شاهین شیرانی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: نرخ باروری پیش از انقلاب و در دهه ۶۰ به رغم چالش های مختلف کشور از جمله تحریم های شدید و در دسترس نبودن دارو و تجهیزات پزشکی در سطح بالا قرار داشت.
وی گفت: آن سال ها در حالی که داروهای حیاتی و واکسن ها نایاب بود، لوازم پیشگیری از بارداری به وفور و رایگان در دسترس مردم قرار داشت اما فرزندآوری همچنان در اوج بود.
شیرانی با بیان اینکه در دهه ۵۰ و ۶۰ و حتی در زمان جنگ تحمیلی نرخ رشد جمعیت کشور بالا و این شاخص نیز در وضعیت خوبی قرار داشت، گفت: مدتی پس از جنگ با تغییر سیاستها روند خاموش کاهش جمعیت در کشور آغاز و با رویکرد تنظیم خانواده و شعار « فرزند کمتر زندگی بهتر » تشدید شد.
وی افزود: آمار نشان می دهد در سالهای ۸۸ و ۹۰، نرخ رشد جمعیت کشور به شدت کاهش یافته است.
شیرانی گفت: باید پرسید رشد باروری اگر مساله ای بد است چرا در کشورهای پیشرفته بیشتر از ایران است و اگر دستاورد خوبی بوده از چه رو در کشور ما با آن مقابله شد.
وی تصریح کرد: همچنین باید پرسید در شرایط تحریم های مستمر چرا برخی کشورها لوازم پیشگیری از بارداری را رایگان به ما می دادند اما داروهای حیاتی مورد نیاز بیماران را از ما دریغ می کردند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید بر اینکه عبور از این بحران، نیازمند ورود جدی کنشگران اجتماعی برای ترویج فرهنگ جمعیت پذیری در بین مردم است، افزود: سیاست گذاری های کلان در حوزه جوانی جمعیت نیز باید بر اساس جامعیت و دوراندیشی تنظیم و اجرا شود.
رییس دانشگاه علومپزشکی اصفهان گفت: نرخ باروری در این استان بسیار کمتر از نرخ جایگزینی جمعیت است.
نرخ باروری، میانگین تعداد فرزندانی است که یک زن در طول زندگی خود به دنیا میآورد. سطح جایگزینی به حداقل میزان نرخ باروری گفته میشود که یک جمعیت باید برای بازتولید نسل خود، به لحاظ تعداد، داشته باشد.
به گزارش ایرنا و به گفته دبیر ستاد ملی جمعیت، نرخ رشد جمعیت کشور ۰.۶ درصد است و ایران با شتابی چشمگیر در مسیر پیری و کاهش جمعیت حرکت میکند.
میزان فرزندآوری در کشور ۱.۶ درصد است که برای گذر از سیاهچاله جمعیتی باید تا کمتر از پنج سال آینده دستکم به ۲.۵ درصد برسد. نرخ فرزندآوری در اصفهان نیز حدود ۱.۳ درصد است.
جمعیت تخمینی این استان در حال حاضر پنج میلیون و ۴۲۱ هزار نفر است که نسبت به سال گذشته بطور تقریبی تنها ۰.۳۴ درصد افزایش نشان میدهد.
آمار و ارقام بیانگر این است که ایران، نهمین کشور پرجمعیت آسیا و هجدهمین کشور پرجمعیت دنیاست، اگر رشد جمعیت بسیار زیاد باشد و با نرخ ۲.۵ انجام شود، جمعیت کشور به ۱۱۶ میلیون نفر در سال ۱۴۲۰ میرسد.
«قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» با هدف دستیابی به این چشمانداز در حال اجراست. این قانون مشتمل بر ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره در جلسه مورخ ۲۴ مهر ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی طبق اصل هشتاد و پنجم(۸۵) قانون اساسی تصویب شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در تاریخ ۱۴۰۰/۸/۱۰ به تایید شورای نگهبان رسید.
نظر شما