به گزارش ایرنا، اصفهان، شهری با پیشینه غنی در صنعت نساجی که زمانی به عنوان «منچستر ایران» شناخته میشد، در سالهای اخیر، با مشکلات و چالشهای متعددی از جمله فرسودگی ماشینآلات، کمبود مواد اولیه، قطعی برق و قاچاق کالا روبرو شده است.
صنعت نساجی اصفهان، با وجود چالشهای متعدد، همچنان دارای ظرفیتهای بالقوهای برای توسعه و احیا است. صحبتهای مسوولین و فعالان این حوزه، نشان دهنده عزم جدی برای رفع مشکلات و بهرهگیری از فرصتهای موجود است.
کارشناسان معتقدند با اتخاذ سیاستهای حمایتی مناسب، نوسازی زیرساختها، حمایت از واحدهای نوپا و استفاده از فناوریهای نوین، میتوان این صنعت را به جایگاه شایسته خود بازگرداند و شاهد رونق و شکوفایی دوباره آن بود.
ایجاد ناحیه صنعتی تخصصی پوشاک، کیف و کفش و برگزاری رویدادهایی مانند ایران پوشآپ، گامهای مهمی در این مسیر هستند.
برای بررسی دقیقتر وضعیت کنونی، چالشها و راهکارهای پیشرو، به سراغ مسوولین و فعالان این حوزه در استان اصفهان رفتیم.این گزارش، مستند به صحبتهای مصاحبه شوندگان، تلاش دارد تصویری واقعی از صنعت نساجی اصفهان ارائه دهد.
صنعت نساجی اصفهان؛ از چالشها تا امید به احیا
استاندار اصفهان، روز گذشته در چهاردهمین کنفرانس ملی مهندسی نساجی ایران در دانشگاه صنعتی اصفهان، با اشاره به جایگاه استان در صنعت پوشاک کشور گفت: اصفهان به عنوان قطب اصلی صنعت نساجی شناخته میشود و بر اساس آمارهای ۲ سال گذشته، ۳۳ درصد از پروانههای بهرهبرداری صنعتی کشور در این استان صادر شده است.
مهدی جمالی نژاد در صحبتهای خود، به چالشهای متعددی که صنعت نساجی اصفهان با آن روبرو است، اشاره کرد و افزود: صنعت نساجی اصفهان که روزگاری از قطبهای مهم تولیدی کشور به شمار میرفت، امروز با مشکلات متعددی از جمله فرسودگی ماشینآلات، قطعی برق، کمبود مواد اولیه و نبود بانک اطلاعاتی آماری مواجه است.
وی ادامه داد: بسیاری از کارخانههای اصفهان با ماشینآلات قدیمی فعالیت میکنند و نیاز فوری به نوسازی دارند. از سوی دیگر قطعی های مکرر برق، تولید را با اختلال مواجه کرده و نیز واردات مواد اولیه با مشکلات ارزی و بورس کالا همراه است.
استاندار اصفهان همچنین، به مشکلات دیگری نظیر نبود شهرکهای تخصصی پوشاک، ضعف در برندینگ و قاچاق کالا اشاره کرد و گفت: نبود شهرکهای تخصصی پوشاک و ضعف در ویژندسازی (برندینگ)، رقابت با محصولات خارجی را سخت و نبود آمار دقیق از تولید و صادرات، برنامهریزی برای آن را دشوار کرده است.
امید به احیا و توسعه صنعت نساجی اصفهان
با وجود چالشهای متعدد، مسوولین و فعالان صنعت نساجی اصفهان، همچنان به آینده این صنعت امیدوارند و معتقدند با اتخاذ تدابیر مناسب، میتوان این صنعت را احیا و توسعه داد.
استاندار اصفهان با تاکید بر لزوم سرمایهگذاری و حمایتهای بیشتر، گفت: برای حفظ این جایگاه، در اصفهان نیازمند سرمایهگذاری و حمایتهای بیشتر هستیم و با توجه به تلاشهای دولت برای محدود کردن واردات و حمایت از تولید داخلی، امید میرود صنعت نساجی اصفهان بتواند بار دیگر به جایگاه تاریخی خود بازگردد و سهم بیشتری در صادرات و اشتغالزایی کشور ایفا کند.
جمالی نژاد، از ایجاد ناحیه صنعتی تخصصی پوشاک، کیف و کفش به عنوان یک اقدام مهم در راستای توسعه این صنعت یاد کرد و گفت: فعالان بخش صنفی و صنعتی تولید پوشاک، کیف و کفش استان از حدود یک دهه گذشته تا کنون پیگیر ایجاد این ناحیه تخصصی بودند و اکنون مصوبه شورای برنامهریزی استان برای ایجاد این ناحیه صنعتی در زمینی به وسعت ۱۰۰ هکتار در جوار ناحیه صنعتی «کمشچه»، اخذ شده است.
وی افزود: زیرساختهای ناحیه صنعتی تخصصی پوشاک، کیف و کفش استان اصفهان تا دهه فجر سالجاری آماده سازی خواهد شد تا فعالان این بخش برای انعقاد قرارداد، واگذاری و ساخت واحدهای تولیدی صنفی و صنعتی مستقر شوند.
چالشهای پیشروی صنعت نساجی اصفهان
مدیرعامل پیشین شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان نیز در مصاحبه با ایرنا با تایید مشکلات موجود، به چالشهای دیگری همچون سنتی بودن روشهای تولید و کمبود فناوریهای نوین اشاره کرد و گفت: صنعت پوشاک اصفهان با وجود سابقه طولانی و ظرفیتهای فراوان با چالشهایی همچون سنتی بودن روشهای تولید، ضعف در بازاریابی و کمبود فناوریهای نوین روبهرو است.
رسول سواری خاطرنشان کرد: ایجاد و راهاندازی شهرکهای صنعتی تخصصی پوشاک در استان اصفهان بر اساس مزیتهای منطقهای باید در اولویت برنامههای توسعه صنعتی استان قرار گیرد.
وی اظهار داشت: حلقههای مفقوده در زنجیره تولید پوشاک را باید به سرعت شناسایی و با اتخاذ رویکرد علمی و دانش بنیان و تکمیل زنجیرهها، چالشهای پیشروی صنعت نساجی را برطرف کرد.
اصفهان؛ قطب نساجی با سهم ناهمگون
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اصفهان، در این پیوند در گفتگو با ایرنا با ارائه آمار به عدم توازن در زنجیره ارزش این صنعت اشاره کرد و گفت: حدود ۶۰ درصد پارچه کشور در استان اصفهان تولید میشود اما سهم این خطه در تولید پوشاک تنها ۲ درصد است.
محمدجواد بگی با اشاره به اینکه این آمار، نشان دهنده ضرورت توجه به توسعه بخش پوشاک در این استان است، گفت: پیشرفت صنعت نساجی اصفهان در گرو افزایش سهم پوشاک در صنعت استان است.
از احداث ناحیه صنعتی ویژه پوشاک و نساجی تا برگزاری رویدادهای علمی و تجاری
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی اصفهان با اشاره به برنامههای در نظر گرفته شده برای توسعه ناحیه صنعتی ویژه پوشاک در اصفهان، گفت: علاوه بر احداث شهرک ها و ناحیه های صنعتی ویژه پوشاک در شهرستان های مستعد استان، می توان با احداث مراکز آموزشی، تحقیق و توسعه در زمینه طراحی مد، لباس، کیف و کفش در جوار این ناحیه های صنعتی به توسعه آن ها کمک کرد.
بگی اضافه کرد: طبق برآوردها با احداث نمایشگاه دائمی محصولات نساجی و دعوت از واحدهای بازرگانی داخلی و خارجی و همچنین فراهم آوری زیرساخت هایی مانند احداث هتل در ناحیه های صنعتی ویژه پوشاک اصفهان، دستکم هشت هزار نفر اشتغال مستقیم و غیر مستقیم در حوزه تولید، تحقیق و توسعه، تجارت، آموزش و بازاریابی صنعت پوشاک ایجاد خواهد شد.
وی برگزاری رویدادهایی مانند ایران پوشآپ و یا چهاردهمین کنفرانس ملی مهندسی نساجی ایران در دانشگاه صنعتی اصفهان فرصتی برای شناسایی و حمایت از واحدهای نوپا و معرفی آخرین فناوریها در حوزه صنعت پوشاک دانست و افزود: برگزاری این رویدادها، فرصتی مغتنم برای فعالان صنعت پوشاک، سرمایهگذاران و علاقهمندان به این حوزه فراهم میکند تا با آخرین دستاوردهای فناوری در این صنعت آشنا شوند و از نزدیک شاهد ایدههای نوآورانه و خلاقانه باشند.
بگی با اشاره به مزایای برگزاری رویدادهای نساجی، گفت: آشنایی فعالان صنعت با آخرین پژوهش های علمی در این حوزه و جذب سرمایهگذاران برای حمایت از طرحهای علمی و عملی برتر و ایجاد شبکهای قوی بین، پژوهشگران، طراحان، تولیدکنندگان و سرمایهگذاران صنعت پوشاک از اهداف اصلی برگزاری این رویدادها محسوب میشود.
به گزارش ایرنا، استان اصفهان ظرفیت بالایی در صنایع پوشاک و نساجی دارد و در زمینه تولید و صادرات این محصولات پیشرو است.
این استان با برخورداری از شرکت های فراوان فعال در زمینه تولید الیاف، نخ و پارچه حدود ۴۰ درصد صنعت نساجی کشور را پوشش میدهد.
به گفته کارشناسان و مسوولان، حلقه نهایی زنجیره صنعت نساجی با راه اندازی شهرک پوشاک استان تکمیل خواهد شد و سهم اصفهان در این صنعت افزایش پیدا میکند.
از مجموع ۹ هزار و ۲۰۰ واحد صنعتی اصفهان، ۲۴ درصد به نساجی اختصاص دارد به طوری که ۲ هزار و ۳۰۰ واحد در صنعت نساجی با ۱۱۷ هزار نیروی کار فعالیت میکنند و ۷۵ درصد فرش ماشینی، ۵۰ درصد الیاف و نخ، ۶۰ درصد پارچه در استان اصفهان تولید میشود.
نظر شما