۷ تیر ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 9386687
T T
۰ نفر
پارلمان شورای اروپا نقض حقوق بشر از سوی سیا و اروپا را تایید کرد ..................................................................
پاریس، خبرگزاری جمهوری اسلامی 07/04/86 خارجی.سیاسی.فرانسه.اروپا.سیا.حقوق بشر.
پارلمان شورای اروپا چهارشنبه شب پس از بررسی گزارش "دیک مارتی" گزارشگر این سازمان اروپایی، نقض فاحش و دایمی حقوق بشر از سوی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا) و کشورهایی اروپایی را تایید کرد.
گزارش ایرنا از پاریس حاکی است، پارلمان شورای اروپا که مقر آن در شهر استراسبورک فرانسه است، روز گذشته گزارش سناتور سوییسی که تحت عنوان "زندان های سیا و انتقال زندانیان در بین اعضای سازمان شورای اروپا" نام داشت و در آن از عملکرد برخی کشورهای اروپایی مبنی بر اینکه زمینه های فعالیت غیرقانونی سیا را در اروپا فراهم کرده بودند، انتقاد شده است، مورد بررسی قرار داد.
نمایندگان پارلمان شورای اروپا مفاد گزارش دیک مارتی را با 124 رای موافق، 37 رای مخالف و هشت رای ممتنع تصویب کرد.
مارتی طی سخنانی در شورای اروپا اعلام کرد: برای تهیه سومین گزارش خود در این زمینه، ماموریتی ندارد اما چنانچه شورای اروپا بخواهد این مساله را دنبال کند، اعضای پارلمان باید مستقیما از دولت های 47 کشور اروپایی بخواهند تا در این خصوص همکاری لازم را به عمل آورند.
وی پیشتر از عدم همکاری دولت های آلمان و ایتالیا برای تهیه گزارش دوم خود در این زمینه انتقاد کرده بود.
مفاد متن گزارش دوم دیک مارتی هشتم ژوئن از سوی کمیسیون حقوق بشر این پارلمان مورد تصویب قرار گرفت و روز گذشته برای تصویب به پارلمان این نهاد اروپایی ارجاع شد که چهارشنبه شب به تصویب نمایندگان رسید.
مارتی پس از نشست نمایندگان پارلمان شورای اروپا در جمع خبرنگاران گفت: دولتهای اروپایی به محرمانه بودن و امنیتی بودن اطلاعات استناد کرده و با این نهاد همکاری نمی کنند.
گزارشگر شورای اروپا افزود: باید نمایندگان مجلس این کشورها، همچنین مردم و سازمانهای بشردوستانه اروپایی برای برملا کردن فعالیت های مخفی سیا، دولت ها را زیر فشار قرار دهند.
وی در این مصاحبه از سازمان بشردوستانه غیر دولتی دیده بان حقوق بشر "هیومن رایت واچ" و سازمان عفو بین الملل به پاس همکاری در تهیه این گزارش تشکر کرد.
مارتی با اشاره به اینکه گزارش وی تحقیقات پلیسی نیست، افزود: با وجود عدم همکاری دولتهای اروپایی، تحقیقات که بسیار مشکل بود، انجام گردید و ضمنا برای تعیین صحت و سقم اطلاعات جمع آوری شده با سرویس های اطلاعاتی کشورهای اروپایی هماهنک شد.
در مصوبه شب گذشته پارلمان شورای اروپا از کشورهای اروپایی خواسته شده است تا در آینده در زمینه ترانزیت و نگهداری مظنونان متهم به اعمال تروریستی اقدامی نکنند.
در این مصوبه همچنین از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درخواست شده است تا مجوزهای صادره در چهارم اکتبر 2001 در خصوص اجازه پرواز هواپیماهای سیا برفراز خاک برخی کشورهای اروپایی که تاکنون محرمانه مانده را افشا کند.
در این مصوبه همچنین با اشاره به نوع بازداشت و انتقال مظنونان به اقدامات تروریستی توسط ماموران سیا، این اقدام به منزله نقض فاحش قوانین بین المللی قلمداد شده و از کشورهای اروپایی که در این زمینه با سیا همکاری داشته اند، خواسته شده به قربانیان غرامت بپردازند.
مارتی گزاشگر شورای اروپا در دومین گزارش خود از وجود زندان های مخفی سازمان جاسوسی آمریکا در اروپا پرده برداشت و اعلام کرد: زندان های مخفی سیا در اروپا بویژه در کشورهای لهستان و رومانی وجود داشته و سرویس های جاسوسی آمریکا در این زندان ها، حقوق زندانیان را به طور فاحش و دایمی نقض کرده اند.
سناتور سوییسی در گزارش خود اعلام کرده است: امروز دلایل کافی وجود دارد که موید وجود مراکز مخفی سیا بین سال های 2003 تا 2005 در این دو کشور اروپایی است.
مارتی افزود: در لهستان هواپیماهای سیا پس از فرود در برخی فرودگاه های این کشور، زندانیان را در کنار باند تحویل کامیونهایی می دادند و این کامیونها پس از طی مسیرهای ویژه به مسافت 30 کیلومتر زندانیان را به سمت زندان های مخوف هدایت می کرده اند.
وی همچنین در خصوص همکاری رومانی با سیا گفت: سیا در جنوب شرقی این کشور و در نزدیکی دریای سیاه از این گونه زندان ها برخودار بود.
به گفته وی، هواپیماهای آمریکایی که به ظاهر جزو هواپیماهای خطوط رومانی بودند، اجازه دایمی ورود و خروج در این منطقه را داشته اند.
این دومین گزارشی است که از سوی مارتی در خصوص فعالیت های سازمان جاسوسی آمریکا در اروپا ارایه می شود.
گزارش نخست این گزارشگر سازمان شورای اروپا در خصوص انتقال زندانیان به اردوگاه مخفی گوانتانامو و همکاری برخی کشورهای اروپایی در این زمینه بود.
به گفته وی گزارش دوم که پارلمان اروپا آن را به تصویب رساند در خصوص دستگیری های محرمانه افراد و مظنونان به اعمال تروریستی در کشورهای عضو سازمان شورای اروپا است.
وی در گزارش دوم خود از برخورد غیر انسانی ماموران سیا با زندانیان در مخفیگاه های خود در اروپا انتقاد کرده و گفته است: ماموران سیا زندانیان را به صورت عریان در سلول های انفرادی تاریک و پرسرو صدا محبوس می کردند و انواع شکنجه های جسمی و روحی از جمله شکنجه های صوتی در حق آنان روا می داشتند.
بر اساس این گزارش، ماموران سیا به زندانیان غذا نمی دادند و حتی از خوابیدن آنان ممانعت به عمل می آوردند که زندانیان تا سرحد جنون و دیوانگی پیش می رفتند.
گفتنی است پارلمان اروپا در پی افشای وجود زندان های مخفی سیا در کشورهای اروپایی، در سال 2005 میلادی کمیته ای موقت را مامور تحقیق درباره این زندانها کرد.
بر اساس گزارش سال گذشته کمیته تحقیق پارلمان اروپا، کشورهایی مانند انگلیس، آلمان، ایتالیا و اسپانیا خاک خود را در اختیار پروازهای مخفیانه سیا قرار داده اند تا زندانیان مظنون به تروریسم را به این کشورها منتقل و یا از طریق این کشورها جابجا کند.
طبق این گزارش، سیا در عملیات موسوم به "بازگردانی"، اقدام به ربودن مظنونین به تروریسم در کشورهای مختلف جهان و با حفاظت ماموران آمریکایی به کشوری ثالث منتقل می کرد تا در انزوای کامل و به دور از انظار عموم در زندان های انفرادی زندانی و تحت شدیدترین شکنجه ها قرار دهد.
بنابر این گزارش، سیا حداقل یک هزار و 245 پرواز محرمانه به کشورهای اروپایی انجام داده و در فرودگاه های این کشورها توقف کرده است که اگر نه همه این پروازها اما عمده آنها در چارچوب عملیات بازگردانی انجام گرفته است.
اروپام/270/1439/1651 شماره 078 ساعت 43:16 تمام انتهای پیام P07.56-43-16
۰ نفر