خطر آتش‌سوزی جنگل‌ها در تابستان سخت کهگیلویه و بویراحمد

یاسوج - ایرنا - استان کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد که ۷۰ درصد آن را درختان بلوط پوشش می‌دهد؛ همچنین این استان دارای ۵۱۲ هزار هکتار مرتع خارج از جنگل است که با گرم شدن هوا خطر بروز آتش‌سوزی‌های گسترده در دل جنگل‌ها و مراتع استان پیش‌بینی می شود و آمادگی برای مقابله جدی با این آتش‌سوزی‌ها بیش از پیش ضرورت دارد.

به گزارش ایرنا، آتش‌سوزی در جنگل، مراتع و مزارع یکی از چالش‌های جدی است که نیاز به آمادگی و همکاری دستگاه‌های متولی دارد که آمادگی و پیشگیری دستگاه ها در تامین تجهیزات، دمنده‌های دستی، کپسول‌های آتش‌نشانی و لباس‌های ایمنی برای نیروهای عملیاتی نقش مهمی در مدیریت آتش سوزی دارد.

با نزدیک شدن به فصل گرما و افزایش خطر آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد، نهادهای متولی از جمله اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، هلال احمر، استانداری و سازمان مدیریت بحران برنامه‌های خود را برای پیشگیری و مقابله با این پدیده اعلام آمادگی کردند.

تدوین برنامه‌های پیشگیرانه و مدیریت بحران برای مقابله با آتش‌سوزی از جمله آموزش نیروها محلی و امدادی و برگزاری دوره‌های آموزشی برای کشاورزان و کارکنان دستگاه‌های مرتبط درباره روش‌های پیشگیری و اطفای حریق می تواند بخش مهمی از مشکلات آتش سوزی در ساعات اولیه وقوع حادثه را برطرف کند.

خطر آتش سوزی جنگل ها در تابستان سخت کهگیلویه وبویراحمد

همکاری بین دستگاهی در مدیریت آتش‌سوزی یکی از ارکان اساسی برای کاهش خطرات و پیامدهای ناشی از این حوادث است. این همکاری می‌تواند علاوه بر تدوین برنامه‌های مشترک برای پیشگیری، آمادگی و پاسخ به حوادث آتش‌سوزی با شناسایی و تعیین وظایف هر دستگاه در مواقع بحران می تواند نقش مهمی در مدیریت اتش سوزی در مناطق مختلف ایفا کند.

برگزاری کمپین‌های اطلاع‌رسانی برای افزایش آگاهی عمومی درباره خطرات آتش‌سوزی و نحوه پیشگیری می تواند علاوه بر بهبود کارایی و اثربخشی در مدیریت آتش‌سوزی‌ها از خسارات احتمالی جلوگیری می کند.

تشکیل کمپین‌های اطلاع‌رسانی در زمینه خطرات آتش‌سوزی نقش بسیار مهمی در پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از این حوادث دارد و این کمپین‌ها می‌توانند با افزایش آگاهی عمومی اطلاعاتی درباره علل آتش‌سوزی، شرایط خطرناک و نحوه پیشگیری از آن‌ها ارائه دهند و به مردم کمک می کند تا رفتارهای ایمن‌تری در طبیعت داشته باشند.

ارائه آموزش‌های عملی درباره نحوه اطفای حریق، استفاده از تجهیزات ایمنی و رعایت نکات ایمنی در مزارع و مراتع، تشویق مردم به مسئولیت‌پذیری در قبال محیط زیست و رعایت نکات ایمنی، به ویژه در زمان‌های خشک و گرم، استفاده از رسانه‌های محلی و ملی برای پخش پیام‌های آموزشی و هشدارها درباره خطرات آتش‌سوزی و نحوه پیشگیری و برگزاری کارگاه‌ها و رویدادهای محلی برای آموزش و تبادل نظر درباره خطرات آتش‌سوزی و راه‌های مقابله با آن می‌توانند به کاهش خطرات آتش‌سوزی و حفاظت از منابع طبیعی و معیشت مردم کمک کنند.

اجرای طرح «آتش بُر» برای مهار آتش‌سوزی در کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به گستردگی جنگل‌ها و مراتع این استان گفت : احتمال وقوع آتش سوزی در جنگل‌ها و مراتع و زیستگاه‌ها امسال به علت افزایش دمای هوا و پوشش متراکم و خشک گیاهی زیاد است.
مجید نظری افزود: اقدامات مختلفی برای مقابله و پیشگیری از شیوع آتش سوزی در این عرصه‌ها اتخاذ شد که احداث آتش بُر، آموزش همگانی، ساماندهی تشکل‌های مردمی و آماده سازی تجهیزات اطفای حریق تدارک دیده شد.

خطر آتش سوزی جنگل ها در تابستان سخت کهگیلویه وبویراحمد

وی بیان کرد: هم اکنون آتش بُر در بیش از ۴۰۰ هکتار از اراضی ملی گچساران در دست اجراست.

اصطلاح آتش بُر به لحاظ لغوی به "هر نواری از زمین که برای مهار گسترش آتش از هرگونه مواد آتش گیر پاک شده باشد"، گفته می شود.

نظری تصریح کرد: این میزان آتش بُر در ضلع شمالی شهر دوگنبدان، اطراف جنگل های دست کاشت گچساران، تلخاب شیرین، ماهور باشت، خنگ بنار، گر گنجه ای، کمربندی، رادک، انبار شاهی، پلاک باغ انار و اسلام آباد در دست اجراست.

آتش زدن بقایای زراعی؛ جرم و تهدیدی علیه طبیعت و محیط زیست

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه وبویراحمد بر لزوم خودداری کشاورزان از سوزاندن بقایای محصولات زراعی و کاه و کلش مزارع بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی و ماده ۴۵ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع تاکید کرد و گفت: مجازات سنگینی در انتظار عاملان آتش سوزی است.

خطر آتش سوزی جنگل ها در تابستان سخت کهگیلویه وبویراحمد

نظری بیان کرد: بر اساس ماده ۴۵ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع، آتش زدن نباتات در مزارع و باغات داخل یا مجاور جنگل بدون اجازه و نظارت مأموران جنگلبانی ممنوع است و در صورتی که در نتیجه کوتاهی حریق در جنگل ایجاد شود مرتکب به حبس تأدیبی از ۲ماه تا یک‌سال محکوم خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

جنگل های کهگیلویه وبویراحمد در محاصره آتش و دود

شعله‌های آتش بر دامن سبز کهگیلویه و بویراحمد/ کمبود شدید تجهیزات اطفای حریق

کمبود امکانات بر آتش می دمد

نبود بالگرد و تجهیزات هوایی برای مهار آتش‌سوزی در جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد یک مشکل جدی است و این کمبود می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر محیط زیست و منابع طبیعی داشته باشد.

مدیرکل محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه نبود بالگرد در سطح استان یک مشکل جدی در رابطه با اطفای و مهار آتش سوزی در جنگل‌های استان است گفت: بدون بالگرد، کنترل و مهار آتش‌سوزی‌ها به‌ویژه در مناطق سخت‌گذر دشوارتر می‌شود و آتش می‌تواند به سرعت گسترش یابد.

عبدال دیانتی نسب با اشاره به سخت گذر بودن بیش از ۳۲۱ هکتار از مناطق حفاظت شده پارک ملی دنا در مواقع آتش سوزی افزود: وقوع آتش‌سوزی‌های گسترده در این مناطق با توجه به نبود بالگرد اطفای حریق می‌تواند به نابودی پوشش گیاهی، حیات وحش و زیستگاه‌های طبیعی منجر شود و تنوع زیستی را تهدید کند.

خطر آتش سوزی جنگل ها در تابستان سخت کهگیلویه وبویراحمد

وی تصریح کرد: علاوه بر تشکیل پنج تیم واکنش سریع در شهرستان‌های مختلف جهت مقابله با آتش‌سوزی‌های احتمالی تعدادی دمنده آتش‌نشان و تجهیزاتی همچون کفش، کیف و کوله پشتی در اختیار دهیاری‌های حاشیه مناطق بحرانی قرار گرفت.

برخورد قاطع با مسببان آتش سوزی عمدی جنگل ها در کهگیلویه وبویراحمد

استاندار کهگیلویه وبویراحمد با تاکید بر اینکه بخش عمده ای از آتش سوزی جنگل ها و مراتعع در سطح استان و بر اساس ارزیابی های دقیق و رصد میدانی و بررسی های قضایی عمدی است، گفت: باید برخوردها با مسببان و عوامل اتش سوزی ها قاطع بدون اغماض و بازدارنده باشد.

ید اله رحمانی در نشست شورای مدیریت بحران کهگیلویه وبویراحمد بر آمادگی کامل همه دستگاه های اجرایی برای مقالبه با آتش سوزی های احتمالی تاکید کرد و افزود: باید عوامل آتش‌سوزی‎ها شناسایی و به مراکز قضای معرفی شوند و در خصوص پرونده‌های مربوط به آتش‌سوزی‌های عمدی نباید کمترین گذشتی باشد و رسیدگی قضایی با قاطعیت انجام می‌شود.

خطر آتش سوزی جنگل ها در تابستان سخت کهگیلویه وبویراحمد

وی با اشاره به ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع، گفت: باید از ظرفیت‌های قانونی و تجهیزات استفاده کرد.

استاندار کهگیلویه وبویراحمد تاکید کرد: در زمان آتش‌سوزی تمام ماموران دولتی، نظامی و شهرداری‌ها موظفند با درخواست ماموران جنگلبانی و محیط‎‌زیست، در کمترین زمان ممکن با تمام امکانات وارد عمل شوند.

رحمانی بر تهیه نقشه مکانی برای برداشت آب از منابع موجود در مواقع بحران و آتش‌سوزی‌ها تاکید کرد و ابراز داشت: هماهنگی با دادستانی و مراکز قضایی برای برخورد با متخلفان آتش‌سوزی‌های عمدی و سهل‌انگاری‌ گردشگران و کشاورزان در این رابطه مورد تاکید است.

استاندار به لزوم نصب دوربین‌های پایش از دستگاه‌های مربوطه خواست ظرف ۲ هفته گزارش دقیقی از شرایط موجود ارائه دهند. رحمانی بر ارزیابی خسارات آتش‌سوزی‌های اخیر بر اساس شاخص‌های مشخص تاکید کرد و افزود: گزارش‌ها مبنای پیگیری برای جذب اعتبارات، امکانات از جمله بالگرد اطفای حریق باشد

وی به تمام دستگاه‌های اجرایی تاکید کرد در رزمایش« مدیریت بحران الهی بیت‌المقدس» همکاری لازم را داشته باشند، گفت: حضور در این رزمایش در ۳۱ خرداد در دستور کار است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد: تدوین برنامه های جامع برای پیشگیری و مقابله با بحران استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر تدوین برنامه‌ای جامع برای اقدامات پیشگیرانه و مقابله با بحران تاکید کرد.

وی اظهار داشت: استان علاوه بر حوادث طبیعی به دلیل پوشش جنگلی و مرتعی با معضل آتش‌سوزی مواجه است که در سال‌های اخیر شدت یافته، بنابراین تاکید می‌کنم، اقدامات پیشگیرانه برای حفاظت از جنگل‌ها و مراتع با جدیت دنبال شود.

رحمانی با تشکر از گزارش‌های ارائه‌شده توسط دستگاه‌های اجرایی، خواستار ارائه گزارش‌های جامع‌تر و استفاده از تمام ظرفیت‌های موجود برای مقابله با بحران شد و افزود: برنامه جامع مقابله با بحران باید با مشارکت این ستاد و دستگاه‌های اجرایی تدوین شود تا به‌عنوان ملاک کار در آینده مورد استفاده قرار گیرد.

استاندار با تاکید بر شناخت کانون‌های بحران‎زا و اقدامات پیشگیرانه، اظهار داشت: اولین گام، برگزاری دوره‌های آموزشی و توجیهی برای بهره‌برداران، ساکنان عرصه‌های منابع طبیعی، جوامع محلی و پرسنل دستگاه‌های اجرایی است تا دانش فنی آن‌ها در زمینه پیشگیری و اطفای حریق افزایش یابد.

رحمانی، بر استفاده از رسانه‌ها، به‌ویژه صدا و سیما برای اطلاع‌رسانی و نصب تابلوهای هشدار دهنده برای کاهش بحران تاکید کرد و افزود: ساماندهی و آموزش تشکل‌های مردمی، نیروهای جهادی، دهیاری‌ها، شهرداری‌ها و نیروهای نظامی و انتظامی در راستای پیشگیری و مقابله با بحران‌ها از جمله آتش‌سوزی در دستور کار باشد

رحمانی با بیان اینکه، ۹۰ تا ۹۵ درصد آتش‌سوزی‌ها در استان عامل انسانی هستند، گفت: بخش عمده این آتش‌سوزی‌ها عمدی گزارش شده است.

وضعیت جنگل‌های زاگرس به روایت آمار

از وسعت ۶ میلیون هکتاری جنگل‌های منطقه زاگرس به دلایل مختلف یک میلیون هکتار آن از بین رفته است.
۷۰ درصد از گونه‌های جنگلی زاگرس شامل بلوط‌ها می‌شود که در ۱۲ استان کشور پراکنده شده است.
این جنگل‌ها بر اساس مطالعات پالینولوژی در حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار سال قبل با درختان پراکنده بلوط و بنه تشکیل شده و از پنج هزار سال پیش جنگل‌های متراکم و نیمه متراکم بلوط بطور کامل در این منطقه ایجاد شده است.
بر اساس مطالعات انجام شده در جنگل‌های زاگرس ۲ هزار و ۳۷۲ گونه گیاهی شناسایی شده است.

کارشناسان می‌گویند: ۶۱ گونه پستاندار، ۲۷ گونه ماهی، ۱۶۷ گونه پرنده و ۳۷ گونه خزنده در جنگل‌های زاگرس زیست می‌کنند که آتش سوزی‌ها تعدادی از آنها را از بین برده است.

خطر آتش سوزی جنگل ها در تابستان سخت کهگیلویه وبویراحمد

اهمیت جنگل‌های زاگرس

بر پایه تحقیقات، ۴۰ درصد آب شیرین ایران در محدوده زاگرس تولید می‌شود و اگر این جنگل‌ها از بین بروند، ضمن کاهش منابع آبی، گستره بالایی از خاک این منطقه که در طول هزاران سال گذشته تشکیل شده است، در اثر سیلاب از نابود خواهد شد.
بسیاری از رودخانه‌های پرآب و مهم کشور از جمله کارون، سیروان، کرخه، سیمره و دز از زاگرس سرچمشه می‌گیرند و نابودی زاگرس سبب خشک شدن این رودخانه‌های مهم و حیاتی کشورمان نیز می‌شود.

بیشتر بخوانید:

پنج نفر از عوامل آتش‌سوزی‌های اخیر مراتع کهگیلویه وبویراحمد روانه زندان شدند

ریه‌های زاگرس در محاصره دود و آتش

آتش در کمین عرصه های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد

اجرای طرح «آتش بُر» برای مهار آتش‌سوزی در کهگیلویه و بویراحمد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha