به گزارش خبرنگار ایرنا، علیرضا زاکانی روز شنبه ضمن بازدید از خانه بلدیه تهران در نشست خبری با خبرنگاران افزود: خدا توفیق داد که یک رویکرد جدید را آغاز کنیم؛ رویکردی که در قالب یک اقدام مبتنی بر روایت و دقت، میکوشد تا منظومهای کلی برای شهر معنا پیدا کند.
وی افزود: ما چهار تحول اصلی را برای کلانشهر تهران هدفگذاری کردهایم که با همراهی شورای ششم و مدیران شهری، زمینه تحقق آنها فراهم شده است.
نگاه ناظر به کارکرد شهر
زاکانی یادآور شد: یکی از این تحولات ناظر به کارکرد شهر است؛ از نگاه سبک زندگی، ایجاد آرامش و آسایش برای مردم و مشارکت عمومی در ساختن محیطی سرزنده و پویا. این رویکرد مردم را در مدار اداره شهر قرار میدهد.
وی ادامه داد: تحول دوم، مربوط به سطح مدیریت شهری است؛ یعنی ارتقا از یک نهاد صرفا خدماتی به یک نهاد خدمتگزار اجتماعی، ما باید پاسخگو، جامعنگر و در خدمت همه اقشار باشیم.
شهردار تهران اضافه کرد: سومین سرفصل تحول، حوزه فناوری است. هدف ما ارتقای تهران به شهری هوشمند است. افق ما ۱۴۱۰ است، اما ریلگذاریهای انجامشده به تدریج نتایج خود را نشان میدهد.
خروج مدیریت شهری از تزلزل
زاکانی گفت: در ابتدای مسیر، لازم بود که مدیریت شهری را از تزلزل خارج کنیم با لطف خدا، همراهی اعضای شورای اسلامی شهر و مشارکت عمومی، توانستیم به سرعت ثبات را برقرار کرده و وارد فاز برنامهریزی و اقدام شویم.
وی تاکید کرد: اکنون ما از مرحله تثبیت عبور کرده و وارد مرحله دوم شدهایم؛ مرحلهای که توسعه فعالیتها در آن هدفگذاری شده و چشمانداز آن تجلی تحول در عرصههای مختلف است.
زاکانی افزود: برای نمونه در حوزه فناوری اطلاعات و فناوریهای نوین، اقدامات متعددی انجام شده است، توسعه نیروی انسانی، ایجاد زیرساختها و اخذ مجوزهای لازم در مسیر شکلگیری پارک فناوری ۲۰۰ هکتاری در پارک ولایت و راهاندازی حداقل ۹ کارخانه نوآوری از جمله این اقدامات است.
شهردار تهران یادآور شد: در حوزه حمل ونقل نیز توسعه خطوط اتوبوسرانی، تراموا، تاکسی و موتورسیکلت برقی در دستور کار قرار دارد این تحولات به صورت نمونهای در سال گذشته آغاز شد و امسال به شکل جهشی دنبال میشود.
نگاه جدی به بافت فرسوده برای حل مساله مسکن در پایتخت
زاکانی تاکید کرد: در حوزه بافت فرسوده نیز نگاه جدیدی حاکم شده و اگر قرار است مساله مسکن و اجارهنشینی در تهران که بیش از ۵۱ درصد جمعیت آن را درگیر کرده، حل شود، باید با نگاه جدیدی به نوسازی بافت فرسوده ورود کنیم.
وی ادامه داد: این نوسازی نهتنها باید سرانههای هفتگانه خدمات شهری را تامین کند بلکه باید خانههایی با کیفیت، ایمن و قابل سکونت ایجاد کندف نباید صرفا مجوز ساخت برجهایی را بدهیم که زیرساختهای آن تامین نشده است.
شهردار تهران اضافه کرد: اکنون در آستانه یک جهش بزرگ هستیم و همکاری و همراهی افکار عمومی برای ما بسیار مهم است. شما خبرنگاران، واسطه این ارتباط هستید و نقش کلیدی در انعکاس واقعیتهای اجتماعی و افزایش انسجام مردم دارید.
افزایش درآمد شهرداری با مولدسازی و مشارکت مردم
شهردار تهران ادامه داد: ابعاد کار ما در مدیریت شهری متنوع است اما آنچه که مهم است که ما یک مسیر پرشتابی را شروع کردیم مثلا اگر سال ۹۹ درآمد شهرداری ۲۷ همت بود در سال ۱۴۰۰ به ۳۷ همت برسد و در سال ۱۴۰۱ به حدود ۸۰ همت برسد و در سال ۱۴۰۲ به ۱۰۸ همت رسید.
وی اظهار کرد: این مسیر پرشتاب موجب شد درآمد شهرداری در سال ۱۴۰۳ به بالای ۱۵۰ همت برسد و در نهایت موفق شدیم این درآمد را به بالای ۲۰۰ همت افزایش دادیم که این اتفاق در طول مدیریت شهری پایتخت بی سابقه بود.
وی افزود: این اتفاق بزرگ بر اساس کار مشارکتی با شهروندان و مولد سازی انجام شد.
«من شهردارم» با اعتماد مردم اجرایی شد
زاکانی اظهار کرد: وقتی طرح من شهردارم در سال ۱۴۰۱ شکل گرفت حدود ۳۰۰ هزار نفر از شهروندان مشارکت کردند اما در سال ۱۴۰۲ با اعتماد سازی به یک میلیون و ۳۵۸ هزار نفر رسید و این در سال گذشته به ۲ میلیون و هشت نفر رسید.
وی گفت: در طرح من شهردارم تلاش کردیم تمامی درخواست ها و مشکلات شهروندان را در محلات و مناطق مختلف پوشش دهیم و طرح های بسیار خوبی که از سوی شهروندان درخواست شده بود را اجرایی و عملیاتی کنیم.
شهردار تهران اظهار کرد: در طرح قهرمان شهر نیز وضعیت این چنینی بود و در سومین دوره مسابقات قهرمان شهر که از سال گذشته مسابقات آن آغاز شده بود هم در پنجشنبه ای که گذشت مسابقات فینال کشتی را برگزار کردیم.
به گفته وی، در این طرح نیز بدنبال افزایش ظرفیت بودیم و از ۳۰۰ هزار شرکت کننده اکنون به حدود ۲ میلیون نفر رسیده و شهر و شهروندان درگیر مسابقات قهرمان شهر شدند.
لزوم تکمیل دادههای تفکیکی برای تصمیمگیری درباره جمعیت پایتخت
شهردار تهران در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره گزارش وزارت راه و دغدغههای رییسجمهور پیرامون رشد بیرویه حومه پایتخت، بر ضرورت تولید آمار تفکیک شده و تصمیمسازی موضعی تاکید کرد.
زاکانی درباره اخرین وضعیت ساخت و سازها در شهر تهران هم گفت: گزارش وزارت راه و شهرسازی ۱۸ هزار و ۸۰۰ هکتار از پهنه تهران، شهرستانهای تابعه و البرز را یکجا بررسی کرده و همین امر سبب برداشت نادرست از وضعیت ساخت وساز در شهر تهران شده است.
وی تاکید کرد: بخش عمده ساخت وسازهای فاقد مجوز در محدوده اختیارات شهرداری تهران نیست و بیشتر در غرب و شرق خارج از حریم شهر قرار دارد.
متعهد به ساخت ۱۰۰ مجتمع اموزشی در تهران هستیم
شهردار تهران درپاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه شهرداری در جلسه مشترک با رییس جمهور، وزارت راه و شهرسازی و آموزش و پرورش متعهد شده زمین لازم برای ساخت ۱۱۰ مدرسه را تامین کند، آیا تایید میکنید و مدیریت شهرداری چه برنامهای برای رفع کمبود کلاس درس و مدرسه در تهران دارد؟ اینطور توضیح داد که در هیات دولت متعهد شدیم در چارچوب قانون برنامه هفتم، ۲۰۰ مجتمع آموزشی بسازیم و از این تعداد، ساخت ۱۰۰ مجتمع را به عهده گرفتیم.
وی در ادامه افرود: این مجتمعها تمام مقاطع تحصیلی از دبستان تا متوسطه دوم را پوشش میدهند و امکانات مناسبی برای دانشآموزان، معلمان و خانوادهها فراهم میکنند.
زاکانی ادامه داد: با دستور رییسجمهور، مجموعههای شهرسازی فعال شدند تا امکانات موجود را بازبینی کنند. پیشنهاداتی ارائه کردیم که به وزارت آموزش و پرورش کمک میکند تا مدارس را نوسازی کنند و از طریق مشارکت شهرداری، کمکهای مردمی و نهادهای دیگر، هزینههای این طرح تأمین شود.
وی توضیح داد: هفته گذشته در جلسهای با حضور رئیسجمهور، وزیر راه، وزیر آموزش و پرورش و سایر مسئولان، تصمیم گرفته شد که ۸۰ مجتمع آموزشی به عنوان شروع کار ساخته شود. این عدد بسیار بالایی است، اما ما به همین مقدار قانع نیستیم و برنامههای گستردهتری داریم.
۱۵ نقطه جدید برای ساخت مدرسه شناسایی شده است
شهردار تهران درباره ساخت مدارس در مناطق مختلف تهران اظهار کرد: در منطقه ۲۲ تهران ۱۵ نقطه جدید برای ساخت مدارس شناسایی شده است. در پادگان صفر۶ (پارک ارتش)، یک زمین ۷ هکتاری پیشنهاد شده تا به مرکز تربیت معلم تبدیل شود.
زاکانی ادامه داد: همچنین، یک زمین ۳ هکتاری در این منطقه برای ساخت مدرسه تیزهوشان در نظر گرفته شده تا دانشآموزان مستعد در محیطی با امکانات ورزشی و رفاهی مناسب تحصیل کنند. همچنین متعهد هستیم که مدارس قدیمی را نوسازی کنیم و با همکاری آموزش و پرورش، عدالت آموزشی را در کشور گسترش دهیم.
وی ادامه داد: در همین راستا، هفته گذشته با ۱۹ شهردار کلانشهرها جلسهای برگزار و مقرر شد پیشنهادات شهرداریها برای مشارکت با دولت در توسعه مدارس ارائه شود.
شهردار تهران افزود: امسال این پروژهها را با قدرت آغاز خواهیم کرد و از همه ظرفیتهای شهرداری و مشارکتهای مردمی استفاده میکنیم تا تحولی بزرگ در نظام آموزشی کشور ایجاد کنیم.
کاهش نرخ رشد جمعیت در شهر تهران
زاکانی ادامه داد: برخلاف تصور عمومی، نرخ رشد جمعیت شهر تهران در سال گذشته کمتر از یک درصد بوده است.
وی افزود: در مقابل، برخی شهرستانهای استان تهران رشد بالای ۱۰ درصدی را تجربه کردهاند که فشار مضاعفی بر زیرساختهای این مناطق وارد کرده است.
درخواست تشکیل کارگروه تخصصی
زاکانی گفت که شهرداری تهران از دولت خواسته است با تفکیک دقیق آمار شهر تهران، شهرستانهای تابعه این استان و استان البرز، کارگروهی تخصصی برای تدوین راهکارهای علمی تشکیل شود.
شهردار تهران یادآور شد: خروجی این کارگروه باید بهصورت منطقهای اجرا شود تا از اجرای نسخههای کلی و کم اثر جلوگیری شود.
انتقال نمایشگاههای پر مخاطب به شهر آفتاب
شهردار تهران در خصوص انتقال نمایشگاههای پرمخاطب به نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب نیز اظهار کرد: سالهاست با وزارت صنعت و معدن مذاکره میکنیم آنجا حکم به تخلیه و انتقال دارد در آخرین مذاکرهای که با وزیر صمت داشتیم قرار شد کارگروه مشترکی تشکیل و به سرعت برای آن مساله تدبیری کنیم و با تکمیل شهر آفتاب این انتقال را سرعت بخشیم.
به گفته وی، در محل فعلی نمایشگاه بین المللی نیز اگر قرار است نمایشگاه داشته باشیم باید در سطح محلی باشد تا شهر قفل نشود لذا بنا شد در توسعه منطقی نمایشگاه بین المللی با ویژگیهای بعدی که ترسیم میشود، شهرداری نیز مشارکت داشته باشد.
به گفته زاکانی، رای ماده ۱۰۰ نمایشگاه نیز مانند رای خیلی جاها قابلیت اجرا ندارد چرا که بعضا در ابتدا در ساخت آن دقت نشده و در بخشهایی از ساخت تخلف شده که تخریب آن به حیات کل ساختمان آسیب میزند بر همین اساس نمیتوان بعضا رایهای قلع و قمع را انجام دهیم بنابراین باید نظارت کنیم که خلاف دیگری ساخته نشود، البته تعدد احکام را در ماده ۱۰۰ داریم که در حال انجام است.
وی تاکید کرد: در کلانشهر تهران بیشترین رای کمیسیون ماده ۱۰۰ قلع و قمع است اما در بیشتر شهرها بالای ۹۰ درصد رای این کمیسیون جریمه است بنابراین اگر رای قلع و قمع باشد اجرا میکنیم، در واقع اعمال قانون منطقی دارد یعنی باید امکان اجرا داشته باشد مثلا نباید قلع و قمع به سازه اصلی آسیب بزند هفته پیش یک قلع و قمع با وسعت ۲۰۰ هکتار داشتیم که انجام شد.
مبارزه با فساد در شهرداری تهران
وی در خصوص مبارزه با فساد در شهرداری تهران نیز گفت: ما فساد را در سه دسته تقسیم کردیم یک دسته مربوط به کسانی بود که به واسطه مشارکتها و بهره برداریهای نادرست باعث شدند سر شهر کلاه برود، دسته دوم مربوط به کسانی بود که معرکه گیری میکردند و دلالی و کارسازی انجام میدادند دسته سوم نیز خرده فسادهایی بود که در مسیر برخی عوامل وابسته صورت میگرفت.
زاکانی از همه مردم خواست هر گونه فساد و پرداخت و دریافت رشوه در حوزه شهرداری تهران را اطلاع دهند و مطمئن باشند با آنها بشدن برخورد خواهد شد.
ایمنسازی ساختمانهای تهران
شهردار تهران در خصوص آخرین وضعیت ساختمانهای ناایمن از جمله پاساژ علاالدین گفت: در مجموعه ساختمانهای ناایمن تا قبل از این دوره از مدیریت شهری فقط اقدام توسط آتش نشانی داشتیم که ۱۲۹ ساختمان ناایمن اعلام شده بود که از جنس بررسی آتش نشانی بود.
وی تاکید کرد: کار بزرگی که صورت گرفت اینکه برای اولین بار هشت دستگاه دست به دست هم دادند و یک چارچوب جامعی را پیگیری کردند و قرار شد کل ساختمانهای بالای ۶ طبقه را پایش کنیم.
زاکانی افزود: در اولین گام ۱۶ هزار ساختمان شناسایی شد و بیش از پنج هزار واحد از آنها مورد پایش قرار گرفت، ساختمانهای پایش شده به ساختمان ایمن و ناایمن تقسیم شدند که ساختمان ناایمن نیز به ۲ دسته تقسیم شدند ساختمانهایی که باید نوسازی می شدند و آنهایی که باید بازسازی میشدند.
به گفته وی، بخشی از کار نوسازی ساختمانهای بخش دوم در حال انجام است و به تعدادی از آنها نیز اعلام شده که بازسازی کنند.
وی گفت: در خصوص ساختمان خاص علاالدین نیز اتفاقاتی که افتاده یک مورد آن نمای ساختمان است و مورد دیگر مشکلات داخلی آن است، یک مساله هم جرائم و تخلفات آن است، بیش از ۸ همت عوارض برای رفع مشکلات آن ساختمان فیش صادر شده، به خاطر عدم ارائه خدمات پارکینگی در سالهای اخیر باید مالک تمکین کند و در بخش مربوط به نما نیز در حال ایجاد یک نمای جدید هستند.
زاکانی ادامه داد: در بخش استحکام ساختمان نیز در مجموع این پاساژ فراتر از ظرفیت ساختمان عناصر استقرار وجود دارد که شرایط ناایمن و خطر را ایجاد میکند لذا باید حقوق شهر درباره آن استیفا شود و مالک مجبور است تمکین کند در کنار آن قرار بود پارکینگی هم بسازد که مکلف به ساخت آن است و اگر نسازد جریمه آن بسیار بیشتر از ارزش پارکینگ خواهد بود که ایننها از ابزارهای مدیریت شهری برای نظارت بر ساخت و سازها است.
پیش پرداخت خرید واگن با همکاری وزارت کشور تامین شد
زاکانی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت قرارداد واگنهای مترو هم گفت: شهادت میدهم که هم دولت شهید رئیسی و هم دولت آقای پزشکیان اهتمام ویژهای برای واردات واگنها دارند.
به گفته وی، مبلغ پیشپرداخت ۱۵ درصدی این قرارداد که از سال ۹۶ معوق مانده بود با تلاش شهرداری تهران و همکاری وزارت کشور تامین شد.
وی افزود: ۹/۸ درصد از این مبلغ را با اعتبارات شهرداری و تضمین وزارت کشور پرداخت کردیم، حتی سود یورویی آن را نیز تسویه کردیم تا قرارداد به جریان بیافتد.
زاکانی در ادامه توضیح داد که طبق برنامهریزی اولیه تحویل واگنها باید ۲۳ تا ۲۷ ماه طول میکشید، اما با پیگیریها این زمان به ۱۲ تا ۱۴ ماه کاهش یافت همچنین امکان تولید بوژی (چرخهای واگن) را در داخل کشور فراهم کردیم.
احتمال ورود قطارهای جدید به متروی تهران از پایان سال
شهردار تهران با اشاره به مانده ۵.۲ درصدی پیشپرداخت خرید این واگنها اظهار کرد: این بخش مربوط به اعتباری از سال ۱۳۹۱ است که دولت مصوب کرد برای تامین ۲ هزار واگن متروی تهران و سایر شهرها مانند شیراز، قم، اصفهان و مشهد این میزان اختصاص یابد.
وی افزود: متاسفانه برخی شهرها مانند قم با وجود تکمیل خطوط مترو، به دلیل نبود واگن عملا نمیتوانند خدمات ارائه دهند البته هیات تطبیق، مصوبه دولت را نیاز به اصلاح دانست که در صورت رفع آن، این پروژه نیز نهایی میشود.
زاکانی تأکید کرد: با طرف چینی توافق کردیم که دو رام قطار تا پایان سال تحویل دهند پیشنمونه ساخته شده و تستهای عملیاتی آن نیز آغاز شده و اگر روند به همین شکل ادامه یابد، امیدواریم از پایان امسال شاهد حضور قطارهای جدید در خطوط مترو تهران باشیم.
مشکلی با خواهرخواندگی تهران و لسآنجلس نداریم
زاکانی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره دریافت وام برای پروژههای شهری و خواهرخواندگی با شهرهای آمریکا از جمله لسآنجلس گفت: از دریافت وام از بانک جهانی و از سایر تسهیلات بین الملی حتما استقبال میکنیم.
وی با تاکید بر اینکه در بحث خواهرخواندگی با لسآنجلس مشکلی ندارم، افزود: مشکل در برادری آمریکاست؛ باید این سوال را از شهردار لسآنجلس بپرسید که چرا به پدرخوانده خود (آمریکا) فشار نمیآورد که چنین رفتاری نداشته باشد و چرا علاقه به تحمیل گری دارد و از این طریق مجموعه لسآنجلس را محدود میکند تا نتواند با ما خواهرخواندگی مناسب داشته باشد.
زاکانی گفت: آماده همکاری هستیم ولی آنها اجازه نمیدهند؛ این تناقض سیاستهای آمریکاست که ادعای ارتباط مردمی دارند اما عملا مانع میشوند.
تامین برق ناوگان برقی
شهردار تهران درباره تامین برق ناوگان برقی در پایتخت گفت: شبکه سراسری، مبدلهای گاز به برق و پنلهای خورشیدی سه ستون تامین انرژی ناوگان برقی پایتخت هستند و شهرداری بطور جدی بر توسعه آنها سرمایهگذاری میکند.
کاهش مصرف سوخت با اصلاح تقاطعها در پایتخت
زاکانی درباره کاهش مصرف سوخت با اصلاح تقاطعها هم افزود: بهسازی ۹۸ تقاطع در ۴۴ ماه گذشته مسیرهای ترددی را کوتاه و روزانه یک میلیون لیتر بنزین در تهران صرفهجویی کرده است.
مشوقهای ساختمانی سبز
وی اظهار کرد لایحه حمایت از ساختمانهای سبز به شورای شهر ارسال شده تا پروژههای مجهز به پنل خورشیدی از تخفیف و تسهیلات برخوردار شوند؛ همچنین مشارکت شهرداری در مزارع خورشیدی حومه در دستور کار است.
حریم بلاتکلیف و خطر زمینخواری
زاکانی با بیان انیکه بلاتکلیفی ۱۸ ساله در تعیین حریم شهرهای اطراف تهران، ساخت وسازهای غیرمجاز را افزایش داده است؛ افزود: لغو اخیر ابلاغیه استانداری غیرقانونی است و موضوع در دیوان عدالت اداری پیگیری میشود.
وی درباره چشمانداز دیپلماسی شهری هم گفت: برای تقویت همکاری با مسکو، کازان و سنپترزبورگ برنامهریزی شده و سفرهای متقابل در آینده نزدیک انجام میشود، این ارتباط بخشی از راهبرد حضور فعال تهران در بریکسپلاس است.
وضعیت هتل ولنجک
زاکانی تاکید کرد: پروژه هتل ولنجک دارای مجوز شورای عالی شهرسازی و کمیسیون ماده ۵ است و هیچ منع قانونی برای ادامه ساخت وساز آن وجود ندارد.
ساماندهی معتادان متجاهر در دست اجرا
زاکانی درباره روند ساماندهی معتادان متجاهر هم در این دوره مدیریت شهری گفت: وقتی اداره شهر را بدست گرفتیم، ۲۳ هزار معتاد متجاهر در سطح پایتخت داشتیم اما اکنون این عدد با تشکیل قرارگاه اجتماعی کاهش داشته است.
وی افزود: شهرداری تا پیش از این دوره؛ یک ظرفیت مرکز ماده ۱۶ نداشت ولی حدود ۸ هزار تخت در مراکز ماده ۱۶ ایجاد کرده بطوریکه امروز ۲۴ هزار نفر ظرفیت با همکاری تمام دستگاهها را دارند.
نظر شما