۲۱ فروردین ۱۳۹۴، ۱۴:۴۷
کد خبر: 81565868
T T
۰ نفر
موسویان:آمریكا پذیرفت كه تحریم ها نمی تواند مانع توسعه برنامه هسته ای ایران شود

مادرید- ایرنا- سید حسین موسویان،مذاكره كننده ارشد هسته ای سابق ایران،مهمترین دلیل به گفته او ' تغییر رفتار آمریكایی ها در مذاكرات هسته ای' را دریافت این واقعیت از سوی واشنگتن دانست كه تحریم ها، نه تنها مانعی در مسیر توسعه برنامه هسته ای ایران ایجاد نكرد بلكه موجب تسریع آن شد.

به گزارش ایرنا پژوهشگر دانشگاه پرینستون آمریكا با انتشار مقاله ای در روزنامه اسپانیایی ال پاییس، نوشت:واشنگتن رفتار خود را در مذاكرات هسته ای تغییر داد نه به این خاطر كه از ایران دلجویی كند بلكه به این دلیل كه آنها دریافتند تحریم ها، برنامه هسته ای ایران را تسریع بخشیدند .

موسویان در این مقاله معتقد است كه توافق هسته ای همچنین برای مذاكره در مورد دیگر مشكلات خاورمیانه به كار خواهد رفت و می تواند راهی‌ به سوی برقراری روابط دوستانه بهتر بین ایران و غرب‌ باشد .

به نوشته سفیر اسبق ایران در آلمان، در مذاكرات لوزه پس از 8 روز گفت و گو بی‌ وقفه و فشرده ،ایران و قدرت های جهانی‌ در روز 2 آوریل به یك توافق در مورد مساله هسته ای دست یافتند كه این توافق اولیه به عنوان پایه ای برای ادامه مذاكرات تا روز 30 ژوئن یا مهلت تعیین شده برای دستیابی به یك توافق نهایی به كار می‌ رود .

مذاكره كننده سابق هسته ای تصریح كرد :اعلام این توافق در زمینه های مربوط به تعهدات و امتیازات ایران و گروه 5+1 به طور شگفت آوری مفصل بود .

وی خاطرنشان كرد :این توافق حاكی از یك درجه مداخله غیر معمول در بازرسی ها و اقدامات شفاف سازی با هدف تضمین اهداف صرفا صلح آمیز برنامه هسته ای ایران است .همچنین تولید و ذخایر مواد شكاف پذیر را محدود و مقرر می كند كه اورانیوم غنی سازی شده مازاد بر نیاز، صرف صادرات شود .در قبال آن ، شورای امنیت ، اتحادیه اروپا و آمریكا همه تحریم ها را لغو خواهند كرد و آژانس بین المللی انرژی اتمی‌ ، تایید خواهد كرد كه ایران به تعهدات خود عمل می‌ كند.

موسویان در ادامه این مطلب اشاره كرد كه در صورتی‌ كه توافق اولیه به یك توافق نهایی منجر شود و در دست اجرا قرار گیرد ، همه طرفین پیروز خواهند شد زیرا خواسته های اصلی‌ همه آنها را بر آورده می‌ كند .

در این رابطه ، وی یادآور شد كه ایرانی ها از روز نخست بر دستیابی به دو چیز اساسی‌ اصرار ورزیدند.اولین چیز این بود كه جامعه بین المللی حق ایران را به عنوان امضا كننده معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای موسوم به 'ان پی‌ تی' در داشتن فناوری هسته ای برای اهداف صلح آمیز از جمله غنی سازی به رسمیت شناخته و به آن احترام بگذارد و دومین خواسته مهم ایران این است كه تحریم ها لغو به طور كامل گردند .

مذاكره كننده سابق هسته ای ادامه داد :ایران به نوبه خود ، انعطاف پذیری و تعهدش برای اعمال اقداماتی كه به اطمینان بخشی به گروه 5+1 در مورد گسترش كمك كند را نشان داده است و اوباما نیز این امر را در بیانیه خود اذعان كرد و گفت كه این توافق درهای امكان توسعه یك سلاح هسته ای را به روی ایران خواهد بست .

دیپلمات سابق ایرانی در ادامه مقاله خود در روزنامه ال پاییس می افزاید: ایران در مذاكرات هسته ای به همه اقدامات با هدف ایجاد اطمینان و تضمین اینكه به سوی سلاح منحرف نخواهد شد اذعان كرده است و در حقیقت، این توافق سطح 'عدم گسترش' را در سیاست جهانی‌ بالا خواهد برد .

موسویان گفت : به همین خاطر دشمنان هرگونه پیشرفت دیپلماتیك، بلافاصله واكنش نشان دادند به طوری كه 'بنیامین نتانیاهو' نخست وزیر رژیم صهیونیستی ، مخالفت خود را در رسانه های آمریكا اعلام كرد و گفت كه این توافق یك خاطره بد است كه برای متلاشی كردن زیر ساخت های اتمی‌ ایران و جلوگیری از تجاوزاتش در منطقه كافی‌ نیست.

در این مورد موسویان در پاسخ به نگرانی های نتانیاهو نوشت : ایران سلاح اتمی‌ در اختیار ندارد و عضو ان پی‌ تی كه خواهان خلع سلاح هسته ای و محدودیت آن می‌ باشد است .در مقابل ، اسراییل بیش از 400 كلاهك هسته ای دارد و هیچ وقت معاهده ان پی‌ تی را امضا نكرده است .

این مطلب می افزاید: در بیش از 10 سال گذشته ، ایران در طول مذاكرات هسته ای به آژانس بین المللی انرژی اتمی‌ اجازه بیش از 7 هزار بازرسی از تأسیسات هسته ای خود را داد كه رقمی‌ بی‌ سابقه در تاریخ آژانس می‌ باشد این درحالی است كه شمار بازرسی هایی‌ كه اسراییل در این مدت اجازه آن را داده شگفت انگیز است :صفر .

موسویان افزود:در مورد تجاوزات منطقه ای و آنچه كه نتانیاهو آن را 'دستگاه نظامی ایران كه در حال فتح خاورمیانه می‌ باشد' می‌ نامد ،باید گفت كه ایران در 200 سال اخیر هیچ كشوری را تصرف نكرده در حالی‌ كه رژیم صهیونیستی در سال 1948، سرزمین های فلسطین را اشغال كرده و جنگ هایی‌ را علیه همسایگان خود به راه انداخته است . موضوع طنز آور این است كه سیاست های غیر معقول از سوی نتانیاهو صورت گرفتند كه نشانه بارز آن ، مخالفت اخیر با راه حل دو دولت مستقل به عنوان راهی برای برقراری صلح و آرامش در خاورمیانه است.

مذاكره كننده سابق هسته ای در مطلب خود از كنگره آمریكا به عنوان دیگر تهدید جدی علیه توافق هسته ای نام برد و نوشت: كنگره آمریكا در كنترل جمهوری خواهانی است كه بدنبال افزایش تحریم ها و فشار بر ایران هستند و استدلال كسانی‌ كه از این سیاست ها دفاع می‌ كنند این است كه می توانند ایران را وادار به تسلیم شدن كنند.

موسویان افزود :اما از نظر تاریخی ، چنین اقداماتی همیشه یك نتیجه معكوس به دست آوردند .اصول توافقات اولیه پس از 9 سال تحریم های گسترده ، خرابكاری ، ترور دانشمندان هسته ای و انزوای بین المللی ایران همان هایی‌ هستند كه در ماه مارس 2005 به كشورهای اروپا پیشنهاد داده شد.

وی اشاره كرد :من در آن وقت سخنگوی هیأت مذاكره كننده هسته ای ایران بودم .آن مذاكرات به دلیل اصرار آمریكا از اینكه ایران نمی‌ تواند به غنی سازی در خاك خود بپردازد - چیزی كه نقض آشكار حقوق ایرانیان بود - به شكست انجامید.

این دیپلمات سابق خاطرنشان كرد :در سال 2013 ، آمریكا قبول كرد كه ایران به غنی سازی اورانیوم تحت معاهده ان پی‌ تی اما با محدودیت ها و فقط برای پوشش نیازمندی های عملی‌ خود بپردازد .این چرخش سیاسی بود كه اجازه رفع مانع در راه مذاكرات و دستیابی به یك توافق هسته ای موقت یا طرح اقدام مشترك در نوامبر 2013 را داد .

موسویان اشاره كرد :قبل از تحریم ها ، ایران صدها سانتریفیوژ داشت كه به غنی سازی در زیر 5 درصد می‌ پرداخت و حدود چند صد كیلوگرم اورانیوم غنی شده ذخیره داشت .از زمان تحریم ها ، ایران دارای 22 هزار سانتریفیوژ ، سطح غنی سازی اورانیوم 20 درصد و مقادیر زیادی ذخیره است و این نشان می دهد كه درخواست های نتانیاهو و كنگره آمریكا برای تشدید تحریم ها و حتی تهدید به جنگ ، هیچ چیز دیگری به جز گسترش برنامه هسته و انتقام ایران را به دست نخواهد آورد .

موسویان گفت :آخرین موفقیت دیپلماتیك ، اقداماتی را راه اندازی می‌ كند كه بیش از هر سیستم بین المللی نظارت ، صدور گواهینامه و بازرسی ها در زمینه هسته ای است و در همین راستا ' ارنست مونیز' وزیر انرژی و مسوول فنی‌ گروه مذاكره كننده آمریكا در این مورد گفت كه توافق ، دسترسی و شفافیت بی‌ سابقه ای را به بازرسان ارائه خواهد داد و نظارت مستمری از تولید سانتریفیوژ ها وجود خواهد داشت .

مذاكره كننده سابق هسته ای ایران تصریح كرد :این اقدامات جدید می‌ توانند به عنوان یك پایه برای یك سیستم بهتر عدم گسترش هسته ای در منطقه به كار روند و توافق نهایی كه برای ماه ژوئن پیش بینی‌ شده ، می‌ تواند در را به روی مذاكرات بیشتر بین ایران و قدرت های جهانی‌ در مورد مشكلاتی نظیر ثبات و امنیت در عراق و سوریه و جنگ علیه افراطی گری كه منطقه را در هرج و مرج گرفتار كردند باز كند .

به عقیده موسویان ،دیگر پیامد مثبت بیانیه سوئیس و توافق نهایی هسته ای،مذاكرات دوجانبه بین آمریكا و ایران خواهند بود .هرچند كه چند دهه بی‌ اعتمادی و خصومت نمی‌ توانند یكدفعه ناپدید شوند.

اروپام *5*491**

سرخط اخبار جهان