۲۵ شهریور ۱۳۹۳، ۱۰:۰۷
کد خبر: 81314094
T T
۰ نفر

سیستان و بلوچستان محروم از سینما

۲۵ شهریور ۱۳۹۳، ۱۰:۰۷
کد خبر: 81314094
سیستان و بلوچستان محروم از سینما

زاهدان - ایرنا- در عصری كه رسانه های تصویری حرف نخست را در جهان می زنند سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان كشور و مهد انیمیشن جهان محروم از سینما است.

سینما به عنوان هنر هفتم از جمله ابزار مهم فرهنگی تاثیرگذار در جذب مردم بویژه جوانان و نوجوانان بحساب می آید و امروز كودكان و نوجوانان استانی كه نخستین انیمیشن جهان در پنج هزار سال پیش در آن طراحی و ساخته شد، نمی دانند كه سینما چه شكلی است.



نوجوانان و كودكان سیستانی و بلوچستانی می گویند: سینما چه شكلی است تا حالا ندیده ام، اسمش را شنیده ام، ولی خودش را ندیده ام.



پهناورترین استان كشور با 187 هزار و 502 كیلومتر مربع گستره، 19 شهرستان و بیش از دو میلیون و 700 هزار نفر جمعیت محروم از داشتن حتی یك سالن سیما است.



تاریخچه سینما در این استان به اوایل دهه 20 باز می گردد، در آن سالها نخستین سینما به نام سینما 'ملك' در شهر پنج هزار نفری زاهدان گشوده شد، سپس در دهه 40 دو سینمای دیگر با نام های 'فروردین' و 'مهربان' در زاهدان و دو سینما با نام های 'فردوسی' و 'خراشادی' در زابل راه اندازی شدند كه تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نسبتا از استقبال خوبی بویژه در میان جوانان برخوردار بودند.



پس از پیروزی انقلاب اسلامی سینماهای متعددی در راستای خدمات فرهنگی و تفریحی در سیستان و بلوچستان پایه گذاری شد كه از آن جمله می توان به سینما 'رسالت' و 'فرهنگ' در زابل، سینما 'فرهنگ' و سالن پخش فیلم متعلق به جمعیت هلال احمر در ایرانشهر، سالن پخش فیلم متعلق به جمعیت هلال احمر در سراوان و سینما ساحلی 'آزادی' در چابهار اشاره كرد كه تمامی آنها تا اواخر دهه 70 به دلیل استقبال كم مردم بسته شدند.



دلیل این ركود، استقبال بسیار كم مردم از سینما به عنوان یك مركز تفریحی - فرهنگی است كه ریشه های آن از یك طرف به توسعه سینما خانگی و سهولت دسترسی به لوح های فشرده قاچاق و ارزان قیمت و دهها شبكه ماهواره ای فارسی زبان و از سوی دیگر به نبود سالن های نمایش كافی در سطح استان بر می گردد و این در حالی است كه شاهد استقبال چشمگیر مردم از سایر برنامه های تفریحی-فرهنگی در استان هستیم.



در شرایطی كه شبكه های مختلف ماهواره ای و رسانه های گوناگون فیلم ها و لوح های فشرده در جامعه گسترش پیدا كرده به خودی خود سینما دچار عقب ماندگی شده كه برای جبران این عقب ماندگی باید دست اندركاران سینما و سینماگران با ابتكارات و برنامه ریزی های مناسب جایگاه از دست رفته را باز یابند.



تهیه فیلم های مردم پسند، ایجاد جذابیت های لازم در سالن های سینما و دهها طرح و برنامه دیگر می تواند در این بخش تاثیرگذار باشد.



نبود سینما در سیستان و بلوچستان و استقبال نكردن بخش خصوصی برای ایجاد سالن های سینما موجب شد تا اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی خود گام در این راه گذارد و تنها سالن نمایش و اجتماعات مجتمع فرهنگی و هنری زاهدان با 210 صندلی را به مدت چهار ساعت در شبانه روز به اكران فیلم های سینمایی اختصاص دهد.



یكی از هنرمندان سیستان و بلوچستان فعال در حوزه فیلم و عكس به خبرنگار ایرنا گفت: استقبال كم مردم از سینما به دلیل نداشتن شناخت كافی از این هنر، گسترش رسانه های تصویری و وجود كاستی های تبلیغاتی در این زمینه از عوامل موثر نبود سینما در این استان است.



'حسین سالار' با اشاره به نقش سینما به عنوان مركز فرهنگی اندیشه ها افزود: می توانیم با تبلیغات گسترده و اعمال تخفیف در بهای بلیط ها مردم را هرچه بیشتر به سوی سینما جذب كنیم.



وی اظهار داشت: وقتی شخص یك بار در محیط سینما با كیفیت مطلوب و جو آرام قرار گیرد برای همیشه جذب آن می شود اما در سیستان و بلوچستان این اعتماد سازی هنوز انجام نشده است.



یكی دیگر از هنرمندان فعال در زمینه فیلم و تئاتر سیستان و بلوچستان با اشاره به اینكه این استان زادگاه هنر و تمدن است اظهار داشت: قبل از هر چیزی باید سینما و تئاتر را به عنوان یك هنر در نظر گیریم.



'نریمان مرادقلی' با اشاره به اینكه نخستین هنر انیمیشن در این استان كشف شده بیان كرد: سینما نه به عنوان تفریح و سرگرمی بلكه به عنوان یك علم مدرن باید از مدارس به كودكان استان معرفی شود.



نبود سینما باعث شده تا این استان از یكی از تفریحات سالم محروم بماند و بیشتر مردم منطقه بویژه جوانان به سمت تماشای فیلم های غربی قاچاق وارد شده از كشورهای همجوار جذب شوند.



سینما می تواند به عنوان یك عامل فرهنگی در مقابل هجمه فرهنگی غرب و همچنین نشر ارزش های دینی و ملی بخصوص در این استان مرزی و حساس با قدمت تاریخی بسیار بالا نقش بسزایی داشته باشد.



مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان گفت: در این استان پنج سینما وجود داشت كه در شرایط فعلی همه غیر فعال و تعطیل است و حتی یك سالن مخصوص سینما وجود ندارد.



حجت الاسلام 'عباس دانشی' افزود: از این سینماها دو باب در زاهدان، دو باب در زابل و یك سالن نیز در چابهار فعال بود كه اكنون تعطیل است و صاحبان این فضاها علاقه ای به بازگشایی آنها ندارند.



وی ادامه داد: نداشتن صرفه اقتصادی به طوری كه هزینه های اولیه نیز قابل تامین نیست از مهمترین دلایل صاحبان این سالن های سینما برای ممانعت از بازگشایی مجدد است.



وی گفت: به طور كلی راه اندازی سینما باید توسط بخش خصوصی انجام شود زیرا دستگاه های دولتی به دلیل سیاست های كلی دولت در كاهش تصدی در عرصه های مختلف مجاز به سرمایه گذاری در حوزه سینما نیستند.



مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان افزود: در صورتی كه سرمایه گذاران غیر دولتی با هدف ارتقای فرهنگ عمومی و فراهم كردن زمینه های دستیابی علاقه مندان به سینما به تولیدات سینمایی استان ورود پیدا كنند، این نهاد در زمینه اختصاص زمین و اخذ تسهیلات بانكی با آنان همكاری خواهد كرد.



دانشی گفت: هم اینك در یكی از سالن های فرهنگ و ارشاد سیستان و بلوچستان به عنوان سینما اشراق در مجتمع فرهنگی و هنری زاهدان فیلم های روز ایران در سه سانس عصرگاهی اكران می شود.



وی افزود: این فیلم ها همزمان با تهران در تنها سینمای استان اكران می شود و شهروندان زاهدانی می توانند از آن استفاده كنند اما با توجه به گستره جغرافیایی و جمعیتی جوابگوی علاقه مندان به این عرصه نیست. ك/4



7307/653