۱۹ خرداد ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 9701407
T T
۰ نفر

گبه بوشهر، تابلوی تمام نمای طبیعت جنوب

۱۹ خرداد ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 9701407
گبه بوشهر، تابلوی تمام نمای طبیعت جنوب ...............................................
بوشهر ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 19/3/86 داخلی.فرهنگی.صنایع دستی.
نقش دلیر مردانی که برنو به یک شانه گرفته اند و شکارهایشان به شانه ای دیگر، باگردنهایی برافراشته و گامهایی استوار، پرغرور و با ابهت، مردمانی که خورشید را با دستانشان لمس کرده اند، با هنرمندی و جانداری تمام،بر روی گبه GABBEH بافت بوشهر این هنر ـ صنعت بومی حک شده است.
بهار و تابستان زودرس، پاییز بهار مانند و زمستانی که با شب یلدا می آید و با اولین شکوفه های نارنج در اوایل اسفندماه دامن خیس خود را برمی چیند و زنانی به شادابی و پررمز و رازی طبیعت، دیگر نقوش هنرمندانه گبه های این استان را رقم می زند.
به رغم توسعه شهرنشینی، تغییرمشاغل وسلایق و حذف بسیاری از فعالیتهایی که روزگاری شاخص برتری افراد و مناطق محسوب می شد، گبه بافی، این هنر دیرینه همخواب دستهای پینه بسته مردان و زنان روستاهای استان بوشهر، همپای روزها رشد می کند.
گبه بوشهر گذشته از جنبه هنری یک کالای تجاری نیز به شمار می رود و سرتاسر بوشهر پراست از هنرمندانی که عمری را در کارگاههای گبه بافی صرف می کنند تا به قیمت پینه های دست و بی فروغی چشم، گبه هایی ببافند که به وسیله واسطه ها تا فرنگستان می رود.
اروپا اصلی ترین بازار هدف گبه های بوشهر است و در این میان از همه بیشتر ساکنان آلمان،به هنر سنتی مردمانی در خاورنزدیک اقبال نشان می دهند.
کارشناس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان بوشهر گفت:گبه از بافتهای عشایری است که به دلیل ضخامت به عنوان زیرانداز استفاده می شد و با توسعه بازار فروش، بافت آن از انحصار عشایر خارج و در میان روستاییان و حتی شهرنشینان نیز رواج یافته است.
بهروز حسینی افزود: خامه گبه دستریس و ریشه وپودآن از پشم خالص گوسفند است و بردارهای افقی یا زمینی بافته می شود.
وی اظهار داشت: در گذشته گبه از پشمهای خودرنک در سه رنک سیاه، سفید و خاکستری بافته می شد و در بازار کشورهای حوزه خلیج فارس به فروش می رسید.
حسینی با اشاره به ذهنی بودن طرحهای گبه گفت: لنگر، خشت، چنک و شکار از عمده ترین طرحهای گبه محسوب می شد که در15 سال اخیر با افزایش تقاضا و توسعه بازاربویژه در کشورهای اروپایی رنگهای گیاهی و نقوش جدید به این دست بافت بومی استان بوشهر شکل و جلوه ای تازه بخشیده است.
وی اضافه کرد: رنگهای سبز، قرمز یا گل گز، پرتقالی، آبی، نیلی، مشکی و سفید از جمله رنگهایی گیاهی هستند که در بافت گبه کاربرد دارند.
حسینی گفت:در گبه در هر 10 سانتی متر به طور معمول 35 رج بافته می شود که در طرحهای سفارشی که ظریف تر هستند به 50 رج می رسد و گره ها به صورت ترکی بافته می شود.
وی بیان کرد: قطر گبه به سلیقه سفارش دهنده بستگی دارد ولی به طور معمول بافندگان قطر قوطی کبریت را ملاک قرار می دهند و بافت هر متر مربع گبه توسط دو بافنده یک ماه زمان می برد.
به گفته حسینی، دار، قیچی بافندگی، کرکیت (شانه دسته دار) یا دستینه، قلاب برای گره زدن، وسایل بافت گبه می باشد.
معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان بوشهر نیز گفت: هم اکنون 25 هزار بافنده که اکثر آنان بانوان هستند در زمینه گبه بافی در این استان فعالیت می کنند.
احمد دهاز افزود: این بافندگان در مناطق شبانکاره، دهداران، عطیبه،خیار زار و پشت کوه شهرستان دشتستان و روستاهای مال محمود، فخرآوری و شور در شهرستان گناوه پراکنده هستند.
وی اضافه کرد: بافت ذهنی و خلاقانه که باعث منحصر به فرد بودن گبه بوشهری شده است، عامل اصلی بازار فروش خوب این کالا در آسیا و اروپا به شمار می رود.
دهاز اظهار داشت: دستریس بودن مواد اولیه در قیمت گذاری و فروش گبه امتیاز بسیار مهمی محسوب می شود.
وی گفت:سالانه 35 تا 40 هزار مترمربع گبه در اندازه های مختلف در استان بوشهر بافته می شود که 90 درصد آن به کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای اروپایی صادر می شود.ک/4 7209/539/675 شماره 039 ساعت 53:11 تمام انتهای پیام F19.22-53-11
۰ نفر