۸ آبان ۱۳۹۳، ۱۲:۴۹
کد خبر: 81369619
T T
۰ نفر
رای عدم اعتماد با رنگ و بوی سیاسی

تهران-ایرنا-بسیاری از روزنامه نگاران و تحلیلگران معتقدند رای عدم اعتماد دیروز به وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری ناشی از غلبه ی نگاه سیاسی و جناحی در مجلس است.

این گزارش نگاهی به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز پنجشنبه 8 آبان ماه 1393 خورشیدی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.



*** بازتاب متفاوت رای عدم اعتماد به وزیر پیشنهادی علوم

روز گذشته «محمود نیلی احمد آبادی» وزیر پیشنهادی دولت برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان سومین وزیر پیشنهادی، موفق به كسب رای اعتماد از بهارستانی ها نشد. روزنامه ها نیز در دو نگاه متفاوت به بازتاب این موضوع پرداختند.

گروهی از روزنامه های همسو با دولت به انتقاد از مجلسی ها پرداختند و در یادداشت ها و گزارش های خود عدم رای اعتماد به وزیر پیشنهادی علوم را ناشی از «نگاه سیاسی نمایندگان مجلس» و مخالفت جریانی خاص با تصمیمات دولت عنوان كردند.

روزنامه ی «آرمان» در سرمقاله ی خود با تیتر «دلیل اصلی عدم رای اعتماد» به قلم «احمد شیرزاد» نوشت: درباره عدم رای اعتماد به دكتر نیلی، مناسب‌ترین واژه‌ای كه می‌تواند این رفتار را تعریف كند، نگاه سیاسی نشات گرفته از دیدگاه نمایندگان مجلس است. روز گذشته به صراحت در سخنان برخی از مخالفین شنیده می‌شد كه ادعا می‌نمودند «رئیس‌جمهور نسبت به انتخاب وزیرعلوم باید با مجلس و حتی در مواقعی با شورای عالی انقلاب فرهنگی مشورت كند» اما در هیچ بخشی از اصول تفكیك قوا چنین حرفی ذكر نشده است كه رئیس جمهور باید با نظر نمایندگان وزیر معرفی كند.

به بیان آرمان، اگر اصولگرایان تصور می‌كنند دانشگاه با یك وزیر اصولگرا اداره خواهد شد، سخت در اشتباهند. نكته مهم اینكه گزینه‌هایی كه برای وزارت علوم اعلام شده بودند، هیچ كدام گزینه‌ای اصلاح‌طلب نبودند بلكه افراد مستقلی بودند كه فعالیت سیاسی خاصی نداشتند و مدیرانی حرفه‌ای محسوب می‌شدند كه در دوره مدیریت خود، عملكرد مطلوبی داشتند. این مدیران به هیچ جناح سیاسی نیز وابستگی نداشتند اما نمایندگان به صورت علنی مدعی شدند كه وزیر پیشنهادی باید فردی باشد كه بتواند با گفتمان آنها (اصولگرایان) سخن بگوید و با همین گفتمان تحلیل و نگاه به گذشته داشته باشد.

این روزنامه در پایان افزود: افرادی كه بخواهند دانشگاه را عرصه جناح‌بندی‌های سیاسی قرار دهند، اولین ومهمترین مشكل را با جامعه دانشگاهی پیدا خواهند كرد. آقایان فرجی‌دانا و توفیقی در یك سال اخیر فعالیت‌های خوبی برای برداشتن موانع از سر راه دانشجویان و اساتید داشتند كه به دلایلی برخی نمایندگان نمی‌خواهند به دستاوردهای وزارت علوم اذعان كنند. كاش این افراد كمی واقع بین باشند!

«رمزگشایی عدم اعتماد» هم عنوان سرمقاله ی روزنامه ی «شرق» به قلم «صادق زیباكلام» استاد دانشگاه بود. وی با اشاره به نگاه كسانی كه به دنبال اجرایی شدن سبك و سیاق دولت قبلی در دانشگاه ها هستند، نوشت: نگاه دیگری هم در عین حال مطرح است كه به موضوع وزارت علوم یا درست‌تر گفته باشیم معضل وزارت علوم، خیلی پیچیده‌تر از این حرف‌ها می‌نگرند. به‌ نظر آنان، حتی اگر آقای روحانی خیلی متواضعانه‌تر از اینها هم رفتار می‌كرد تغییر چندانی در حاصل كار به وجود نمی‌آمد. مثلا ممكن بود 30 یا 40نفر از تعداد مخالفان كاسته می‌شد اما همچنان وزیر پیشنهادی نمی‌توانست نصف‌به‌اضافه‌یك را كسب كند. از دید این دست صاحبنظران، مساله اصلی بر سر نحوه اداره آموزش‌عالی كشور و درست‌تر گفته باشیم دانشگاه‌هاست. مخالفان به رویكرد دولت یازدهم نسبت به دانشگاه‌ها، اشكالات اساسی دارند و خواهان این هستند كه چرخ دانشگاه‌های كشور بیشتر بر همان روال و سبك‌وسیاق دوران دولت دوم احمدی‌نژاد بچرخد.

شرق ادامه داد: در آن دوره، فضای دانشگاه‌های كشور بسته و به‌تعبیر آقای روحانی «امنیتی» ‌بود. شماری از دانشجویان در جریان حوادث و اتفاقات بعد از اعلام نتایج انتخابات 22خرداد 88، «ستاره‌دار» شده و سرنوشت ادامه تحصیل آنان با ابهام مواجه شده بود. ایضا شماری از استادان همچنان‌كه می‌دانیم بازنشسته اجباری یا ممنوع‌التدریس شدند. رفتار كمیته‌های انضباطی و گزینش‌های دانشجویی، عملا یك فضای سكوت سنگین در دانشگاه‌ها به وجود آورده بود. در بسیاری از تشكل‌های مستقل دانشجویی عملا بسته شده بود و فقط برخی تشكل‌های خاص، اجازه فعالیت داشتند. با این حال مجلس اصولگرا حتی یك‌بار در آن چهارسال- آن‌هم با كارنامه‌ای كه كامران دانشجو برجا گذاشته بود- نه اخطاری به وی داد و نه كارت زردی در كار بود. دولت یازدهم اما این فضا را به مقدار زیادی دگرگون كرد.

روزنامه ی «آفتاب یزد» هم سرمقاله ی خود را با تیتر «مجلس مچكریم» به این موضوع اختصاص داد. به بیان نگارنده غلو نیست اگر بگویم روحانی برنده جلسه رای اعتماد دیروز به وزیر پیشنهادی علوم بود. اكنون طیف تندرو و خاص اصولگرا خوشحال و سرمست از ناكامی اهالی پاستور در بهارستان هستند اما چه كسی است كه نداند این شیرینی عدم اعتماد به وزیر پیشنهادی دولت تدبیر و امید بسیار زودگذر است.

به بیان آفتاب یزد اكنون مثل گذشته توپ در زمین مجلس است و مردم بی وزیر ماندن یكی از وزارتخانه های مهم و تاثیرگذار كشور را از چشم نمایندگان می بینند. دولت و روحانی در مورد وزارت علوم طبق وعده ها و شعارهای انتخاباتی خود عمل می كنند و این مجلس است كه برخلاف خواست بخش هایی از ملت گام بر می دارد. این روش مجلس هزینه های گرانی برای نمایندگان خواهد داشت.

این روزنامه در ادامه افزود: رای اعتماد به سومین وزیر پیشنهادی علوم آن هم با این قاطعیت(!) باز هم ثابت نمود كه چقدر راه پیش روی دولت ناهموار و پرسنگلاخ است... . به هر حال همچنان وزارت علوم با سرپرستی نجفی اداره و سیاست های روحانی در مورد جامعه دانشگاه توسط وی پیاده خواهد شد اما آن چیزی كه این وسط برای مردم تامل برانگیز خواهد نوع نگاه و تفكر نمایندگانی است كه مجلس را حزب می پندارند و گویی این مكان اتاق عملیات علیه دولت است!... مع الوصف با توجه به جمیع جهات مطلب فوق می توان از مجلس تشكر نمود؛ مجلس مچكریم!

روزنامه ی «ابتكار» در سرمقاله ی خود از جریانی در مجلس سخن گفت كه چوب لای چرخ دولت می گذارد. به نوشته ی این روزنامه محتوای تكراری نطق های مخالفان در سه جلسه رای اعتماد وزارت علوم نشان می‌دهد، جریانی غوغاسالار با به چالش كشیدن امتیازات معرفی شدگان از سوی روحانی، رسما صحنه گردان مجلس اند و نمایندگان با دیدگاه بینابینی را هم با نطق های هیجانی، تحت تاثیر قرار داده و رسما چوب لای چرخ دولت می‌گذارند. اگرچه رئیس مجلس با طعنه ای كه به الیاس نادران زد و گفت «عده ای رجال الغیب شده اند» راهبری مخالفان نیلی را به چالش كشید اما این موضوع این حقیقت را به خوبی آشكار می‌كند كه اكثریت مجلس با پیشقراولی جریانی خاص، برای دولت و وزارت علوم نقشه های بیشتری در سر دارند. حقیقتی كه واكنش حسن روحانی در حساب توییترش را هم به دنبال داشت و او «افكار عمومی» را به قضاوت دعوت كرد تا بگوید «فاصله» ها را نمی‌پسندد و البته تاكید كند كه مجلس با دادن اختیار خود به دست گروهی «لجباز» با پشتوانه های ایدئولوژیك و البته حداقلی، رابطه ای ناپایدار و شدیدا پر چالش را با دولت آغاز كرده است.

«سیاست خاص در برابر وزارت علوم» و «رفتارهایی كه انتظار آن نمی‌رفت» هم عناوین یادداشت های روزنامه ی «ایران» در ارتباط با رای عدم اعتماد نمایندگان مجلس به وزیر پیشنهادی علوم بود.

اما در مقابلِ روزنامه هایی كه عدم رای اعتماد را به نگاه جریان سیاسی خاص در مجلس نسبت دادند، برخی روزنامه های ناهمسو با دولت به دفاع از عدم رای اعتماد مجلسی ها به وزیر پیشنهادی علوم پرداختند.

روزنامه ی «جوان» در یادداشتی زیرِ تیتر «مجلسی كه از اصول عدول نمی كند» نوشت: اعتماد نكردن منتخبان مجلس به وزیر پیشنهادی، در روز گذشته مجلس به‌خوبی نشان می‌دهد كه مجلس اصولگرا مهمترین هدف خود را طی – نزدیك به- سه سال گذشته « حركت در مسیر انقلاب؛ بدون در نظر گرفتن اهداف حزبی و جناحی» قرار داده است. آنگونه كه در مجالس هفتم، هشتم و نهم - كه هر سه اصولگرا بودند- شاهد بودیم كه در مقابل انحرافات دولت وقت ایستادگی كرده و در صورت معرفی كردن وزیر ضعیف و نشانه‌دار از سوی رئیس‌جمهور، رأی به عدم اعتماد داده و از دولت می‌خواستند تا گزینه مناسب‌تری را جهت احراز صلاحیت به مجلس معرفی نماید.

جوان افزود: نمایندگان اصولگرا برای تحقق مطالبات مردم و مرتفع نمودن مشكلات موجود كشور با كسی تعارف نداشته و در صورت نیاز وزیری را از هر دولتی با هر گرایشی بركنار كرده یا به گزینه پیشنهادی رئیس دولتی نظر منفی می‌دهد.

«مجلس بر حفظ منافع مردم تأكید كرد خواب افراطیون تعبیر نشد» هم تیتر نخست روزنامه ی «كیهان» بود.

روزنامه ی «حمایت» هم در یادداشتی به بازتاب این موضوع پرداخت و نوشت: تلاش مجلس همیشه بر این بوده و هست تا در چارچوب مصالح نظام با دولت خدمتگزار، همكاری مجدّانه داشته باشد و لذا شاهدیم كه در طول تاریخ انقلاب بیشترین رای اعتماد را مجلس اصولگرا به دولت آقای دكتر روحانی داده است.

حمایت در ادامه دلایل مخالفت با معرفی نیلی به عنوان وزیر علوم از سوی نمایندگان را بازگو كرد.

روزنامه ی اصوگرای «رسالت» هم در تیتر نخست خود وزیر پیشنهادی را «غیرمعتدل» خواند و نوشت: «مجلس به وزیر پیشنهادی غیرمعتدل رای نداد»



*** ایران از نگاه گردشگران اروپایی؛ زیبا، دیدنی، امن

«عقاب طلایی» قطار لوكس و ویژه ی مجارستانی كه حامل گردشگران اروپایی به ایران است، دو روز پیش به تهران رسید و پس از چندی توقف، تهران را به مقصد مشهد ترك كرد.

برخی از روزنامه های امروز گزارش هایی از حضور گردشگران در تهران و مشهد منتشر كردند.

روزنامه ی ایران در گزارشی با تیتر «دلمان برای ایران تنگ می‌شود» به روایت گردشگران اروپایی از گشت وگذار در ایران زمین پرداخت.

ایران در روایت حضور قطار اروپایی در تهران نوشت: چهره هایشان خندان است و پر انرژی. باورمان نمی‌شود كه 14 روز دور ایران گشته‌اند. یاد حرف دوستم می‌افتم كه می‌گوید «هر وقت به سفر می‌رود دلش می‌خواهد یك هفته مرخصی بگیرد و تا خستگی سفر از تنش بیرون برود، برنگردد.» با «دنه هاوك» پشت پنجره یكی از واگن‌های جلویی قطار آشنا می‌شوم. او اهل استرالیاست و به اتفاق همسرش راهی ایران شده؛ از دیدن جاذبه‌های تاریخی ایران آن چنان به وجد آمده كه با تمام وجودش می‌گوید «ای لاو ایران» ایران را دوست دارم. او ایرانی‌ها را مردمی بسیار مهربان و میهمان نواز توصیف می‌كند و می‌گوید، اگرچه بیشتر ایرانی‌ها مسلط به زبان انگلیسی نیستند، اما صورت آنها و بویژه لبخندهایشان نشان می‌دهد كه تا چه‌اندازه صمیمی و میهمان نوازند. «دنه» و همسرش «ملانی چلیس» حدود 65 سال سن دارند، اما وقتی هم صحبتشان می‌شوم احساس می‌كنم 25 ساله‌اند، خودشان هم اصرار دارند كه به من بقبولانند جوانند و نباید به چهره چروكیده شان نگاه كرد. همسر «دنه» اصرار دارد كه از ما درباره سیاه پوش شدن خیابان‌های ایران بپرسد. او می‌گوید چرا روی دیوارها و فروشگاه‌ها پارچه‌های سیاه كشیده شده؟ می‌گویم هم‌اكنون ایام محرم است و مسلمانان هم در این روزها كه برایشان عزیز است، سیاه به تن می‌كنند.

این روزنامه در ادامه افزود: مسافران حالا نقشه تهران به‌دست از قطار پیاده می‌شوند، دلشان می‌خواهد هر طور شده جاذبه‌های تهران را هم ببینند، بویژه كاخ‌های تهران كه برایشان بیش از دیگر مكان‌های تاریخی آشناست؛ اما ظاهراً فرصت فقط به كاخ گلستان و موزه جواهرات می‌رسد. آنها پس از دیدن تهران، به كشورهایشان باز می‌گردند،اما دلشان برای ایران تنگ می‌شود: «دلمان نمی‌خواهد به این زودی‌ها این كشور كهن و تاریخی را ترك كنیم. ما با چهره مردم ایران انس گرفته‌ایم و حتماً دلمان برایشان تنگ می‌شود.»

روزنامه ی «قدس» هم در گزارشی به حضور گردشگران در مشهد پرداخت و نوشت: آقای «یوور» فعال گردشگری و شرق‌شناسی نیز با بیان این مطلب به خبرنگار ما گفت من تا كنون 5 بار به ایران آمده‌ام و در این سفر‌ها 2بار به مشهد سفر كرده‌ام، اما در حرم مطهر امام رضا(ع) شنیدن صدای قرآن بسیار جذاب و آرامش دهنده بود. وی افزود: در این سفر‌ها از مردم ایران و فرهنگ آنها خوبی‌های زیادی دیده‌ام و مشهد را به عنوان یك مقصد گردشگری تحسین و به مسافران مشتاق ایران توصیه می‌كنم.

به گزارش این روزنامه گردشگران در بیان احساسات خود نسبت به شهر مشهد گفتند: در بازدید از شهر مشهد، بیشتر از حرم امام رضا(ع) خوشمان آمد، چون این مكان فضای بزرگی دارد كه به انسان احساس آرامش می‌دهد و در این شهر از مشاهده حرم و معماری آن كه بسیار زیبا و جذاب بود بسیار استفاده كردیم. در این بازدید گردشگران اروپایی از گنجینه نفیس موزه‌های آستان قدس رضوی و غنی‌ترین گنجینه جهان اسلا م نیز دیدن كردند و با آداب زیارت و حضور مردم در حرم مطهر از نزدیك آشنا شدند.



*** تجارت آسان با ایران

اخبار و گزارش های اقتصادی حاكی از بهبود فضای اقتصادی در ایران بخصوص در عرصه ی بین المللی است. آخرین گزارش بانك جهانی هم از بهبود فضای كسب و كار در ایران خبر می دهد. برخی از روزنامه های امروز به بازتاب این موضوع در گزارش های خود پرداختند.

روزنامه ی «جهان صنعت» در تیتر نخست خود با اشاره به این موضوع نوشت: بانك جهانی در این گزارش از آسان‌تر شدن نسبی آغاز كسب و كار در ایران و تجارت با این كشور خبر داد و اعلام كرد كه ایران از نظر حمایت از سرمایه‌گذاران در رده‌بندی جهانی 11 پله نزول داشته است. براساس ارزیابی این نهاد بین‌المللی كه بر پایه آمار مربوط به یك ساله منتهی به ژوئن 2014 (خردادماه 93) تهیه شده است، فضای كسب و كار در ایران طی این مدت بهبود نسبی داشته است.

به نوشته ی این روزنامه، صعود دو پله‌ای رتبه ایران در رده‌بندی جهانی از نظر فضای كسب و كار كمتر از انتظار كارشناسان و مسوولان دولت ایران است كه با توجه به تغییر دولت و اتخاذ سیاست‌های جدید انتظار داشتند جایگاه ایران در رده‌بندی جهانی سهولت كسب و كار بهبود قابل توجهی داشته باشد. در عین حال بانك جهانی ارزیابی خود از جایگاه ایران در رده‌بندی سهولت كسب و كار در سال گذشته را نیز اصلاح كرده است. این نهاد بین‌المللی در گزارش سال گذشته خود رتبه 152 را برای ایران در نظر گرفته بود اما در گزارش جدید رتبه ایران برای سال قبل را 132 اعلام كرده است.

روزنامه ی «جهان اقتصاد» هم در تیتر نخست خود با اشاره به اینكه «تجارت با ایران آسان شد»، نوشت: كیفیت تجارت كالا در ایران بهبود داشته است و رتبه جهانی ایران از این نظر 7 پله صعود داشته است.

به نوشته جهان اقتصاد ایران از نظر كیفیت تجارت كالا در سال گذشته رتبه 155 را بدست آورده بود كه در سال جاری به رتبه 148 ارتقا پیدا كرده است. برای صادرات كالا از طریق مرزها در ایران به 7 مدرك معتبر نیاز است. زمان صادرات در ایران نیز 25 روز برآورد شده است . رتبه ایران از نظر سهولت اجرای قراردادها ارتقا پیدا كرد. برای نهایی شدن و اجرای قراردادهای تجاری در ایران 40 مرحله وجود دارد . برای نهایی شدن قراردادهای تجاری در ایران نیز بیش از 505 روز زمان نیاز است. رتبه ایران از نظر سهولت اجرای قراردادهای تجاری در سطح جهان 1 پله ارتقا یافته و از 67 در سال گذشته به 66 در گزارش امسال رسیده است.



*** چشم انتظاری از شین آباد تا مریوان

كودكان آسیب دیده ی مریوانی در حادثه ی انفجار مین، علاوه بر چشم انتطاری در روند درمانی خود، اینك هراس از سوختن بر اثر بخاری نفتی دارند. حادثه یی كه گریبانگیر كودكان شین آبادی شد.

روزنامه ی «شهروند» در گزارش امروز خود، خواستار رسیدگی به وضعیت كودكان مریوانی و تكرار نشدن حادثه ی شین آباد نیز در قبال این كودكان شده است.

به نوشته ی شهروند «گَشین»، «آلا»، «خَبات»، «زانا»، «متین»، «بهنوش» و «سینا» كودكانی‌اند كه انفجار مین ‌سال گذشته، زندگیشان را عوض كرد. گشین كه حالا به همراه پدرش برای درمان در بیمارستان نورافشار هلال‌احمر به تهران آمده، در انفجار مین زیر درخت گردوی نزدیك خانه‌اش، مچ پای راستش را از دست داد. او می‌گوید هنوز بعد از مدت‌ها نمی‌تواند باور كند كه یك پا ندارد و شب‌ها برای نوشیدن آب از خواب بیدار می‌شود و در تاریكی طوری راه می‌رود كه انگار هنوز دو پایش را دارد.

این روزنامه در ادامه افزود: حالا اما چندماهی می‌شود كه حسین احمدی‌نیاز و عثمان مزین وكالت این كودكان را به‌عهده گرفته‌اند و برای رسیدگی به وضع آنها هم حالا با ٦نفر از این كودكان به تهران آمده‌اند. آنها به همراه پدرانشان روز سه‌شنبه به تحریریه «شهروند» آمدند و درباره آخرین وضع ٧ كودك مریوانی قربانی مین گفت‌وگو كردند. حسین احمدی‌نیاز، یكی از وكلای این كودكان در این دیدار گفت: «پزشكان بیمارستان نورافشار هلال‌احمر برای درمان كودكان مجروح مین اعلام آمادگی كرده‌اند. وقتی به این بیمارستان رفتیم، مسئولان بیمارستان بسیار خوب با ما برخورد كردند و روند درمانی این بچه‌ها به زودی شروع می‌شود. نشكاش یكی از روستاهای بسیار محروم كردستان است. ما اسم این بچه‌ها را گذاشته‌ایم كودكان مین. نكته‌ای كه در این‌باره وجود دارد این است كه كودكان بیشترین قربانیان مین هستند و دیگر نباید اجازه داد كه شهروندان ایرانی بیشتر از این قربانی شوند؛ مینی كه در گذشته برای امنیت استفاده شده حالا خودش ضدامنیت شده است. »

شهروند به نقل از این وكیل نوشت: یكی از مشكلات این بچه‌ها وجود مدارس غیراستاندارد است. در كنار همه مشكلات اكنون این نگرانی وجود دارد كه این بچه‌ها از ناحیه مدارس غیراستاندارد هم آسیب ببینند. كلاسی‌كه كودكان نشكاش در آن درس می خوانند با یك بخاری نفتی بسیار قدیمی و غیراستاندارد گرم می شود. برای همین تقاضا داریم، نگذارید حادثه شین‌آباد برای این كودكان تكرار شود.»

*گروه پژوهش های خبری

پژوهشم** 9283**2054
۰ نفر