۱۵ بال پرنده شکاری در مهاباد پس از مداوا به طبیعت بازگشتند
پرنده شکاری

مهاباد- ایرنا - رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: ۱۵ بال پرنده شکاری در این شهرستان پس از مداوا به طبیعت بازگشتند.

فاروق سلیمانی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این پرندگان که شامل چند بال سارگپه، عقاب طلایی، «پیغو» و «مرغ‌حق» بودند توسط دوستداران محیط زیست تحویل کارشناسان این اداره داده شدند.

وی اضافه کرد: از این تعداد، برخی گونه‌ها مانند، عقاب طلایی، جزو گونه‌های در حال انقراض و تحت حمایت بودند که بازگشت دوباره آنها به طبیعت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد خاطرنشان کرد: بازگشت دوباره پرندگان در حال انقراض به دامن طبیت می‌تواند گام مهمی در راستای حفظ که احیای این گونه‌ها باشد و این امر همکاری و همراهی همگان را می‌طلبد.

عقاب طلایی (golden eagle) با نام علمی (Aquila chrysaetos)، از خانواده Accipitrida بوده و یکی از باشکوه ترین پرندگان شکاری در دنیا به شمار می‌رود و اندازه طول بدن این پرنده ۷۵ تا ۸۳ سانتیمتر و پهنای دو بال آن بین ۱۹۰ تا ۲۳۰ سانتی‌متر است.

زیستگاه این نوع پرنده کوهسارهای کم گیاه و خشک و گاهی جنگل های کوهستانی، صخره های ساحلی و دشتهاست و روی لبه پرتگاه ها و گاهی روی درخت آشیانه می‌سازد و از جمله پرندگان بومی ایران است.

عقاب طلایی در ایران عمدتا در امتداد ۲ رشته کوه البرز و زاگرس و کویرهای مرکزی سکونت دارد که پرنده ماده آن از نر بزرگ‌تر است و معمولا در چهار تا پنج سالگی بالغ می‌شود.

این پرنده زیبا نام خود را از پرهای طلایی و برنزی تاج، سر و پشت گردنش گرفته است و در هنگام پرواز بالها کمتر به بالا خم شده و تقریبا مسطح است.

پیغو یا باشه، پرنده‌ای شکاری شبیه قرقی بوده که بر روی درختان لانه‌سازی کرده و ۳ تا ۵ تخم می‌گذارد، از پرندگان کوچک، حشرات و مارمولک‌ها تغذیه می‌کند و در شکار بر عنصر غافل‌گیری تکیه دارد.

۱۵ بال پرنده شکاری در مهاباد پس از مداوا به طبیعت بازگشتند
پرنده شکاری


این پرنده یک شکارچی کوچک با بال‌های پهن کوتاه و دم دراز است، ویژگی‌هایی که برای مانور در میان درختان مناسب است.

مرغ‌حق، یکی از کوچک‌ترین انواع جغد است که اندازه‌اش ۱۹ سانتی‌متر است، جثه‌ این پرنده کمی از کبوتر بزرگتر و دارای سری گرد، پرهای خاکستری سیر متمایل به صورتی دارد و زیر شکمش زرد رنگ است.

این پرنده که منزوی و گوشه گیر است بیشتر بر روی شاخه‌های درختان نزدیک به مناطق مسکونی، باغ‌ها، باغچه‌ها و همچنین در ساختمان‌های قدیمی دیده می‌شود.
مرغ‌حق در شب برای شکار و تغذیه از لانه‌اش خارج می‌شود این پرنده برخلاف شهرتی که دارد، موجود بسیار مفیدی است زیرا از جانوران کوچک، موذی و برخی حشرات زیان‌آور تغذیه می‌کند.

۱۵ بال پرنده شکاری در مهاباد پس از مداوا به طبیعت بازگشتند

این پرنده به طور معمول تمام شب را بی‌حرکت و ساکت روی شاخه‌ها می‌نشیند و هر از گاهی با صدایی لرزان، سکوت شب را می‌شکند صدای این پرنده به گونه‌ای است که برخی از مردم می‌پندارند «حق، حق» می‌گوید.

شناسایی ۱۸ غار با ویژگی‌های زمین‌شناختی و زیست‌محیطی در مهاباد

رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: بر اساس اطلاعات به‌دست‌ آمده، تاکنون ۱۸ غار در این شهرستان شناسایی شده‌اند که هر یک از آنها دارای ویژگی‌های زمین‌شناختی و زیست‌محیطی منحصر به‌فردی هستند.

سلیمانی افزود: مهمترین ویژگی این غارها، وجود زیستگاه‌های طبیعی برای گونه‌های ارزشمندی همچون سمندر کردستانی و گونه‌های مختلف خفاش است که از اهمیت حفاظتی بالایی برخوردارند.

وی اظهار کرد: در راستای تکمیل اطلاعات پایه و تهیه شناسنامه جامع برای غارهای این منطقه، کارشناسان این اداره اقدام به پایش میدانی تعدادی از غارهای شاخص شهرستان کردند.

رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: این پایش ها با هدف تعیین درجه‌بندی غارها از لحاظ اهمیت اکولوژیکی، حفاظتی و گردشگری و تکمیل اطلاعات درباره خفاش‌ها و سایر جانوران غار زی است که در بهبود مدیریت منابع طبیعی و طراحی برنامه‌های حفاظتی نقش کلیدی دارد.

وی اضافه کرد: در جریان این برنامه، غارهای اشکوتان، رفته، دهبکر و سهولان مورد بررسی و پایش میدانی قرار گرفتند و بررسی سایر غارهای شناسایی‌شده در دستور کار این اداره قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه غار شهولانی یکی از شاخص‌ترین غارها در این منطقه است افزود: غار آبی سهولان در مهاباد به عنوان دومین غار آبی کشور یکی از جاذبه‌های منحصربه‌فرد تاریخی و تفریحی استان آذربایجان غربی است که نظر هر گردشگر و بازدید کننده‌ای به عظمت و زیبایی آن جلب می‌شود.

به گزارش ایرنا، غار سَهولان در روستایی به همین نام در ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد در مسیر جاده برهان و نزدیکی روستای «عیسی کند» میان ۲ شهرستان مهاباد و بوکان واقع شده که از سمت بوکان نیز تا سهولان ۲۵ کیلومتر فاصله دارد.

۱۵ بال پرنده شکاری در مهاباد پس از مداوا به طبیعت بازگشتند
غار سهولان

غار آبی تاریخی سهولان از دیدنی‌ترین غارهای کشور است که هر ساله گردشگران و بازدیدکنندگان بسیاری برای دیدن این مکان زیبا به این منطقه سفر کرده و از جاذبه‌های شگفت انگیز غار بازدید می‌کنند.

این غار ۲ هکتار مساحت دارد و با ۲ ورودی مجزا دارای ۱۷۸ و ۱۰۷ پله پرپیچ و خم است که گردشگران را در عمق ۳۰ متری زمین میهمان دوره «کرتاسه» از دوره دوم زمین شناسی در میلیون‌ها سال پیش می‌کند.

هوای خنک و صاف داخل غار، غارنوردی دلپذیری را نوید می‌دهد البته با نزدیک شدن به عمق زمین و کف غار فشار هوا افزایش یافته و از مقدار اکسیژن کاسته می‌شود، رطوبت هوا به ۷۸ درصد می‌رسد، دمای هوا نیز ۱۵ تا ۱۷ درجه سانتی‌گراد است که راه رفتن و پیمودن پله‌ها را برای افراد مسن و کودکان دشوار می‌سازد.

مهاباد در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha