به گزارش ایرنا، کارشناس در چند سال اخیر با ارائه دلایل مختلفی بلند مرتبه سازی در محدوده شهرهای مازندران را تحت هیچ شرایطی صلاح نداشتند و این امر را زمینه ای برای چالش های مختلف برشمردند.
بن بست ترافیکی در برخی از شهرهای بزرگ مازندران همانند بابل، ساری و آمل به مصیبتی تبدیل شد که برای شهروندان و مسافرانی که به این خطه از شمال مسافرت می کنند بسیار آزار دهند شد.
در بین شهرهای مازندران ترافیک ۲ شهر بابل و ساری به یک بن بست بزرگی تبدیل شد که بسیاری از کارشناسان بلند مرتبه سازی در هسته مرکزی شهر را یکی از عوامل موثر این مشکل می دانند.
با توجه به این که استان مازندران از معدود استانهای در کشور است که ۲ دانشگاه مستقل از هم دارد و این ۲ شهر قطب درمان در شمال کشور محسوب می شوند تعداد قابل توجهی از بلند مرتبه سازی ها در مکان های پرترافیک همانند میدان کشوری بابل به عنوان مطب و مجتمع های درمانی فعالیت دارند که این امر هم قفل محکم تری به ترافیک مازندران زده است.
بن بست ترافیکی در برخی از شهرها همانند بابل به حدی سنگین است که حتی راه اندازی کمربندی جنوبی و جاده ساحلی در این شهر هم نتوانست برای این گره کور شفا بخش باشد.
هر چند ترافیک در شهرهای مازندران سالها است که آرامش را از شهروندان این شهر گرفته است و هر چقدر هم که میگذرد بر شدت آن افزوده میشود. تقریبا همه شهرهای پرجمعیت و بزرگ مازندران از غرب تا شرق استان با این معضل مواجه هستند.
در تعطیلات و زمان حضور مسافران نیز این چالش در شهرهای مازندران به ویژه شهرهای غربی تشدید میشود. اما گره کور ترافیک در برخی شهرهای استان مانند بابل، قائمشهر و ساری روز تعطیل و غیرتعطیل نمیشناسد و در هر شرایطی پابرجا است. اما ترافیک شهر بابل در شرایط فعلی به مرحله ای از بحران رسیده که در مازندران ترافیک این شهر به یک ضرب المثل تبدیل شد.
صورت مساله این است که فروردین ماه سال ۱۴۰۱ شورای عالی معماری و شهرسازی کشور بلندمرتبه سازی در مازندران را به صورت نمونه مصوب و ابلاغ و این شورا شهر سرخرود را به عنوان اجرای آزمایشی این طرح انتخاب کرده است.
البته اجرای چنین طرحی درخواست اداره کل راه و شهرسازی مازندران بود که اسفند ۱۳۹۸ برای شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال شد و این شورا هم در نشست تخصصی ۲۲ فروردین ماه سال ۱۳۹۹ خود طرح را مصوب و ضوابط و مقررات آن را تعیین کرد.
طبق این مصوبه قرار است بلند مرتبه سازی در حدود ۵۶ هکتار از اراضی محدوده شهری سرخ رود اجرایی شود. پیشتر مسوولان حوزه شهری سرخرود هم اعلام کرده بودند که بر اساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی بلند مرتبه سازی در سه اندازه ۱۲، ۱۶ و ۲۵ طبقه برای این شهر ساحلی مازندران که از توابع شهرستان محمودآباد است، تعریف شده است.
در شرایط فعلی مدیران ارشد استان بر این امر تاکید دارند که باید برای صدور مجوز بلند مرتبه سازی در هسته مرکزی شهرها تجدید نظر شود و نباید جمعیت به یک نقطه در شهر متمرکز شوند.
ممنوعیت بلند مرتبه سازی در هسته مرکزی شهر
در این پیوند استاندار مازندران اظهار کرد: توسعه نامتوازن و بلندمرتبه سازی های غیرکارشناسی دلیل اصلی گرههای ترافیکی و ایجاد مشکلات برای مردم در سالهای اخیر بوده است.
استاندار مازندران با اشاره به ضرورت رفع معضل ترافیکی، گفت: از این پس، بلندمرتبهسازی نباید در نقاط مرکزی و پرترافیک شهر همانند ساری صورت گیرد، زیرا توسعه نامتوازن سبب افزایش مشکلات ترافیکی خواهد شد.
یونسی رستمی پیشنهاد کرد که گسترش شهر باید به سمت اطراف شهرها هدایت شود و صدور مجوزهای ساختوساز در هسته مرکزی شهر نیازمند بررسیهای دقیقتر باشد.
وی گفت: توسعه روستاهای مازندران که زمینه ای برای مهاجرت ماکوس در این خطه از شمال محسوب می شود در کاهش باز ترافیکی شهرها اثر گذار است.
استاندار مازندران از ابلاغ ۱۲ هزار و ۵۰۰ مورد تسهیلات مسکن روستایی در یک ماه اخیر خبر داد که میزان سقف این منابع اعتباری در استان در سال جدید به از ۳۵۰ میلیون تومان به ۴۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.
وی با بیان اینکه، تعداد واحدهای مشمول این تسهیلات در استان افزایش یافته و تاکنون ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد ابلاغ شده، افزود: بانکهای عامل نیز مشخص و پرداخت تسهیلات توسط بنیاد مسکن و بانکها آغاز شده است.
استاندار مازندران با اشاره به این که از هفته گذشته تعدادی از هماستانیها توانستهاند از این تسهیلات بهرهمند شوند، ابراز امیدواری کرد که بتوانیم تمام سهمیه ابلاغی را جذب و نسبت به افزایش سهمیه پرداختی توسط مرکز نیز اقدام کنیم.
وی گفت: افراد متقاضی احداث بنا در این مناطق، میتوانند با ارائه پروانه ساختمان از طریق مراجع قانونی و مدارک موردنظر بنیاد مسکن از تسهیلات بهرهمند شوند.
وی تصریح کرد: این طرح در راستای ایجاد مسکن مقاوم و ایمنسازی ساختمانها اجرا میشود و تلاش دارد تا شرایط ساختوساز در مناطق روستایی و شهرهای کوچک بهبود یابد و در برابر بحرانهای طبیعی مانند زلزله و سیل مقاومتر باشد.
هم نشینی ترافیک و فرونشت
کارشناس ارشد راه و شهرستازی در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: نکته بسیار مهم برای اجرای طرح بلند مرتبه سازی در برخی از شهرهای مازندران همانند بابل با توجه به بالا بودن سفره های آب های زیرزمینی در این شهرها این امر زمینه ای برای خارج کردن آب های زیر زمینی است که این امر مقدمه فرونشست ها خواهد بود.
سعید کیانی گفت: در حال حاضر در برخی از مناطق شهری مازندران بعد از تکمیل یک مجتمع ساختمانی لوله گذاری های انجام شد تا آب های زیر زمینی در همان ساختمان تخلیه شود.
وی با اشاره به این مطلب که بعد از تخلیه کامل آب های زیر زمینی بدون تردید ساختمان فرو نشست خواهد کرد، ادامه داد: همه این هشدارها باید جدی گرفته شود در غیر این صورت خسارت های سنگینی به بار خواهد آمد.
این کارشناس راه و شهرسازی تصریح کرد: گره کور ترافیکی یکی از آسیب های بلند مرتبه سازی است که این چالش برای بسیاری از شهروندان آزاردهنده شد.
کیانی تصریح کرد: باید ساز و کارهای تعریف شود تا مهاجرت از روستا به شهرها متوقف و حجم انبوهی از بلند مرتبه سازی و ساخت و ساز در هسته های مرکزی شهر متوقف شود.
نظر شما