روزه برای بیماران دیابت نوع 2 بی نیاز از انسولین مفید اما برای دیابتی های نوع 1 ممنوع است

تهران- ایرنا- قائم مقام پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم ایران گفت: نتایج تحقیقاتی كه در ایران و سایر كشورها ازجمله عربستان صورت گرفته است، نشان می دهد كه روزه برای مبتلایان به دیابت نوع 2 كه انسولین تزریق نمی كنند، مفید است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا دكتر محمد پژوهی روز سه شنبه در نشستی با خبرنگاران در آستانه ماه مبارك رمضان در مورد دیابت و روزه داری اظهار كرد: مبتلایان به دیابت نوع 2 بیشتر چاق هستند و بدن آنها نسبت به انسولین مقاومت دارد. این بیماران به دو گروه تقسیم می شوند؛ گروه اول از رژیم غذایی خاص پیروی می كنند، ورزش های خاصی انجام می دهند و دارو مصرف می كنند و گروه دوم بیمارانی هستند كه علاوه بر رعایت این موارد انسولین نیز تزریق می كنند.

وی گفت: تحقیقات نشان می دهد كه روزه در مبتلایان به دیابت نوع 2 كه انسولین تزریق می كنند، سبب كاهش وزن اضافی، قند و چربی خون، اسید اوریك و الكترولیت هایی مانند سدیم و پتاسیم و همچنین افزایش میزان حساسیت آنها به انسولین می شود.

پژوهی در مورد فواید افزایش حساسیت بیماران به انسولین گفت: در این بیماران افزایش حساسیت به انسولین سبب كاهش نیاز آنها به تزریق انسولین می شود و این روند برای بیماران بسیار مفید است.

وی توضیح داد: این بیماران در صورتی كه میزان دریافت انسولین روزانه آنها 30 تا 40 واحد باشد، می توانند با نظر پزشك معالج روزه بگیرند اما دیابتی هایی كه میزان دریافت انسولین روزانه آنها بیش از 60 واحد است و در مواردی لازم است روزانه سه بار تزریق انسولین داشته باشند، نباید روزه بگیرند.

فوق تخصص غدد درون ریز با تاكید بر اینكه مبتلایان به دیابت نوع 2 لازم است در سه ماه پیش از ماه رمضان، نوسانات قندخون را بررسی كنند تا توانایی خود را برای روزه داری متوجه شوند، اظهار كرد: در این بررسی ها اگر میزان قند خون آنها كمتر از 200 باشد با نظر پزشك می توانند روزه بگیرند اما اگر نوسانات زیادی داشته باشند و قند خون آنها بالای 300 باشد، نمی توانند روزه بگیرند زیرا روزه داری سبب افزایش میزان قندخون آنها می شود.

پژوهی خاطر نشان كرد: به طور كلی هر دیابتی مجاز به روزه داری، در صورتی كه در طول ساعات روزه داری دچار افت قند خون شود و میزان قند خون او زیر 70 یا بالای 300 رفت، باید بلافاصله روزه خود را باز كند.

قائم مقام پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم اظهار كرد: تحقیق انجام شده با عنوان طرح تحقیقاتی دیابت و روزه داری، بر روی دو گروه از افراد دیابتی دارای دیابت نوع 2 و چاق و دیابتی های چاق دارای چربی خون بالا انجام شده است.

پژوهی افزود: گروه هدف در این طرح تحقیقاتی 87 نفر و گروه شاهد 54 نفر و دارای سنین بین 19 تا 44 سال بودند.

قائم مقام پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم ایراناظهار كرد: افرادی دارای شاخص توده بدنی (BMI) بالای 25 دارای افزایش وزن، افراد دارای شاخص توده بدنی بالای 30 چاق و دارای شاخص توده بدنی 40 چاق مفرط به شمار می روند.

وی افزود: بیماران شركت كننده در این تحقیق دارای شاخص توده بدنی بین 25 تا 40 بوده اند و نتایج این تحقیق نشان داد كه 5 تا 10 درصد این شاخص در زمان روزه داری در آنها كاهش می یابد.



** مضرات روزه برای دیابتی هایی غیرمجاز به روزه داری

قائم مقام پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم ایران با بیان اینكه روزه برای دیابتی هایی كه طبق نظر پزشك معالج مجاز به روزه داری نیستند، مضرات زیادی دارد، اظهار كرد: این بیماران نباید تحت هیچ شرایطی اقدام به روزه داری كنند زیرا روزه سبب ایجاد تغییرات شدید در میزان قندخون، افت شدید قندخون و به كما رفتن و در نهایت در مواردی فوت این افراد می شود.

پژوهی افزود: همچنین قندخون بالا در این بیماران سبب ایجاد حالت اغما می شود.

وی توضیح داد: دیابتی هایی كه دیالیز می شوند، مشكلات چشمی شدید دارند، دیابتی های غیر دیالیزی كه پروتئین دفع می كنند (روزه در این بیماران سبب شدت دفع پروتئین می شود) نباید روزه بگیرند.

پژوهی اظهار كرد: همچنین دیابتی هایی كه مبتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند برای روزه داری باید علاوه بر داشتن نظر موافق متخصصان مربوط به دیابت، مجوز پزشك قلب و عروق را نیز داشته باشند.

وی تاكید كرد: همچنین روزه برای مبتلایان به دیابت بارداری مضر است و نباید روزه بگیرند.

*** روزه برای افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع 1 ممنوع

قائم مقام پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم ایران در مورد مبتلایان به بیماری دیابت نوع 1 هشدار داد : با توجه به اینكه این بیماران نیاز به تزریق انسولین روزانه دارند نمی توانند روزه بگیرند مگر اینكه مجوزی از پزشك معالج خود داشته باشند.

علمی(3)1834**1599
۰ نفر