۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۸:۵۳
کد خبر: 81602051
T T
۰ نفر
از صدور حكم برای 29 ناشر تا ذوق زدگی رییس نمایشگاه كتاب پاریس

تهران - ایرنا - چهارمین روز از بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی كتاب تهران در حالی سپری شد كه موضوعاتی چون صدور حكم تخلف 29 ناشر، تبلیغ كتابخوانی توسط معاون حقوقی رییس‌ جمهوری، شور و هیجان رییس نمایشگاه بین المللی كتاب پاریس از شدت علاقه ایرانی ها به كتاب مهمترین حاشیه های جشن كتاب ایران را به خود اختصاص داد.

به گزارش روز یكشنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، نمایشگاه كتاب تهران روز گذشته پس از سپری كردن تعطیلات آخر هفته در روزهای دوم و سوم برگزاری خود (پنجشنبه و جمعه 17 و 18 اردیبهشت ماه) در حالی كه انتظار می رفت روز آرام و كم حاشیه ای را در نخستین روز هفته آغاز كند، میزبان حوادث و مسائل متعددی بود كه به قول قاطبه اهالی خبر و حتی مسئولان برگزاری دیروز پر اتفاق ترین روز نمایشگاه كتاب تهران در گام بیست و هشتم بود.

هر چند برگزاری یك رویداد فرهنگی با تمام فراز و فرودهایش در نهایت در تقویم و حافظه تاریخ معاصر كشورمان ثبت می شود اما انتظار عدم وقوع هیچ حاشیه ای از رویدادی به وسعت نمایشگاه بین المللی كتاب تهران نه تنها منطقی نیست كه حتی باعث كاسته شدن جذابیت های آن نیز می شود. این روز نیز در بطن خود میزبان حوادث و رخدادهایی بود كه گاه رنگ حاشیه آنها بر متن و اصل روایت این نمایشگاه چیرگی داشت كه در ادامه برخی از آنها را به مرور می نشینیم.



** مینی بوس هایی كه قهر كردند

نخستین اتفاق حاشیه ای روز چهارم نمایشگاه كتاب، همزمان با باز شدن درهای مصلی تهران به عنوان میزبان آغاز شد و حتی مجال نداد تا دقایق و ساعتی از این نمایشگاه در روز چهارم سپری شود.

اما داستان از این قرار بود كه دوستداران یار مهربان با ورود به فضای مصلی و دیدن صف مینی بوس های حاضر در جایگاه مسافران برای انتقال آنها به محل برگزاری نمایشگاه كتاب تمام انرژی خود را جمع كردند تا به محض پیاده شدن دیدار، خرید و چالش امروز خود را با شبستان اصلی مصلی به عنوان سالن ناشران داخلی آغاز كنند اما در همان گام های نخست متوجه اتفاقی شدند كه برای آنها هیچ معنایی نداشت.

اتفاق خیلی ساده بود و آن اینكه مینی بوس ها با وجود آنكه مشكل فنی نداشتند و رانندگان نیز حاضر بودند قصد تكان خوردن نداشتند در پرس و جوی رد و بدل شده میان مردم و رانندگان مینی بوس، آنها متوجه شدند كه روسای رانندگان مینی بوس ها به آنها دستور داده اند كه هیچ مسافری را از مقابل درهای ورودی مصلی به محل شبستان منتقل نكنند.

به هر حال دیدن صحنه صف بازگشت والدین به همراه كودكان خردسال خود و یا افراد سالخورده از همان در ورودی شبستان به همان اندازه سخت بود كه تماشای میهمانان ضیافت كتاب پایتخت و پیاده رفتن آنها به سمت سالن شبستان

حسین صفری مدیر اجرایی بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی كتاب تهران بعد از نزدیك به پنج ساعت از وقوع این مشكل تا حل شدن آن دلیل این اتفاق را ناشی از بروز برخی ناهماهنگی‌ ها میان بانك صادرات ایران (به عنوان حامی نمایشگاه) با مسئولان مصلی دانست كه سرانجام مشكل حل شد .

هر چند وقفه پنج ساعته در گرمای اردیبهشت تهران و پیاده روی از مقابل درهای ورودی مصلی تا سالن شبستان نمی تواند از دید مخاطبان این رویداد اتفاق مثبتی برای بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی كتاب تهران باشد اما بعد از حل مشكلات مطابق روزهای گذشته 30 دستگاه مینی بوس در محل كار جا به جایی مسافران را مجددا از سر گرفتند.



** تعطیلی یك سال و یك روزه 29 ناشر

دیگر اتفاقی كه وقوع آن بستر تبدیل شدن روز چهارم نمایشگاه بیست و هشتم كتاب تهران را به متلاطم ترین روز برگزاری این رخداد از آغاز آن را رقم زد، صدور حكم تعطیلی یك روزه 29 غرفه به دلیل تخلف و محرومیت تمامی آنها از حضور در نمایشگاه بیست و نهم كتاب تهران در سال آینده بود.

این اتفاق در شرایطی رخ داد كه در این دوره مسئولان برگزاری نمایشگاه كتاب پیش از آغاز بر رعایت تمامی قوانین موجود تاكید كرده بودند و با اعلام محرومیت 29 ناشر برای شركت در نمایشگاه سال آینده و تعطیلی 24 ساعته آنها در نمایشگاه امسال نشان دادند كه برخلاف دو سال پایانی برگزاری نمایشگاه در دولت دهم كه اجرای قوانین آنگونه كه بایسته و شایسته این رخداد بود چندان مورد توجه قرار نمی گرفت، در تحقق وعده برگزاری نمایشگاه كتاب بدون تخلف سخت استوارند.

همایون امیر زاده رییس هیات رسیدگی به تخلفات ناشران درباره علت اتخاذ این تصمیم به خبرنگاران گفت: ناشرانی در نمایشگاه كتاب تهران هستند كه كتاب هایشان توسط سایر ناشران و بدون اجازه، عرضه می شود. این در حالی است كه خود آنها در نمایشگاه حضور دارند و لذا حق طبیعی آنها است كه خود آثارشان را عرضه و از حقوقشان صیانت كنند و آنها را بلاواسطه به دست مصرف كننده برسانند كه اگر غیر از این باشد، قطعا باعث وارد شدن لطماتی به اقتصاد این تعداد از ناشران خواهد شد.

وی ادامه داد: بعد از دریافت گزارش های تخلف این دست ناشران هیات رسیدگی به تخلفات، وارد شور شد و با رعایت جمیع جهات و به اتفاق آرا و بدون حتی یك رای مخالف به نتیجه رسید كه تعداد 29 غرفه را، امروز (یكشنبه 20 اردیبهشت) تعطیل كنند. این محكومیت به صورت یك روزه اجرا خواهد شد و مطابق احكامی كه در این خصوصت صادر شده است این ناشران از ورود به بیست و نهمین دوره نمایشگاه بین المللی كتاب تهران در سال 1395 محروم خواهند شد.

از مجموع 29 غرفه ای كه مشمول این حكم شده اند 26 ناشر در بخش ناشران عمومی و 3 ناشر در بخش ناشران دانشگاهی حضور داشتند.



** اعتراضی تعدادی از ناشران بخش بین الملل به یك تصمیم

روز گذشته نیز 20 ناشر بخش بین الملل در اعتراض به صدور مجوز حضور یك ناشر كه به گفته آن ها سال گذشته فروش زیر میزی داشته و از چند نمایشگاه محروم شده بود در محل دفتر رییس نمایشگاه حاضر شده و با وی به گفت وگو نشستند .

به ادعای آنها با وجودی كه این ناشر سال گذشته به دستور معاون وزیر ارشاد و با امضای 11 نفر برای چند سال از حضور در نمایشگاه ممنوع شده بود اما سه ماه پیش با تصمیمی عجیب ممنوعیت لغو شده و به نمایشگاه بازگشت .



** جمع آوری دو كتاب توسط پلیس امنیت

اما داستان متخلف شناخته شدن آن 29 ناشر و تعطیلی یك روزه و لغو مجوز حضورشان در گام بیست و نهم نمایشگاه بین المللی كتاب تهران در سال 1395 تنها اتفاق حاشیه ای از این دست نبود و در رویدادی دیگر دو كتاب از یك انتشاراتی نیز با حضور ماموران پلیس امنیت از نمایشگاه كتاب جمع آوری شد.

بر این اساس كتاب‌های «من و سیمین و مصطفی» نوشته شیوا ارسطویی و «ملت ‌ها چگونه شكست می‌ خورند» با ترجمه محسن میردامادی و محمدحسین نعیمی ‌پور كه از سوی نشر روزنه منتشر و در نمایشگاه عرضه شده بودند، با حضور نماینده پلیس امنیت كشور، حراست وزارت ارشاد و مدیریت اجرایی شبستان، صورتجلسه و از نمایشگاه خارج شد.



** تبلیغ كتاب توسط معاون حقوقی رییس‌ جمهوری

هر چند چهارمین روز نمایشگاه بین المللی كتاب تهران برخلاف روزهای گذشته میزبان هیچ كدام از وزاری كابینه دولت یازدهم نبود اما حضور معاون حقوقی رییس جمهوری و فعالیت های وی در زمینه تبلیغ كتاب توانست عدم حضور وزرا را در این رخداد طی روز چهارم جبران كند.

بعد از حضور وزاری نیرو، آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی كه به ترتیب در روزهای اول تا سوم برگزاری نمایشگاه بین المللی كتاب تهران در این رویداد حضور یافتند و ناشران و مسولان را به حضور وزاری كابینه در خلال ایام برگزاری این رخداد عادت داده بودند، روز چهارم نمایشگاه با وجود غیبت وزیران دولت یازدهم با حضور معاون حقوقی رییس جمهری چندان به چشم نیامد.

الهام امین ‌زاده معاون حقوقی رییس‌ جمهوری عصر شنبه (19 اردیبهشت ماه) با حضور در مصلی از بخش‌ های مختلف نمایشگاه بین ‌المللی كتاب تهران بازدید كرد و در این بین با تمام توان برای تلیغ كتاب و ضرورت مطالعه آن تلاش كرد.

امین ‌زاده كه از غرفه معاونت تدوین، تنقیح و انتشار قوانین و مقررات معاونت حقوقی ریاست جمهوری نمایشگاه‌ بین‌المللی كتاب و همچنین غرفه ‌های دانشگاه تهران و شهید بهشتی بازدید ‌كرد، در خلال این حضور از تمامی دانشجویان رشته حقوق جهت بازدید از غرفه معاونت حقوقی واقع در سالن بیست و یك، غرفه 52 دعوت كرد.

شور، هیجان و دقت مطالعه آثار و تورق آنها از سوی امین زاده به حدی بود كه ناشران و غرفه داران را بر آن داشت تا درباره محتوای كتاب ها به شكل دقیق اطلاعاتی را در اختیار معاون حقوقی رییس‌ جمهوری قرار دهند كه صحبت ها و پرسش های امین زاده نشان دهنده دامنه وسیع مطالعاتی و اشراف وی در زمینه مبانی اطلاعاتی علم حقوق بود و در مواردی تشویق ناشران و حتی مخاطبان حاضر در این غرفه ها را با خود به همراه داشت.



** تهران، پاریس و اصفهان، بوردو شد

از دیگر اتفاقات جذاب و خبرساز روز چهارم نمایشگاه بین المللی كتاب تهران دیدار «برتراند موریسه »رییس نمایشگاه بین المللی كتاب پاریس بود كه بعد از دیدار با سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس این دوره نمایشگاه و بازدید از بخش های مختلف این رخداد به گفت و گو با خبرنگاران پرداخت و در حالی كه نمی توانست شور و شعف خود از چنین استقبال مردمی و گستردگی نمایشگاه بین المللی كتاب تهران را مخفی كند صحبت های جالبی را بر زبان آورد.

وی در خلال صحبت هایش با تمجید از زیبایی ‌های اصفهان، این شهر تاریخی كشورمان را به بوردو (از شهرهای تاریخی كشور فرانسه) و تهران را هم به پاریس تشبیه كرد و گفت: وقتی نمایشگاهی به این بزرگی را در تهران می‌ توانم ببینم، آنچه از این جشن و نمایشگاه در ذهنم باقی می‌ ماند، متفاوت از تبلیغات كاذبی است كه در ذهن من از طریق رسانه ها حك شده است.

وی كه كاملا مشخص بود با حضور در این نمایشگاه، تعدد غرفه ها و استقبال پرشور مردم از یار مهربان به ذوق آمده بود به شوخی گفت: به محض رسیدن به فرانسه با اولاند (نخست وزیر فرانسه) تلفنی صحبت خواهم كرد تا تحریم های ایران را بردارد.

رییس نمایشگاه بین المللی كتاب پاریس همچنین در صحبت های جدی خود از حضور ایران به عنوان میهمان در این نمایشگاه استقبال كرد و قول داد تا این مهم هر چه سریع تر محقق شود و گفت: تنها مشكل در این میان عدم پیوستن ایران به كنوانسیون بِرن (كنوانسیون رعایت قانون حق مالكیت معنوی - كپی رایت - ) دانست.

وی كه بعد از بیان این جمله، كاهش شور و هیجان را در چهره خبرنگاران دیده بود بار دیگر به شوخی گفت: البته این مشكل چندان بزرگی نیست، وقتی می توانیم درباره مسائل هسته ای گفت و گو كنیم، صحبت كردن درباره این اتفاق چندان هم سخت نیست.



** اعلام برائت نمایشگاه كتاب از نمایشگاه لوازم التحریر

همزمان با برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی كتاب تهران، نمایشگاه دیگری در حوزه لوازم التحریر در ضلع جنوبی مصلی كار خود را آغاز كرد كه تنها شباهت این دو نمایشگاه، تنها در تاریخ شروع آنها بود و دیگر ارتباط چندانی با یكدیگر نداشتند؛ اما سیل سوالات مخاطبان از مسئولان و حتی طرح برخی شكایت ها از قیمت محصولات در آن نمایشگاه و یا عرضه دفترچه و وسایل تحریر دانش آموزی با طرح قهرمان های فانتزی و غربی، مسئولان برگزاری نمایشگاه كتاب را بر آن داشت تا طی اطلاعیه رسمی مراتب برائت خود را از این رویداد به سمع و نظر رسانه ها و عموم دوستداران یار مهربان برسانند.

براساس آن اطلاعیه ستاد اجرایی نمایشگاه كتاب، از خبرنگاران رسانه‌های مكتوب و مجازی درخواست كرده است كه این دو نمایشگاه را از یكدیگر تفكیك كنند.



**چالش میان كمیته ناشران بین الملل و نشر دانشگاهی

یكی دیگر از اتفاقات چالشی روز گذشته درگیری لفظی رسانه ای مدیر كمیته ناشران بین المللی نمایشگاه با مدیر ناشران بخش دانشگاهی بود.

مدیر كمیته ناشران بین الملل نمایشگاه در گفت وگویی با خبرنگاران از آنچه كه آن را فروش غیر قانونی كتاب نامید به فروش افست توسط بخش نشر دانشگاهی اعتراض كرد .

حامد میرزابابایی گفت: فروش این كتاب ها با چهار تا پنج برابر قیمت تمام شده برای افست یك كلاهبرداری بزرگ است.

این درحالی است كه رییس بخش ناشران بین الملل دانشگاهی به برخی رسانه ها گفت: در زمانی كه قانون كپی رایت در كشور وجود ندارد چرا باید افست كتاب كلاه برداری محسوب شود ، ناشران این بخش تابع قوانین هستند و رویه ای غیر قانونی نداشته اند .



** چه می كنه این شهرداری

با توجه به استقبال عظیم مردم از نمایشگاه كتاب و همچنین تبدیل شدن مصلی در اردیبهشت ماه به میعادگاه دوستداران جشن نوروز اندیشه در این مكان، سازمان زیبا سازی شهرداری تهران نیز تلاش كرده تا محوطه مصلی را با نصب نمادهای فرهنگی و شهری از یك محوطه شناخته شده با كاربری تخصصی به عنوان مصلی، به یك شهر كوچك بدل كند كه این اقدام جلوه ناب تری به جشن كتاب ایران داده است.

سازمان زیباسازی شهر تهران با همكاری دست اندركاران برگزاری نمایشگاه بین المللی كتاب تهران در خیابان های 24 كه نزدیك ترین خیابان به غرفه ناشران كودك و نوجوان است و همچنین خیابان 27، سازه هایی از المان ها و نمادهای شهری را با الهام از موضوع كتاب و فرهنگ نصب كرده است.

در بیست و هشتمین نمایشگاه كتاب تهران حدود 3000 ناشر داخلی و نزدیك به 2800 ناشر خارجی حضور دارند.

همچنین كشور عمان مهمان ویژه این دوره از نمایشگاه بین المللی كتاب تهران بوده و قرار است برنامه های خاصی در این نمایشگاه اجرا كند. وزرای فرهنگ كشورهایی چون قطر، عمان و بنگلادش و مسئولان نمایشگاه های بلونیا، فرانكفورت و پاریس نیز در این نمایشگاه شركت خواهند كرد.

بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی كتاب تهران كه از 16 اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی(ره) با شعار «خواندن، گفت و گو با جهان» اغاز شده تا 26 همین ماه ادامه خواهد داشت.

فراهنگ **9266**1601**
۰ نفر