۲۴ آبان ۱۳۹۴، ۱۳:۱۲
کد خبر: 81839174
T T
۰ نفر
سوء مدیریت مسئولان سعودی در فاجعه منا غیرقابل انكار است

تهران - ایرنا - نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت گفت: با اینكه شواهد هنوز نشان از عمدی بودن فاجعه منا ندارد؛ اما سوء تدبیر و سوء مدیریت مسئولین عربستانی در این فاجعه غیرقابل انكار است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حجت‌الاسلام سید علی قاضی عسگر روز یكشنبه در نشست علمی تخصصی فاجعه منا در دانشكده الهیات دانشگاه تهران افزود: شیوه مدیریت حج به شكل سنتی دیگر جواب نمی‌دهد و ما از 20 سال قبل به مسئولین حج عربستان درباره وقوع حوادث این چنینی هشدار داده بودیم.
وی اضافه كرد: بی ‌تدبیری و مدیریت غلط مسئولین عربستانی حج در هدایت و كنترل جمعیت ، امدادرسانی و سایر مسایل مربوطه واضح بود، اما این حرف كه گفته می‌شود به دلیل مراجعت یكی از امرای عربستان مسیر بسته شده بود، صحت ندارد.
سرپرست حجاج ایرانی ادامه داد: هرگز پیش ‌بینی نمی‌كردیم كه چنین حادثه غم‌باری در حج امسال روی دهد و چون مسبوق به سابقه نبود و عمده حوادث پیش از این به خود جمرات و مساله اتوبوس‌ها معطوف می‌شد،‌ برنامه‌ریزی خاصی در این مورد نكرده بودیم.
قاضی عسگر افزود: این حادثه از چند زاویه قابل بررسی است كه مهم‌ترین آن پرداختن از جنبه‌های حقوقی و مدیریتی است.
وی تاكید كرد: دامن زدن به مساله 'شورایی شدن اداره حج' كه برخی در رسانه های ما به آن دامن می پردازند، كار غلطی بود. مگر می شود یك كشور مثل عربستان، اداره دو شهر بزرگ خود را به شورا یا كشورهای دیگر واگذار كند؟
قاضی عسكر ادامه داد: در بحث مدیریتی ایرادات زیادی از جمله طراحی خیابان بندی، نبود پست های امدادی در مسیر، كنترل نكردن درجه هوا با تهویه و سایر تجهیزات، رعایت نكردن بهداشت و دفع نكردن زباله، ضعف حمل و نقل و ایجاد ترافیك شدید در اوقاتی از حج و بسیاری موارد دیگر بر نوع مدیریت آنها وارد است.
وی اظهار كرد: در موضوع حقوقی هم كمك نگرفتن از دوربین های مداربسته و بالگرد برای رصد ازدحام جمعیت در نقطه ای مورد سوال است. چرا ابزار اینچنینی كه باید در خدمت تسهیل حج قرار گیرد صرفا برای تجسس استفاده می شده است؟ چرا از نیروهای نظامی كم تجربه به جای نیروهای امدادی آن هم با تاخیر استفاده شد؟
سرپرست حجاج ایرانی، از بازگری در برخی احكام فقهی حج خبر داد و گفت: با مسائل به وجود آمده برخی مسائل فقهی را كه می تواند برای سال های آتی راهگشا باشد، در دستور كار پژوهشكده حج و زیارت در قم قرار دادیم تا ببینیم آیا از نظر فقهی می توانیم ترتیب اعمال منا را تغییرات كوچكی دهیم تا مردم دچار مشكلات اینچنینی نشوند.
قاضی عسكر یاداور شد: بعید است با توجه به اینكه عربستان خود در كمیته حقوق بشر نفوذ كرده است و مقر فعلی سازمان كنفرانس اسلامی در جده است، بتوانیم در عرصه بین الملل به لحاظ حقوقی به نتیجه برسیم. بنابراین پیشنهاد می دهم بر اساس مستندات و تفاهمنامه هایی كه با خود عربستان داریم وارد مذاكره شویم و برای غرامت، اخذ دیه و یافتن مقصرین حادثه اقدامات لازم را به عمل آوریم.
امسال 64 هزار زائر ایرانی برای انجام مناسك حج راهی عربستان شدند كه 464 نفر از آنان در فاجعه منا جان خود را از دست دادند.
فراهنگ**3079**3053**1027
۰ نفر