دولت جدید باید ترمیم شود و نخبگان و فرهیختگان در صحنه باشند. ما به اتاق فكر نیاز داریم كه در آن راجع به مسائل و مشكلات كشور از اشتغال و اقتصاد تا سیاست و فرهنگ، راه چاره ای یافت شود. همه این موضوعات ضرورت تغییرات در سطوح مدیریتی را یادآوری می كند.
عضو جامعه روحانیت مبارز درباره وعده های انتخاباتی رییس جمهوری به پژوهشگر ایرنا گفت: بنده با تجربه پنج دوره نمایندگی و مدیریت، می توانم بگویم كه ایران ظرفیت، توانمندی و قدرت فراوانی دارد. گروهی باید این ظرفیت ها و توانمندی ها را شناسایی كنند. در بخش گردشگری ایران زمینه های فراوانی هم در بخش خصوصی و هم در بخش تعاونی و دولتی دارد. در بخش معادن هم ظرفیت فراوانی داریم كه حتی گفته می شود تنها پنج درصد از آن استفاده می شود.
باید سرمایه گذاران را تشویق كنیم كه در این حوزه هم سرمایه گذاری كنند. در حوزه آموزش و پرورش هم می توان بر نهضت سوادآموزی تمركز كرد.10 میلیون در ایران بی سواد وجود دارد كه آموزش این گروه بزرگ می تواند ظرفیت بزرگی برای ایجاد اشتغال در كشور باشد. وظیفه انعكاس این ظرفیت ها هم بر عهده رسانه ها و مطبوعات است.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری درباره ارتباط قوای مقننه و قضاییه با دولت دوازدهم معتقد است كه در این زمینه دولت چالش چندانی نخواهد داشت. اكرمی به پژوهشگر ایرنا گفت: قوای سه گانه دربرابر قانون اساسی كشور، مسوول هستند و بر پایه همین قانون این سه قوه در عین استقلال باید با هم همكاری و همدلی داشته باشند و زیر نظر مقام معظم رهبری به وظایف خود عمل كنند. اگر این سه قوه جلسات مستمر داشته باشند قطعا همكاری با دولت هم بهتر خواهد بود. مردم از هر سه قوا كار و تلاش می خواهند و هر سه باید پاسخگوی جامعه باشند.

** دو آزمون دولت دوازدهم؛ پاسخ به مطالبات رای دهندگان و برگزاری انتخابات مجلس یازدهم
احمد شیرزاد معتقد است دو چالش اساسی پیش روی دولت قرار دارد؛ نخستین این چالش ها برآورده كردن مطالبات رای دهندگان دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری است. شیرزاد ادامه داد: شعارهای جمعیت حاضر در سخنرانی های رییس جمهوری و تكرار این شعارها نشان می دهد این مطالبات برای مردم جدی است.
البته می دانیم كه حل بسیاری از این مشكلات اگر سخت تر از برجام نباشد، آسانتر از آن هم نیست و نیاز به مذاكرات بسیار جدی در داخل كشور وجود دارد به شرطی كه باب مذاكرات باز شود. همه امید دارند كه معضلاتی كه طی هشت سال گذشته روی دوش كشور بوده است در این دوره چهار ساله برداشته و همسویی در جهت سازندگی كشور ایجاد شود.
به گفته شیرزاد، چالش دوم دولت دوازدهم انتخابات مجلس یازدهم است.
فضای انتخابات مجلس با انتخابات ریاست جمهوری و شوراها متفاوت است. در مورد انتخابات شوراها چون نظارت برعهده مجلس است و درباره ریاست جمهوری هم چون انتخاب ها محدود است شرایط فرق می كند. یكی از عرصه های دشوار برای نهادهای اجرایی و نظارتی انتخابات مجلس است بنابراین با نشانه های موجود، انتخابات مجلس یازدهم بسیار خطیر است. مردم تمایل دارند در چارچوب قانون شخص مورد وثوق خود را انتخاب كنند اما زمانی كه اقدامات فراقانونی صورت گیرد، این خواست مردم نادیده گرفته و دولت هم با چالش روبرو می شود.
این استاد دانشگاه درباره كابینه دولت دوازدهم گفت: دست دولت برای انتخاب كابینه در دوره جدید بازتر است و می تواند انتخاب های بهتری داشته باشد. دولت آقای روحانی در سال92 زمانی كار را به دست گرفت كه بسیاری از مدیران قدرتمند از كار كنار بودند، برای همین انتخاب ها محدود بود. انتخاب كابینه در دور جدید قطعا مسیر آسان تری در پیش خواهد داشت.
شیرزاد درباره ضرورت های سیاسی چهار سال آتی گفت: به نظر بنده بهتر است چهار سال دوم دولت روحانی را دوره گفت وگوی ملی نامگذاری كنیم. دلیل این امر فاصله ایجاد شده بین جناح های سیاسی در كشور طی یك دهه گذشته است. در آن سال ها جناح ها به نوعی پذیرفته بودند كه توانایی و ضرورت و حتی حرف برای گفت وگو وجود ندارد، بنابراین به این نتیجه رسیده بودند كه بهتر است گفت وگویی وجود نداشته باشد.
در چهار سال دوم دولت روحانی بهتر است تلاش كنیم تا این مسیر را برعكس كنیم. این انتخابات با وجود اختلاف نظرهای موجود دو جناح، گفت وگو موثر بین آنها شكل گرفت. برای این موضوع بزرگان نظام باید پیشقدم شوند. متاسفانه در مناظره های برگزار شده ما شاهد تجربه ای نامطلوب بودیم. باید كسانی در صحنه حضور یابند كه در عین اختلاف در گفتمان و نظر، با آرامش گفت وگو كنند و نتیجه ای مشخص حاصل شود. صدا و سیما هم در این میان باید همكاری لازم را داشته باشد. مسائل اساسی مردم و پاسخگویی مسوولان باید موضوع گفت وگوها قرار گیرد. مسوولان می توانند به جای دوری از صحنه و گفتن تك نكته ها و اشارات، به گفتگو با مخالفان بنشینند.

**رسیدگی به معیشت مردم؛ مهمترین چالش چهار سال پیش رو
حجت الاسلام میرتاج الدینی نماینده پیشین مجلس درباره چالش های پیش روی دولت در چهار سال آینده به پژوهشگر ایرنا گفت: در تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در كشور، تفریبا كم سابقه است كه رییس جمهوری مستقر در دور دوم نامزدی، رقابت تنگاتنگی با رقیب داشته باشد به طوری كه رقیب وی بتواند 16 میلیون از آرای مردم را به دست بیاورد. این موضوع نشان می دهد كه بخش بزرگی از جامعه از دولت یازدهم رضایت چندانی نداشته اند.
بنابراین این رای دوباره می تواند فرصت مجددی برای پیشبرد برنامه ها در اختیار دولت قرار دهد. به ویژه درباره مطالبات معیشتی مردم و مشكلات اقتصادی از این فرصت دوباره باید به نحو درستی استفاده كند. چالش هایی كه دولت در چهار سال دوم پیش رو دارد، نخستین و مهمترین آن خروج از ركود اقتصادی است. از دیگر سو وعده ایجاد یك میلیون شغل كه در ایام انتخابات مطرح شده و در برنامه ششم توسعه هم مورد توجه قرار دارد از چالش های مهم دیگر در دولت دوازدهم خواهد بود.
به گفته این نماینده پیشین مجلس، تغییر كابینه از دیگر چالش های پیش روی دولت است. در تركیب كابینه دولت یازدهم به موضوع جوان گرایی چندان توجه نشد و افراد پا به سن گذاشته ای وارد هیات دولت شدند، اما در دولت دوازدهم باید چینش كابینه به شكلی باشد كه مشكل بالا بودن سن وزرا حل شده و به جوانان فرصت بیشتری داده شود.
میرتاج الدینی درباره نحوه تعامل و همكاری قوای قضاییه و مقننه با دولت دوازدهم گفت: پیش بینی بنده این است كه دولت دوازدهم با قوه قضاییه چالش زیادی نخواهد داشت، علت این امر هم زمینه های اندك تلاقی حوزه های وظایف است. بنابراین چالش چندانی در این حوزه نخواهد بود. اما درباره قوه مقننه وضعیت متفاوت است،
عملكرد دولتمردان زیر نظر مجلس است بنابراین تلاقی زیادی وجود خواهد داشت اما از طرف دیگر نباید فراموش كرد كه تركیب جدید مجلس دهم تا حد زیادی با دولت همسو است. بنابراین با مجلس هم چندان چالشی در پیش نخواهد بود. مجلس در یك سال گذشته نشان داد كه با دولت در موارد بسیاری همكاری لازم را دارد.

پژوهشم**9402**9279** خبرنگار: لیلا واحدی**انتشاردهنده:سیدمحمد موسی كاظمی
ایرنا پژوهش،كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران و جهان، https://t.me/Irnaresearch با ما همراه شوید.
۰ نفر